lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 01. Mart 2010, 23:07:07 » |
|
ostao mi je zapisan deo recepture za dunju koju je trebalo da fasujemo u češku republiku pa sam igrom slučaja bio zadužen za „izradu“ uzoraka.Dodavali smo više alkohole: 4 dela izo amil alkohola 2 dela izo butanola 1 deo n-propanola i nimalo metanola (što je bio osnovni uslov) koliko se sećam bilo je tu i glicerina ali to nemam zapisano(ceo recept mi je ostao u bivšoj firmi).sećam se da sam u nedostatku prave arome u početku koristio arome za kolače pa sam pravio 5 proba sa 1,2,3,4, i 5 ml.problem je bio što je aroma bila ofarbana pa je farbala i uzorak tako da smo uskoro naručili pravu aromu i napravili uzorak koji prošao sve analize u češkoj i zadovoljio i kupca.osnova je bila rafinada razblažena destilovanom vodom. poenta priče je da nas zapravo ukus potrošača navodi na greh. kupac je izričito tražio da nema metanola u sebi a koja domaća dunja ga nema? druga stvar je što su ljudi naviknuti na aromatizovana pića pa i na izraženost arome kod voćnih rakija. mnogi ne znaju a mnogi i ne pitaju odakle takva aroma.važno je da dobro miriše i onda naravno „mmm al je dobra.kao da jedeš dunju“
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže
Pol: 
Starost: 31
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 01. Mart 2010, 23:16:23 » |
|
Pretpostavljam da je isao i glicerol, od 2-5 ml/l da da punocu rakiji  Neki dodaju i fruktozu iz istih razloga. Nedavno sam u restoranu narucio rakiju od dunje, kaze konobar domaca, vrhunska. Cim sam je probao sve mi je bilo jasno, ima ukus kao najlosiji sok od dunje iz tetrapaka. Isto su rekli i ostali koji su je probali... Odosmo u offtopic
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 01. Mart 2010, 23:32:59 » |
|
u pravu si dioda kad smo kod radovanovićevih vina, skoro je izbacio na tržište pakovanje od 5 litara(kesa u kartonskoj ambalaži), šumadijsko crno, nižeg kvaliteta nego prethodna flaširana ali i dalje neuporediva sa mnogim makedonskim i našim u kategoriji "narodnih".neko je pomenuo i njegov roze i spuštanje kvaliteta.mislim da čovek jednostavno ne zna šta da radi sa preševinom i grožđem iz lošijih godina.a verovatno ima problema i sa prodajom bez obzira na stvoreni imidž pa je krenuo na ciljnu grupu koja u kafani naručuje "pola kile belo i sifon".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Pol: 
Starost: 38
samo polako
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 02. Mart 2010, 15:33:11 » |
|
uf STRUČNJACI!!!! pazimo da neko nepomsili da smo se pekli na našim iskustvima, kaže moj drugar, kako ti to znaš?  da nisi probao, naravno da jesam!! tako da prolaznici na forumu ne misle da tako kreiramo naše rakije, nego jednostavno, "upoznaj nepirijatelja", inače, lozar, to je bilo nekada, sada je mnogo jeftinije kupiti bilo kakve loze, komovice ili jabuku, dearomatizovati je...što je skeč i onda samo nagruvati aromu. vidim po bgd kafanama, sve imaju neku idiotski žuto zelenu boju-tako da nebih smeo da se kladim, da nije upravo aroma za kolače. A miris, nema veze sa Dunjom, a još gora je Kajsija, šljiva isto, slatkaaaaa...da popizdiš ali lepo maskira smradove. pomenuo sam drugara tehnologa koji me snabdeva uzorcima, sada rade MALINU VEŠTAK, dearomatizovana komovica i šljiva + boja + neki sirup zaslađivač i aroma....jebote zgorzio sam se. kažu da imaju opasan posao već ugovoren za Sloveniju a prave je 37%Alk, jer je to kao neka fora-liker. ma odosmo mi u offtopics-svakako ali sa scene ozbiljnih država. Bato Moj
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
skabeta
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 02. Mart 2010, 18:34:55 » |
|
Pa pustite ljude da zarade neki dinar. Sutra kad se sve dovede u red oni ce imati novca da ulazu u pravu proizvodnju, pa ce biti ponovo ugledni proizvodjaci i sa zgrazavanjem ce spominjati te plagijate. Prvobitna akumulacija, a posle sve po propisu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
samo polako
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 02. Mart 2010, 22:46:38 » |
|
nepitaj me za prvi milion...da to je to. u pravu si! Ali ako se mi dobro organizujemo nije problem, kada "navučemo" najbolje restorane, ljude od ugleda, somelijere na pravi kvlitet, trebaće njima vremena da nas sustignu.
