23. Maj 2012, 19:35:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Прокупац  (Pročitano 7901 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Profi
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #60 Poslato: 29. Jul 2011, 09:56:44 »

Znači kada stablo stigne do prve žice tu ga orežem pa olačim sva okca osim dva-tri vršna.(bolje je ostaviti jedan više jer može da dođe do očenjivanja ili lomljenja).
Odaberem sledećeg proleća dva najbolja lastara i jedan povijem po prvoj žici na levu a drugi na desnu stranu.Sve lastare koji iz njih krenu u toku vegetacije a donji su po položaju očenem.(mislim na lastare iz okaca koja gledaju u zemlju)
Sledeće godine imate dvokraku kordunicu i na njoj izrasle lastare koje orezujem na kondire od po dva okca.Ukoliko imate ostavite po tri kratka kondira i na levoj i na desnoj kordunici.Ukoliko nemate onda ostavite koliko imate.Oni su vam začetci budućih rodnih čvorova.Na kraju vegetacije imaćete dva jaka lastara izrasla iz svakog kondira.
Sledeće godine orežem viši lastar po položaju(u svakom rodnom čvoru) na 3-4 okca(ako su tanji na 2 ako su deblji na 3-4 okca) a donji po položaju na kratak kondir od dva okca za zamenu.
Ovako dalje nastavite da režete svake godine s tim što viši lastar po pravilu treba odstraniti rezidbom do osnove a iz kondira za zamenu viši lastar orezati na 3-4 okca a niži na dva okca kao kondir za zamenu.
Ovde samo treba voditi računa da se pravovremeno odaberu jalovaci za zamenu rodnog čvora kada dođe do njegovog iscrpljivanja i sušenja.
Ja praktikujem da svake 4 ili 5 godine odgajim jalovak ili lastar bliže stablu pa na proleće odsečem i zamenim celu kordunicu.Jedne godine zamenim levu a druge desnu stranu.

Imam par pitanja, posto i ja isto rezem Prokupac. Na kojoj visini je prva zica? Kod mene je dosta niza nego kod Hamburga npr. Problem je sto mi se svake godine na 2-3cokota javi pepelnica, i to gotovo uvek samo na najnizim grozdovima. Ne znam da li Prokupac trpi podizanje na vise zice? Jedan moj poznanik dobija, mislim najbolji Prokupac koji je moguc, i to uz kolac!
I jos nesto, vrsni levacki vinogradari obavezno rade proredjivanje grozdova i tako dobijaju odlican kvalitet! e sad, ja nemam iskustva sa proredjivanjem grozdova, pa to ne radim, ali definitivno nesto moram da menjam, posto nisam zadovoljan tim grozdjem, ni vinom, dok je lozovaca (u kombinaciji sa Hamburgom) prva liga!

I jos nesto, poznato je da Prokupac ima toliko klonova da pojedini gotovo ne lice jedan na drugi,takodje ranije je podloga bila gotovo uvek Montikola (Rupestris du lot), a sada je uglavnom sve na Koberu, koja je razlika?
Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0

« Odgovor #61 Poslato: 30. Jul 2011, 09:19:26 »

kod mene je na oko 65-70 cm ali neće to toliko da utiče da li ćeš podići na 60 ili 80 cm ako misliš na sazrevanje grožđa. nećeš ti da dižeš na metar i po-dva kao kod casarse
ja sam ove godine rezao na po dva okca eventualno na tri gde nema šta da se ostavi ali uvek jedan za zamenu na 2 okca. prošle godine nisam bio zadovoljan šećerom mada prošla godina neće da se ponovi u sledećih deset ali ajde.
obe su bujne podloge samo što kober nešto bolje podnosi niske temperature, veći procenat kreča u zemljištu ali zato slabije trpi sušu od rupestrisa. ono što je takođe uticalo je veći prinos reznica i bolji prijem kalemova i ožiljavanje kod kobera pa je isplativiji.
mnogi kober još uvek smatraju univerzalnom podlogom jer je prilagodljiva na skoro sve tipove zemljišta.
loza je duže traje, više rađa ali nažalost kasnije sazreva nego npr. na ripariji ili nekim drugim slabije bujnim podlogama pa nije u našim ekološkim uslovima preporučljivo da se kaleme kasne i bujne sorte na nju(kao kaberne recimo).
Sačuvana
Vali
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #62 Poslato: 01. Avgust 2011, 08:12:00 »

na kolilo se sadi prokupac na stari zupski nacin rezidbe.poz.
Sačuvana
crnitrn
Zaslužni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #63 Poslato: 02. Avgust 2011, 10:27:43 »

na kolilo se sadi prokupac na stari zupski nacin rezidbe.poz.
1x1m
Sačuvana
Vali
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #64 Poslato: 02. Avgust 2011, 13:47:06 »

hvala lepo.jos jedno pitanje sto se tice tamjanike dali mogu da je posadin takodje na stari nacin posto nemam dovoljno mesta za spalir
Sačuvana
crnitrn
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #65 Poslato: 02. Avgust 2011, 14:54:48 »

hvala lepo.jos jedno pitanje sto se tice tamjanike dali mogu da je posadin takodje na stari nacin posto nemam dovoljno mesta za spalir
Moze!
Sačuvana
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #66 Poslato: 04. Avgust 2011, 12:16:29 »

Kod mene se redovno javlja pepelnica na Prokupcu (i to uglavnom samo na njemu). Ne znam na kojoj je podlozi, ali je ocigledno bujna, dosta zelene mase koja sprecava provetravanje i pogoduje razvoju pepelnice. Bile su velike vrucine pa nisam proredjivao listove, racunao sam rano je, mada...
Sačuvana
crnitrn
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #67 Poslato: 04. Avgust 2011, 16:34:40 »

Ako je blizu sumarka ili neke druge zaseme, ako je u lokvi(udubljenje), ako si ostavio mnogo lastara, ako je gidza(kako se u zupi kaze cokot) nisko.... da onda se javlja!
Sačuvana
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.28

« Odgovor #68 Poslato: 22. Mart 2012, 19:31:22 »

Zaboravio sam da pohvalim rod 2011. tj vino od prokupca! Zbog suse, rod je bio manji, ali je kvalitet prva liga! Licno sam vrlo zadovoljan! U odnosu na 2010. kisnu godinu nebo i zemlja. Jos ima malo secera u sebi, ali idu topliji dani, pa... Dobra je bila i kupaza dva Prokupca od prosle i ove godine. Proslogodisnji ima visak kiselina pa taman.  Smiley
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 22 upita.