Od prijatelja koji žive i rade u Engleskoj čuo sam da se u tom dijelu Europe neke stolne sorte vinove loze uzgajaju u PLASTENICIMA...zanima me da li se po tom pitanju plasteničke proizvodnje grožđa radilo/radi i u našem dijelu Ex-YU Balkana i kolika je eventualno isplativost tog načina uzgoja grožđa...

Ne znam za uzgoj u plastenicima, naime nisam nikad čuo da se celokupna vinogradarska proizvodnja obavlja u plasteniku.
Čitao sam i video(nažalost ne uživo),da se jedan deo proizvodnje obavlja pod «plastikom», tj. da se u Italiji, vinogradi pod stonim sortama stavljaju delimično pod folijom.Folija se prebaci preko poslednje žice i sad malo bez veze za objašnjavanje ali folija se iscepka na delove dužine 2 m i svakog drugog dana podiže se po jedan njen deo radi provetravanja i prskanja.
Sve to zbog stonog grožđa koje treba što pre da sazri i nađe svoj put do potrošača, jer pod folijom brže sazri.
Treba napomenuti da se u pozadini dok radnici podižu foliju vidi more što govori o kakvom se klimatu radi.
Kada bi to primenili kod nas u kontinentalnim uslovima, drugi dan po podizanju folije imali bi buđ na grozdu!
Pa tako i uzgoj u plastenicima ima smisla samo na krajnjem severu Evrope(Engleska). Dakle, nije isplativo jer kod nas grožđe sazri pre nego u Engleskim plastenicima sve da ga zrače iz vasione.A i boljeg je kvaliteta.
Kada bi primenili »plasteničku» tehniku u Srbiji imali bi 15 prskanja godišnje i grožđe koje bi, u najboljem slučaju stizalo kad i u Makedoniji samo što bi bilo tri puta skuplje!