Pozdrav svima!
Imam nešto voća, pa sam hteo da ispečem malo rakije.
Odvojio sam 100kg bresaka, sve zdravi plodovi,zreli, rukom sam izgnječio svaki plod i napravio neku kašu. Stavio sam to u bure, dodao odgovarajuću količinu vode (15ak litara) tako da komina "pliva" a u vodi sam prethodno razmutio 4kg šećera. Bure sam zatvorio presavijenim stolnjakom koji sam zategao lastišom.
Svakog dana sam mešao kominu po jednom.
Posle 5-6 dana vrenje je stalo, otišao sam kod prijatelja i sipao kominu u kazan. Dodali smo malo sode bikarbone i videli da ima reakciju tj da se komina ukiselila. Sipali smo dve kesice sode bikarbone i isterali kiselinu. Ispekli smo negde oko 5l rakije od 40 stepeni. Bojim se da će se i rakija ukiseliti za par dana, ali hajd da se nadam da neće...
Kako bih uskoro hteo da pečem i viljamovku ne bih želeo da ponovim istu grešku dva puta

Zašto se komina ukiselila? Pretpostavljam da je trebalo da zatvorim bure poklopcem?
Čuo sam dosta oprečnih priča, neki kažu da treba samo staviti poklopac odozgo ali ne treba da dihtuje baš baš, dok drugi kažu da treba zatvoriti i zadihtovati i svakog dana samo malo popuštati na sekund dva da izađe CO2.
Treba li mešati kominu ili treba ostaviti da napravi čep odozgo?
hvala unapred...