23. Maj 2012, 14:42:32 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pocetnik - 5 litara vina, kucni uslovi  (Pročitano 1261 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Fabricio_bgd
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Poslato: 07. Septembar 2009, 15:59:04 »

Citao sam dosta tema na ovom forumu, posebno http://www.sveovinu.com/index.php/topic,88.0.html koja mi je mnogo pomogla, ali i ti pocetnici imaju mesalice i svasta jos a ja imam mnogo veliku volju da napravim koju flasu mog vina, i imam plasticne posude, grozdje cu da kupim na pijaci, vinobran i naci cu vinski kvasac. Planiram da kupim 10ak kila grozdja, rucno ga iscedim i izgnjecim, ostavim da se slegne sve, sutra preteknem vodeni deo u drugu posudu, sipam 1 gram vinobrana i ne znam koliko vinskog kvasca, zatvorim kantu necim i ostavim 10ak dana. Da li ce to biti ok i ako sam negde pogresio nek me neko ispravi i jos neki savet bi mi puno znacio. Hvala unapred mnogo i meni je san da pijem svoje vino i da se hvalim pred drugovima Smiley
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #1 Poslato: 07. Septembar 2009, 16:10:56 »

Citat
meni je san da pijem svoje vino i da se hvalim pred drugovima  Smiley

To je pravi razlog da se napravi vino!! Grin

Prvo, nije mi jasno koje vino hoces da pravis? Po ovome kako si napisao mozes ocekivati roze jer ce za taj jedan dan "dok se slegne" u siru preci bojene materije tako da neces dobiti belo vino a ni crveno jer nece preci dovoljno bojenih materija...
Ajde prvo napisi koje vino hoces da pravis pa cemo onda nastaviti pricu...
PS nemoj grozdje kupovati na pijaci jer se tamo uglavnom prodaju stone sorte. Bolje da nadjes nekoga ko ima vinograd pa kupi 10-20 kila od one sorte koja ti se svidja...
Sačuvana
Fabricio_bgd
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #2 Poslato: 07. Septembar 2009, 16:14:40 »

Iz Beograda sam pa ne znam odakle drugde nego sa pijace da nadjem grozdje Smiley mada imam vikendicu na avali i mali vinograd koji smo pobrali a imao je 4-5 kila Smiley A crno vino hocu, mada volim svakakvo ali mi crno deluje najjednostavnije
Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 07. Septembar 2009, 17:11:19 »

Нађите, дакле, 7-8 кг неког црвеног винског грожђа, одвојите петељке а зрњевље измуљајте (изгнећите, изгазите, итд.) и ставите винобран и квасац па нека ври тако око 5 дана.
После тога оточите вино са кљука и наставите врење у балончићу од 5 литара, напуните га око 4,5 литре, под врењачом.
врењаче су врло јефтине али ако је немате зачепите балончић неким чепом који ћете пробушити и кроз ту рупу тесно намонтирати мало цревце ћији други крај ставите у чашу са водом (у ту воду можете ставити и мало винобрана).
Ето толико за почетак.

(шећер и киселине немојте контролисати ни кориговати за овај први пут али настојте да набавите добро зрело и шећером богато грожђе)
Sačuvana
Fabricio_bgd
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #4 Poslato: 07. Septembar 2009, 17:38:02 »

Alambik, hvala puno a jos samo taj prvi put kad mi stoji 5 dana izgnjeceno, da li da poklopim necim i jos me zanima koliko vinobrana i vinskog kvasca da stavim na tu velicinu (7-8 kila) i da li je 7-8 kila jednako 4,5 litara vina?
Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #5 Poslato: 07. Septembar 2009, 17:45:58 »

Па тако сам некако израчунао да ћете од 7-8 кг, без пресе, истискати 4,5 литре вина.
Кад ври под кљуком, првих 5 дана, прекријте га само крпом да не упада прашина и мешајте два-три пута дневно.
За винобран не знам, рећи ће вам неко други.
Ја га ни не користим али видим да је на овом форуму то светогрђе!
Sačuvana
Fabricio_bgd
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #6 Poslato: 07. Septembar 2009, 17:52:03 »

nasao sam da na 100 kila ide 10 grama vinobrana tako da cu staviti pola grama Smiley A sutra cu to sve da krenem i kupim pa cemo da vidimo na sta ce da lici Smiley Hvala puno
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.043 sekundi sa 20 upita.