23. Maj 2012, 20:12:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Babov siromer  (Pročitano 1806 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bulovan
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 29. Oktobar 2009, 14:48:21 »

Pozdrav svima ! Citao sam ovu temu i saznao svasta sto me je interesovalo  Smiley
Ali ipak nesto mi nije jasno... Naime, kupio sam Babov sirometar, pise da je vinski ali mislim da je to isto i za rakiju - da li je  Scratchhead (Duvanic - Hrvatska je proizvodjac) , platio sam ga 450din, pa mi nije jasno da li on pokazuje iste stepene kao i eksilov kada se prevede u tabeli???  Wink Ili su to skoz drugaciji stepeni...
Da li za kominu od kruske vazi da je zavrseno vrenje od 16 - 6 stepeni ili je to samo za eksilov (kada ja trebam da pecem  Smiley )
I interesuje me to sto pokazuje % alkohola da li to priblizno pokazuje koliko cu dobiti rakije od 100kg komine???  Huh?
HVALA UNAPRED  Grin
Sačuvana
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 Poslato: 29. Oktobar 2009, 17:30:16 »

Austrijski istraživac, Babo je konstruisao odgovarajuci širomjer koji je po njemu i dobio ime. Skala ovog širomjera konstruisana je tako što je Balling-ov saharimetar uranjan u širu u kojoj je prethodno hemijskim metodama odreden sadržaj šecera. Na mjestu presjeka nivoa tecnosti (šire) i skale saharimetra nanesena je stvarna vrijednost sadržaja šecera. Nula na skali saharimetra odgovara nuli na skali širomjera. Podjelom skale od nule do ustanovljenog stvarnog sadržaja šecera dobijena je skala širomjera Zbog nacina konstruisanja skale i uslova u kojima je ona promovisana (Austrija) Babo-ov širomjer daje najtacnije podatke o sadržaju šecera u širama koje ga sadrže oko 17%. Skala Baboovog širomjera podijeljena je na jednake podioke od nule do 17% i preko 17%. U širama sa vecim sadržajem šecera Babo-ov širomjer pokazuje sadržaj manji od stvarnog, a u širama sa nižim sadržajem šecera on pokazuje sadržaj veci od stvarnog. Babo-ov širomjer pokazuje sadržaj šecera u težinskim procentima (g/100g) ili (kg/100kg), Raspon skale ovog širomjera uobicajeno je 0 – 32%, a radna temperatura mu je 15°C (kod nekih konstrukcija 17,5°C). Na temperaturama ocitanja razlicitim od radne temperature širomjera potrebno je izvršiti korekciju ocitane vrijednosti. Korekcija kod Babo-ovog širomjera se vrši tako što se za svaki 1°C razlike do radne temperature dodaje ili oduzima 0,04% šecera. Ukoliko je ocitanje izvršeno na temperaturi nižoj od radne onda se korekcija oduzima od ocitane vrijednosti, a ukoliko je temperatura ocitanja viša od radne korekcija se dodaje na ocitanu vrijednost. Procenat alkohola u vinu (% vol.) koje ce biti proizvedeno od ispitivane šire orijentaciono se može predvidjeti ako se sadržaj šecera ustanovljen Babo-ovim širomjerom (%) pomnoži sa faktorom 0,63 za šire manje gustine, faktorom 0,64 za šire srednje gustine i faktorom 0,65 za šire vece gustine. Procenat šecera u širi dobijen Babo-ovim širomjerom pomnožen sa 5 daje približnu vrijednost za broj °Oe (Ekslovih stepeni) ispitivane šire. Postupak kod odredivanja kolicine šecera u širi Babo-ovim širomjerom Muljanje grožda – Filtriranje šire – Sipanje šire u odgovarajucu menzuru – Lagano uranjanje širomjera u širu – Ocitanje % šecera na skali kod donjeg meniska presjeka nivoa šire i skale širomjera – Utvrdivanje temperature šire – Korigovanje ocitane vrijednosti.
Tekst iz praktikuma za vinarstvo.

