23. Maj 2012, 13:58:48 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Problem (neznanje)  (Pročitano 5825 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
drnik
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.63

« Poslato: 23. Jun 2009, 18:37:22 »

recept:
150kg duda
50 l vode
5 kg secera
5 kg kukuruznog brasna (neznam zasto tako su mi rekli)
i 50 g kvasca
odstojalo 24 dana i
prilikom pecenja PROBLEM
 rakija je pocela da izlazi sa 12% jacine sta dalje ako dalje postoji ili u kanalizaciju pa pustis vodu......

ako neko zna gde sam pogresio?
« Poslednja izmena: 23. Jun 2009, 18:58:02 Autor drnik » Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 23. Jun 2009, 20:56:36 »

Ни мени није јасно како је тако слабо почела излазити.
Истина, додавање воде било је непотребно, додавање кукурузног брашна потпуно несхватљиво, али свеједно, ако је почела да излази као 12%, то значи да је комина била испод 2%.
Да ли је та комина уопште преврела?
Sačuvana
drnik
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.63

« Odgovor #2 Poslato: 24. Jun 2009, 10:09:35 »

ja sam samo posmatrac u eksperimentu.
tako da neznam da li je provrelo ljudi se gledali, nisu merili, a rekli su da je provrele komina.
sto se tice kukuruznog brasna to zasta neznam zasto je dodano, receno mije da je to neki stari recept
« Poslednja izmena: 24. Jun 2009, 10:46:03 Autor drnik » Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #3 Poslato: 24. Jun 2009, 10:44:54 »

Drnik, alambik te pitao da li je komina prevrela sto bi znacilo da li je fermentacija zavrsena a ne da li je kljucala u kazanu...
Sačuvana
drnik
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.63

« Odgovor #4 Poslato: 24. Jun 2009, 10:46:43 »

prepravio sam odgovor
Sačuvana
KizaHood
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 39

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #5 Poslato: 24. Jun 2009, 16:04:27 »

U bre, malo Scratchhead

Jeste da je 50 litara malo mnogo vode, ali opet je trebalo da dobijes mnogo, mnogo jaci prvenac.

Da li si probao tecni deo dzibre pre nego sto si sipao u kazan? Ako je "vino" bilo slatko, to bi bio definitivan dokaz da nije prevrelo; ako je pak bilo prekiselo, alkohol je presao u sirce

Evo nekoliko mogucih uzroka koji bi se uklopili u tvoju pricu:

1.Nije prevrelo zbog niske temperature (kad si i gde ovo radio, tj. kolika je bila spoljna temperatura za vreme vrenja?) Licno sumnjam da je ovo moguce, posto dudinje stizu u vreme velikih vrucina
2.Alkometar ne pokazuje % nego grade (mada je i 12 gradi malo za prvenac)
3.Obr'o si zelen dud (jesi li?)
4.Dzibra se ukiselila zbog prisustva kiseonika, tj. alkohol je presao u sirce. Da li je sud bio pravilno zatvoren?
5.Dudinje mozda u sebi nemaju dovoljno fosfora i azota, sto je hrana za kvasce (ajde ko je pekao dudovacu: imaju li dudinje dovoljno hrane za kvasce?)
6.Nije prevrelo zbog prevelike temperature (nisi valjda drzao bure na suncu?)

Ako nista od ovoga nije, pozovi Moldera i Skali Scratchhead
Sačuvana
drnik
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.63

« Odgovor #6 Poslato: 24. Jun 2009, 20:15:17 »

najverovatnije sud 1000 l(napunjen 200 l) nije bio dobro zatvoren i bio je na visokoj temperaturi +32 C velike vrucine.

a sad da odgovorim na ovih 6 pitanja
1. bila je visoka temperatura
2. 12 gradi nije stepeni moja greska
3. zreo dud
4. vrlo moguce,nemogu da proverim
5. ovo neznam ovo je za strucnjake
6. kao sto rekoh tacno.
znaci ne treba mi Moder i Skali, ali u svakom slucaju hvala za odgovor

Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #7 Poslato: 24. Jun 2009, 22:37:22 »

