Drugari, na prvom mestu sajam nije mesto za degustacije vina i razumem proizvođače koji su sa rezervom prinosili bocu svakoj čaši ja sam bio u petak, kada obično sajam pravi dilove sa školama, deca sa plastičnim čašama, pijanci i svakojake bitange, jednostavno kvare ambijent da bi se probalo i MISLILO.
vidim da nas je to sve činilo nervoznim i posetioce i izlagače.
..."sva crvena...liče jedna na drugo", naravno kada još ne znamo kojoj školi vinarstva želimo da se okrenemo-kao nacija. Cabernet Souvignon traži malo ozbiljniji (sum T) od onoga što srpska klima može da pruži...i onda da nebi bio bljutav i kiseo...staviš chips u širu i tako fermentišeš.....jbg, nije da nemože. ali zato sva crvena imaju dopadljiv miris, pomalo bombonast (isti kvasci +/-) i retko koje ima ikakvo telo. ali su nam zato LAKA CRVENA I BELA savršena, uopšte se ne zezeam, par takvih Chardoanay-a je bilo, od Janka do Mačka da je to za svaki respekt. i šta sad, KAKO DA KOŠTAJU 5€ u Italiji za 5€ dobijete krš (di Tavola) sa navojnim zatvaračem. Trenutno, sve u evropi što i ole vredi košta 10.90 pa naviše a znate i samo da su naši troškovi proizvodnje solidno veliki, ili barem isti sa evropskim.
Kvalitetno i vrhusnko vino su skupa igra i mnogi naši vinari je igraju! ČESTITKE SVIMA
A šta ćemo sa rakijašima???
Srbija, se od sveg svog voća pretvara u centar VEŠTAČKIH RAKIJA, e sad ko je umeren "valja" po beogradskim kafanama veštak dunju, kajsiju po Bož pomozi cenama, a ima i ovih experata, oni ulože u marketing.... jebi se ti čestiti proizvođaču, kome ćeš ti to da prodaš? - nemaš količine a i....
...odvikli se ljudi od prirodnog mirisa voća, niko više ne zna kako miriše prva viljamovka. a ovi naši nezajažljivi kraljevi lažnjaka, su toliko "ogazdili" da se više i ne trude da to sakriju.
Barem da koriste neke prirodno identične arome, oni "Turaju" one najjeftinije koje i moja deca raspoznaju. Kajsija kao žvaka....AMAN SRBIJO, važno da moramo da imamo tehnologa da nam pravilno odredi 1:1000 dozu arome u 42% alkohol...FUJ FUJ FUJJJJ
Majke mi moje, snimiću YOUTUBE spot, kako se pravi rakija u 5 minuta pa ću Vam poslati uzorke da probate.
Važno da imamo voće da bacamo jer nije Dunja tako mirisna kad je iz Mrčajevaca ili sa Palićkog peska..još je treba i seći, fermentisati.......ko to da radi?
MARKETING, Bato.......i tehnolog, nemojte da kršite Zakon.JOJ DA MI JE MALO VLASTI pa neka me i koknu, vredi jedna žrtva za ovu muku našu.
ko za pravu kajsiju dobije 1000 din/L taj je srećan kao majmunče a zaradio je za "cipovku i frtalj kile čvaraka", nije da nije.
I valda je Srbija jedina zemlja u kojij možeš da napiše RAKIJA OD VOĆA na k.tu i to opet može da se prodaje...važno da imaš tehnologa.

polako, promenićemo mi i to...samo lagano
pre deset godina smo se svađali da li je bolji Banatski ili Karlovački rizling i eto i tu sumnju smo odagnali-NEVALJA NI JEDAN, tako ćemo i o rakijama, nadam se i brže!
Pre deset godina nije bilo FORUMA, SVE O VINU!