23. Maj 2012, 20:51:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Automatsko regulisanje temperature vode u tabarci  (Pročitano 3134 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #15 Poslato: 27. Decembar 2009, 12:37:35 »

Razmisljam o ideji da iz ekonomskih razloga (gledam da izbegnem kupovinu nove tabarke) iskoristim jednu plasticnu kacu  (imam ih cetiri) od 480 litara kao tabarku (precnik 78cm a visina 1m). Ona je izuzetno cvrsta. Sta misle ostali o ovoj ideji?

Zašto da ne, za tabarku je pogodan svaki materijal koji drži vodu i na kom se mogu izbušiti potrebni otvori koji dihtuju. Nešto lošija varijanta bi bila plastika u uslovima koje sada imaš, jer plastika za par stepeni temperature lošije prenosi toplotu na okolinu, pa bi imao još jače pregrijavanje. Ali ako to uradiš ovako kako si opisao onda više nečeš imati problema sa pregrijavanjem, pa će ti plastika doči kao bolja varijanta od lima.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #16 Poslato: 27. Decembar 2009, 12:40:41 »

Nisam siguran da mi treba,bas danas sam vidio isti na marketu,a takodjer razni elektro ventila.Na starom kazancicu mi  dobro sve radi tako da vodu ni ne dodajem jer izdrzi sa istom.Za ovaj novi radim 2 protocna kondenzatora za koje cu protok vode regulisati ventilo .Sad se mozgam kakav drugi kondenzator da pratim pa me bas zanima ova nova tema.Iskren pozdrav.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
lovranski
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #17 Poslato: 16. Maj 2011, 11:29:45 »

e sada dosta sam toga naučio ovdje ali ovo sam bio u nekim prijašnjim postovima pročitao ali nisam išao za tim ali sviđa mi se i sa sljedećim destilacijama bi volio doći do toga da savladam i tu tehniku.

mučime kako odmah u startu da bude 65c voda na vrhu hladionika (to znači da moram sipat toplu vodu). Moj zaključak je da bi trebala biti protočnost vode da se izmijena hladne i tople vode dešava na način da održava temperaturu. Ako se kome da da malo još nešto napiše o tim stvarima -stvarno zanimljivo.
Sačuvana
bistrica
Urednik

Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #18 Poslato: 18. Maj 2011, 20:08:57 »

Citat
Muči me kako odmah u startu da bude 65c voda na vrhu hladionika (to znači da moram sipat toplu vodu).

Zašto da ne, ako baš hoćeš, ne bi bio prvi koji je to radio.
Citat
Moj zaključak je da bi trebala biti protočnost vode da se izmijena hladne i tople vode dešava na način da održava temperaturu. Ako se kome da da malo još nešto napiše o tim stvarima -stvarno zanimljivo.
Može, ali nije za kućnu upotrebu. Šalim se, a stvarno nije za upotrebu samo u situacijama ako se neko ne želi bar okvirno pridržavati propisne brzine destilacije.
Prvo je potrebno dimenzionirati kondenzator i tabarku. Idealna zapremina kondenzatora je 4 do 5% tabarke, i 8 do 10% kazana. Tabarka je 2 do 2,5 puta veća od kazana. Kada imamo spiralu kao kondenzator, njen prvi krug treba da bude na samoj površini vode u tabarci, nije problem ako malo viri iz nje. Kada je kondenzator onog cjevastog ili nekog drugog oblika onda treba da bude samo uronjen u vodu, par centimetara je sasvim dovoljno. Drugo je potrebno omogućiti dotok vode u tabarku čija je temperatura niža od 15°C. Treće je potrebno omogućiti da voda u tabarku dolazi u količini koja se može namještati, odnosno treba postaviti ventil kojim se kontroliše taj protok, i on treba da bude osjetljiv za male protoke. Samo radi orjentacije, na kazanu od 100 litara potrošnja vode po satu je prosječnih 50 litara. Četvrto, potrebno je još omogućiti da u tabarku ulazi na njenom dnu i to slobodnim padom bez pritiska, a da se tim putem ne zagrijava. Kada je sve to omogućeno stvoreni su uslovi za idealan režim rada tabarke.    
Ovo posljednje se postiže na jako jednostavan način, postavi se neka cijev na vanjskom dijelu tabarke, a voda se „sipa“ u njeno gornje proširenje kao što je to urađeno na fotografijama.

Dobar temperaturni režim rada tabarke bi bio onaj koji obezbijeđuje temperaturu izlaznog destilata blizu 15°C stepeni, i temperaturu vode na izlazu sa vrha tabarke od 65 do 70°C stepeni. Voda u cjelokupnoj zapremini posude treba da bude zagrijana u zavisnosti od same temperature vode kojom raspolažemo, ako su to one najčešće temperature od 12 do 14 °C, onda tako da nam nekih 35% gornje zapremine posude ima temperaturu izlazne vode, a 65% donje zapremine posude ulaznu temperaturu vode. Normalno da postoji prelaz između dva sloja, ali nije posebno izražen i dug, a bliži je gornjem sloju.    
U ovakvoj situaciji jako je bitno da nema naglih temperaturnih promjena režima rada. Uopšte se ne treba bojati temperature na izlazu koja dostiže i 78°C, normalno vodeći računa o izlaznoj temperaturi destilata, Više od ovog i ne može u normalnim okolnostima.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
lovranski
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #19 Poslato: 18. Maj 2011, 22:42:33 »

ja imam kotao jako sličan 120l kako sam negdije nazvao slavenski. a hlađenje je na spiralu čiji je prvi krug dosta nisko pa me zanima dali mi se to isplati preraditi ili da čekam za kupnju novog kotla. ali mislim da ču to napraviti možda promijenim hlađenje i stavim cilindar umijesto spirale
Sačuvana
bistrica
Urednik

Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #20 Poslato: 18. Maj 2011, 22:52:03 »

Ako je to onaj industrijski kazan, radije čekaj novi.
Sačuvana

lovranski
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 19. Maj 2011, 08:29:40 »

da on je budem ćekao
Sačuvana
milorad231
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 01. Jun 2011, 12:02:11 »

Vec neko vreme razmisljam o ideji da pored tabarke tj. hladnjaka namontiram hladnjak sa ventilatorom i termostatom od kamiona ili auta pa da time hladim vodu. Imam kazan od 130l sa tabarkom od 400l zapremine i za svako pecenje bacim izmedju 150 i 200l vode u kanalizaciju. Sta mislite o ovoj ideji i kako bih je prakticno sproveo u delo
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #23 Poslato: 01. Jun 2011, 14:41:52 »

Ako radis na laganoj vatri?Nevidim razloga da nemozes tako da hladis. Scratchhead
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
milorad231
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 02. Jun 2011, 13:23:32 »

U redu je lagana vatra ali ima dana kad imam da pecem po 5 kazana e to je onda dnevno preko kubika vode sto nije zanemarljivo pogotovo u sezoni pecenja . U svakom slucaju pitanje ostaje  a ja ako nesto napravim na tu temu javicu se.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.192 sekundi sa 21 upita.