Mada, moram da priznam i mi smo krivi.....
pazite!!!
Danas sam probao 3 kajsije, od dva ugledna, vojvođanska, proizvođača.....2 od 3 nisu vredne pomena, što je jako loše, nemože tako, Čemu služe udruženja, čemu forumi ako i dalje, kako sam već pisao, slušamo dedino i tatino iskustvo a nauku-ne konsultujemo, na najmanje.
rakije imaju svoje jasne, proizvodne procedure-OPTIMALNA REŠENJA, OPTIMALE PROCESE koji su sinteza i analiza najbolje prakse, mani "dekin recepat" NAUKA BATO
od voćke, do kazana, od kazana do flaše...sve se zna a mi nećemo to da usvojimo, nego se pravimo pametni...e zato će oni preko veštaka da namlate novce, a onda da se posvete Marksovim optimalnim rešenjima, i jebiga..dotle ću ja da budem u Holesterol i rock and roll fazi.
Nedam, i evo već tri dana sedimo i jebavamo po proizvodnji da i one nijasne dovedemo do savršenstva i ako Bog da (zato volim rakije i vina-za njih se Bog pita) dakle, ako Bog da, 2010/11 ćemo napraviti još bolje rakije i imati još više zadovoljnih konzumenata, nećemo juriti po benzinskim pumpama i davati merkatoru na beskonačno-pa kada plate. davaće čestitim srpskim restoranima da pije čestit svet. samo prvo da im objasnimo...šta je veštak!!!
Izvinite, ne mogu da sedim i ćutim i pijem pivo-pivo nevolem,... jako
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 02. Mart 2010, 23:55:47 » |
|
u principu uvek će biti onih koji će konzumirati dobar veštak samo ako je jeftiniji.svi znamo kakvo je piće pelinkovac i da je tu od prirodnih sastojaka u nekim slučajevima samo šećer ali ga narod konzumira samo tako. zato mora da se napravi jasna razlika u kategorisanju pa samim tim i u ceni. ko ti brani da praviš šećernu vodicu?niko, ali zato na etiketi mora da piše sastav:voda,šećer,aroma,E-ovo,E-ono... pa izvoli na tržište ali ne sa etiketom prirodno mislim da su nam sankcije totalno srozale ukus i kriterijume.tada se švecovalo i proizvodilo a bogami i konzumiralo sve i svašta još se sećam ukusa neke kovinske votke.pričalo se da je dobijaju fermentacijom kore od šećerne repe koju su kupovali od šećerana kao otpad.i dan danas ne pijem votku zbog nje.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 03. Mart 2010, 00:19:53 Autor lozar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 03. Mart 2010, 15:08:37 » |
|
Jel' bre Lozar, što neskloniš ovaj avatar, muka mi je od njega, a ako slučajno padne ovaj list, tek će mi biti muka!? Ovo ću malo kasnije obrisati-of topic
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
lozar
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 03. Mart 2010, 17:37:30 » |
|
poslaću ti petre jednu bez lista na pp kad si navalio a meni je delovalo duhovito.kao list loze a ono ispod je lozar.. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shaykash
Mlađi član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 10. Februar 2011, 21:53:13 » |
|
Pa gospodo jel' se spremate za skorasnji Beogradski sajam vina  Ko ce izlagati, dali je neko vec zakupio izlagacki prostor? Ko dolazi i kada? Kako da se okupimo i vidimo?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Милан Миловић
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 30
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 20. Februar 2011, 00:46:30 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 28
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 20. Februar 2011, 19:20:14 » |
|
obavezno...! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
nesa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 36
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 21. Februar 2011, 09:04:10 » |
|
vidimo se u subotu..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
samo polako
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 21. Februar 2011, 09:08:55 » |
|
Koliko sam shvatio u isto vreme je i sajam turizma a rakije će biti predstavljene tamo??? kao nacionalni brend, valjda vino nije,... pa eto rakija za turiste...
DESTILERIJA HUBERT 1924 je tamo pa naiđite PRE VINA
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30