Za krušku, po Babo-u to bi bilo približno od 1-3 (u skladu sa gore opisanim),
Stvarni koeficijenti iskorištenja šećera za dobijanje rakije od šljive (prosjek): Čaćanska rodna-0,49; Požegaća-0,51.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
bulovan
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 29. Oktobar 2009, 17:42:03 »

Hvala na odgovoru ! Ali mozes li mi reci da li su sirometri univerzalni i za vino i za rakiju?
Ja sam negde procitao da kada kruska pokaze vrednost od 16 - 6 vreme je za pecenje, jel to vazi za Eksilove stepene???
I koliko sam ja razumeo na ovom mom sirometru vrenje je zavrseno 1- 3 jel tako???
Samo i dalje mi nije bas jasno ovo za procente alkohola, sta predstavljaju ti koeficijenti 0.49 i 0.51...  Cry

Moj sirometar ima skalu od 32 do 4... kako onda da mu merim od 1- 3  Scratchhead
« Poslednja izmena: 29. Oktobar 2009, 18:04:29 Autor dioda » Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #3 Poslato: 29. Oktobar 2009, 18:09:37 »

Citat
Ali mozes li mi reci da li su sirometri univerzalni i za vino i za rakiju?
Nisu, za rakiju se koriste alkoholmetri koji rade na istom principu (areometri) ali se drugacije bazdare...

Citat
Ja sam negde procitao da kada kruska pokaze vrednost od 16 - 6 vreme je za pecenje, jel to vazi za Eksilove stepene???
Da

Citat
Samo i dalje mi nije bas jasno ovo za procente alkohola, sta predstavljaju ti koeficijenti 0.49 i 0.51...
Sa tim keoficijentima mnozis procenat secera u vocu da bi dobio broj koji ce ti reci koliko ces 100% alkohola dobiti od 100 kila tog voca kada prevri.

Citat
Moj sirometar ima skalu od 32 do 4... kako onda da mu merim od 1- 3
Kada padne ispod 4 onda je dobro Smiley
Sačuvana
bulovan
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 29. Oktobar 2009, 18:22:09 »

HVALA PUNO NA ODGOVORIMA !  Thumb
Ja sam pitao u apoteci i oni su mi rekli da samo ovakve sirometre imaju, a a imaju a alkometar ali on meri jacinu rakije...  Wink
Samo sta da radim sa ovim sirometrom ako je samo za vino??? Ima li neka formula za koja izracunava tu razliku ili...  Huh?
Samo da napomenem da mi treba iskljucivo za kucnu (amatersku) upotrebu, tako da mi stepen dava ne znace mnogo...
Sačuvana
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #5 Poslato: 29. Oktobar 2009, 18:27:27 »

Auu, pa nismo se skontali, pitao si da li se koriste i za rakiju a mislio si na vocni kljuk dohfly
Ja sam mislio da hoces na neki nacin da odredis sadrzaj alkohola u rakiji pomocu Babovog siromera sto je neizvodljivo...

Pogledaj ovu temu

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,389.0.html
Sačuvana
bulovan
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 29. Oktobar 2009, 18:38:40 »

Da nismo se razumeli, uplasio si me za trenutak  Grin
To je to onda, znaci cekam da ode sa skale heheh.
 Samo kazi mi gde mogu da nadjem te podatke kad koje voce zavrsava vrenje, kako znas da je za krusku 3-1 ...
HVALA JOS JEDNOM I POZDRAV !!!
P.S. Javicu Vam kako je ispala kruska  Cool
Sačuvana
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #7 Poslato: 29. Oktobar 2009, 18:46:27 »

Pa imas to u raznim prirucnicima a neko je postavio i ovde na forum ali sam zaboravio u kojoj temi...
Pogledaj onaj link sto sam postavio u prethodnom postu a i druge teme u forumu "Priprema i fermentacija voćnog kljuka ~ Kvasci ~ Enzimi" pa ces naci.
Sačuvana
bulovan
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 29. Oktobar 2009, 18:58:31 »

OK HVALA  Grin
Sačuvana
milivoje
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #9 Poslato: 04. Decembar 2009, 21:32:57 »

ja imam ukrajinski siromer, ima dve skale macc %(caxap) od 0-28 i Ob %(spirta) od o-16 a nisam dobio nikakvu tabelu. je li ova macc mozda direktna Huh?
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 22 upita.