joca96
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
|
 |
« Poslato: 11. Jul 2009, 20:31:13 » |
|
molim sve koji znaju tehnologiju - recepturu za proizvodnju vina od jagoda da napisu u ovoj temi! hvala 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 22. Jul 2009, 01:37:24 » |
|
Ja sam pravio vino od jagoda nekoliko puta i na kraju je to dobro ispalo. Kao i svako vino od sitnog i jagodicastog voca, vino od jagoda mora sa vodom da se pravi. E sad koliko vode pitanje je. To majstor mora sam da odluci. Ja nastojim da od kile jagoda napravim 2, ili nesto malo vise, litara vina. Jagode ocistim od zelenih casica i izmuljam i dodam odmah potrebnu kolicinu hladne vode, secer (neinvertovani, posecerim jagode kristal secerom, i kiseline (ako treba, a cesto treba!). Ovo zbog toga da jagode ne oksidiraju (ne daju mu kiseline i prilicno velika kolicina kristal secera). Ako jagoda oksidira vino ima boju rdje, ali lepu bistru boju rdje, pa moze i tako da se pravi ovo vino, ali meni je lepse kad je ovo vino kao krv crveno, to jest kad ima boju sveze jagode. Zasejem kvasce i ostavim, uz redovno mesanje, nekoliko dana da vri pod komom. Posle toga otocim sa koma i nastavljam daljnje vrenje pod vrenjacom.
Ja ovo vino pravim kao stono vino, suvo, sa nekih 11,5% alkohola. Buke mu je fantastican ali treba ga popiti relativno mlado. Ako ga sad pravite za upotrebu stize negde u drugoj polovici jeseni i ranu zimu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vlajko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 35
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 03. Jun 2010, 11:28:35 » |
|
A koje koseline si ubacivao izvini na pitanju ako je glupo jer nisam nikad to radio, i koju količinu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 03. Jun 2010, 15:03:43 » |
|
Ja sam dodavao limunsku kiselinu, a količina prema računu. Morate izmeriti koliko kiseline ima sok jagode sada i preračunati koliko će to biti kad dodate svu vodu i sav šećer, i onda to korigovati na željenu veličinu. Referencija neka vam bude oko 7 grama po litri. To znači, na primer, ako vam sok jagode sad ima 10 grama po litri i ako računom dođete do zaključka da ćete taj sok, njegov volumen, što sa vodom što sa šećerom povećati 2,5 puta, to znači da će u pripremljenom moštu biti samo 4 grama topivih kiselina po litri. Kako vam treba 7, ili 7,5 (ili hoćete još kiselije vino, ili pak manje kiselo, morate sami odlučiti) morati dodati još 3 grama po litri, ali pazite, po litri pripremljenog mošta a ne soka od jagode!! Kako limunska kiselina sa 2/3 grama podiže kiselost za celi gram, znači da ćete morati dodati 2 grama limunske kiseline po litri pripremljenog mošta da biste u njemu podigli kiselost za 3 grama po litri, to jest na ukupno 7 grama (ako je bilo 4, dakako, a koliko ima ja, bez merenja, pojma nemam!).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 54
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 03. Jun 2010, 17:29:01 » |
|
Pretpostavljam da se ovaj recept u vezi kiselina moze preneti i na svako drugo voce? Potrebno je samo znati koliko kiselina ima u mostu od tog voca? A koliko je to? Ili preciznije: koliko koji vocni most ima kiselina? Postoje li neke priblizne tablice?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 03. Jun 2010, 20:06:46 » |
|
