23. Maj 2012, 20:23:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Priprema zemljišta za podizanje zasada vinove loze  (Pročitano 23892 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
shuca
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #90 Poslato: 08. Maj 2010, 23:57:32 »

no coment.dace bog pa cemo se jednog dana uporediti.ja sam pre par dana dosao iz nemacke gde sam bio u poseti najvecem proizvodjacu borovnice u nemackoj (17h) a da bude najvece cudo  od svih cuda covek gaji u saksijama sto znaci 17hx2000 sadnica =34000 sadnica zimi drzi u hangarima da mu ne izmrznu .i sta se desava -= ne moze ni da pridje nasoj borovnici koja je na njivama .sta je poenta, mozes ti orati brate moj i 5m u dubinu ako ti region ili podneblje nije za neku kulturu DZABA MUKA.bas su oni na hvaru orali 70 cm u dubinu a imaju vrhuska vina, tako da nemojte se zanosititime da ce to toliko doprineti vasem uspehu. ne sumnjam da nece skoditi ali i mala deca znaju da svaka biljka potrosi to sto ima u zemlji za 2-3 god i mora da se dohranjuje da li folijarno da li preko vode ili bilo kako.nemam ja nista protiv vaseg stava ali mislim da su to zastarela shvatanja koja su u savremenom svetu prevazidjena.ja sadim vinograd na klasicno uzoranom zemljistu ali sam ubedjen da ce uspeti sto posto jer je ceo potez nekada bio pod vinogradima.mozda gresim ali vreme ce pokazati svoje.pozzzz
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #91 Poslato: 09. Maj 2010, 00:34:19 »

Ehhh, Shuco prijatelju moj! Svega se it dotače u predhodnim pisanjima, i svuda ima logike i istine, ali zaboravljaš jedno, a to je da vinograd bez rigolovanja na našem području nemože biti vinograd koji će nam da ti ono što mi svojim radom i znanjem od njega tražimo. Ja bih to ovako ilustrovao: to ti isto dođe kao da praviš auto-put a za podlogu koristiš plevu.Nemoj da podcenjuješ i omalovažavaš nešto što je za naše podneblje praktično i naučno dokazano, mislim na pripremu zemljišta za podizanje vinograda. Eksperimenti i odstupanja su stvar individualnog shvatanja i saznanja, ali investicija novog vinograda obavezuje da se treba pridžavati onoga što je kroz praksu i nauku dokazano.
Kada bi budućem vinogradaru na Hvaru ili na sličnom području rekli da mora da izrigoluje zemljište na 70cm dubine, sigurno da bi takvog savetodavca smatrao ludim. Što znači treba poštovati mogućnosti, uže i šire specifičnosti područja i klime i tome se prilagođavati.
A to što Nemac 34000 sadnica borovnice drži zimi u hangarima da mu nebi izmrzle, i ima mnogo bolji kvalitet od naših, treba razdvojiti:
zimi ih drži u hangarima jer mu je klima takva gde bi stradale od mraza(tvoje su na otvorenom polju i nisu izmrzle)
A što ima mnogo bolji kvalitet, e to je već stvar prakse, praćenja nuke i iskustvo.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
Ivan.J.
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 09. Novembar 2010, 15:52:12 »

Jel moze savet? Imam jedan mali vinograd 7 ari koji sam pre par dana "istrsio" ali imam utisak da nije najbolje uradjeno. Trsili smo budakom 5-10cm ispod zemlje, udaris par puta i to je to, tako nam rekose ljudi da se radi. Dva radnika ceo dan debelo udaranje i gotovo, to smo posle zaorali, klasicno oranje, rakovica dvobrazni plug, medjutim koren nije nesto plug izbacio, skoro svi korenovi su ostali u zemlju i cvrsto stoje. Na prolece planiram da zasadim grasak ili pasulj, pa u jesen 2011.god. rigolovanje i na prolece 2012.god. sadnja. Sta ciniti, da ostavim ove korenove ili cu morati asovom da ih vadim sad ili na prolece, da sacem narednu jesen i rigolovanje mozda ih jednobrazni plug izbaci? Ili mozda nesto trece? Mogu li oni kasnije ako ostanu u zemlju da nanesu stetu novim, mladim, cokotima?
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 39

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)

« Odgovor #93 Poslato: 09. Novembar 2010, 17:44:35 »

Na parceli gde je istrsen vinograd ne treba saditi novi min 3god. Rizikujes da neki "zverovi" koji se razvijaju na ostatke korena predju na mlad cokot. Najbolje je posaditi neku detelinu i exploatisati je narednih godina. Tako kazu neki profesori doktori vinogradarstva u svojim autorskim knjigama
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Ivan.J.
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 09. Novembar 2010, 18:13:55 »

Pa to me i brine, jel treba da ih ostavim par godina tu da istrule ili da ih po svaku cenu koliko toliko izvadim iz zemlje?
Sačuvana
shuca
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #95 Poslato: 10. Novembar 2010, 00:04:22 »

posadih heljdu i zaores .to su mi rekli ,,doktori,,ma ljudi mante se corava posla u ovoj zemlji su svi doktpri . za mene je doktor onaj ko je uspeo aonaj ko pise knjige (prepisuje) taj me ne zanima sve moj do moga a kad ga pitas nesto o praksi on mi kaze pitaj tvog zastitara pa koji si mi ti doktor kad treba da primis platu.vrlo dobro sam ih upoznao zadnjih dve godine.doktor dragin nam vodi min poljp ,covek koji je doktorirao na kunicima , e zato nam je tako u poljoiprivredi sve sami doktori alambici dragini i bistrice.
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #96 Poslato: 10. Novembar 2010, 00:27:17 »

