mimko
Mlađi član

Ugled člana: -1
Van mreže
Pol: 
Starost: 38
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 17. Maj 2010, 05:44:09 » |
|
Bit će urađeno kako si rekao. Hvala lijepa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 18. Maj 2010, 00:03:05 » |
|
malo ću da se nadovežem na pecin post izlažući se opasnosti da me stigne njegov crnac iz smedereva  mislim da kod ove metode litar mleka ili flaša piva idu na prskalicu od 400 litara jer bi po pecinom receptu trebalo 4 piva za prskalicu i još pivo za traktoristu pa ispade da vinograd pije više od svog gazde! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mimko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 20. Maj 2010, 06:19:54 » |
|
   Pozdrav svim znalcima, jučer sam mislio prskati loze protiv plamenjače, s obzirom na njihovu veličinu (slike u prilogu) ima li potrebe to raditi, hvala svim na odgovoru ugodan dan
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Punopravni član

Ugled člana: 3
Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 20. Maj 2010, 09:24:58 » |
|
Mislim da bi trebalo po pecinom receptu smanjene koncentracije sredstava /70%u odnosu na preporucenu/kada sam ja podizao vinograd mislim da ga nisam prskao ovako malih lastara ali obzirom da bi za ovako mladu biljku plamenjaca bila pogubna zasto prepustiti slucaju konkretno mislim da je slist blizu zemlji da ce rastom temperatura doci do velikog isparavanja i............
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Prvi izvozni posao Srbije u SAD bio je 1897. godine kada je prodato između 30.000 i 40.000 tona suve šljive. Taj novac je Srbiju tada izbavio iz krize!
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 20. Maj 2010, 19:18:35 » |
|
Potrebno je da sačekaš da se vreme malo sredi, u smislu stabilnosti, pa sa blagim rastvorom oprskati. ovakvo vreme sada pogoduje razvoju pepelnice, a obzirom da je loza još mala i nije zagušena zelenišnom masom, nema opasnosti za tebe. PS: Jedna važna NAPOMENA: kada postavljate fotografije bilo bi poželjno (da ponovim: bilo bi poželjno, ne obavezno) da preko foto šopa ili sličnog programa smanjite rezoluciju na 1200x800. Ovo pišem zbog toga što mnogi koji imaju slabiji internet nemogu tako brzo da otvore fotografije, pa najčešće odustanu od toga, i ostanu prikraćeni da vide i vizuelni prikaz. Hvala i nezamerite!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
alsa
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 31. Maj 2010, 22:55:42 » |
|
Sta raditi u mladom vinogradu kada se pojavi plamenjaca?Kako spasiti list?kontaktnim ili sistemikom
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 05. Jun 2010, 19:15:22 » |
|
moj ti je savet da kada se pojave simptomi plamenjače uradiš zaštitu sistemicima jer oni upravo i služe za primenu u takvim slučajevima(Mikal flash,Ridomil gold,Equation pro i dr.)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mimko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 13. Jun 2010, 17:08:16 » |
|
 S obzirom na nesnosne vrućine ovih dana, te na navalu ambrozije i ostalih korova na moj vinograd, isti sam okopavao-plijevio motukultivatorom. Koliko mi je to pametno, te da li u tome griješim? Hvala svima na odgovoru, pozdrav. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 39
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 16. Jun 2010, 01:02:27 » |
|
nema tu greške Mimko, s obzirom da ti je vinograd mlad ono što mu najviše i treba pored zaštite od plamenjače i pepelnice, jeste trebljenje korova i borba protiv njega....na koji način će se to obaviti potpuno je sve jedno, bitno je da ga nema. s tim što moraš obratiti pažnju da ne povrediš mladu lozu dok čistiš oko nje... ...ja sam to u ovom stadijuma vinograda radio ručno, ali sve je pitanje ukusa i raspoložive mehanizacije, bitno je da je korov ne guši razvoj mladog vinograda... samo napred! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mimko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 30. Jun 2010, 07:14:14 » |
|
 Pozdrav forumaši, nalazim se u jednoj dilemi. Da li je kod mladog vinograda potrebno uništavati travu između redova, ili je dovoljno samo plijeviti oko loza. Svoj vinograd obrađujem motokultivatorom. Da bi travu između redova totalno uništio potrebno je frezati malo dublje, s druge strane kada na tako isfrezano padne kiša onda se po 3-4 dana nemože hodati po vinogradu, bude blato, te noga propadne do pola čizme. U prilogu dajem slike svog mladog vinograda, sa obadvije opcije. Molim da ukoliko neko ima kakvih prijedloga, sugestija ili pohvala, neka slobodno napiše. Takođe bi vas molio da ubacite i vi koju sliku svojih vonograda. Ugodan dan svima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 01. Jul 2010, 18:26:10 » |
|
Mimko, ja bih se odlucio za cizme na nogama nego da gledam travu u vinogradu. Pa nece valjda kolo da igras tamo? A valjda ce i ove kise vise da prestanu a i juli mesec nam je stigao
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 02. Jul 2010, 16:38:08 » |
|
Sto se tice trave Mimko moj ti je savet da prve dve tri godine kultiviras i nedas travi da se zapati a posle kako hoces jer ima studija gde govori da je prinos veci kod vinograda sa medjurednim zatravljivanjem sa tim da ti je izmedju cokota sve cisto.Imas nesto o tome u Biotehnici vinove loze od Pr.Milosavljevica pa pogledaj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mimko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 03. Jul 2010, 06:43:25 » |
|
U nekom od postova sam pročitao da se prve godine ostavljaju samo dva lastara, a svi ostali da se kidaju, da li je to tačno? Takođe me zanima da li je potrebno kod mladih loza koje su izrasle preko kočića, onu razliku koja se nema za šta vezati, da li da to siječem? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Don Julijan
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
Don Julijan
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 03. Jul 2010, 17:30:31 » |
|
Ja sam ostavljao po 3 lastara prve dve godine. 3 lastara samo za svaki slučaj (može da se slomi, da ga pojede zec...). Ono što nemaš gde da vežeš možeš slobodno da odsečeš, ako lastar ne ostaje prekratak za sledeću godinu, kako bi mogao napraviti luk (ako radiš špalir).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bog pića i piće Bogova!
|
|
|
milank
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 06. Avgust 2010, 22:34:51 » |
|
Pozdrav ljudi. Imam par pocetnickih dilema, pa se nadam da bi nekao mogao da pomogne. S proleca sam posadio 20-tak cokota moldove i evo o cemu se konkretno radi:
1. Koliko lastara izniklih iz posadjenog kalema se ostavlja? Ja sam uglavnom ostavljao po jedan, najjaci, a ostale skidao i to veoma rano (jos pocetkom maja). Na nekim kalemovima, medjutim, gde nije bilo izrazitog favorita, ostavio sam dva. Da li sam dobro postupio?
2. Svi kalemovi su se primili, ali ne napreduju svi podjednako dobro. Neki su vec uspeli da prerastu poslednju zicu (2m!!!), a neki jedva da su presli prvu. Da li je potrebno skracivati ove visoke lastare i ako jeste na koju duzinu?
3. U poslednjih par nedelja poceli su intenzivno da se pojavljuju zaperci na ovim lastarima prvencima. Da li ih je potrebno uklanjati, odnosno da li prica o prekracivanju zaperaka vazi i za godinu sadnje?
Sa nekim pitanjima sam malo zakasnio, ali da bar znam za ubuduce.
Milan
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|