shuca
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 14. Mart 2010, 12:50:42 » |
|
dioda ja ne potcenjujem nicije znanje vec hocu da se razbistri samo jedna jedina stvar a to je da se razdvoji nacin proizvodnje po ,,tradiciji,, i komercijalni.to je i min polj uradilo komercijalno i nekom polj domacinstvo,ne postoji taj naucnik na svetu koji ce me ubediti da ce rakija proizvedena na nacin koji sam ja opisao i ona koja se tretira skupljanjem na najlonskim prostiracima ili tresacima sa sve granjem liscem i trulim i zelenim plodovima pa se kasnije to sve pegla kojekakvim tehnoloskim postupcima .ma daj nismo deca.ja cu ti od sto rakija odmah reci koja je obradjena na taj nacin i sa dodatom aromom kao sto si sam rekao kada probas dunju u pojedinim kafanama odmah znas da pijes surogat .e to je razlika u misljenjima .sta je to sto sam ja izgubio a vi dobili prilikom proizvodnje i sta je to sto je lose u mojoj rakiji a u vasoj dobro .sta ste vi to izmislili sto se moze uraditi sa tom jadnom sljivom.jel vama cilj da dobijete tehnoloski ispeglan derivat pa ga onda sredjujete po zelji kupca.ne razumem.ako se na nacin koji sam ja napisao dobija rakija bez otrova sa aromom i svim svojstvima koji trba da je krase sta je tu greska.da li vi znate da covek u oklini kg pravi na taj nacin vagon rakije i sve izvozi po 12e lit. gde ste vi u toj prici.mani te me knjiga prof ovih i onih je priznajem samo praksu i kraj price, a ne bih vam se bas mnogo hvalio ali tek onako usput proff jovic mi je dobar prijatelj kao i mnogi vinari npr kovacevic , tako da znam i OVO I ONO.Vi samo pravite i dalje ZOZOVACU a ja cu i dalje domacu rakiju bez primesa i vase laserske tehnologije.znam ja mnoge koji su zavrsili ele teh fak a ne znaju ni sijalicu da zavrnu.ne odnosi se ovo na tebe jer je tvoje znanje evidentno i dokazano vec ce se sami prepoznati.odusevio si me sa ovom novom temom tako da mi ,,zastareli ,,imamo svoju temu a ne da nas guse sa kojekakvim iluzijama ljudi teoreticari a imaju kazan od 15 lit ili nemaju.pozzzzz svima
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 14. Mart 2010, 14:08:57 » |
|
Shuco, kada se pomene tehnologija ti ciljas na arome, praskove, zozovace itd Ja ciljam na poznavanje zivotnog cikluca kvasca i njegovog metabolizma, zatim na mehanizam i hemizam alkoholne fermentacije, na osnove termodinamike itd. Kada to znas onda mozes uticati na proces, u smislu njegovog poboljsanja tj. dobijanja zeljenih produkata... Ako ne znas onda ukomis voce i cekas, pa sta Bog da.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 14. Mart 2010, 15:24:34 » |
|
Shuco misli da što više znaš o biohemiji to lošije vino. Ja pak mislim da, što manje znaš, to su ti loša vina lepša, tako da izađem na isto sa šucom, samo dođem sa druge strane. Jedan moj rođak nikad ne opere dobro bure. I svake godine mu vino zaudara po buretu. I stalno nudi ljude svojim vinom ali niko neće da ga pije. Osim njega samoga. Kad ga gledaš kako guta to svoje smrdljivo vino, vidiš da baš uživa i da je uživanje još više potencirano upravo tim smradom bureta. Ne može to svako. To je rezervisano samo za prave vinske sladokusce.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sapy
Mlađi član

Van mreže
Starost: 47
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 14. Mart 2010, 15:48:17 » |
|
shuco,nemogu da se ne umješam u raspravu,školovani sam destilater,sudac na natjecanjima kvalitete rakija,dosada ocjenio cca 1500 uzoraka,stvar je u tome ako si stavio trulu ili zelenu šljivu,nevalja komina,ako je fermentacija otvorena nevalja komina,ako je destilacija bez odvajanja metilnog alkohola i patočnih ulja ne valja destilat,ako je u smrdljivom buretu,ne valja rakija,a to sve možeš dobiti i na tradicionalnom i njemackom kotlu, a podatak da je više od 50% rakija na tržištu zdravstveno neispravo-sa pijaca,dovoljno govori da se nešto treba promjeniti,prije nekoliko godina canada je vratila 20 000 l rakije u njemačku jer su imale nedozvoljenu količinu metilnog alkohola i teških metala,a radili na njemačkim kotlovima.inače sam pobornik tradicionalne destilacije jer u njemačkim kotlovima nema takve arome
