darko09
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 16. Mart 2010, 12:06:30 » |
|
www.homedistiller.org .....ako razumiješ engleski sve će ti biti jasno....voda,šećer,germa =100% čista vodka,to jest etilni alkohol....jeftinije a bolje i brže nego sa krompirom kojeg bolje pojedi... Da li je tko probao raditi na ovaj način ? Koji se kvasac koristi i koliko treba otprilike vremena da mješavina prekuha ? Radim razne likere i vodka mi je najbolja jer se okus voća najbolje osjeti , a skupa mi je za kupovati.Hvala na odgovoru.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže
Pol: 
Starost: 31
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 16. Mart 2010, 15:47:00 » |
|
Moze ali nije dovoljno da doda secer u vodu, moras dodati i hranu za kvasce jer secer nema P, N, vitamine itd. Trebao bi spustiti pH na otprilike 3,5 pa onda dodati kvasce i pustiti da previre. Na kraju destilacija, rektifikacija... Pitanje je koliko ti se to sve isplati posto mozes kupiti etanol u prodavnici i od njega praviti likere i zestoka alkoholna pica (brlje).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 16. Mart 2010, 16:38:23 » |
|
Da, u Srbiji, brale, više se isplati kupiti špirit. Pre par godina moj sin kupio su Srbiji 2 litre špirita i poneo. Ja ga kasnije pitam koliko je platio a on mi reče neku tako nisku cenu da sam pao na trepavice! Kaže, pa šta misliš zašto sam poneo! Ovde gde sam ja, litra špirita u veleprodaji (dakle za neke radnjice, ili radnje, koje kupuju konzumni špirit i od njega prave, jal čokoladne bombone sa alkoholom, jal likere ili slično, i kupuju ga u srednje velikih količinama), karnister od 20 litara košta oko 5 evra po litri, što znači oko 100 evra za tih 20 litara. To je bez pdv-a i akcize. Akciza je 15,07 evra po litri špirita što znači da u ovih 20 litara ima 20 x 0,96 = 19,2 litre, a to je 19,2 x 15,07 = 289,34 evra što ukupno daje, bez pdv-a 389,34 evra. Na to još 19% pdv je 463,32 evra, ili 23,16 evra po litri. ovo je dosta povoljno jer, ako nije za hobi nego za posao, pdv i tako vratitie nazad pa je to još nešto jeftinije. Ko kupuje na litru, zy vlatitie potrebe, teško će naći po ceni ispod 30 evra.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže
Pol: 
Starost: 31
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 16. Mart 2010, 16:46:37 » |
|
Blago vama  Nisam 100% siguran ali mislim da je u Srbiji oko 1 euro/litar. U svakom slucaju ne prelazi 2 evra...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Punopravni član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 38
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 17. Mart 2010, 15:49:50 » |
|
Da, u Srbiji, brale, više se isplati kupiti špirit.
Jos kad bi bio za pice...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko09
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 18. Mart 2010, 08:01:42 » |
|
Blago vama  Nisam 100% siguran ali mislim da je u Srbiji oko 1 euro/litar. U svakom slucaju ne prelazi 2 evra... Litra etilnog alkohola u Hrvatskoj je oko 15 eura , ali ja od toga ne bih ništa radio jer ima specifičan miris koji se probija kroz voće za razliku od votke koja je neutralna.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 18. Mart 2010, 08:56:07 » |
|
Ja znam za ovu ogromnu razliku u ceni špirita u Srbiji i u Hrvatskoj (jedino nisam znao kolika je tačno a sad vidim da je i veća nego što sam mislio), i znam da postoji pojačan šverc alkohola iz Srbije u Hrvatsku (svi gledaju na cigarete ali ja tvrdim da je "posao" bolji sa alkoholom jer je zarada po jedinici količine veća) i dobar deo klandestina pića u Hrvatskoj je baziran na, iz Srbije, švercovanom alkoholu. Samo, mene to nije briga jer ja nisam hrvatski carinik. To me interesuje samo kao podatak, i zbog sklapanja opšte globalne slike o proizvodnji i trgovini konzumnim alkoholom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko09
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 19. Mart 2010, 07:56:29 » |
|
www.homedistiller.org .....ako razumiješ engleski sve će ti biti jasno....voda,šećer,germa =100% čista vodka,to jest etilni alkohol....jeftinije a bolje i brže nego sa krompirom kojeg bolje pojedi... Da li je tko probao raditi na ovaj način ? Koji se kvasac koristi i koliko treba otprilike vremena da mješavina prekuha ? Radim razne likere i vodka mi je najbolja jer se okus voća najbolje osjeti , a skupa mi je za kupovati.Hvala na odgovoru. Da li mi tko može pomoći savjetom za pečenje votke od krumpira ili šećera ? Da li tko ima isproban recept ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 19. Mart 2010, 09:14:17 » |
|
(i znam da postoji pojačan šverc alkohola iz Srbije u Hrvatsku (svi gledaju na cigarete ali ja tvrdim da je "posao" bolji sa alkoholom jer je zarada po jedinici količine veća) i dobar deo klandestina pića u Samo, mene to nije briga jer ja nisam hrvatski carinik. )Ovo je nesto kao kad djed brani djeci da nacimaju kobasice,a baba kaze nemojte vi djeco da bi usimali ovu lotrau i sa nje dovacali kobasice.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
darko09
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 19. Mart 2010, 13:38:42 » |
|
Moze ali nije dovoljno da doda secer u vodu, moras dodati i hranu za kvasce jer secer nema P, N, vitamine itd. Trebao bi spustiti pH na otprilike 3,5 pa onda dodati kvasce i pustiti da previre. Na kraju destilacija, rektifikacija... Pitanje je koliko ti se to sve isplati posto mozes kupiti etanol u prodavnici i od njega praviti likere i zestoka alkoholna pica (brlje).
