23. Maj 2012, 21:20:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 25   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 42578 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 33

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #15 Poslato: 24. Septembar 2008, 12:41:13 »

Ja baš nisam merodavan da dam ekonomsku analizu, ali bezbroj je faktora koji utiču i mogu uticati na prinose, tako da je teško reći kakvi prinosi mogu biti druge, treće,... godine. Sve zavisi, pretpostavljam od lokacije na kojoj se nalazi vinograd, od  kvaliteta zemljišta, od navodnjavanja, od vremenski uslova,...
Ono što bih ja možda i prepustio da neko drugi  radi u mom vinogradu, koji uzgred budi rečeno nemam Cry, bilo bi to da pripremi zemljište za sadnju vinove loze, i to naravno uz nadgledanje i savete stručnog lica i moje nadgedanje (bez stručne pomoći).
Ono što nikako ne bih dozvolo da drugi radi je sadnja vinove loze. To je sam pošetak stvaranja nečeg što je i umetnost, tako da bih to sam radio, uz naravno pomoć prijatelja i stručnog lica
Možda i nisam u pravu, ali to je moj stav. Smiley
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
cip
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:

« Odgovor #16 Poslato: 24. Septembar 2008, 18:24:43 »

Odgovor za Darko K: To je zanimljivo. Mislim da nisam do sada uspeo da u svojoj glavi shvatim svakog korisnika ovog sajta i da ga memorisem kao posebnu individuuu, ali moze biti da ces posle diode administratora sa kojim sam se malo dopisivao, ti biti prvi koga cu memorisati kao korisnika kome je bitno ovo sto sam stavio u zagradu. (Ono što nikako ne bih dozvolio da drugi radi je sadnja vinove loze. To je sam pošetak stvaranja nečeg što je i umetnost, tako da bih to sam radio, uz naravno pomoć prijatelja i stručnog lica). Koji vinograd ti odrzavas ako nije tvoj? Koliko vremena i radnih sati provedes u njemu? Na kojim poslovima? I kada to stignes? Cime se bavis? Da li vinograd odrzavas u slobodno vreme ili ti je to posao? Da li od toga zivis?
Moje pitanje je: kako sam i uz pomoc prijatelja zasaditi 12ha vinograda sa grozdjem za vino? Ja toliko prijatelja nemam. I sta sa tim kada dodje na pun rod? I ima li to smisla? Koliki je vinski podrum potreban za to? I koja tehnologija? Korisnik CIP (tj moja malenkost) ce se pojaviti sa novim idejama i sa novim licnim sajtom koji ce malo reklamirati moje vino, sa kojim ce se potruditi da pokusa da kaze nesto vise o ...  i nesto o ... raznim zivotnim temama...i koji ce reklamirati uopsteno vino kroz istoriju.. ista mi jops padne na pamet. Na mom sajtu ce postojati i link ka www.sveovinu.com  ako mi administrator to ne zabrani. Moj sajt nece biti tipa forum i zato nece imati toliko posetilaca i korisnika ali se nadam da ce imati vinski promotivni karakter. 
To nece biti sajt dimenziono ni priblizno kao www.sveovinu.com  vec sasvim mali, licni , po mojoj zelji i zelji mojih prijatelja. Naravno bicu zahvalan svakom ko pokusa da doprinese boljitku tog sajta i ko bude dao neki doprinos tome. Ponavljam da to nece biti sajt tipa foruma kao nas sajt www.sveovinu.com.
Sačuvana

dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #17 Poslato: 24. Septembar 2008, 19:12:32 »

Cip ako sam te dobro razumeo ti planiras da sadis 12 ha vinograda?
Uh, kada pomislim koliko je to blago mi se zavrti u glavi  Scratchhead
Na tvoja pitanja ce najbolje odgovore dati Pedja ali je trenutno zauzet sa preradom grozdja ili Ivan koji se takodje profesionalno bavi vinarstvom. Tu je i Peca koji zna sve zivo tako da ce i on sigurno dati svoju racunicu  Wink
Strpi se malo dok se neko od njih pojavi na forumu pa ces dobiti neke odgovore...

