23. Maj 2012, 20:06:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: nacini pretakanja vina  (Pročitano 3799 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
RAJA
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 22. Oktobar 2009, 20:20:07 »

svim zaljubljenicima u vino . Zelim da otvorim novu temu a to je vezano za nacine pretakanja.Ovde se ljudi koriste terminima koji su za nas totalne pocetnike nepoznanica sa milion nepoznatih.Pa recimo jedna od tih je i terminologija pretakanja.Kazu ovde " izvrsi otvoreno pretakanje" te sada izvrsi otvoreno pretakanje a mi koji nemamo pojma moramo svaki cas da postavljamo diodi i ostaloj ekipi strucnjaka ( bar po meni) pitanja sta je ovo a kako ono.Ako trazimo od tih ljudi savete i oni nam ih zdusno daju onda mislim da je ova tema po meni nophodna kako bi mi pocetnici za sve te stvari mogli bez njihovog cimanja da se informisemo.Neko ovo ujedno bude i savet administratotu za ubuduce.Znam da nemam ni 2 petka na ovom forumu ali zaista ne zelim nikoga da uvredim niti sebe da istaknem.jednostavno ja tako mislim.Molim vas dajte objasnjenja na ovu temu koju zapoceh pa neka mi je Bog u pomoci ako krenete da me kritikujete. Thumb
Sačuvana

Manje Vina,manje Vina
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #1 Poslato: 22. Oktobar 2009, 21:14:54 »

Necemo da te kritikujemo,tu smo da pomognemo.Otvoreno pretakanje je kada iz jednog suda vino pretaces crevom u drugi a ono pri tome prska(crevo drzis na nekih tridesetak cm visine)Vino se tada prozracuje i pri tome dobija malu kolicinu kiseonika a oslobadja se mirisa na sumpor koji nastaje pri vrenju.Zatvoreno pretakanje je suprotna stvar.Kada pretaces na taj nacin crevo stavis  na dno suda u koji se pretace.Jos bolje je ako mozes crevo da provuces kroz rupu za vranj a bure ostane zatvoreno.Pazis da vino sto manje prska i komesa,da ne bi primalo kiseonik.Zatvoreno pretakanje se vrsi  da vino ne bi oksidiralo.Narocito belo.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #2 Poslato: 23. Oktobar 2009, 08:13:36 »

Otvoreno pretakanje se radi pri otakanju vina sa kljuka i pri prvom pretakanju, a zatvoreno pri drugom, trećem,... Naravno, koje ćemo pretakanje koristiti zavisi od ukusa vina. Ukoliko u vinu ima CO2, treba raditi otvoreno, kako bi se isti oslobodio. Ja sam prošle godine čak radio i tako što sam vino presipao iz suda u sud sa visine od oko pola metra kako bi se što više oslobodilo CO2.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
RAJA
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 23. Oktobar 2009, 14:58:34 »

Otvoreno pretakanje se radi pri otakanju vina sa kljuka i pri prvom pretakanju, a zatvoreno pri drugom, trećem,... Naravno, koje ćemo pretakanje koristiti zavisi od ukusa vina. Ukoliko u vinu ima CO2, treba raditi otvoreno, kako bi se isti oslobodio. Ja sam prošle godine čak radio i tako što sam vino presipao iz suda u sud sa visine od oko pola metra kako bi se što više oslobodilo CO2.
Znaci ja sada kada budem istakao vino sa kljuka da ga presipam u neki plasticni lavor ( bure u kojem mi je kljuk ima slavinu ) pa onda da ga iz lavora preko levka presipam u drugo cisto bure gde ce se dalje jos vrsiti fermentacija ( na to bure cu staviti vranje ).
Sledece pretakanje cu vrsiti zatvoreno tj.iz ovog sa vranjem kroz rupu gurnem crevo a drugo u prazno bure.Tada mogu da ga bistrim sa zelatinom ako je to potrbno ( u kljuku je bila i peteljka )Samo da potvrdim.
Sve radim kako mi vi kazete i zaista nesumnjam da cu uraditi sve kako treba.
Sačuvana

Manje Vina,manje Vina
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 23. Oktobar 2009, 15:08:38 »

Znaci ja sada kada budem istakao vino sa kljuka da ga presipam u neki plasticni lavor ( bure u kojem mi je kljuk ima slavinu ) pa onda da ga iz lavora preko levka presipam u drugo cisto bure gde ce se dalje jos vrsiti fermentacija ( na to bure cu staviti vranje ).

