bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Na mreži
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 15. Septembar 2009, 23:46:50 » |
|
У јабуке се увек додаје вода. Дакле, то је константа. Ако сад уместо воде додам сок онда заиста повећавам проценат шећера. U tom slucaju da, stvar je toliko jasna i prosta da nema smisla da komentarisem! Ja sam od starta zanemario taj detalj o obaveznom dodavanju vode u kljuk... Ne vidim razloga zašto bi dodavanje vode u kljuk od jabuka bilo obavezno, kada je to predviđeno samo kao krajnja mogućnost ako je potrebno od dva zla izabrati ono manje. Daleko je produktivnije, u smislu većeg kvaliteta dobijene rakije, razmišljati o unapređenju tehnološkog postupka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 16. Septembar 2009, 01:09:02 » |
|
Daleko je produktivnije, u smislu većeg kvaliteta dobijene rakije, razmišljati o unapređenju tehnološkog postupka. Bistrice, mozes li malo detaljnije odnosno na sta si konkretno mislio?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 16. Septembar 2009, 08:43:13 » |
|
Тешко ће то ићи код њега. Треба погледати контекст у којем сам то рекао, а не срљати са изјавама као мува без главе.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 16. Septembar 2009, 10:18:38 » |
|
Чудно ми да нико није коментарисао цену јабука! Колико кошта јабука у Србији и у окружењу?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 16. Septembar 2009, 10:29:02 » |
|
Uzimao je moj drug neki dan, treca klasu je placao 7 dinara a euro je 92,5 Prva klasa je 25 ili 30 dinara, nisam zapamtio tacno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 16. Septembar 2009, 12:03:13 » |
|
Дакле овде је прва класа по цени треће класе у Србији! Само нека влада Србије дозволи бесцарински увоз јабуке и ево вам преко ноћи шлепера са жутим таблицама пуни јабука на кванташким пијацама!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 54
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 16. Septembar 2009, 13:42:45 » |
|
A ako Holandija dozvoli slobodan uvoz jabuka iz Kine, eto zutih kamiona sa jabukama iz Kine i u Holandiji. Siguran sam da su jabuke u Kini puno jeftinije nego li cak i u Holandiji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 16. Septembar 2009, 14:00:58 » |
|
цитат: A ako Holandija dozvoli slobodan uvoz jabuka iz Kine, eto zutih kamiona sa jabukama iz Kine i u Holandiji. Siguran sam da su jabuke u Kini puno jeftinije nego li cak i u Holandiji
одговор: Провери да ли јесу, и колико, урачунај цену транспорта преко половине Земљине кугле и цену чувања, па ако су још увек јефтиније онда дај овакав коментар
Иначе, јабуке у послузи уопште нису јефтине. До скора, док није почео пристизати нови род, биле су преко 2 евра по килограму. Сада цена полако пада али неће, осим у специјалним арнажманима, пасти испод 1 евра ни кад буду најјефтиније. Ово пак значи да нема великог утицаја на малопродајну цену цена у воћњаку од 7 центи, или дупло скупље, или дупло јефтиније. Ради се о томе да хладњаче и трговина убире огромне марже.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 54
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 16. Septembar 2009, 16:55:09 » |
|
Bogami, ti Holandski hladnjacari i maloprodaje dobro znaju svoj posao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 17. Septembar 2009, 09:00:16 » |
|
Хладњачари и трговци (а то му дође скоро исто) знају знање и знају да се најбоље, и најлакше заради ако не производиш него посредујеш између произвођача и кРАЈњег КОрисНИКА. Имам тим поводом и једну згодну причицу кад сам пре неколико година, у време трешања, прошао питорескним путићем, дуж доње Рајне, познатом управо по трешњама. Дакле, биле су у пуној зрелости и наиђем на један засад старих трешања покрај којег је стајала табла да путници намерници могу стати и сами себи набрати трешње. Кад наберете, наравно, изважете и платите. У разговору са власником сазнао сам да се он већ дуго бави трговином воћа и да је пре годину-две купио овај стари засад јер се јефтино продавао. Одмах ми је пало у очи да је, као прво, купио засад који не тражи одржавање, а као друго неће сам да бере него, као, фол, можеш сам да набереш. Али добро, набрали смо пар кила, извагали и кад сам хтео да платим ом ми рече неку цену која ме, најблаже речено, изненадила. Кад сам приметио да је та цена виша него што је у послугама рече ми да је то и нормално јер овде имам задовољство да сам наберем своје трешње! Мој аргумент да цена треба бити нижа јер нема трошкове брања није уважио. А није хтео