dzingis kan
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 42
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 09. Novembar 2009, 16:41:20 » |
|
hteo sam da zvrsim zapoceti teskt sa belim vinom kod kojeg nije htelo da krene vrenje.elem, nisam zagrevao siru, ali sam utoplio plasticno bure u kojem je bila sira. osam dana od dana stavljanja vranja pocelo vrenje. sve vreme trajanja vrenja, intezitet vrenja nije bio ni priblizan onom iz septembra meseca kada sam pravio crveno vino i prvu kolicinu belog vina.uglavnom polako je vrelo, kada je sve stalo, ostavio sam ga da se istalozi desetak dana.temperatura u prostoriji, evo vec nekih mesec dana 11-12 C.u subotu, pre dva dana sam ga otocio.dugo sam se dvoumio kada vrenje nije krenulo sta da radim, ali evo ispostavilo se da je najbolje sto sam ga ostavio da se sve samo od sebe zavrsi. prilikom otakanja zabelezio-boja zlatnozuta, na ukusu nije slatko
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 09. Novembar 2009, 17:01:38 » |
|
Osnovna stvar koju ne znas tj. nemas podatak kolika je temperatura sire bila i na pocetku vrenja i u toku vrenja. Verovatno je sve na granici stajanja vrenja i zato je usporeno. Ne vredi utopljeno bure ako bilo hladno vreme kad je grozdje brano, tj. ako je pocetna temperatura sire niska. Obzirom da spominjes knigu prof.Jovica u njoj imas i minimalno potrebne temperature za vrenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dzingis kan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 10. Novembar 2009, 09:43:58 » |
|
dux, ovo moje iskustvo sam i naveo zbog interesantne situacije u kojoj sam se nasao.grozdje sam brao po jos lepom vremenu -okolina beograda (umka)- temperatura je bila oko 20. istog dana sam i obavio muljanje, ostavio 12 casovno talozenje (i posle 12 sati tj. sutradan bilo je lepo), zatim sipanje sire u bure sa vranjem.Ali vec sutradan, sto znaci dva dana posle branja, temperatura pada za 10-15 stepeni i sve vreme vrenja je i bilo tako hladno.priznajem da nisam merio teperaturu same sire tako da taj podatak, koji bi mozda i upotpunio celu sliku, nemam.temperatura u prostoriji gde je stajalo bure sa vranjem, sve vreme posle sipanja sire u bure bila je 11-12 C.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 10. Novembar 2009, 15:13:31 » |
|
Ta dnevna tenpertura hoce i da zavara. Dan se skratio, noci su hladne, pre treba gledati prosecnu dnevnu. Sve sto si rekao govori da je vrenje bilo na granici, ako nije i stalo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dzingis kan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 12. Novembar 2009, 11:17:42 » |
|
dux, mlado vino je ispalo dobro, miris dobar, nije slatko na ukusu, boja zlatnozuta... nego, vec kad smo kod merenja temperature sire, to nisam radio a hteo sam, nisam mogao da pronadjem termometar (verovatno sam ga izgubio) za merenje temperature tecnosti (bas za vino).da li moze sa termometrom iz apoteke kojim se meri temperatura vode za kupanje beba?to sam npr. imao, ali, rekoh, plasticni, obicni termometar, sigurno ne valja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 12. Novembar 2009, 11:22:16 » |
|
Mozes meriti bilo kojim termometrom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 12. Novembar 2009, 13:06:22 » |
|
Ja koristim onaj koji se može kupiti u kompletu za posluživanje vina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
dzingis kan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 12. Novembar 2009, 13:14:29 » |
|
sale, hvala. imao sam i ja iz kompleta, kao sto pise darkok, ali negde je nestao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 12. Novembar 2009, 15:06:49 » |
|
Temperatura je temperatura i uvek je ista. Nema veze cime se i sta meri, tj nema veze sa gustinom. Bitno je da je predvidjena za odredjenu temperaturnu skalu. Ja imam termometar od 0 do 100 stepeni i ne moze da meri ispod 0.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|