Bez prozivki molim!
Taman su se smirile strasti, ne treba nam novo talasanje i u ovoj temi...
Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #97 Poslato: 11. Novembar 2010, 00:00:09 »

Bez prozivki molim!
Taman su se smirile strasti, ne treba nam novo talasanje i u ovoj temi...
kako se prijatelju ne seti te spasonosne rečenice nekih hiljadu postova pre nego što su je alambik i bistrica doveli do apsurda?
uostalom, ko kaže da ova tema nije "talasasta"?
evo ja se suprotstavljam shuci! mislim da naš ministar nije završio ni za kunića. bije ga glas da više voli insekte(komarce) i da je zbog toga oprskao beograd i bližu okolinu kada nije trebalo(jedno par puta) dok je bio ministar ekologije. naravno, to je debelo naplatio iz fondova države.
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #98 Poslato: 12. Novembar 2010, 00:10:50 »

Ali je zato ocistio grad od gamadi! Grin
Sačuvana
Ivan.J.
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 12. Novembar 2010, 01:27:19 »

a mene zanima kako ja moj vinograd da ocistim od ostatka korena i zila? Evil
Sačuvana
skabeta
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #100 Poslato: 12. Novembar 2010, 09:22:12 »

Ivane kad rigolijes, ores ili sta vec, rukavice na ruke pa skupljaj i pali. Ne mozes idealno, ali ipak je to 7 ari. Sad zavisi kakav ti je bio vinograd da li je bio jak, koliko star, gust. Mozda nije lose da spustis dublje plug da probas da dodjes do glavnih zila. Ali trebao bi da odmoris zemlju par godina pre sadnje, istrulice dosta tih zilica. Mada rade ljudi i sadnju nakon krcenja, i u prolecno rigolovanje pa kome kako ispadne.
Sačuvana
Matej
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #101 Poslato: 15. Novembar 2010, 21:32:27 »

bez obzira šta kaže teorija, moje praktično iskustvo je sledeće:
Avgusta 2009 iskrčio sam voćnjak star 15-tak godina. Uglavnom je bilo jabuka, kajsija, šljiva i krušaka. I četiri oraha starosti 20-tak godina. Korenje je krčeno bagerom, tako što je stablo pri sečenju ostavljeno 50-70cm da bi se korenov sistem lakše "izvalio", a kod oraha smo kašikom "pratili" glavne žile i negde ih otkopavali i vadili i sa 1,5m dubine. Nakon krčenja dva puta sam pliće uzorao u toku Septembra i Oktobra i nakon svakog oranja ručno, vrlo detaljno, skupljao žile koje su se "pokazale", a pokazalo ih se dosta. Pri tome moram reći da smo se trudili pri samom vadjenju da budemo dosta detaljni i da što manje bar od krupnijih žila korenovog sistema izvadimo bagerom. Početkom Novembra, posle djubrenja stajnjakom sam izrigolovao na 60-80cm, kako je gde moglo da se udje...Zemlja je na Fruškoj Gori iznad Karlovaca, manja parcela, 30-tak ari, zemljište ilovasto krečnjačko. Posle rigolovanja ponovo ručno skupljanje i vadjenje žila koje su se pojavile. Zima mi je išla na ruku, bilo je "debelih" mrazeva, sve je lepo izmrzlo, tako da je bilo odlično za prolećno spremanje. U Maju ove godine posadio sam vinograd koji jako lepo napreduje, prijem je bio gotovo 100%...za sada nema nikakvih problema...vremenski period jeste kratak da bi se pojavili neki recidivi, ali toliko o tome da se mora čekati nekoliko godina. Ako imate mogućnosti i vremena, svakako je bolje, ali uz pažljiv rad i malo detaljniju pripremu i to se može prevazići. S tim što je kod mene prethodni voćnjak bio malo zapušten što se tiče voća, ali je zato zemlja izmedju sadnicama bila zatravnjena livadskim travama i redovno košena, tako da se ne može reći da je intenzivno korišćena, a sastav pre jesenje pripreme je bio gotovo idealan za vinograd...
Sačuvana
lazarcobi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 30

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #102 Poslato: 06. Novembar 2011, 08:14:00 »

Imam problem treba mi savet!!!imao sam detelinu na 25 ari,pre 20 dana sam je razorao,nakon toga sam izneo stajsko djubrivo na nju,medjutim jedini covek koji ima rigoler ima problem sa traktorom i ne moze da radi,nasao sam drugog coveka sa velikim Belorusom i dvobraznim plugom koji moze ako ovih dana padne kisa da zaore do nekih40-50 cm.Da li da odustajem ili da ipak orem obicnim plugom.Napominjem da je njiva redovno obradjivana,sejanaa je psenica,kukuruz i detelina i cista je
Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #103 Poslato: 07. Novembar 2011, 09:49:36 »

probaj ali teško da ćeš ove jeseni da zaoreš toliko duboko.
pošto si ranije ratario sigurno imaš "plužni đon" ispod tog dela koji si razorao a koji moraš da razbiješ. s obzirom na to da ti je do skora bila detelina zemljište ti je poprilično nabijeno jer nije obrađivano pa otud moja sumnja u uspeh pogotovu što je i jesen bila sušna.
doduše to važi za ove naše smonice, ne znam kakvo je tvoje zemljište.
u nekim normalnim uslovima trebalo bi da ti i taj dvoredni plug završi posao.
kreni sa dva-tri prohoda pa izmeri dubinu brazde.
Sačuvana
lazarcobi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 30

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #104 Poslato: 07. Novembar 2011, 14:27:34 »

koliko bi bio neki minimum dubine ako bi isao sa dvobraznim plugom,inace zemlja je klasika za srem ,zuta
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.155 sekundi sa 21 upita.