23. Maj 2012, 19:54:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Deflegmatori  (Pročitano 3208 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
vladan2009
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 37

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Poslato: 12. Oktobar 2009, 00:36:06 »

1.Tipovi deflegmatora
2.Koje rakije treba destilovati sa deflegmatorom a koje bez njega

1. Imam kazan od  300 l i za njega hocu da napravim deflegmator.Ideja mi je da napravim deflegmator sa
Rasigovim prstenovima.Da li neko ima neku sugestiju ili preporuku nekog drugog tipa deflegmatora

2.Konjak odnosno vinjak se destiluje bez deflegmatora.Zasto?
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 01. Decembar 2009, 09:01:58 »

1.Tipovi deflegmatora
2.Koje rakije treba destilovati sa deflegmatorom a koje bez njega

1. Imam kazan od  300 l i za njega hocu da napravim deflegmator.Ideja mi je da napravim deflegmator sa
Rasigovim prstenovima.Da li neko ima neku sugestiju ili preporuku nekog drugog tipa deflegmatora

2.Konjak odnosno vinjak se destiluje bez deflegmatora.Zasto?
  Dali ti ovo moze pomoci.Umjesto vodom rashladjuje vinom.Koje mu curi na vruce ploce i isparava,a zatim odlazi u spiralu (rashladjivanje pa onda u bure kao konjak.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
alambik
Heroj foruma

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #2 Poslato: 01. Decembar 2009, 12:23:05 »

Лепо вам пише, казанпашо, да је то слика аламбика за армањак, а не за коњак.
Вино које се дестилише доводи се прво у табарку, уместо воде, и ту се оно мало загреје па тако угрејано прелева се преко разливних подова у самом котлу. И то је то.
За армањак је карактеристично, а то сам написао и у оном путопису из покрајине Армањак, да се дестилује на 50-55%. Ово значи да ако армаљак дестилишемо обичним лемпиком (а то и јесте оригинални начин, све ове новотарије нису старије од 10о година) пече се једнократно, не препиче се.
Зато армањак и јесте са више сортне карактеристике него коњак.

Традиционални аламбик за коњак је утолико другачији што пароводна цев пролази, на путу за хладионик, кроз један припремни казан у којем се налази вино за следећу дестилацију. На овај начин се то вино загреје на неких 55 степени целзијуса па кад се казан настави брже потече.
Иначе, коњак се дестилише у чистом препеку на јачину од 70-72%.

Иначе, овај казан за армањак, са слике, је континуирани, то јест кад се потпали стално се додаје нова комина (у овом случају вино) и стално одводи издестилисана џибра, све док не испечемо све што имамо.
Ја лично преферирам увек фазну дестилацију јер мислим да ју је нешто лакше држати под контролом него континуирану али данас велики произвођачи махом користе континуирану дестилацију.

Иначе, преливни подови нису исто што и дефлегматор, да не буде забуне. Преливне плоче, без обзира да ли је о континуираном или фазном дестилационом уређају реч, омогућавају ефекат који имамо код вишеструког препицања али сада једноструком дестилацијом, док је дефлегматор екстра хлађење паре из које се, дакле, кондензују вода и остале супстанце којима је тачка кључања виша од алкохола и враћања истих, или у казан код већине дестилационих уређаја са дефлегматором, или њихово одвајање ван казана, али и посебно од ракије, код дефлегматора какав видимо овде да се користи за јабуковачу, домаће производње, и који се налази између казана и хладионика.
Значи, горњи казан за армањак има преливне подове али нема дефлегматор.
« Poslednja izmena: 01. Decembar 2009, 19:21:09 Autor dioda » Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 21 upita.