07. Februar 2012, 04:11:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kiseline u vinu i njihova korekcija  (Pročitano 8676 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #15 Poslato: 29. Oktobar 2009, 00:36:25 »

formula hemijske reakcije sa kiselinama kalijum bikarbonata(KHCO3) i natrijum bikarbonata(NaHCO3) je potpuno ista samo što se u prvoj reakciji dobija kalijumova a u drugoj natrijumova so
kalcijum karbonat i kalijum bikarbonat su dozvoljena sredstva za skidanje kiseline u vinu prema Pravilniku o vinu ali i soda bikarbona je dozvoljeni aditiv u ishrani(E-500)pa se sigurno nećete otrovati.verovatno postoji razlog zbog kojeg je kalijum bikarbonat bolji(pretpostavljam da je reč o ukusu) ali ako nema kiše dobar je i grad.KHCO3 ćete teško naći u slobodnoj prodaji u radnji iza ugla pa i kalcijum karbonat retko gde(pogotovu u malim pakovanjima) ali zato sodu bikarbonu imate u svakoj prodavnici.
doduše, ponuđeni odnos 0,67gr sode bikarbone za 1gr kiseline važi za kalijum bikarbonat ali mislim da razlika nije velika.
probaću da izračunam tačno
Sačuvana
strashni
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Starost: 28

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #16 Poslato: 29. Oktobar 2009, 14:16:16 »

u svakom slucaju hvala na trudu svima  Thumb

ipak treba sacekati i drugo pretakanje, pa pred dolazak proleca cu odneti vino kod ocenjivaca da mi kaze sta treba da se popravlja u samom vinu i onda cu da zovem hitnu upomoc  Smiley
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
milijana
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #17 Poslato: 01. Novembar 2009, 19:33:24 »

Izvinjavam se sto sam postavila pitanje postavljajuci novu temu,slabo se snalazim sa forumima i pravilima istih Embarrassed. Evo sada cu ispocetka,nadam se da ce neko da mi pomogne tj. mojoj mami posto u njeno ime postavljam pitanje.
Dakle, posle branja grozdja,frankovka je u pitanju,pola kolicine je smuljano i odvojene su peteljke. Druga polovina na isti nacin smuljana posle dva dana. E sad ovo sto je odmah smuljano je ok,a ova druga kolicina je kisela. E sad malo sam citala ovde o ciknulom vinu,pise da se prepoznaje po belo sivom talogu na povrsini. Toga nema. Kako da znam da li vino moze da se popravi ili je ciknulo,i naravno ako moze koji su nacini. Hvala unapred.
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #18 Poslato: 01. Novembar 2009, 21:22:56 »

Milijana,
Prva količina frankovke, kažeš da je dobra, a koja je odmah izmuljana.
Druga količina muljana posle dva dana, nije dobra. Ako je grožđe bilo obrano pa stojalo, i čekalo muljanje, ujedno je dočekalo i razvoj sirćetnih bakterija. To znači da je to objašnjenje ciknutosti novog vina, ako se to  tako dogodilo. Međutim ako to nije prepoznato, prvo i vrlo efikasno prepoznavanje ciknutosti vina je izraziti miris na sirće. Znači treba omirisati i ako se oseća miris na sirće već je velika verovatnoća da se vino počelo kiseliti. Sledeći pouzdani metod prepoznavanja isparljive, sirćetne kiseline, u vinu je proba otvorenim plamenom: upaliti šibicu i pustiti u sud sa vinom, ako se šibica gasi isparljiva je prisutna.
Lek protiv toga efikasan nepostoji. Postoji privremeno obustavljanje daljeg procesa kišeljenja, postoji delimično neutralisanje isparljive, ali vraćanje na kvalitet nikada. Zato pazite nemojte da dozvolite da vam se vino ukiseli.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
milijana
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #19 Poslato: 02. Novembar 2009, 20:37:54 »

Hvala puno na odgovoru
Sačuvana
strashni
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #20 Poslato: 25. Novembar 2009, 14:06:29 »

