|
alambik
|
 |
« Poslato: 09. Septembar 2009, 15:32:59 » |
|
У наслову ове теме стоји "Калвадос" а било би боље да стоји "ракија од јабука" јер је калвадос заштићено име које може да се производи само у Нормандији. Дакле, ракија од јабука, време је поново за њу! Јабуке су одавно почеле да отпадају и наредних неколико недеља биће време интензивних послова око јабука. Ове године пробаћу мало другачије. Јабуке не мељем него их сечем ножем на пола. То наравно даје суве поле и не може се тако ставити комина. Зато сам сада, за почетак, нарендао одређену количину јабука и пресом истискао сок из њих. Истискао сам толико сока да су половице јабука сад огрезле у њему. Почећу овако да вријем. Надам се да ће јабуке, кад врење крене, пустити и саме нешто сока па да у будућности нећу морати толику количину да прерађујем у сок али видећемо како ће се даље развијати. Испресане резанце сам ставио да се суше па ћу, у препеку, ставити их у капак и преко њих дестиловати.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 09. Septembar 2009, 15:54:28 » |
|
Alambik je u pravu, ova tema je postala haos... Pocelo je sa kalvadosom a onda smo "spontano" presli na jabukovacu. Ne znam kako da podelim temu, jos cu da je iscitam i vidim sta i kako...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 12. Septembar 2009, 11:31:52 » |
|
Pozdrav svima;Neznam vise dali je u redu da ovdje nastavim da pisem o svojim rezultatima tj da se pohvalim.Ja cu napisati,a vi odlucite..Zelim da se svima zahvalim na dosadasnjim informacijama (na cjelom forumu).Negdje sam nesto nasao i uspio savladati tehniku pecenja rakije.Dosad sam napisao sta sam od jabuke dobio,a sas pisem kako sam prosao sa prepecanjem.U kazan sam nalio 2L rakije sa patokom jacine 20%,zatim sam nalio 2L nesto kao jabukovo vino i jos 2L vode.Poteklo je jako ljuto i kiselo,ali samo prvi 1 Dcl (koje sam odbacio).Zatim sledeca 4,5 Dcl 60%,poslije toga sam nastavio vatati sve do 20% (naredna 4,5Dcl)i to sam sve pomjeso.Sto znaci sve skupa sam dobio 9 Dcl prepeke.Mjerio sam to u kuci kad je rakija bila na 18,5 C.Moj hidrometar je bazdiran na 20 C.Evo sta sam i kako sam dobio 20C-18,5C=1,5x0,32=0,48%+40% ocitani=40,48% (16,192 gradi).Jako ljepo mirisi na jabuku i prezadovoljan sam.One druge nisam htio prepecati jer su slicne jacine,tako sam od 30 Kg jabuka dobio 27,5Dcl od 39,384% i 9Dcl prepeke 40,48%.U buduce rakiju mislim filtrirati (cistiti od prvenca) skinuo sam sa neta kako se pravi petostepeni filter od filtera za vodu.Molim vas sad mi recite sta mislite o tome sta sam i kako dobio i dali sam tj gdje sam pogrjesio.Iskren pozdrav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 13. Septembar 2009, 10:55:02 » |
|
Вратићу се касније на ваш пост, казанпашо, (можда) сад сам хтео да нешто друго пријавим, и да нешто питам, једном речју да отворим дискусију на тему ракије од јабука, јер сезона полако али сигурно почиње. (а требаће и овај топик мало средити и одвојити теме о калвадосу и ракији од јабука).
Дакле, пробаћу ове године да напуним оно буре које сам опрао од црвеног вина и у којем ми је сада патока од грожђица. 225 литара, планирам да га напуним ракијом од јабука од неких 55%, и да имам још један балончић од 20-ак литара за допуњавање бурета. Прво, ишао сам у један воћњак да се распитам за могућности куповине јабука. Првобитно сам хтео, као прошле године, да сакупим јабуке на пустим салашима овде у околини. Тих салаша, и тих јабука (а све су то старе, аутохтоне сорте) има сасвим довољно међутим коров око тих јабука је вишљи од мене, нарочито коприва! А мени већ мало досадило да стално крчим туђе парлоге, чак ако зато добијем и бесплатно јабуке. Дакле, отишао сам у воћњак, мали, 3 хектара, пола је елстар а пола јонаголд. Берба почиње за неке 3 недеље, цена по килограму 5-7 центи, илити тона 50 до 70 евра! Бадава! Скоро ми било жао човека кад ми је (тужно) рекао цену.