Na www.homedistiller.org je recept gdje se pH spušta sa limunovim sokom , zatim se dodaje pasirana rajčica i tek onda pekarski kvasac . Da li to uspješno fermentira ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 19. Mart 2010, 14:00:10 » |
|
ja sam nekoliko puta previrao čisti šećer ali sam za to koristio sladni ekstakt Sladni ekstrakt nije ništa drugo nego izmajšovani slad (kao kad se pravi pivo i prevede se škrob u prosti šećer (izmajšuje se) a onda i filtrira, tako da se dobije bistra slatka tečnost koju, ako se pravi pivo, treba prevreti, a ako se pravi sladni ekstrat, treba upariti da sva voda ispari i ostane "još neprevrelo pivo" u prahu. Ovaj ekstrat jeste uvek skup ali neverovatno je koliko poboljšava kvalitet alkohola od šećera čak kad se destiliše i u alambiku. I princip je, što više ekstrakta tim bolji kvalitet alkohola. Ako se previre čisti šećer za dobar kvalitet alkohola ipak će se morati koristiti destilacione kolone i hvatati alkohol preko 94% (ukupna jačina) što znači da velikim delom curi preko 95%.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko09
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 22. Mart 2010, 10:14:33 » |
|
ja sam nekoliko puta previrao čisti šećer ali sam za to koristio sladni ekstakt Sladni ekstrakt nije ništa drugo nego izmajšovani slad (kao kad se pravi pivo i prevede se škrob u prosti šećer (izmajšuje se) a onda i filtrira, tako da se dobije bistra slatka tečnost koju, ako se pravi pivo, treba prevreti, a ako se pravi sladni ekstrat, treba upariti da sva voda ispari i ostane "još neprevrelo pivo" u prahu. Ovaj ekstrat jeste uvek skup ali neverovatno je koliko poboljšava kvalitet alkohola od šećera čak kad se destiliše i u alambiku. I princip je, što više ekstrakta tim bolji kvalitet alkohola. Ako se previre čisti šećer za dobar kvalitet alkohola ipak će se morati koristiti destilacione kolone i hvatati alkohol preko 94% (ukupna jačina) što znači da velikim delom curi preko 95%. [/q ja sam nekoliko puta previrao čisti šećer ali sam za to koristio sladni ekstakt Sladni ekstrakt nije ništa drugo nego izmajšovani slad (kao kad se pravi pivo i prevede se škrob u prosti šećer (izmajšuje se) a onda i filtrira, tako da se dobije bistra slatka tečnost koju, ako se pravi pivo, treba prevreti, a ako se pravi sladni ekstrat, treba upariti da sva voda ispari i ostane "još neprevrelo pivo" u prahu. Ovaj ekstrat jeste uvek skup ali neverovatno je koliko poboljšava kvalitet alkohola od šećera čak kad se destiliše i u alambiku. I princip je, što više ekstrakta tim bolji kvalitet alkohola. Ako se previre čisti šećer za dobar kvalitet alkohola ipak će se morati koristiti destilacione kolone i hvatati alkohol preko 94% (ukupna jačina) što znači da velikim delom curi preko 95%.
uote] Da li bi šećer fermentirao sa ovim kvascem ( Uvaferm BC ): http://www.pavin.hr/Item.aspx?Id=161
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 22. Mart 2010, 10:54:16 » |
|
Ne vidim zašto ne bi?
I da dodam za ekstrakt: na našim pivima najčešće piše koliko procenata ekstrata ima i ima najčešće je to 12%. Eto, to je taj ekstrat, samo u pivu je prevreo i rastopljen u vodi a u prahu je kad se voda upari i to pre previranja (inače ove sav šećer u alkohol i više se uparavanjem ne dobija ekstrakt u prahu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ERNEST
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 03. April 2010, 00:10:48 » |
|
20L vode,4,5kg šećera,5x7g suhog instant kvasca" pekarskog",0,5L paradajz soka"domaćeg",sok od pola limuna,par B vitamina,desetak dana fermentacije na 26c* = oko 3L 94% votke....(odvojen metilni alk.1dcl i 1L patoke)......kazan 30L [img]
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 04. April 2010, 23:12:33 » |
|
slučajno sam naleteo na ovo guglajući nešto drugo.možda nekom bude interesantno. http://www.scribd.com/doc/12886696/Vodka-Prezentacija-F
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|