23. Maj 2012, 14:29:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: UZGOJ vinove loze u PLASTENICIMA  (Pročitano 3840 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
pbabic
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Poslato: 30. Avgust 2009, 09:36:32 »

Od prijatelja koji žive i rade u Engleskoj čuo sam da se u tom dijelu Europe neke stolne sorte vinove loze uzgajaju u PLASTENICIMA...zanima me da li se po tom pitanju plasteničke proizvodnje grožđa radilo/radi i u našem dijelu Ex-YU Balkana i kolika je eventualno isplativost tog načina uzgoja grožđa... Scratchhead
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 15. Novembar 2009, 04:28:55 »

Od prijatelja koji žive i rade u Engleskoj čuo sam da se u tom dijelu Europe neke stolne sorte vinove loze uzgajaju u PLASTENICIMA...zanima me da li se po tom pitanju plasteničke proizvodnje grožđa radilo/radi i u našem dijelu Ex-YU Balkana i kolika je eventualno isplativost tog načina uzgoja grožđa... Scratchhead
Ne znam za uzgoj u plastenicima, naime nisam nikad čuo da se celokupna vinogradarska proizvodnja obavlja u plasteniku.
Čitao sam i video(nažalost ne uživo),da se jedan deo proizvodnje obavlja pod «plastikom», tj. da se u Italiji, vinogradi pod stonim sortama stavljaju delimično pod folijom.Folija se prebaci preko poslednje žice i sad malo bez veze za objašnjavanje ali folija se iscepka na delove dužine 2 m i svakog drugog dana podiže se po jedan njen deo radi provetravanja i prskanja.
Sve to zbog stonog grožđa koje treba što pre da sazri i nađe svoj put do potrošača, jer pod folijom brže sazri.
Treba napomenuti da se u pozadini dok radnici podižu foliju vidi more što govori o kakvom se klimatu radi.
Kada bi to primenili kod nas u kontinentalnim uslovima, drugi dan po podizanju folije imali bi buđ na grozdu!
Pa tako i uzgoj u plastenicima ima smisla samo na krajnjem severu Evrope(Engleska). Dakle, nije isplativo jer kod nas grožđe sazri pre nego u Engleskim plastenicima sve da ga zrače iz vasione.A i boljeg je kvaliteta.
Kada bi primenili »plasteničku» tehniku u Srbiji imali bi 15 prskanja godišnje i grožđe koje bi, u najboljem slučaju stizalo kad i u Makedoniji samo što bi bilo tri puta skuplje!
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #2 Poslato: 28. Novembar 2009, 14:49:32 »

moje pitanje se odnosi ,  na  geografski polozaj,,,
 podnozje, AVALE,  juznii deo i    GROCKA , isto juzna padina .
dali su te dve lokacije  prikladne za uzgoj  vinove  loze. i to. MERLO  I  KABERNE
 ili   MERLO  sa  nekom dugom sortom crnog  grozdja?(  PROKUPAC)

za  proizvodnjju  vrhunskog vina(  crnog,   crvenog, rujnog, nebitno je   kako ga ko naziva )

hvala.
Sačuvana
pbabic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #3 Poslato: 04. Mart 2010, 18:46:51 »

...ako već nije poznato nikomu s našeg BALKAN podneblja o plasteničkom uzgoju vinove loze, kakvo je stanje sa uzgojem u staklenicima... Cry
Sačuvana

skabeta
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #4 Poslato: 04. Mart 2010, 20:55:02 »

Nije toga bilo, nema, a cini mi se i nece u skorije vreme.
Sačuvana
kicca
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows XP
Browser:
Opera 9.61

« Odgovor #5 Poslato: 13. Mart 2010, 20:37:40 »

Nije bas u oviru teme ali je slicno.Danas prolazeci gradom zastanem pored cvecare nemogavsi da poverujem,cokot vinove loze u saksiji sa sve pritkicom nekakvom i orezana na nekih 80tak cm cena 20€ videci da zagledam prodavacica ljubazo objasni da je za gajenje na terasi i kako da dva najvisa lastara tazvedem i privezujem po gelenderu a imaju i patuljste jabuke,kajsije,breskve rakodje za terase i u saksiji njihova cena je 50€.
Kad moze na terasi plastenik i staklenik su valjda bolje resenje od saksije.Mada sta bi se tu dobilo najvise 30 do 45 dana raniji rod a u to vreme vec imamo neko uvozno na trzistu Scratchhead
Sačuvana

Prvi izvozni posao Srbije u SAD bio je 1897. godine kada je prodato između 30.000 i 40.000 tona suve šljive. Taj novac je Srbiju tada izbavio iz krize!
pbabic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #6 Poslato: 14. Mart 2010, 12:39:01 »

...kad mogu englezi a zašto nebi mi mogli izvoziti stolno grožđe iz plastenika/staklenika... Scratchhead Wink
Sačuvana

sasa ts
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #7 Poslato: 08. Oktobar 2010, 00:20:39 »

-pa englezi su,posle amerikanaca,najpametniji u svetu,ja sam cuo,kada im zena rodi dete,cuvaju ga u plasteniku,da sto pre poraste!!!!!!! Tongue
Sačuvana
Poljogospodar
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

dipl. ing. za par godina...

unknown
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.22783)

« Odgovor #8 Poslato: 27. Januar 2011, 00:54:44 »

MUSKAT HAMBURG, je sorta loze koju su napravili upravo englezi u stakleniku i koja se i dan danas sadi kod nas...
Sačuvana

Vinograd trazi slugu a ne gospodara...
lozar
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #9 Poslato: 18. Februar 2011, 23:16:51 »

mislim da je pitanje da li se isplati proizvoditi grožđe pod plastenikom u Srbiji a ne da li je isplativa rasadnička proizvodnja u njima
osim tehničkih rešenja, meni nepoznatih sa kojima bi moralo da se reši niz problema oko uzgoja vinove loze u plasteniku, nameće se pitanje i svrsishodnosti čitavog poduhvata
mi u okruženju imamo Tursku,Grčku,Makedoniju i Crnu Goru gde grožđe stiže dok se mi još nismo čestito ni skinuli u letnje majice pa čemu onda mučenje pod plastikom?
ali kao i u svakom poslu čovek treba prvo da stavi na papir ulaganja i cenu grožđa na tržištu pa da odluči
Sačuvana
ante35
Prolaznik
*

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.14

« Odgovor #10 Poslato: 14. April 2011, 21:05:35 »

sve dok je takvih BALKANACA (pametnih) ovi prostori neće nikuda nego tapkati u mjestu što se tiče napretka i tehnologije u području proizvodnje jagode i grožđa u plasteniku.Živim u slavoniji i da ne duljim,oni koji su probali jagode i grožđe iz plastenika neće da kupe iz vana dok ima uplasteniku,hamburg ima bolju muškatnu aromu slađe je i puno prije kreće i zori. NAŽALOST ZA SADA SAM JEDINI U HRVATSKOJ,ali i jedno i drugo bez problema prodajem.A ono iz konzuma,bilo koje ne može se porediti,probao sam.     POZDRAV IZ OSIJEKA.......
Sačuvana
lozar
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #11 Poslato: 15. April 2011, 21:30:36 »

nemam ništa protiv da promenim svoj stav ako mi objasnite pobliže kako vam to uspeva, koliki vam je plastenik, kako ga štitite od bolesti itd. znači neke osnovne stvari jer ste vi jedini koji se javio da tako nešto ima i radi.
ja sam i u postu priznao da nemam predstavu o kakvim se tehnološkim rešenjima radi pa bih vas molio da nam ih pojasnite.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.192 sekundi sa 22 upita.