Znači kada stablo stigne do prve žice tu ga orežem pa olačim sva okca osim dva-tri vršna.(bolje je ostaviti jedan više jer može da dođe do očenjivanja ili lomljenja).
Odaberem sledećeg proleća dva najbolja lastara i jedan povijem po prvoj žici na levu a drugi na desnu stranu.Sve lastare koji iz njih krenu u toku vegetacije a donji su po položaju očenem.(mislim na lastare iz okaca koja gledaju u zemlju)
Sledeće godine imate dvokraku kordunicu i na njoj izrasle lastare koje orezujem na kondire od po dva okca.Ukoliko imate ostavite po tri kratka kondira i na levoj i na desnoj kordunici.Ukoliko nemate onda ostavite koliko imate.Oni su vam začetci budućih rodnih čvorova.Na kraju vegetacije imaćete dva jaka lastara izrasla iz svakog kondira.
Sledeće godine orežem viši lastar po položaju(u svakom rodnom čvoru) na 3-4 okca(ako su tanji na 2 ako su deblji na 3-4 okca) a donji po položaju na kratak kondir od dva okca za zamenu.
Ovako dalje nastavite da režete svake godine s tim što viši lastar po pravilu treba odstraniti rezidbom do osnove a iz kondira za zamenu viši lastar orezati na 3-4 okca a niži na dva okca kao kondir za zamenu.
Ovde samo treba voditi računa da se pravovremeno odaberu jalovaci za zamenu rodnog čvora kada dođe do njegovog iscrpljivanja i sušenja.
Ja praktikujem da svake 4 ili 5 godine odgajim jalovak ili lastar bliže stablu pa na proleće odsečem i zamenim celu kordunicu.Jedne godine zamenim levu a druge desnu stranu.
Imam par pitanja, posto i ja isto rezem Prokupac. Na kojoj visini je prva zica? Kod mene je dosta niza nego kod Hamburga npr. Problem je sto mi se svake godine na 2-3cokota javi pepelnica, i to gotovo uvek samo na najnizim grozdovima. Ne znam da li Prokupac trpi podizanje na vise zice? Jedan moj poznanik dobija, mislim najbolji Prokupac koji je moguc, i to uz kolac!
I jos nesto, vrsni levacki vinogradari obavezno rade proredjivanje grozdova i tako dobijaju odlican kvalitet! e sad, ja nemam iskustva sa proredjivanjem grozdova, pa to ne radim, ali definitivno nesto moram da menjam, posto nisam zadovoljan tim grozdjem, ni vinom, dok je lozovaca (u kombinaciji sa Hamburgom) prva liga!
I jos nesto, poznato je da Prokupac ima toliko klonova da pojedini gotovo ne lice jedan na drugi,takodje ranije je podloga bila gotovo uvek Montikola (Rupestris du lot), a sada je uglavnom sve na Koberu, koja je razlika?