Dragi forumaši
vidim da niko nije pokrenuo temu Internacionalnog festivala rakija u Gyuli-Mađarska.
Ovo je verovanto jedna od najmasovnijih rakijskih izložbi i takmičenja na planeti. jer okuplja izlagače i takmičare iz, bukvalno, svih zemalja gde se pravi rakija. od Nemačke do Kine (KIne dobro ste videli i dobili KInezi zlatnu medalju za nešto...ne znam šta)
sajt im je jako dobar
http://www.palinkafesztival.hu/ i imate čak i informacije na Srpskom, Hrvatskom.....
Ono, što je svakako jako dobro, je ocenjivanje, na moje čuđenje, bez predocenjivanja. Skupi se nekoliko desetina ocenjivača i rade. vidim da su skroz profi. Ove godine, u Gyuli se pojavilo tridesetak takmičara iz Srbije ali osim DIBonisa, niko kao firma, sve fizička lica, koja oni ocenjiju kao hobi proizvođače i verovatno u startu sa manje bodova. Ako pogledate listu dobitnika primetićete da je zlatnu medalju (18-20) bodova dobijaju samo firme (kft i slično) ima par izuzetaka.
Od "fizičkih lica" znam da smo mi dobili tri bronze (greška prilikom upisa, umesto HUBERT1924, stavili moje ime) i DiBonis 19 medalja (ne umem da prevedem pa ne znam za čega) osim što znam da je Velikom zlatnom medaljom ocenjena DiBonis Viljamovka, probali smo je u VIP loži i moramo priznati da je sjajnal jedino što je takvu nigde nećete kupiti

-to je takmičarska. (malo mi je krivo, mi našu sipali iz tanka-amateri)
Ima još dve bronze Slavko Opačić...ne znam detalje i čuo sam da su medalje dobili i neki Senćani i Subotičani ali ne mogu da provalim koliko i šta, jer pored imena ne piše država pa vi znajte odakle je Zoltan Szabo?
I najvažnije, cena od 15EUR po uzorku je zaista razumna a Senćansko Udruženje Voćara-Rakijaša organizuje slanje rakija na takmičanje NJIMA SVAKA ČAST. tako da je jako jednostavno da i Vaše rakije odu na ovo prestižno takmičenje.
postoje neke sitne cake o kojima nećemo sada ali svakako bih jako voleo da ih "zatrpamo" rakijama kad već mi u Srbiji nismo u stanju da napravimo takvu Manifestaciju. verujte, to je deset hiljada ljudi, vinski i rakijski viteški redovi, dodela u staroj tvrđavi....super organizovano-nema šta
Zameram što nisu dostupne informacije o bodovanju, kažu ljudi da je to pre bilo moguće dobiti. Listu, da vidiš šta ti zameraju i kako su je ocenili, da znamo šta da pravimo. Jako, jako forsiraju zdravstveno-bezbednosni aspekt, nema teorije da u ocenjivanje uđe rakija sa teškim metalima, pesticidima.....to je i jedina analiza koju ONI rade pre ocenjivanja. Sve ostalo ih manje zanima i u pravu su.
Uzgred, Mađari imaju lepe rakije ali mora se priznati da imaju drugačiji stil spravljanja..npr. Šljive su im jake, jake..sve oko 50% dok kajsije, kruške i sl. idu i do 36%ALK što je slabo, kao mirisna vodica, Ali, dobro to je navika i praksa te države i to se poštuje. Vidim da nama nisu zamerili, mnogo, što je naša kajsija 45%Alk. ali opet.
Lično, utisak broj 1, za mene, su njihovi profi proizvođači. To su firmice, destilerije, sa štandovima, "kao svet", nema inprovizacije. Listom imaju jako dobru ambalažu i potpuno neverovatno profesionalan stav prema svom proizvodu. nema "keženja", nema prepucavanja. red i disciplina....degustacija se naplaćuje, od 1,2-2EUR za 0,02 i za sve dobiješ fiskalni račun, i nemojte da probate da platite evrom, doviđenja-neće da prime evro ni u ludilu.
i za kraj, preneću jednu opasku svog prijatelja "MK"
Da li ste videli mađarsku rakiju bez simbola Mađarske? (zastava na etiketi, lenta oko grla flaše....Mađarski proizvod...) naravno da NE, sve im je jasno obeleženo da je Mađarsko! mi se valjda sramotimo pa niko nema ni jedan simbol Srbije na našim flašama, niko osim FLORES-a za Srpsku Lozu.
Eto, dragi prijatelji. požurite da predate rakije za novosadski sajam (još par dana) a MK će po svom dobrom običaju postaviti neku sličicu, nas i atmosfere iz Đule.
Naredne godine, podsetićemo Vas i očekujem da barem duplo više rakije bude iz Srbije!!!
Živeli