Koliko novaca treba za zasad 1 ha vinograda pocev od pocetka i sa celokupnom procedurom? Koja firma to radi po sistemu kljuc u ruke? Koliko kosta odrzavanje 1ha vinograda godisnje? Koji su to troskovi? Koliko se moze dobiti grozdja druge, trece godine...? Moze li neko da napravi tu ekonomsku analizu?
ne znam kakva je situacija i cijene kod vas u Srbiji posto sam ja iz RH, iz okolice Zagreba tocnije u Popovaci, mjestu na obroncima Moslavacke gore u sredisnjoj RH. ja sam 2003. kupio 3,86 ha zemlje na vrhu brda sa blagim padom na oko 200 m n.m. i na kojoj je oko 1 ha bio pod sumom i iskrcili smo ga i doveli do tla pogodnog za vinograd, danas se taj dio pokazao kao najbolji dio vinograda i tamo mi je bas zasaden chardonnay. nijedna firma ti to ne radi po sistemu kljuc u ruke, to postoji jedino vani u razvijenijim zemljama, znam da postoji u Italiji, Francuskoj, SADu.. zemlju sam platio 20 000 eura, troskovi krcenja 1 ha sume, vadenja panjeva i korijena, rigolanje, meliorativna gnojidba, oranje, tanjuranje, nivelaciija terena itd. me kostalo jos oko 20 000 eura. 2005. sam posadio oko 19 000 trsova sto je oko 1,5 eura/trs, dakle oko 30 000 eura. armatura (stupovi, zica koje imam preko 100 km, drveni kolcici za trsove, spaneri, distanceri itd. me kostalo oko 25 000 eura), kupio sam 2006. novi vinogradarski traktor Carraro Agriplus 85 F, atomizer 300 l i traktorsku frezu sa hidraulicnim pomakom u stranu sto me doslo oko 30 000 eura. 2007. sam kupio nove roto drljace sto me kostalo oko 3 000 eura. svi radovi u vinogradu od kada ga imam, dakle zadnje 4 godine su me sigurno kostali jos oko 20 000 eura jer dosta radimo rucno i opcenito puno radim u vinogradu, sto manje strojevima osim vecih zahvata kao obrada tla i prskanje sto nisam niti racunao, dakle tome jos treba zbrojiti naftu, sredstva za prskanje, vodu sto je godisnje zasigurno jos oko 5-8 000 eura.. sada radim podrum velicine oko 120 m2 dubine 4 m, cijeli pod zemljom sa gospodarskom zgradom iznad velicine 70 m2 i koji je skoro pri kraju sto me kosta jos oko 60 000 eura. kupio sam ove godine nove inox bacve, 3x3200 l, 4x4000 l, vinifikator za crno grozde od 3000 l, muljacu/ruljacu, pneumatsku presu Skrlj 2 tone, pumpe, sto me ukupno dode jos oko 50 000 eura. ovih dana kupujem i cijeli sustav za hladenje i inertni plin sto me dode jos oko 15 000 eura. planiram do slijedece sezone kupiti traktorske roto drljace na ticalo izmedu redova od Rinieria (7 000 eura), napraviti prikolicu za grozde (oko 2 000 eura), kupiti plug za odoravanje i naoravanje (oko 3 000 eura). ja godisnje racunam da potrosim na sve radnje oko vinograda i place za ljude oko 10 000 eura. meni se doduse smanjuje iznos za naftu za traktor i zastitina sredstva posto prskam samo 2-4 x godisnje ali zato mnogo radimo rucno, prakticki od rezidbe u 2. mjesecu do berbe u 10. mjesecu, upravo ovaj vikend zavrsavam sa branjem, ostalo mi jos oko 1,5 ha. i da, jos kupujem nove drvene barrique bacve od 500 l, nekih 10-15 komada sto me kosta jos oko 8 000 eura. a nemam jos niti punilicu, cepilicu, etiketirku a sve to planiram kupiti u sljedecih 1-2 godine, a da ne racunam jos potrosni i sastavni materijal kao npr. boce, dizajniranje i stampanje etikete, cepove.. sve to moras imati ako zelis kvalitetnu i profesionalnu proizvodnju! najteze je poceti od nule kao sto sam ja, cak i sa znanjem koje imam bilo je mnogo muke i problema, pogotovo onih neocekivanih koje moras doslovce trenutno rjesavati i izdvojiti za njih odredene novce, nema tu stednje. tako da bez znanja, bez zemljista i bez najmanje 1-2 milijuna eura mislim da sa 12 ha nemas sta traziti.. vjerojatno su cijene kod vas u Srbiji malo nize nego kod nas u RH i vjerojatno nije tako ni velika ponuda sve te silne opreme tako da bi se morao uglavnom orjentirati na uvoz sto je naravno jos dodatni trosak.. ako nikako nisi siguran da to mozes isfinancirati nikako ti ne bih preporucio sadnju tako velike povrsine, pogotovo ne odjednom! eto ovo je moja ekonomska situacija i realno stanje stvari pa ti sad racunaj koliko to sve kosta, ako sam nesto zaboravio nabrojati, tu sam pa pitaj, pozdrav.
ps. recimo da u punom rodu dobijes oko 10 tona grozda/ha, racunaj da u 1. godini dobijes tek gdje koji grozdic koji ja osobno skidam da se sto bolje razvije trs, u 2. ocekuj 1-3 grozda po trsu ali to nije pravo mjerilo i nije na svakom trsu nego tek od 3. god. mozes racunati na prvu relativno vecu berbu, ja sam osobno prvu berbu imao prosle godine i dobio sam oko 1,8 t/ha, ukupno oko 5 t/3 ha, ove godine je to duplo vise, oko 10 t a sljedece bi trebala biti prva prava berba sa oko 8 t/ha.