16. Jun 2025, 11:15:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Uzročnici apopleksije kajsije  (Pročitano 73164 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #30 Poslato: 21. April 2010, 19:28:36 »

Drug Borut dobro došao na forum, radujem se svakom članu koji ima šta da kaže. A ti si rekao mnogo toga.
Kolegu Trnjinu dosta cenim zbog stava i pristupa voćarstvu, ali se često sukobimo. Čovek može da izgori u entuzijazmu, što je u ovom vremenu nedopustivo.

Šarka šljive jeste uništila Požegaču, ali, Požegača zaražena šarkom se NE SUŠI, već ima simptome bolesti na sebi i plodovi opadaju pre tehnološke zrelosti + slabiji rast, smolotočina, loš izgled, ali takva može živeti decenijama. Ono o čemu Borut priča jeste činjenično stanje na Balkanu - Požegača opstaje jedino u izolovanim džepovima na većim nadmorskim visinama. Razlog - šljiva Aleksandra Makedonskog ne voli savremeno okruženje, modernu agrotehniku, evropske vrednosti i slobode, globalno klimatsko i kulturno okruženje. Ona je jedna jedina svojeglava divljakuša Slovenskog srca.

Šarka jeste opasna bolest, ali smatram da je priča o šarki veoma vešto plasirana od strane izvesnih lobija unutar Jugoslovenskog voćarskog društva, u okviru projekta zaboravljanja starih vrednosti, pretvaranjem naroda u amorfnu masu u Postkolonijalističkom globalnom društvu.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 21. April 2010, 22:56:52 »

Slazem se za propagandu!Ali sarka ti je kao sida za coveka iznurijete i onda te najobicnija bolest usmrti!
Kao sto rekoh ja imam pozegacu kuci, koja je posadjena nisam se rodio  i dobila je sarku a ja se nisam rodio!
Sačuvana
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #32 Poslato: 30. Septembar 2010, 08:20:07 »

Како/где/када се сади семе кајсије?
Могу ли да пресадим?ил се сади на предвиђено стално место?
Шта је то БЕЛОШЉИВА?има ли латинско име?Јел то ринглов?
Хвала на одговор.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 30. Septembar 2010, 10:48:14 »

Semesejes u jesen-sad  ili ga stratifikujes  pa ga sadis u prolece! Moze da se presadi u jesen prve ili druge godine, a mozes i na stalno mesto! Belosljiva je skup  biotipova šlive koji se odlikuju belom bojom pokožice.Različitog vremena zrena, mase ploda. A vodi se kao sorta! Ringlov je Dzenarika!
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #34 Poslato: 08. Oktobar 2010, 00:46:48 »

u mom kraju, koliko ja znam, ringlov je belošljiva a dženariku zovemo migavac, mada to i nije toliko bitno.ako me sećanje ne vara ovo prvo je sorta(ili biotip) a ovo drugo je vrsta šljive.
ako je nešto biotip onda ne može da bude različitog vremena zrenja i mase ploda već se radi o uniformisanoj grupi biljaka istog fenotipa(spoljnih karakteristika) ali različitog genotipa.razlike se ispoljavaju kada dođe do promena u postojećem ekosistemu ili biljke koje čine biotip promene sredinu.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 08. Oktobar 2010, 22:08:00 »

Skup biotipova kao i npr. oblacinska visnja a mozda neko ringlov zove belosljivu ne znam to u srbiji nije cudno sa zamenom imena!
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.411 sekundi sa 21 upita.