Sto se tvog sajta tice naravno da nemam nista protiv da stavis link ka ovom forumu, reklama ne moze da skodi  Grin
Ubacicu i ja tvoj banner, javi se kada to sve odradis pa cemo iskombinovati nesto..
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Ugled člana: 21
Van mreže Van mreže

Starost: 38

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 24. Septembar 2008, 20:39:37 »

za jedan hektar vinograda treba uloziti oko 17000 evra za prve tri godine, drzava regresira u toj proizvodnji kalemove u potpunosti, stubove i zicu za spalir u iznosu od 50% a sve ostale radove moras sam isfinansirati
Sačuvana

Ivan
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 27

Windows XP
Browser:

« Odgovor #19 Poslato: 25. Septembar 2008, 01:15:15 »

Koliko novaca treba za zasad 1 ha vinograda pocev od pocetka i sa celokupnom procedurom? Koja firma to radi po sistemu kljuc u ruke? Koliko kosta odrzavanje 1ha vinograda godisnje? Koji su to troskovi? Koliko se moze dobiti grozdja druge, trece godine...? Moze li neko da napravi tu ekonomsku analizu? 

ne znam kakva je situacija i cijene kod vas u Srbiji posto sam ja iz RH, iz okolice Zagreba tocnije u Popovaci, mjestu na obroncima Moslavacke gore u sredisnjoj RH. ja sam 2003. kupio 3,86 ha zemlje na vrhu brda sa blagim padom na oko 200 m n.m. i na kojoj je oko 1 ha bio pod sumom i iskrcili smo ga i doveli do tla pogodnog za vinograd, danas se taj dio pokazao kao najbolji dio vinograda i tamo mi je bas zasaden chardonnay. nijedna firma ti to ne radi po sistemu kljuc u ruke, to postoji jedino vani u razvijenijim zemljama, znam da postoji u Italiji, Francuskoj, SADu.. zemlju sam platio 20 000 eura, troskovi krcenja 1 ha sume, vadenja panjeva i korijena, rigolanje, meliorativna gnojidba, oranje, tanjuranje, nivelaciija terena itd. me kostalo jos oko 20 000 eura. 2005. sam posadio oko 19 000 trsova sto je oko 1,5 eura/trs, dakle oko 30 000 eura. armatura (stupovi, zica koje imam preko 100 km, drveni kolcici za trsove, spaneri, distanceri itd. me kostalo oko 25 000 eura), kupio sam 2006. novi vinogradarski traktor Carraro Agriplus 85 F, atomizer 300 l i traktorsku frezu sa hidraulicnim pomakom u stranu sto me doslo oko 30 000 eura. 2007. sam kupio nove roto drljace sto me kostalo oko 3 000 eura. svi radovi u vinogradu od kada ga imam, dakle zadnje 4 godine su me sigurno kostali jos oko 20 000 eura jer dosta radimo rucno i opcenito puno radim u vinogradu, sto manje strojevima osim vecih zahvata kao obrada tla i prskanje sto nisam niti racunao, dakle tome jos treba zbrojiti naftu, sredstva za prskanje, vodu sto je godisnje zasigurno jos oko 5-8 000 eura.. sada radim podrum velicine oko 120 m2 dubine 4 m, cijeli pod zemljom sa gospodarskom zgradom iznad velicine 70 m2 i koji je skoro pri kraju sto me kosta jos oko 60 000 eura. kupio sam ove godine nove inox bacve, 3x3200 l, 4x4000 l, vinifikator za crno grozde od 3000 l, muljacu/ruljacu, pneumatsku presu Skrlj 2 tone, pumpe, sto me ukupno dode jos oko 50 000 eura. ovih dana kupujem i cijeli sustav za hladenje i inertni plin sto me dode jos oko 15 000 eura. planiram do slijedece sezone kupiti traktorske roto drljace na ticalo izmedu redova od Rinieria (7 000 eura), napraviti prikolicu za grozde (oko 2 000 eura), kupiti plug za odoravanje i naoravanje (oko 3 000 eura). ja godisnje racunam da potrosim na sve radnje oko vinograda i place za ljude oko 10 000 eura. meni se doduse smanjuje iznos za naftu za traktor i zastitina sredstva posto prskam samo 2-4 x godisnje ali zato mnogo radimo rucno, prakticki od rezidbe u 2. mjesecu do berbe u 10. mjesecu, upravo ovaj vikend zavrsavam sa branjem, ostalo mi jos oko 1,5 ha. i da, jos kupujem nove drvene barrique bacve od 500 l, nekih 10-15 komada sto me kosta jos oko 8 000 eura. a nemam jos niti punilicu, cepilicu, etiketirku a sve to planiram kupiti u sljedecih 1-2 godine, a da ne racunam jos potrosni i sastavni materijal kao npr. boce, dizajniranje i stampanje etikete, cepove.. sve to moras imati ako zelis kvalitetnu i profesionalnu proizvodnju! najteze je poceti od nule kao sto sam ja, cak i sa znanjem koje imam bilo je mnogo muke i problema, pogotovo onih neocekivanih koje moras doslovce trenutno rjesavati i izdvojiti za njih odredene novce, nema tu stednje. tako da bez znanja, bez zemljista i bez najmanje 1-2 milijuna eura mislim da sa 12 ha nemas sta traziti.. vjerojatno su cijene kod vas u Srbiji malo nize nego kod nas u RH i vjerojatno nije tako ni velika ponuda sve te silne opreme tako da bi se morao uglavnom orjentirati na uvoz sto je naravno jos dodatni trosak.. ako nikako nisi siguran da to mozes isfinancirati nikako ti ne bih preporucio sadnju tako velike povrsine, pogotovo ne odjednom! eto ovo je moja ekonomska situacija i realno stanje stvari pa ti sad racunaj koliko to sve kosta, ako sam nesto zaboravio nabrojati, tu sam pa pitaj, pozdrav.

