1964
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Poslato: 28. Avgust 2009, 13:53:08 » |
|
Gdje mogu da nađem tabelu o kvalitetu koma. Odnosno, interesuje me optimalne količine šećera u komu od šljive, viljamovke , kajsije , dunje i sl. Npr. U prosjeku procenat šećera u šljivinom komu je od 9-15%. Nabavio sam refraktometar ali nemam tablicu po kojoj bih uporedio vrednosti. Ako ima moli bih da neko objavi ili bar link na kojem to mogu da nadjem. Hvala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 28. Avgust 2009, 15:08:16 » |
|
Sadržaj šećera u voću Vrsta voća Sadržaj ukupnog šećera u % Jabuka 6,6-15,5 Kruška 8,3-15,4 Dunja 5,8-12,5 Kajsija 6,4-12,6 Breskva 5,0-12,0 Šljiva 7,0-15,5 Višnja 6,9-12,5 Trešnja 4,7-11,5 Malina 4,7-9,5 Kupina 6,0-9,0 Jagoda 4,5-7,8 Grožđe 15-25 Limun 1,5-4,0 Pomorandža 5,6-13,5 Borovnica 4,0-7,0 Crna ribizla 6,1-13,3
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
1964
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 04. Septembar 2009, 10:57:01 » |
|
Bistrica, hvala na odgovoru.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
BAAABA
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 01. Novembar 2009, 18:47:53 » |
|
gde mogu da kupim refraktometer i kolko on košta???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 19
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 01. Novembar 2009, 21:48:39 » |
|
Ja sam ga kupio u enovitisu u Topoli,cena koliko se secam negde 5.000din.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
frangel
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 35
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 25. Oktobar 2010, 21:05:41 » |
|
Moze li netko da mi kaze koliko se razlikuje izmereni procenat secera u zrnu grozdja refraktometrom i procenat secera u mastu,kljuku,izmeren klasicnim siromerom.Kad sam kupovao grozdje kod prodavca je pokazivalo preko 23 grada a nakon muljanja sa mojim siromerom jedva 20. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 26. Oktobar 2010, 18:30:32 » |
|
Ne razlikuje se uopšte. Razlika se pojavi samo kao pogrešan način uzimanja uzorka. Mjerio si bobicu grožđa koja je odstupala od prosjeka. Zato se kod mjerenja, bilo čime, preporučuje uzimanje više uzoraka sa različitih mjesta, njihovo miješanje, cijeđenje, i tek onda mjerenje. Ovo ti u principu važi za ekslov širometar, kod baboovog imaju neka mala odstupanja, imaš na forumu objašnjenje za to. http://www.sveovinu.com/index.php/topic,508.msg6749.html#msg6749
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 26. Oktobar 2010, 18:53:34 Autor bistrica »
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
krusko
Prolaznik
Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 04. Novembar 2010, 21:55:14 » |
|
U bure od 200l sam stavio sljive( velike sljive kao velike bijele ) koje su imale 14 % ili "bricks" prirodnog secera( mjerio sam sa jednom uspravom za koju neznam ime). U bure sam dodao 12kg braon secera i 250gr kvasca i to izmjesao dobro dva puta u dva dana. Bure je u prostoru u kojem je temperatura bila u prosjeku 20C prvih 20tak dana, a sada vec 20tak dana na 12C prosjeka. Sada u buretu: kolac je skoro potonuo ispod vrha soka (kom je veoma voden kao razredjeni sok)...sa istom spravom sa mjerio secer koji je sada 7 stepeni "bricks".. Dali je 7% secera ne-fermentisano? Jeli preporuceno da ponovo kom stimulisem i pokusam fermentisati ostatak? Kada je fermentacija zavrsena i kada je najoptimalnije da pecem rakiju? Hvala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 04. Novembar 2010, 22:27:30 » |
|
Ovako kako si opisao uz neku malu pretpostavku, odgovor je, peci rakiju odmah, fermentacija je završena. Brix je mjera suhe materije, za šljivu na kraju fermentacije pokazuje oko 4, plus pokazuje alkohol koji si dobio vrenjem. Ti si ubacivao šećer pa ga imaš više nego normalno, tako da ti ovih 7 govori da si malo i zakasnio. Skini bar dio te kape i baci, skini je minimalno do onog zdravog dijela sa lijepom svijetlom bojom fermentisane šljive i požuri sa pećenjem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Punopravni član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 38
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 04. Novembar 2010, 23:21:00 » |
|
...kolac je skoro potonuo ispod vrha soka...
Au... Peci to odma', ali ODMA'. Kad krovina pocne da tone, to je jedan od znakova zaustavljanja vrenja. Sad, da li je 100% prevrelo ili ne (tj. da li je vrenje stalo zato sto nema sta vise da previre ili je nesto drugo u pitanju, npr. niska temperatura), to je ovde manje bitno. Cim krovina pocne da tone, treba odma' peci, makar i da nije 100% prevrelo. Ako odma' ispeces, a da nije potpuno prevrelo, dobices nesto manje rakije nego sto je moglo u idealnim uslovima; sa druge strane, ako cekas moze ti se desiti da ti se sve ukvari, sto je, slozices se, mnogo gore. Od zdrave komine koja nije potpuno prevrela moze se dobiti dobra rakija; sa druge strane, od komine koja je potpuno prevrela, ali se ukvarila, ne moze se dobiti dobra rakija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|