23. Maj 2012, 13:48:53 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sušenje sadnica  (Pročitano 1898 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #15 Poslato: 24. Jun 2009, 16:51:50 »

Moje mišljenje je da uzrok sušenja treba tražiti u tri moguće greške, i to pojedinačne, a svaka nezavisno može izazvati sušenje loznih kalemova. Prvi mogući zrok je loša sadnja, a u smislu da pri sadnji nije itisnut vazduh, tojest nije dobro sabijena zemlja oko korenovog sistema.Drugi, zaražena  podloga. I treći najrealniji je loš kvalitet podloge, koja nije rasla u rastilu, pa je došlo do nepodudarnosti debljine centralnog kanala za dovod mineralnih materija iz korenovog sistema u nadzemni deo loznog kalema. Naime mnogi kalemari pribegavaju sakupljanju podloga iz "divljine" koja najčešće raste pored većih vodotokova, a čije je srce mnogo šire od klasičnih podloga dobijenih kultivisanim putem u rastilu.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
voxpfc77
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #16 Poslato: 24. Jun 2009, 17:58:28 »

Peco,problem nije istisnut vazduh,barem sam zemlju dobrano izgazio oko kalema.A sto se tice podloge,vec sam dobio savet da je podloga mozda jos u rasadniku bila zarazena.Sad ja nisam nikakav strucnjak ali sam probao nekoliko kalema.Palcem sam im savijao kalemljeno mesto i pojedini su se lomili,sto verovatno znaci da nisu lepo srasli.Videcemo sta ce biti posle ovih obilnih kisa sto su pale ovih nekoliko dana.I ako neki kalem jos uvek ima neku rezervu u sebi on bi morao da potera kad ogreje sunce,a ako ne onda ih vadim u jesen i sadimo ponovo.
Sačuvana
shonsi77
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #17 Poslato: 04. Oktobar 2009, 15:09:57 »

Slucajno sam video tvoje postove i slike, kao prvo zemljiste na slici ti nije dobro pripremljeno, kao drugo ovog proleca jeste bilo problema sa susom, i tvoje zalivanje hidroburom je smesno, raspitaj se kod nekog ozbiljnijeg inzenjera, kao trece to sto si ti radio palcem i uspeo da slomis na spojnom mestu kalem je takodje smesno jer nemas ni potrebno znanje ni vestinu za tako nesto tj probaj da slomis kalem na taj nacin van spojnog mesta. Najveci problem u Srbiji je sto bi svi da se bave svacim a da pre toga ne konsultuju strucnu pomoc koju ce da plate i na taj nacin izazovu odredjenu dozu odgovornosti. Pre sadnje si trebao dobro da pogledas kalem, tj kako je sraslo spojno mesto, razvijenost korena, kalem okca na lastaru kao i kako fizicko tako i zdravstveno stanje kompletnog kalema pa tek onda da kupis taj isti kalem, a ne posle 2 meseca nagadjanja ne valja kalem.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.212 sekundi sa 20 upita.