23. Maj 2012, 14:11:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kako izazvati novu fermentaciju?  (Pročitano 831 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
nemoguce111
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Poslato: 20. Jul 2009, 22:41:16 »

Pozdrav svima,

zanima me da li bih mogao i na koji nacin da zapocnem novu alkoholnu fermentaciju? U pitanju je crno vino napravljeno od 80% "frankovke" i 20% "game". Dodavan je secer ali verujte mi da se ne secam merenih vrednosti. Mislim da je podrum u kome je vrsena fermentacija bio dosta hladan tokom zime, i da je zbog toga ostalo secera u vinu. Kako da taj preostali secer pretvorim u alkohol i da izgubim taj slatkast osecaj dok se vino konzumira?

Ziveli!
Sačuvana
vladan
Mlađi član
**

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 60

Windows 95
Browser:
Mozilla 1.6

« Odgovor #1 Poslato: 21. Jul 2009, 07:40:36 »

Da bi resio ovaj problem morao bi izvrsiti analizu vina. Mora se znati koliko vino ima alkohola (sto ce odrediti koji kvasac da koristis), koliko ima ukupnih kiselina ( dace ti odgovor dali vino previrati ili je dovoljno povecati kiseline) i kolicinu sumpordioksida ( dobices odgovor dali je moguce ponovo previrati vino). Bez ovakve analize ne bi se trebalo upustati u popravku vina.
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #2 Poslato: 21. Jul 2009, 17:12:03 »

I pošto je Vladan to lepo odgovorio, ja ću da dopunim sa jednim kratkim dodatkom. I sve to da uradiš i analize pokažu mogućnost dofermentacije, imaćeš velikih muka da to sve ponovo krene, jer moraš nabaviti kvasac koji može da fermentira u prisustvu veće količine alkohola, a sam proces dofermentacije traje i preko tri meseca. I još nosi rizik da krene i kišeljinje, zato neka ide potrošnja tog vina kavo i jeste, a sledeću berbu kontroliši procenat šećera.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
nemoguce111
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #3 Poslato: 21. Jul 2009, 19:20:13 »

Znaci nista ne dirati i ostaviti ga takvo kakvo je. I naravno sto pre isprazniti bure za sledecu turu  Zenski pol ga obozava bas zbog te slatke zice... Smiley

Hvala ljudi u svakom slucaju
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 20 upita.