Može i tako, barem sam ja istakao u kofu, pa u bure u kome je tekla tiha fermentacija.

Citat
Sledece pretakanje cu vrsiti zatvoreno tj.iz ovog sa vranjem kroz rupu gurnem crevo a drugo u prazno bure.Tada mogu da ga bistrim sa zelatinom ako je to potrbno ( u kljuku je bila i peteljka )Samo da potvrdim.
Sve radim kako mi vi kazete i zaista nesumnjam da cu uraditi sve kako treba.

Postupak skidanja vina sa finog taloga je otakanje, ne pretakanje, barem sam ja to tako razumeo.
Želatin treba dodati i posle otakanja vina sa kljuka. A i ovo otakanje treba da bde otvoreno, zbog oslobađanja CO2 koji se stvara fermentacijom. Ako grešim neka me neko ispravi.

« Poslednja izmena: 23. Oktobar 2009, 15:49:17 Autor dioda » Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
svetlopisac
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #5 Poslato: 03. Novembar 2009, 08:46:00 »

Imam utisak da vecina na forumu su proizvodjaci belog vina.
Ja sam jedan od onih koji pravi crno vino.
Moje iskustvo ,a i iskustva vecine ljudi koji se ozbiljno bave time
,a cija znanja zavredjuju paznju govore da je pretakanje crnog vina i odvajanje od
finog taloga malo drugacije.
Naime, ako se odvajanje od kljuka tzv otakanje samotoka ili pravog vina
posto je ono dobijeno cednicom znatno losije ne ne preporucujem mesati ga sa samotokom.
Dok je cedjeno vino odlicno za spravljanje loze.
Dakle posle odvajanja od kljuka ako to ucinimo recimo pumpom sa mrezastim filterom ili kroz gazu
vrlo mala kolicina suve materije ode u vino.Ne preporucujem bar na osnovu mog iskustva dodavati odmah zelatin
vec sacekati prvo pretakanje.Jer ta mala kolicina suve materije i dozrevanje vina na talogu kod crnih vina je
pozeljna za razliku od belog kome talog moze samo da smeta.
Pre prvog pretakanja dve nedelje treba ako je potrebno dodati zelatin a onda pretociti vino u drugu posudu.
Prilikom vracanja vina u recimo inox posudu ja koristim pumpu sa filterima ,ali krupne gradacije tj 4 tada se odvoje sve krupnije cestice koje su ostale u vinu.
Drugo pretakanje je obavezno zatvoreno.
U zavisnosti kako je se vino razvilo licna procena potkovana iskustvom, mesec do dva nakon drugog pretakanja vino pretocim kroz filter ali sada fini 16 i vino se flasira.
Mram da napomenem bitnu stavku ,a to je da ja koristim enzime i kvasce kao i hranu za kvasac pa mi se kompletna fermentacija zavrsi na kljuku sto znaci da u otocenom vinu se fermentacija samo dovrsi
ali to je ona fina lagana fermentacija bez burnih reagovanja koja podizu talog i sl.Samim tim i CO2 je neprimetan tj ima ga vrlo malo.Crno vino slobodno prvi put pretociti otvoreno jer nema bojazni od oksidacije ,a i zasto bi kada moje vino u proseku ima od 13 do 13,5 % alkohola.Kod tanjih vina treba voditi racuna koliko je izlaganje kiseoniku jer moze da bude lose po vino.
Bio sam malo opsirniji,ali sam hteo da prenesem svoje iskustvo jer ne treba generalizovati stvari mnogo toga zavisi od uslova u kojima radimo,od kolicina sa kojima radimo od sorti od kojih spravljamo i od raspolozive tehnike i sudova koje imamo.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #6 Poslato: 07. Novembar 2009, 20:04:01 »