ps. recimo da u punom rodu dobijes oko 10 tona grozda/ha, racunaj da u 1. godini dobijes tek gdje koji grozdic koji ja osobno skidam da se sto bolje razvije trs, u 2. ocekuj 1-3 grozda po trsu ali to nije pravo mjerilo i nije na svakom trsu nego tek od 3. god. mozes racunati na prvu relativno vecu berbu, ja sam osobno prvu berbu imao prosle godine i dobio sam oko 1,8 t/ha, ukupno oko 5 t/3 ha, ove godine je to duplo vise, oko 10 t a sljedece bi trebala biti prva prava berba sa oko 8 t/ha.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #20 Poslato: 25. Septembar 2008, 07:42:28 »

Cip, u prethodnom postu napisao si 1 ha, a ne 12. To je već ozbiljan posao, tako da ti želim mnogo uspeha Thumb

Kao što sam napisao, nemam vinograd. Kupujem grožđe, ali planiram da ga zasadim. Imam 2 ha i planiram da na proleće zasadim vinograd.
Što se tiče onog pitanja, gde i šta radim, mislim da ovo nije mesto da pišem o tome da ne ispadne reklama za firmu u kojoj radim, s obzirom da je firma poznata u zrmlji a i u svetu.
Sačuvana

cip
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 25. Septembar 2008, 08:08:41 »

Zahvaljujem Darku K Na odgovoru. Shvatio sam da ce se tek od sledece godine amaterski baviti vinogradom jer ima stalan posao. Zahvaljujem i Ivanu koji mi je dao veoma iscrpan finansijski izvestaj. Ja cu pokusati da te iznose prevedem na cene u Srbiji, jer su neke sigurno nize a neke su i iste (npr.masine). Molio bih Ivana da napise i sta finansijki ocekuje od 8t/ha grozdja i koliko ce to biti flasa vina?  Da li moze i po kojoj ceni da svo to vino proda?
Sačuvana

cip
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 25. Septembar 2008, 08:33:46 »

Zahvaljujem i Darku na odgovoru. Dobro je imati toliko para za ulaganje u vinograd. Moram izraziti divljenje Ivanu koji je toliko hrabar i toliko investira u 3.9ha vinograda. Voleo bih da mi kaze da li je uzimao neki kredit za tu investiciju? Najlepsi odgovor bi bio da je to zarada od prethodnog vinograda. Ili je to investicija od ustedjevine? Mozda je pitanje indiskretno tako da se necu ljutiti i ako ne dobijem odgovor. Hvala na razumevanju. Ja za sada nemam vinograd ali razmisljam o njemu. Vino pravim od grozdja koje kupim od jednog svog prijatelja.
Sačuvana

