kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Poslato: 18. Oktobar 2009, 00:23:25 » |
|
Evo napokon da se pohvalim da sam uspio napraviti rakiju od grozdjica i opise kako sam to uradio. Na razpolaganju sam imao 9kg,Prvi dan sam 1kg stavio u toplu vodu i ostavio preko noci da nabubri,zatim sam pripremio kvasac 1/2kesice i par kasika secera (u toploj vodi).Ostavio to oko 1/2sata,zatim sam to sasuo i pomjeso sa tim nabubrenim grozdjicama (1kg).To mi je pred komina,koju sam drzo 3 dana.Drugi dan sam stavio ostalih 8kg u toplu vodu (30-ak c)da nabubre.Zatim sam treci dan u to nasuo pred kominu.Jedan dio sam nasuo u bure koje sam zatvorio i iz poklopca proveo crijevo koje ide u bocon sa vodom(koja sluzi kao filter da zrak neulazi,a plinovi mogu izlaziti).To mi je ujedno i pokazatelj trajanja fermentacije.Drugi dio sam nasuo u plasticnu kantu i samo poklopio,koje sam svakodnevno mjeso.Fermentacija je radila super i posto je ovdje vec malo otoplilo brze je radila.Tako je nakon 14 dana prestalo da burlika iz zatvorenig bureta (sto mi je bio i pokazatelj).Ostavio sam jos 2 dana da se smiri,a zatim sam je ispeko.Kad je pocela da curi(start na 83c)prvenac bila je jacine preko 80%.Koi sam vato u 4 male case koje su bile oznacene sa brojevima 1,2,3,4,tako da na kraju mogu da testiram dokle je prvenac.Inace izlazila je bistra (da nemoze biti bistrija).Od prvog kazana sam odvoio prvenac,zatim sam uzeo sredinu sve do 40%,a onda sam pojaco vatru i nastavio da vatam sve do 0% oko 2L.To sam sasuo u drugi kazan i pmjeso sa ostatkom grozdjica i dodao jos 2L vode.Iz njega sam isto izdvoio prvenac,a zatim uzeo sredinu.Sve zajedno sam dobio 4.35L i 2dcl prvenca.Kako sam je imo u par flas bile su razlicitih jacina od 50-ak% do 75%.Kad sam ihpomjeso u jednu veliku posudu dobio sam jacinu 64%.Razlio sam je ponovo u flase i ostavio da stoje oko 2 mjeseca,kad cu je razblaziti na 45% dodavanjem 1.8L vode koju cu prokuhati.Sto znaci da cu na kraju imati 6.18L. PS Zaboravio sam napomenuti da sam na svaku kilu grozdjica dodao 3 L vode.
|