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 14. Mart 2010, 16:16:27 » |
|
diodo , ma ti si u pravu sto pricas zato cemo i imati jedan dan tabletu i lepo sipas i casu i dobijes sta hoces,,,,to su takve da ne kazem sta, da se ja jezim,,na pomisao o tome da ti zelis da napravis od bilo cega bilo sta kada mu stvoris vestacke uslove to je sasvim ok ali sta ce da naprave ovi u cileu ???diodo zbog takvih nasilnih metoda i uguravanje hemije u nas zivot i imamo primere sta nam se desava sa populacijom.da li ti znas da sam ,bio u nemackoj i prisustvovao pravljenu dimljenje sunke a da je ceo proces trajao 3 min.o cemu mi pricamo.ja vec par godina preskacem proizvodnju rakija,kada je losa godina to i ne pokusavam,necu da dodajem nista ama bas nista da bi nasilu stvorio uslove,peci cu onda kada valja i kada treba.ja imam strica koji radi na vasem principu.ja tu rakiju ne mogu ni da probam a ne da pijem.meni je se desavalo da mi potone ,,ovrsak u buretu, ja to prospem pa necu da upropastim stotine litara zbog 10 tak.VIDIM DA SI MLADJI KOLEGA ALI ZAPAMTI SAMO JEDNO -NAS CE BITI I NECE A PRIRODA CE OSTATI MA KAKVU JE MI OSTAVILI IZA NAS.PROTIV PRIRODE SE NE MOZE.ulozili amerikanci u apolo 3milijarde dolara pa ga pojeli detlici.tako i vi mozete napraviti 100000000 litara rakije i omanete u jednom vasem dodavanjem ili oduzimanjem pa sve unistite.samo sapyju da kazem da sve clanove postujem a to sto je on sudija to me ni malo ne dotice jer imam tako lose misljenje o sudijama da bi se on naljutio kada bih ga ja izneo.primam sugestije po milioniti put vam ponavljam od clanova koji su proizvodjaci a ne kibiceri mutivode i onikoji nam prenose znanje iz knljige a pogotovo ne onih koji ovom forumu ne zele dobro vec imaju lose namere a aima i takvih primecuje se .pozzzzzz.svima koji se ne salzu samnom ponavljam dajte proizvode pa da uporedimo,skidam kapu i prihvatam .......pozzzzzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mk
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 14. Mart 2010, 17:47:34 » |
|
Pa jeste u pravu si, i onda kada vredni ljudi organizuju skup forumasa,dodju nas pet-sest sa svojim proizvodima!Jel tako SHUCO? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
HUBERT 1924
|
|
|
kicca
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 18. Mart 2010, 08:20:00 » |
|
I tako su svi skocili i udavili SHUCU  Znam da je ziv i ceka vas iza coska  Inace pre par dana sam procitao vest da je pivara Karlsberg proizvela i trzistu ponudila limitiranu seriju/1000kom/piva rucni rad u originalnom podrumu iz 1854god odlezalo u hrastovim buradima i sve u tom fazonu 19veka cena jedne flase je 225€ Komplikovano je ovo pitanje mada treba odvojiti pecenje rakije za svoju dusu od proizvodnje koja pretenduje na liderske pozicije u zemlji/MIlan i mk/ Jer za svoje potrebe odabirom zdravih kvalitetnih plodova voca mozes/verovatno/dobiti kom koji ce bez dodatnih intervencija biti sirovina za odlican destilat u naravno idealnoj godini/kolicina secera i njegov odnos sa kiselinama/Dok ako to radis profesionalno definitivno se moras osloniti na nauku i tu boga nema. Inace i taj proizvodjac iz okoline kragujevca o kome si pisao poseduje biohemijsku laboratoriju koja je inace najsavremenija u Srbiji i u kojoj su neki uredjaji novije generacije od onih na WMA njihovu rakiju i ja rado pijem i donosio sam je ovde za poklone
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Prvi izvozni posao Srbije u SAD bio je 1897. godine kada je prodato između 30.000 i 40.000 tona suve šljive. Taj novac je Srbiju tada izbavio iz krize!