Verovatno da postoje. Čak i na netu. Ako neko zna gde neka kaže a ja ne znam jer ja uvek sam merim kiseline. Postoje veoma jednostavni i jeftini setovi za titraciju kiselina. istina, ovde kod mene. U Srbiji ne znam da li postoje. Preciznost ovakvog seta nije velika, cenim da lako mogu da podbacim za 0,5 grama po litru, ali meni je to za moju amatersku proizvodnju voćnih vina sasvim dovoljna preciznot. A sama titracija, računajući i ceđenje soka iz voća, ne traje duže od par minuta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 04. Jun 2010, 14:21:11 » |
|
Ja, recimo, svake godine pravim roze od crvene ribizle. Vino se izuzetno sviđa svim mojim gostima ali treba ga popiti mlado. Negde krajem juna počinje ribizla da zri a ovo je vino prvi put otočeno nekako za Usekovanje glave Jovana krst., dakle do polovine septembra. I odmah se pije! Za moju slavu 16. novembra ostavim obično balon od 15 litara inače ga ne bih imao! Samo da napomenem da napravim 100-ak litara pa vi sad vidite koji je to tempo pijenja ako za dva meseca moram da rezervišem jedan balon od 15 litara inače ga nema! E sad, sve to pišem da kažem kako stojim sa kiselinama kod ribizle. Ona je jako kisela! Sok crvene ribizle, sorte koju ja imam u bašti, i u ovom klimatu, ima redovno preko 25 grama po litri. Kako od 1 kg ribizle napravim 2,5 litra mošta, računajući dakle i dodani šećer a to je kod ribizle dosta!) mošt na kraju ispadne oko 10 grama politri, ili nešto više. Do željene kiselosti, a to je oko 7,5 grama, skinem kredom. Negde sam čitao da je kod voćnih vina maksimalno dozvoljeno skidanje kiselina do 2,5 grama po litri tako da sam na granici ili malo preko nje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 04. Jun 2010, 14:44:48 » |
|
I još da dodam: moje jagode ove godine, iako kasne najmanje nedelju dana (što i nije loše jer ostala vegetacija je pola meseca u zaostatku!), sad su pred zrenjem a i dobro su ponele pa ću verovatno i ja ove godine, uz džem od jagoda, da napravim i malo vina. Vino od jagoda nisam pravio par godina jer, jednostavno, nisam imao dovoljno jagoda. Evo jednog pogleda na moje jagode:  Kao što se vidi lepo su ponele i počinju lagano da zrijaju. Oko njih sam morao da nađpanujem ove zastavice za slavlja jer se nadam da će to bar malo uplašiti srne koje su mi lanjske godine do korena pojele i plodove i bilje jagoda! Dođu u rano svitanje dok ja nemam pojma gde mi je d...pe i časte se. Da mi je nešto da ih uhvatim na delu bilo bi čobanca od divljači!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 04. Jun 2010, 20:11:44 » |
|
koliko koji vocni most ima kiselina? Postoje li neke priblizne tablice? Vrsta voća Ukupne kiseline % pH Jabuka 0,4-0,8 3,6 Kruška 0,2-0,5 4,0 Dunja 0,6-1,0 3,3 Kajsija 0,6-1,1 3,4 Breskva 0,5-0,7 3,6 Šljiva 0,5-0,7 3,6 Višnja 0,8-1,9 3,3 Trešnja 0,3-0,6 3,9 Malina 0,8-2,0 3,4 Kupina 0,80 3,5 Jagoda 0,50 3,5 Grožđe 0,5-0,9 3,5 Limun 1,5-4,0 2,5 Pomorandža 0,7-1,2 3,4 Borovnica 0,8-1,2 3,4 Crna ribizla 6,1-13,3 3,3
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 08. Jul 2010, 16:50:09 » |
|
Joca došao, pitao i otišao da ga više nikad ne bude! Očekivali smo da ćemo čuti priču o tome kako je prošlo pravljenje vina od jagoda. Međutim joce nema. Možda čovek ima posla pa će se javiti sa opširnom reportažom kasnije. ne bih hteo da verujem da je došao samo da pita pa kad je dobio odgovor, ili nije dobio odgovor, zaboravio na nas. Moje vino od jagoda u međuvremenu vri. Nisam puno stavi, samo ovih 15-ak litara. nadam se da će fotografija verno preneti lepu, i u najmanju ruku, za vino, neobičnu boju: 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|