ни да му оставим набране трешње да прода неком другом јер сам их ја набрао себи и оне за њега, рече, немају више никакву вредност. Дакле, једино остаје да платим и други пут унапред да питам колика је цена пре него што почнем са брањем! Ето, то су трговци. Нешто о јабукама. Деки је на теми о јабукама прошле године имао проблема са превирањем. Написао је тада да је пробао сок и да више нимало није сладио, па је помислио да је врење завршено, али након дестилације је видео да је рендимент катастрофа!. Управо тако! Ево, ја сам ставио малу количину комине од јабуке где сам јабуке резао на пола и онда их залио соком од истих. То је било пре 6 дана. Сад сам пробао сок и више уопште не слади, измерио сам му спрецифичну тежину и биће да је врење завршено (тако брзо!), али јабуке су тек почеле да раде. пробао сам једну полу и установио да је то још свежа, слатка јабука! Истина, комина још увек ради, и ове јабуке ће највероватнијне преврети, само се ја сад питам колико ће им времена требати. Тако сам сад поново у недоумици шта да радим. Да ли да их сечем на пола или да по провереном рецепту исечем на плошке и онда залијем соком. Како имам намеру да прерадим око 3 тоне не бих да експериментишем. Сви савети су добро дошли. Позивам и Пецу да се укључи у ову дискусију (поново) јер је он главни промотер сечења јабука на пола, или чак убацивања целих јабука у комину.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 17. Septembar 2009, 12:19:12 » |
|
Neznam koliko bi ja mogo biti mjerodavan za savjet,jer sam koliko znadete pocetnik u pecarenju.Naime radi se o tome da sam ja upravo zavrsio tako nesto sto vi sad radite.Naravno steko sam nesto iskustva.Ja mislim da je vama taj sok koi ste stavili prevreo,a jabuke nikako.Ja sam moje peko nakon 29 dana ,jabuke su skoro 80% bile tvrde (a sjecene su na 4 djela).Isprobavo sam sok skoro svaki dan i nije sladio i stalno sam se plasio da mi nece preterati,ali posto sam to sve imo u dve posude od koih je jedna bila hermeticki zatvorena i samo je crijevo izlazilo i bilo zaronjeno u vodu.Tako sam pratio kako je burlikalo (izlazio plin).tako je na 26-i dan prestalo vise da burlika,saceko sam jos 3 dana i ispeko,o cemu sam vec napiso.Bit ce mi jako drago,ako sam vam makar malo pomogo.Iskren pozdrav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 17. Septembar 2009, 12:37:02 » |
|
Помогли сте ми да мало чвршће верујем да ће те јабуке ипак, у неко догледно време преврети. Кажете отприлике 4 недеље? Имате ли неки рачун из којег би се видело да је све преврело? Од ког дана сте приметили да сок више није сладак? Колико кг јабука и са којим процентом шећера? И колико сте укупно добили алкохола у свим фракцијама? Такође занимају ме услови врења (како сте додали квасац и да ли је врело на константној температури, и којој?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 17. Septembar 2009, 13:30:38 » |
|
Nemam niki racun jer nemam nikakvi instrumenata,osim sad sto imam gradi i imam termostat.Uzeo sam 30kg jabuka ,izsjeko ih na 4,odvoijo spice.U toplu vodu stavio par kasika secera i nasuo pola kesice kvasca (suhog krusnog),drzo oko 40-ak minuta i to podjelio na 2 posude 20kg/10kg.Ovu od 20kg svakodnevno mjeso i lickao,a onu od 10kg hermeticki zatvorio i samo izveo crijevo u vodu (to mi je i bio pokazatelje da je gotovo.dobio sam 4,75l od oko 40-ak % ,jedan dio sam prepeko,ali sam malo zabrljo jer sam je malo oslabio uzimanjem previse slabe pri kraju tako da mi je i prepeka malo slabija 40,48%.Na kraju sam zavrsio sa oko 3l svega skupa.Vrenje se odvijalo na oko 11C (temperatura tekucine u posudama.Ako neznate to je u Australiji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 17. Septembar 2009, 14:35:01 » |
|
Да, то је све преврело код вас. А ако кажете да је време врења било око месец дана на температури од око 11 степени онда је и врење доста брзо завршило (температура је, наиме, била ниска). Ево гледам овај мој ком и то заиста пени и шушти као лудо! Што би рекао онај мој познаник, ври као чобанац. Иако је сок потпуно сув, то јест без шећера. Закључак: јабука у комадима чудно ври, прво брзо преври слободан сок ван јабука али врење континуирано наставља да траје у самим јабукама.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 17. Septembar 2009, 14:48:33 » |
|
Je,ja mislim da ce to vama biti u redu jer kad je meni uspjelo koi sam to prvi put radio (naravno po savjetima sa foruma).U opste ne sumnjam da vama nece.Ja sam upravo danas napravio pred kominu za grozdjice.Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|