Ivan
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #23 Poslato: 25. Septembar 2008, 14:58:54 »

@cip - ako zelis kvalitetu onda ona i kosta i treba je adekvatno platiti jer ja uglavnom kupujem samo vrlo kvalitetnu robu i opremu jer ce mi to sigurno duze trajati a i neke jeftinije stvari bas i nisu tako jeftine a razlika u kvaliteti je velika. pardon, krivo sam napisao, ocekujem oko 10 t/ha jer imam oko 19 000 loza i planiram prinose oko 1,5 kg/trsu sto iznosi ukupno oko 30 tona grozda godisnje i preradom se moze dobiti oko 22-23 000 l zbilja vrhunskog vina. za pocetak racunam da bocu od 0,75 l prodam po 4 eura (sto sam ove godine vec i prodavao) pa ti to za oko 30 000 boca iznosi oko 120 000 eura, da mi ostane samo 1/3 to je oko 40 000 eura godisnje u pocetku a sa time bih mogao baratiti i dalje se razvijati bez problema. kod nas u RH postoji HBOR - hrvatska banka za obnovu i razvoj preko koje se mogu dobiti izvrsni krediti na 12 godine sa 2 godine poceka sa kamatom od 4% godisnje sto je zbilja jako malo. kod njih imam 2 kredita ukupne vrijednosti oko 300 000 eura. takoder sam dobio poticaje koji kod nas postoji na drzavnoj, zupanijskoj i opcinskoj razini a ukupno je to bilo oko 35 000 eura, dobivam godisnji poticaj od ministarstva poljoprivrede u iznosu oko 1 500 eura. takoder postoji model kapitalnih ulaganja gdje mozes traziti povrat sredstava od 30-40% ukupne investicije! tako da se to kod nas isplati samo ipak trebas imati dovoljno novaca za pocetak jer svi ovi krediti i poticaji se isplacuju naknadno a ne unaprijed, tako da moras prvo imati svoje novce za uloziti i platiti to sve a zatim nakon 1-3 godine dobijes odredeni povrat od drzave. imamo dosta drzavnih poticaja za razno razne uzgoje, odrzavanje i investicije i trenutno sam predao papire na natjecaj za jos 2 poticaja ukupne vrijednosti oko 20 000 eura, pa cemo vidjeti da li ce proci..
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 26. Septembar 2008, 07:57:47 »

S obzirom da se Ivan profesionalno bavi proizvodnjom vina, želim pitati na koji način štiti vinograd od grada?
Sačuvana

Ivan
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 26. Septembar 2008, 10:45:22 »

DarkoK, ne razumijem sto znaci "grad" u ovom kontekstu..?? Scratchhead
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 26. Septembar 2008, 11:09:23 »

Vremenska nepogoda, led,...
Sačuvana

Ivan
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 26. Septembar 2008, 11:27:34 »

aha, led, tuca, sad mi je jasnije. dohfly ne stitim nikako makar je ova godina kod nas bila posebno luda i bilo je tuce svugdje okolo po hrvatskoj samo kod mene nije bilo! 8) ali ove godine sam osigurao cijeli vinograd, kostalo me oko 3 000 eura s time da mi 50% subvencionira drzava i zupanija a 50% ja sam. moj vinograd je na vrhu brda, na oko 200 m n.m. i okruzen je sumama tako da tuce bas i nema a i kise je manje nego drugdje.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #28 Poslato: 26. Septembar 2008, 14:44:53 »

Pitao sam ovo jer dok sam putovao kroz Francusku video sam vinograde preko kojih je prebačena mreža koja šriti vinograd od leda a propušta kišu i Sunčevu svetlost.
Sačuvana

Ivan
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 26. Septembar 2008, 23:27:51 »

mreze su dobre ali i relativno skupe, za 1 ha kosta oko 10 000 eura! sve ti je to rizik.. whistlefly
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 25   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.098 sekundi sa 20 upita.