Otakanje ili pretakanje ima isto znacenje samo neko koristi jedan, a neko drugi termin.
Pored tri pretakanja postoje i dva odvajanja vina. Jedno od kljuka, kao sto kaze svetlopisac i drugo po zavrsenom vrenju od taloga.  
« Poslednja izmena: 07. Novembar 2009, 20:39:55 Autor Dux » Sačuvana
jona DERU
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #7 Poslato: 08. Novembar 2009, 12:08:10 »

Jedno pitanje , deda i otac su uvek pretakali vino kad je lepo vreme sunčano ,  da se vino ne zamuti   Huh?   , dali tu ima neke istine ?  pošto bi trebao ovih dana da pretočim vino a gledajući vremensku prognozu sunca baš nema na vidiku  uskoro  , vino je belo ako to ima neke veze
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #8 Poslato: 08. Novembar 2009, 15:12:33 »

Sasvim sigurno se nece zamutiti od oblacnog vremena....
Sačuvana
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #9 Poslato: 08. Novembar 2009, 16:51:14 »

Jedno pitanje , deda i otac su uvek pretakali vino kad je lepo vreme sunčano ,  da se vino ne zamuti, dali tu ima neke istine?

Ima istine, ali razlog nije zamućenje nego gubitak mirisnih komponenti vina.
Naime, uobičajena je preporuka da vino treba pretakati za stabilnog vremena, kada je barometarski pritisak visok, odnosno kad meteorolozi najavljuju anticiklonu, a vina koja posjeduju strani miris (koga treba odstraniti, npr. sumporovodonik), treba pretakati pred kišu ili za vrijeme kiše, jer je tada otpuštanje stranih mirisa intenzivnije.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
orahovcanka
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 08. Novembar 2009, 22:14:46 »

Treba mi sta se sve koristi za preradu vina,reci su mi najbitnije,pisem seminarski rad,sto vise to bolje :-) Hvala!
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 39

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #11 Poslato: 08. Novembar 2009, 22:17:09 »

Orahovcanka, prelistaj ceo forum, saznaćeš više neko što ti treba...
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
RAJA
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 09. Novembar 2009, 10:46:37 »

Pozdrav svim ljubiteljima vina iz daleke Kine.Ovde sam na sluzbenom putu i u slobodno vreme kojeg je jako malo provodim sa vama na ovom mi veoma dragom forumu.Drago mi je da je ova moja tema zazivela i da se javljate.To mi je ujedno potvrda da nisam zapoceo bas glupu temu.Ja znam da sarajuci po forumu ima mnogo vise objasnjenja na ovu temu ( po mene jednu od najbitnih u proizvodnji vina) nego sto se moze naci na ovoj temi ali to nam je jos jednom potvrda da treba da se bolje organizujemo pa da imamo lepo razvrstane sve teme kako bi nam svima bilo lakse da dodjemo do saznanja i da se posavetujemo na odredjenoj temi sa pravim znalcima.
Pozdrav i hvala vam sto postojite.
P.S.jedva cekam da se vratim da vidim kakvo mi je vino i da li je zavrsilo sa fermentacijom.
Sačuvana

Manje Vina,manje Vina
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 39

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #13 Poslato: 09. Novembar 2009, 15:26:47 »

Rajo. prošvercuj jednog Brus Lija, možda su ti mangupi načeli vino...
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
RAJA
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #14 Poslato: 12. Novembar 2009, 14:45:51 »

Rajo. prošvercuj jednog Brus Lija, možda su ti mangupi načeli vino...
Cvele, pa nece valjada? Ima da im dovedem i Brus Lija i Dzeki Cena. Pozdrav
Sačuvana

Manje Vina,manje Vina
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.238 sekundi sa 22 upita.