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 18. Mart 2010, 10:17:40 » |
|
I tako su svi skocili i udavili SHUCU  Ja nemam nista protiv Shuce, samo nam se ne slazu misljenja  Bilo ni lose kada bi svi isto mislili 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 18. Mart 2010, 17:52:17 » |
|
Komplikovano je ovo pitanje mada treba odvojiti pecenje rakije za svoju dusu od proizvodnje koja pretenduje na liderske pozicije u zemlji/MIlan i mk/
Meni lično, a vjerujem i mnogima drugima, je potpuno svejedno ko je proizveo ono što pijem, i tu nema ništa komplikovano, naprotiv jako je jednostavno. Kad hoću da popijem neko dobro vino ili rakiju jedino mi je važan kvalitet i jedino razdvajanje koje radim je na one kvalitetne i one druge. Kako bi mogao uživati i slijedeći put. Jer za svoje potrebe odabirom zdravih kvalitetnih plodova voca mozes/verovatno/dobiti kom koji ce bez dodatnih intervencija biti sirovina za odlican destilat u naravno idealnoj godini/kolicina secera i njegov odnos sa kiselinama/Dok ako to radis profesionalno definitivno se moras osloniti na nauku i tu boga nema. Ponovno se ističe ono što je dioda već jednom lijepo objasnio. Kakva je to „dodatna intervencija“ ako obezbjedimo zdrav i redovno održavan voćnjak koji daje kvalitetne plodove. Ako oberemo voće u pravom trenutku zar nije svejedno da li smo taj trenutak odredili na osnovu djedovih priča ili refraktometra. Šta to nedostaje znanju kojim pokušavamo voće pažljivom manipulacijom dopremiti do mjesta obrade sa što manje nagnječenja. Kakva je to vještačka rabota ako smo svjesni uticaja temperature na tok fermentacije i konačnu aromu rakije. Pa na osnovu toga možda izaberemo adekvatno mjesto za vrenje. Šta to ima neprirodno u razmnožavanju kvasaca, pa i kokoši se razmnožavaju, a bogami i ljudi. I da ne nabrajam dalje svejedno je da li smo do tih spoznaja došli preko nauke ili djeda bitan je ispravan postupak, a onda se on naziva tehnologijom. P.S. Kad smo kod razdvajanja. Šta misliš za situaciju da je neko sve što zna o rakiji naučio od djeda, a djed mu bio tehnolog i čovjek od nauke. I još malo da zakomplikujem, sa svim tim znanjem peče rakiju u malim količinama, a onda ode na sajam ne bi li pokupio najprestižnije priznanje. Da li bi on spadao u tradicionaliste ili one koji se oslanjaju na nauku i tehnologiju? Je li to proizvodnja za dušu ili proizvodnja koja pretenduje za lidersku poziciju u pogledu kvaliteta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
kicca
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 18. Mart 2010, 18:35:37 » |
|
Pazi ovako Bistrice ja sam ovaj forum naucio napamet i znam vrlo dobro da od 1415 forumasa ti si u prvih pet sto se tice poznavanja tehnologije i tehnike destilisanja ili pecenja rakije i svih radnji koje tome prethode tvoja inteligencija je mnogo razvijenija i nerazumem sta znaci ovo mucenje vode tipa zdrav i redovno održavan voćnjak koji daje kvalitetne plodove. Ako oberemo voće u pravom trenutku zar nije svejedno da li smo taj trenutak odredili na osnovu djedovih priča ili refraktometra. Šta to nedostaje znanju kojim pokušavamo voće pažljivom manipulacijom dopremiti do mjesta obrade sa što manje nagnječenja. Kakva je to vještačka rabota ako smo svjesni uticaja temperature na tok fermentacije i konačnu aromu rakije. Pa na osnovu toga možda izaberemo