Планирам да јабуке сечем само на половице, евентуално четвртине, јер се бојим загарања приликом дестилације. И сад се питам једну ствар: боксови у којима се испоручује јабука су 117 x 117 x 75 cm, што је отприлике кубик, и ту стане око 300 кг јабука. Ја рачунам да кад их исечем на половице, или четвртине, да би у кубик могло стати нешто више, али не верујем да је више од 400, или максимално 450 кг. Ако је то тако, а да бих напунио међупростор соком од јабука, и ако рачунам да је кубих такве смесе тежак бар 900 кг, значи ли то да ћу на сваких 450 кг јабука морати још 450 литара јабучног сока да пресам да би јабуке пливале у течности!?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 13. Septembar 2009, 13:31:32 » |
|
Ja jabuke meljem i pokazalo mi se kao dobro.Kada ih izmeljem one same puste sok i ne presam ih uopste.Mislim da ako budu secene na pola, da ce veliki deo tih jabuka ostati ne iskoriscen.Krajevi malo omeksaju ali sredina ostane tvrda.U kazanu imam resetku i do sada mi se nije desilo da zagorevaju.Mislim da nece biti potrebno toliko soka jer ce jabuke zauzeti veliki deo zapremine suda.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 14. Septembar 2009, 10:27:38 » |
|
Сале, сад ме збуњујеш! Имали смо једну велику расправу о томе и можеш је прочитати на теми Калвадос. Пеца је причао да су они, у његовој фирми, чак целе јабуке убацивали у танкове за врење. Ја, признајем, никад нисам другачије радио него сам јабуке прилично ситно сецкао. Али ми је и редовно загоревало јер кад комина преради онда се од свега тога створи једна густа каша. Добро, ако се доста разреди водом и ако се стално меша верујем да неће загорети али то ми се не допада из два разлога. Први је тај што се тако комина јако разреди па је сирова ракија чак доста испод 20% а други је што треба стално окретати па је потребно имати електромотор јер руком то брзо досади. Мени је Пецина прича логична. Ја не верујем да је доказ да је јабука преврела то што је постала потпуно мека. Пектин у јабуци може да делимично остане интакт али да је ипак сав шећер преврео. Бар се надам да је тако. Прошле године остало ми десетал целих јабука у пластичном бурету у које је касније пало нешто кише, и све сам то гурнуо само под кров са намером да касније бацим и буре оперем, али сам заборавио на то па је тако стајало неколико месеци. Кад сам коначно то видео и хтео да оперем буре, видео сам да су те целе јабуке, спонтано, у тој води превреле. Дакле, пробаћу ове године овако: резаћу јабуке на пола и налићу их, да потпуно огрезну, соком од јабука. Рачунам да ће ми за тону јабука требати једно 500 литара сока. Ово ћу урадити због тога тако што нећу овај пут да користим шећер а нећу ни да ми комина буде слаба. Шта мислиш о овом плану?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 14. Septembar 2009, 15:26:25 » |
|
Alambik, je li taj sok dobijen od istih jabuka? Ja cu pretpostaviti da jeste! Evo ovako, ako sok od jabuka kojim ces dopuniti sudove sadrzi npr. 12% secera onda kljuk od tih istih jabuka sadrzi 11,16% secera. Udeo komine u kljuku jabuke je 6-8% sto znaci da se procenat secera u soku mnozi sa 0,92 - 0,94 da bi dobio procenat secera u kljuku. Oво ћу урадити због тога тако што нећу овај пут да користим шећер а нећу ни да ми комина буде слаба. Iz ovoga gore ispada da neces dobiti kominu sa vise alkohola, ustvari hoces ali je razlika mala... Jedino ako sok nije dobijen od jabuka koje sadrze vise secera od ovih koje ces ukomljavati. Ako je od istih jabuka onda je resenje uparavanje 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 39
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 14. Septembar 2009, 15:36:55 » |
|
Zatim sledeca 4,5 Dcl 60%,poslije toga sam nastavio vatati sve do 20% (naredna 4,5Dcl)i to sam sve pomjeso.Sto znaci sve skupa sam dobio 9 Dcl prepeke. Sta si pomes'o?!?!? Srednju frakciju i patoku?  Dobio si 9dcl prepeka razblazenog patokom. Tu si pogresio. Trebalo je da hvatas srednju frakciju sve dok ne potekne rakija nesto losijeg ukusa (na patoku). Posto si koristio "moj" sistem (1/3 meke, 1/3 tecne frakcije komine i 1/3 vode) trebalo je, po mojoj proceni, da dobijes oko 6dcl prepeka jacine oko 20-22 grada, a patoku da odbacis. Ako si bas zeleo da dobijes rakiju znatno blazu od 20 gradi, trebalo je ili da prepices uz dodatak vise vode u kazan (ovo ja preferiram), ili da srednju frakciju od 20-22 grada razblazis naknadno destilisanom vodom (kao sto to preferira "Alambikova frakcija"  )
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 14. Septembar 2009, 17:10:25 Autor alambik »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 14. Septembar 2009, 16:38:23 » |
