|
alambik
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 01. Decembar 2009, 12:23:05 » |
|
Лепо вам пише, казанпашо, да је то слика аламбика за армањак, а не за коњак. Вино које се дестилише доводи се прво у табарку, уместо воде, и ту се оно мало загреје па тако угрејано прелева се преко разливних подова у самом котлу. И то је то. За армањак је карактеристично, а то сам написао и у оном путопису из покрајине Армањак, да се дестилује на 50-55%. Ово значи да ако армаљак дестилишемо обичним лемпиком (а то и јесте оригинални начин, све ове новотарије нису старије од 10о година) пече се једнократно, не препиче се. Зато армањак и јесте са више сортне карактеристике него коњак.
Традиционални аламбик за коњак је утолико другачији што пароводна цев пролази, на путу за хладионик, кроз један припремни казан у којем се налази вино за следећу дестилацију. На овај начин се то вино загреје на неких 55 степени целзијуса па кад се казан настави брже потече. Иначе, коњак се дестилише у чистом препеку на јачину од 70-72%.
Иначе, овај казан за армањак, са слике, је континуирани, то јест кад се потпали стално се додаје нова комина (у овом случају вино) и стално одводи издестилисана џибра, све док не испечемо све што имамо. Ја лично преферирам увек фазну дестилацију јер мислим да ју је нешто лакше држати под контролом него континуирану али данас велики произвођачи махом користе континуирану дестилацију.
Иначе, преливни подови нису исто што и дефлегматор, да не буде забуне. Преливне плоче, без обзира да ли је о континуираном или фазном дестилационом уређају реч, омогућавају ефекат који имамо код вишеструког препицања али сада једноструком дестилацијом, док је дефлегматор екстра хлађење паре из које се, дакле, кондензују вода и остале супстанце којима је тачка кључања виша од алкохола и враћања истих, или у казан код већине дестилационих уређаја са дефлегматором, или њихово одвајање ван казана, али и посебно од ракије, код дефлегматора какав видимо овде да се користи за јабуковачу, домаће производње, и који се налази између казана и хладионика. Значи, горњи казан за армањак има преливне подове али нема дефлегматор.
|