23. Maj 2012, 14:31:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Klasifikacija vocnih vina  (Pročitano 1900 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Kupino
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Poslato: 31. Avgust 2009, 09:50:36 »

Postovani,
citam Vas forum vec poduze vreme i imam samo komplimente upucene administrtorima.
Zao mi je sto mi je prvi post naglasen na pitanje, ali sam u nedoumici.
Kako se klasifikuju u smislu zakona i obaveza koje iz njega proisticu, vocna vina? Specijalna, desertna..Huh?
Da li se deo zakona o vinu koji govori o vinarskim i vinogradarskim registrima odnosi i na koji nacin i na proizvodjace vocnih vina?
hvala i sve najbolje
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #1 Poslato: 31. Avgust 2009, 10:20:02 »

Citat
Kako se klasifikuju u smislu zakona i obaveza koje iz njega proisticu, vocna vina? Specijalna, desertna.

Specijalna i desertna vina su vina od grozdja.
Klasifikacija vina izgleda ovako

1) Obicno vino (in stricto sensu) i tu spadaju
- stona vina
- stona vina sa GP
- kvalitetna vina sa GP
- vrhunska vina sa GP

2) Specijalna vina, tu spadaju
- prirodno desertno (prirodno slatko)
- likersko vino
- šeri
- penusava vina
- polupenusava vina
- gazirana vina
- mistela

3) Aromatizovana vina

Vocna vina ne spadaju ni u jednu od ovih kategorija, imas na forumu zakon o vinu pa pogledaj detalje, ja nisam obracao paznju pa ne mogu da ti kazem ovako iz glave...
« Poslednja izmena: 31. Avgust 2009, 10:42:18 Autor dioda » Sačuvana
selenic
Mlađi član
**

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #2 Poslato: 22. Januar 2011, 13:33:22 »

Vocna vina ne podlezu kvalifikaciji kao vina od grozdja. Vocna vina regulise Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za alkoholna pica sl. list SCG 24/2004 clan 75-78 i deklarisanju rakije i drugih alkoholnih pica. Po njemu postoje vocna vina i mesana vocna vina u koja se moze dodavati i CO2 pa postoje i gazirane varijante ovih vina. Znaci ako vino ima minimum 70% nekog voca zove se vino od tog voca (kupinovo, malinovo, od borovnice i sl.). Inace novi Pravilnik o kategorijama, kvalitetu i deklarisanju rakije i drugih alkoholnih pica je donet 2010 godine ali su ostali da vaze ovi clanovi starog Pravilnika. Vocna vina spadaju po novom zakonu u Ostala alkoholna pica koja koja ne ispunjavaju propisan kvalitet za rakiju i dr. alkoholna pica. Vocna vina spadaju u niskoalkoholno pice. Ovo je interesanstno i sa stanovista akcize koja je propisana za ova pica i koja je u ovom trenutku propisana 15 januara 2010 godine u visini od 14,62 dinara po litru pica. Znaci zakon o vinu i svi pravilnici o vinu vaze samo za vina od grozdja.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 21 upita.