ја, рецимо, никад не почињем дестилацију ако вино из комине бар не пробам.
На тај начин се најбрже (а рекао бих и најбоље) одређује не само да ли је комина преврела, него и њезин укупан квалитет.
Код неких ракија које чешће правим након ове дегустације могу одмах да осетим да ли ми комина тај пут има одступања од уобичајеног квалитета и да предвидим квалитет будуће ракије.
Дакле, да сте пробали дудово вино из комине, осетили бисте одмах да ли је још увек слатко (незнатно, мало или пак пуно) и какав је квалитет тог вина.
Сирће се такође одмах осети. Ако је комина заражена сирћетном бактеријом такву комину треба бацити. Ако је ипак дестилишете, сирће се осећа у ракији (у народу се каже да се "колач потопио", то јест кад се ово догоди кровина кљука се потпуно прокваси течним делом комине испод себе, али има и другачијих случајева кад се комина претвори у сирће).
Sačuvana
KizaHood
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 25. Jun 2009, 22:52:42 »

najverovatnije sud 1000 l(napunjen 200 l) nije bio dobro zatvoren ...

Ups...
U startu je greska sto si napunio sud samo do 20%. Ti si mu prakticno samo "pokrio dance". Sudove za previranje treba puniti manje vise do oko 70-80% zapremine.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #9 Poslato: 04. Avgust 2009, 09:08:41 »

Imam jedno pitanje:Zanima me dali je neko pekao rakiju od suhog grozdja (grozdjica)?Kako se to radi,dali moze bez dodavanja kvasca i vitamina i sta mislite umjesto toga dali se moze dodati nesto svjezeg grozda.pa da iz njega dobije vitamine i gljivice sa kore bobica.Sudeci po receptu rakoje od suvi smokava mislio sam da bi to trebalo biti isto.jer i grozdjice su prepune secera kao smokve.Unapred hvala Wink
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
KizaHood
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 04. Avgust 2009, 15:38:22 »

Kad moze od suvih sljiva, moze i od suvog grozdja.

Jeste prepuno je secera, dakle moras dodati vodu, i to dosta vode. E sad, koliko... Ako znas koliki je % secera u tom s.grozdju koje planiras da peces, dodas vode dok % secera u dzibri ne padne ispod 20%.

Dakle, dodas vodu, i ostavis da prenoci, da grozdje nabubri. Onda to dobro promesas. Ako je suvise gusto, dodas jos vode, ako je suvise retko dodaj meda.

Kad si to uradio, zabrkaj kilo secera i litar vode, pa to promesaj dok se secer ne rastopi i zagrej do 35 stepeni, pa u to dodaj kvasac. Promesaj, pa sacekaj jedno pola sata da kvasac "proradi", pa onda to dodaj u bure sa dzibrom. Promesaj jos jednom dobro i zatvori.

Naravno, mozes u tu dzibru da izmuljas i svezeg grozdja.

Otprilike ovako sam ja pre mesec dana pripremio dzibru od suvih sljiva i lepo mi previre (samo sto sam ja dodao i dosta meda, naravno rastvorenog u vodi do ikoncentracije od 20% ukupnih secera). Pecem u subotu, pa moz' da me pitas iduce nedelje kako je ispalo.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 05. Avgust 2009, 00:01:41 »

Hvala na odgovoru;Gledao sam recept od suvi smokava pa sam tako zakljucio da bih isto bilo za grozdjice.Mislim uzeti 7 kg,od cega bi trebao dobiti oko 3L.Sad mi recite dali moze obican kvasac (za kruh).Takoder vidim da vi to drzite preko mjesec dana!Zar to nije predugo,s obzirom da sam ja moje narandze drzao predugo.Zasto se dodaje secera,ako su one vec prepune secera i ako moze obican kvasac koliko ga treba na 7KG.Ljep pozdrav.PS naj prva rakija sto sam pravio od Guave je sazrela i mogu vam reci da je nesto neopisivo.Tako ljepo mirisi,vrlo je glatka kad se pije,a zatim se razljeva toplina gdje god je prosla.To mi je bila naj prva dok mi kazan jos nije bio gotov.Napravio sam je od samo par KG,sad nemogu docekati sljedecu sezonu da rodi i da napravim od vece kolicine. Wink Ovo je Guava 
Sačuvana

KizaHood
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 05. Avgust 2009, 15:54:04 »

1.Sad mi recite dali moze obican kvasac (za kruh).