|
Alambik, je li taj sok dobijen od istih jabuka? Ja cu pretpostaviti da jeste! Evo ovako, ako sok od jabuka kojim ces dopuniti sudove sadrzi npr. 12% secera onda kljuk od tih istih jabuka sadrzi 11,16% secera. Udeo komine u kljuku jabuke je 6-8% sto znaci da se procenat secera u soku mnozi sa 0,92 - 0,94 da bi dobio procenat secera u kljuku. Oво ћу урадити због тога тако што нећу овај пут да користим шећер а нећу ни да ми комина буде слаба. Iz ovoga gore ispada da neces dobiti kominu sa vise alkohola, ustvari hoces ali je razlika mala... Jedino ako sok nije dobijen od jabuka koje sadrze vise secera od ovih koje ces ukomljavati. Ako je od istih jabuka onda je resenje uparavanje  Негде грешиш у мишљењу! Како је могуће да комина није јача, или је тек нешто мало, незнатно јача, ако уместо воде наливам соком истих јабука!? Објасни, молим те? Дакле, ако на тону јабука додам 500 литара воде, да би јабуке пливале у течности (а другачије нема врења) онда је концентрација шећера у комини, и концентрација алкохола у комини након превирања, сасвим другачија него кад уместо воде наспем 500 литара сока. Зар не? Ако јабука има 12% шећера онда ће, брзо и грубо рачунато, комина са водом бити 3-4 % а са соком око 7%. Од оне прве не може се ништа направити осим препећи, а ова друга пружа разне могућности.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 14. Septembar 2009, 17:00:21 » |
|
Mislim da dioda nije u pravu.Dodavanjem soka koji sadrzi secer trebala bi da se poveca koncentracija.A sto se zagorevanja tice,rekoh da imam resetku na kazanu prevrtacu i nemam mogucnost mesanja ali mi se nikada do sada nije desilo da mi kom zagori.Mozda jabuke u komadima i odrade do kraja ali ce im trebati dosta vise vremena.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 14. Septembar 2009, 17:11:04 » |
|
@киза
Јесте духовито али не и потпуно тачно. Ја се не залажем безусловно, и увек, за јак дстилат разређен водом него и то као могућност легализујем. Дакле, ова техника има својих мана, и компаративних предности, па од случаја до случаја треба одлучити шта радити. Шта више, све чешће комбинујем две технике, ту "твоју", и ову "моју", тако што препек разредим толико да хватам дестилат око 55% (а не колико би иначе био разређивања, 70%), а онда још 10-ак стпени скидам дестилановом водом у ракији самој.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 14. Septembar 2009, 23:19:07 » |
|
Ja sam malo drugacio skontao tvoju pricu... Mislio sam da dodajes sok da bi "popravio" sadrzaj secera posto si napisao da neces da dodajes vodu i secer. Ako inace popravljas sadrzaj secera saharozom do recimo 15% to ne mozes postici dodavanjem soka bez uparavanja istog. Tu smo se mimoisli.... Naravno da ce sadrzaj alkohola biti veci ako dodajes sok umesto vode jer dodavanjem soka ne razblazujes kljuk vec sadrzaj secera ostaje priblizno isti...
Sale, zasto mislis da ce se sadrzaj secera povecati? Hoce ali neznatno, znaci dodatkom soka koji nije uparen se ne moze popraviti sadrzaj secera. To je kao da u sto litara sire sa 20% secera dodas jos 80 litara sire sa istim sadrzajem secra i kazes da ces na karju dobiti vino sa vise alkohola! Dobices vino iste jacine ali ce ga biti vise...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 14. Septembar 2009, 23:52:20 » |
|
Поново ниси у праву, то јест гледаш на то тако чудно да стално правиш логичку грешку. Јасно је шта ти желиш рећи, и то је тачно, али то није тема ове приче. У јабуке се увек додаје вода. Дакле, то је константа. Ако сад уместо воде додам сок онда заиста повећавам проценат шећера.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 14. Septembar 2009, 23:59:53 » |
|
У јабуке се увек додаје вода. Дакле, то је константа. Ако сад уместо воде додам сок онда заиста повећавам проценат шећера. U tom slucaju da, stvar je toliko jasna i prosta da nema smisla da komentarisem! Ja sam od starta zanemario taj detalj o obaveznom dodavanju vode u kljuk...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 15. Septembar 2009, 00:22:42 » |
|
Hvala Kiza Hood na odgovoru;Ja jesam vato do rakije nesto losijeg ojusa,koja je imala 20% jacine i tad sam presto.Nisam vato patoku.Sad spremam grozdjice i radit cu sve po tvome nacinu.Inace ovo sto sam dobio od jabuke jako sam zadovoljan i mirisom i jacinom.Da zagorjevanje sam rjesio sa kuhinjskim papirom sto se mece pod kolace da nezagore.Rakija na izlazu iz kondenzatora mi ima temperaturu 15,1 C.Iskren pozdrav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
|