adekvatno mjesto za vrenje. Šta to ima neprirodno u razmnožavanju kvasacaTo dodatne intervencije se odnosilo na dodavanje komu:secera,kvasaca,enzima,krede,vinobrana,bentonita i ima jos toga Tehnicki gledano i dodavanje cistog etil alkohola nije skodljivo za konzumenta ali to vise nije prirodna vocna rakija. Samo da ti se izvinem sto sam ti se direktno obracao ali nadam se da pricamo dobronamerno ,drugarski jer to sto ti znas o ovoj tematici sad ja necu nikad ali svi imamo neko svoje misljenje koje je u krajnjem slucaju najvise bitno nama samima  Sad vise ni ja sebe nerazumem 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Prvi izvozni posao Srbije u SAD bio je 1897. godine kada je prodato između 30.000 i 40.000 tona suve šljive. Taj novac je Srbiju tada izbavio iz krize!
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 18. Mart 2010, 19:55:32 » |
|
Nema nikakvog mučenja vode i zamagljivanja stvari, pričamo totalno otvoreno. I u tome nam uopšte ne smeta tvoje izuzetno visoko mišljenje o mom znanju (hvala za komplimente). Niti nam smeta bilo šta drugo, pa ni različito mišljenje. Ono što si nabrojao kao „dodatne intervencije“ trebalo bi ipak razdvojiti u tri kategorije. Šećer, kreda i dodavanje čistog etil alkohola, su komponente koje štete kvaliteti rakije i samo oni koji ne koriste naučna znanja i ispravan tehnološki postupak se odlučuju na takve korake. Kada je u pitanju bentonit i vinobran, Ovaj prvi se gotovo nikada ne dodaje u proizvodnji rakije, a kada bi se i dodavao radi se o prečišćenoj, specijalnoj vrsti gline. Dakle totalno prirodni materijal, koji ionako samo prođe kros smjesu u koju se dodaje i ne ostaje prisutan u njoj. Ovaj drugi se izbjegava zbog pogubeljnog uticaja na miris i ukus destilata, a u vinarstvu se koristi kao konzervans istovjetnih karakteristika i djelovanja kao i kod spremanja zimnice u domaćinstvu. Vjerujem da zbog njega nikada nisi optužio baku ili mamu za zamagljivanja stvari i neprirodne kisele paprike. Dakle ni za prvu ni drugu grupu nema mučenja vode.
Ono što se eventualno dodaje, a ne mora, je kvasac i enzim. To su izdvojene i selekcionirane vrste prirodnih organizama i peptida ili bjelančevina. Ionako su prisutni u (i na) voću pa šta znači dodavanje osim činjenice povećavanja koncentracije. I šta sad tu ima neprirodno, vještačko i sakriveno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 18. Mart 2010, 22:59:11 » |
|
A jel pomaze, bistrice, kad kom malo kisi, da se doda u njega pepela?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 18. Mart 2010, 23:04:18 » |
|
Alambik, izvini al stvarno ne znam je li ovo ozbiljno pitaš?
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 18. Mart 2010, 23:29:37 Autor bistrica »
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 19. Mart 2010, 19:59:10 » |
|
shuca ne spava i ne ceka iza coska vec radi zarad sebe da ne budem budala pa da kazem da radim za vas ali radim i za vas posto smo ovih dana osnovali ASOCIJACIJU POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE ,sa ciljem da se zastiti dalje propadanje seljaka, paora i poljoprivradnika uopste i da se vec jednom SELJAK PITA a ne zivkovici i ostali tajkuni koji su pokupili pare a za nas golje nema nista postavicu novu temu pa koga zanima neka pise poz.TRADICIONALISTA
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|