Uradi mali eksperiment.Uspi vino u plastičnu dvolitru prilikom nasipanja nek se vino dobro ozrači da što više CO2 izađe iz njega. Zatim flašu ostavi nekoliko dana u frižideru ,usled hladnoće za par dana će se istaložiti i dosta vinskog kamenca.Nakon tih nekoliko dana izvadi flašu vino lagano procedi recimo kroz čistu maramicu da se oslobodiš taloga koji je načinio vinski kamenac.Vino malo ostavi da dobije sobnu temperaturu pa ga onda probaj .Razlika na bolje će biti značajna.Ovo sam ti napisao da bi uočio razliku a ne zato što se to tako radi jer mislim da je tvoje vino sasvim OK samo u njemu treba da se odrade određeni procesi koje sam ja ubrzao na ovaj način(smanjio sadržaj CO2-lozareva opaska) i otklonio određenu količinu vinskog kamenca što automatski dovodi do malog smanjenja kiseline(diodina opaska).

sve se desava onako kako ste napisali, kiseline opadaju ali me nervira sto je sam secer prevreo i te kiseline mi poticu od bojadisera, to sam zaboravio da napisem.
malo sam preterao sa bojenjem   dohfly
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
sale
Urednik

Ugled člana: 19
Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #21 Poslato: 25. Novembar 2009, 14:37:58 »

Bojadiser bi trebao da cini oko 10%kolicine grozdja koje se preradjuje.
Sačuvana
strashni
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 25. Novembar 2009, 15:10:52 »

na forumu sam nasao podatak 5-7%, ja sam svakako sa 10% preterao jer je bio jako kiseo a burgundac je bio savrsen  dohfly
Sačuvana

iljusa
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #23 Poslato: 21. Jul 2010, 23:14:51 »

Dobro vece svima!
Eksperimentalno sam dobio oko 20 litara vina merloa iz novog vinograda. Kvalitetno grozdje sa 22% secera i vino je dobrog kvaliteta. Jedeino sto je sada nesto kiselije nego u januaru. Nisam mu merio ukupne kiseline, ali koristim PH metar za neku orijentaciju o kiselosti. Ranije je bilo PH 3,1 , a sda 2,7 i oseca se da je kiselije, iako ima fin buke. Dali je umesno da mu smanjim kiselost na Ph 3,3 vrednost koja daje pitkost i prijatnost na ukus? I dali je ova brza metoda merenja kiselosti opravdana sto se tice kvaliteta vina? 
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 24
Van mreže Van mreže

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #24 Poslato: 22. Jul 2010, 01:24:24 »

Mjerenja pH nije relevantno za kiselost vina. Tijekom godine sazrijevanja mijenja se pH i ukupna vinska kiselost. Meni je opcenito nepojmljivo da ti kiselost raste s vremenom.  whistlefly Daj vino na kemijsku analizu pa ces znat na cemu si. Thumb
Sačuvana

O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje!
Vino je zlato koje razbija šutnju...
Orcka
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 05. Oktobar 2010, 13:15:29 »

I mene muće kiseline. Imam kupinovo vino od prošle godine. Bilo je odlično do proljetos kad su kiseline skočile na 19.
Da li se tu šta može napraviti (smanjiti). Ostalo je negdje oko 450 litara. dohfly
Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Ugled člana: -1
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #26 Poslato: 05. Oktobar 2010, 15:23:42 »

Pa koliko je bilo kad ste postavljali mošt kad je sad 19!?
To ne da je kiselo nego verovatno ne može ni da se pije!
Sačuvana
Orcka
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 05. Oktobar 2010, 18:46:07 »

Sory ne 19 nego 16. Može da se pije ali je kiselo, nije kao kupinovo vino nego kao neki kiseliš. Nema onu finu aromu.
Jbga, kiselo je.
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 24
Van mreže Van mreže

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #28 Poslato: 06. Oktobar 2010, 01:17:29 »

Povecana lakohlapljiva mi je prva na pameti. whistlefly
Sačuvana

O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje!
Vino je zlato koje razbija šutnju...
Orcka
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 06. Oktobar 2010, 08:51:55 »

O.K. i šta s njime?
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.044 sekundi sa 22 upita.