2.Takoder vidim da vi to drzite preko mjesec dana!Zar to nije predugo...

3.Zasto se dodaje secera,ako su one vec prepune secera

4.ako moze obican kvasac koliko ga treba na 7KG

1.Naravno! I ja ga koristim. TZV. "suvi pekarski kvasac" (onaj u kesicama od 7-10 grama) ima jednu vrlo korisnu osobinu: "radi" do koncentracije alkohola od 12% ("divlji" kvasci crkavaju na oko 6%)

2.To je zbog velike kolicine ukupnih secera (20%) u mojoj dzibri. Obicna dzibra od sljive ima znatno manje secera, pa joj treba oko 3 nedelje. Napravio sam experiment sa manjom kolicinom, za potpuno previranje 20%-tne medove dzibre (25% meda, a kako med ima oko 83% ukupnih secera, ispada da je to dzibra sa 20% ukupnih secera) bilo je potrebno 35 dana, uz prosecnu dnevnu temperaturu od oko 25 do 30 stepeni. Iz ovakvo jake dzibre dobija se do 12% alkohola, muka je to za kvasac.
Takodje, ovakva koncentracija alkohola omogucava i da se dzibra ne ukvari, jer ogromna kolicina stetnih mikroorganizama biva ubijena tolikim alkoholom, koji stiti dzibru, ako se spreci ulazak kiseonika.
Kad spremam lozovacu, dzibru drzim i duze (prosle godine 8 nedelja), posto su prosecne dnevne temperature u vreme previranja grozdja male, oko 15 stepeni. U stvari, lozu pecem kad pocnu mrazevi - prevrelo ne prevrelo, dalje previrati nece - oko 1. decembra.

3.Samo kao starter za kvasac, da ga ne brcem bas u cistu vodu. Kilo secera na 400 kila dzibre je zanemarljivo. E sad, za tako malu kolicinu dzibre koju planiras dovoljno je 2-3 kasicice secera razmutiti u casi vode i dodati...

4...vrlo mkalo kvasca, mozda pola kesice. Ja na bure od 210 litara stavim 3 kesice od po 10 grama i to ispadne taman.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 06. Avgust 2009, 00:27:19 »

Svaka cast;To je odgovor i sad mi je sve puno jasnije,danas uzimam sve potrebno i startam.Ovaj put necu mjesati svaki dan nego cu pokriti dzibru i provesti crijevo i staviti ga u flasu sa vodom.Ovaj put mi nece zrak ulaziti i pretvarati alkohol u sircet.Puno hvala na pomoci i cujemo se.Pozdrav Thumb
Sačuvana

vladan
Mlađi član
**

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows 95
Browser:
Mozilla 1.6

« Odgovor #14 Poslato: 06. Avgust 2009, 08:10:02 »

Ovde se vec neko vreme provlaci nekoliko cudnih stavova. Prvo " u pocetku destilacije krece patoka" Naprosto treba izmetiti i ko god izmeri videce da je to zabluda, u pocetku krece najjaca koncentracija alkohola, ne ulazim u to koji alkoholi su u pitanju. Drugo kvasci koji se dodaju (zaseju ) u kominu od voca morali bi biti kvasci za previranje secera a nikako kvasci za previranje skroba. To mu dodje kao zeca hreniti sa komadicima mesa, a kera sa svezim listovima kupusa. Pa ne kazem da nece i jedan i drugi preziveti ali nije bas najbolji nacin. I da spomenem jos termin dzibra, u svim delovima Srbije se dzibrom naziva nusproizvod (ostatak) od destilacije alkohola. Kad se zavrsi destilacija (komine, kljuka, masulja, cope ...) od (kajsije, sljive, grozdja ...) iz kazana prosipamo dzibru.
Moram priznati da se dzibrom u zargonu nazivala i komina koja je ciknula ili ima toliko los miris da ju je bolje prosuti nego peci.
Takodje se i veoma ruzna rakija kojoj ne moze pomoci ni prepicanje nazivala dzibrom. Jednom recju dzibra je otpad. 
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.077 sekundi sa 21 upita.