24. Maj 2012, 04:46:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Internacionalni festival rakije Gyula-Mađarska  (Pročitano 1211 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Milan73
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Poslato: 19. April 2010, 00:38:17 »

Dragi forumaši

vidim da niko nije pokrenuo temu Internacionalnog festivala rakija u Gyuli-Mađarska.
Ovo je verovanto jedna od najmasovnijih rakijskih izložbi i takmičenja na planeti. jer okuplja izlagače i takmičare iz, bukvalno, svih zemalja gde se pravi rakija. od Nemačke do Kine (KIne dobro ste videli i dobili KInezi zlatnu medalju za nešto...ne znam šta)

sajt im je jako dobar http://www.palinkafesztival.hu/ i imate čak i informacije na Srpskom, Hrvatskom.....

Ono, što je svakako jako dobro, je ocenjivanje, na moje čuđenje, bez predocenjivanja. Skupi se nekoliko desetina ocenjivača i rade. vidim da su skroz profi. Ove godine, u Gyuli se pojavilo tridesetak takmičara iz Srbije ali osim DIBonisa, niko kao firma, sve fizička lica, koja oni ocenjiju kao hobi proizvođače i verovatno u startu sa manje bodova. Ako pogledate listu dobitnika primetićete da je zlatnu medalju (18-20) bodova dobijaju samo firme (kft i slično) ima par izuzetaka.

Od "fizičkih lica" znam da smo mi dobili tri bronze (greška prilikom upisa, umesto HUBERT1924, stavili moje ime) i DiBonis 19 medalja (ne umem da prevedem pa ne znam za čega) osim što znam da je Velikom zlatnom medaljom ocenjena DiBonis Viljamovka, probali smo je u VIP loži i moramo priznati da je sjajnal jedino što je takvu nigde nećete kupiti  Sad-to je takmičarska. (malo mi je krivo, mi našu sipali iz tanka-amateri)

Ima još dve bronze Slavko Opačić...ne znam detalje i čuo sam da su medalje dobili i neki Senćani i Subotičani ali ne mogu da provalim koliko i šta, jer pored imena ne piše država pa vi znajte odakle je Zoltan Szabo?

I najvažnije, cena od 15EUR po uzorku je zaista razumna a Senćansko Udruženje Voćara-Rakijaša organizuje slanje rakija na takmičanje NJIMA SVAKA ČAST. tako da je jako jednostavno da i Vaše rakije odu na ovo prestižno takmičenje.
postoje neke sitne cake o kojima nećemo sada ali svakako bih jako voleo da ih "zatrpamo" rakijama kad već mi u Srbiji nismo u stanju da napravimo takvu Manifestaciju. verujte, to je deset hiljada ljudi, vinski i rakijski viteški redovi, dodela u staroj tvrđavi....super organizovano-nema šta

Zameram što nisu dostupne informacije o bodovanju, kažu ljudi da je to pre bilo moguće dobiti. Listu, da vidiš šta ti zameraju i kako su je ocenili, da znamo šta da pravimo. Jako, jako forsiraju zdravstveno-bezbednosni aspekt, nema teorije da u ocenjivanje uđe rakija sa teškim metalima, pesticidima.....to je i jedina analiza koju ONI rade pre ocenjivanja. Sve ostalo ih manje zanima i u pravu su.

Uzgred, Mađari imaju lepe rakije ali mora se priznati da imaju drugačiji stil spravljanja..npr. Šljive su im jake, jake..sve oko 50% dok kajsije, kruške i sl. idu i do 36%ALK što je slabo, kao mirisna vodica, Ali, dobro to je navika i praksa te države i to se poštuje. Vidim da nama nisu zamerili, mnogo, što je naša kajsija 45%Alk. ali opet.

Lično, utisak broj 1, za mene, su njihovi profi proizvođači. To su firmice, destilerije, sa štandovima, "kao svet", nema inprovizacije. Listom imaju jako dobru ambalažu i potpuno neverovatno profesionalan stav prema svom proizvodu. nema "keženja", nema prepucavanja. red i disciplina....degustacija se naplaćuje, od 1,2-2EUR za 0,02 i za sve dobiješ fiskalni račun, i nemojte da probate da platite evrom, doviđenja-neće da prime evro ni u ludilu.

i za kraj, preneću jednu opasku svog prijatelja "MK"

Da li ste videli mađarsku rakiju bez simbola Mađarske? (zastava na etiketi, lenta oko grla flaše....Mađarski proizvod...) naravno da NE, sve im je jasno obeleženo da je Mađarsko! mi se valjda sramotimo pa niko nema ni jedan simbol Srbije na našim flašama, niko osim FLORES-a za Srpsku Lozu.

Eto, dragi prijatelji. požurite da predate rakije za novosadski sajam (još par dana) a MK će po svom dobrom običaju postaviti neku sličicu, nas i atmosfere iz Đule.

Naredne godine, podsetićemo Vas i očekujem da barem duplo više rakije bude iz Srbije!!!

Živeli

Sačuvana
shuca
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #1 Poslato: 19. April 2010, 19:07:05 »

pa ti mu dodjes kao bugarska prognoza.dajes nam inf od onoga sto je bilo a ne sto ce biti a imas lepo temu o sajmovima pa sto nas ne obavesti kao overoni
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #2 Poslato: 19. April 2010, 21:59:44 »

Shuco

IZVINI ali nisam kriv, barem ne ovaj put. Nas su zvali bukvalno u nedelju pre jedno mesec dana i reki da je ponedeljak zadnji dan. Kunem se da je bilo tako na frku da sam se i sam začudio da smo stigli.
A sve što sam napisao, sada sam saznao. Iduće godine će biti kako treba jer sam upoznao organizatore, Gospodina Mikloša Nađa, koji je dao sve od sebe da uzorci stignu na vreme.

evo danas mi kažu da je 21. poslednji dan za predaju u Novom Sadu, 6500 din po uzorku!!! Brate mili, mnogo je ali šta da se radi, mormo poslati barem neke "brljice"

pozdrav
Sačuvana
mk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 19. April 2010, 22:41:34 »

Evo malo i da dočaramo kako je bilo"Fata je Fata ,a triput je triput"  Grin

Zaboravili foto aparat pa morali slikati telefonom,ovaj gospodin u sredini je nas kazan-pasa.Pozdrav

Tek sad vidim da nemamo ni jednu sliku na bini jbg. dohfly Shocked

Sačuvana

HUBERT 1924
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #4 Poslato: 19. April 2010, 22:50:43 »

Hajde što nemamo ni jednu sliku sa binom, ali nemamo ni jednu sa nekom Mađaricom, a bilo ih je neoprostivo mnogo lepih.
lep dan....ma sve vam je jasno.
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #5 Poslato: 20. April 2010, 10:58:33 »

Dobre su vam te "brljice" cim ste osvojili 3 medalje Wink
Svaka cast momcovi!

Ovo za kazanpasu me buni... Je li stvarno kazanpasa sa foruma ili..?
Sačuvana
mk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #6 Poslato: 20. April 2010, 12:17:55 »

Diodo hvala na cestitkama.
Citat
Ovo za kazanpasu me buni... Je li stvarno kazanpasa sa foruma ili..? 

Ma neee, mi njega tako zovemo  jer on naj vise vremena provede na kazanima.Pozdrav
Sačuvana

HUBERT 1924
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #7 Poslato: 20. April 2010, 14:36:29 »

Hvala drugar.

upoznaćeš ti našeg Kazan Pašu Gradimira Bubala, da vidiš kakav je to čovek. da njega nije u ekipi, sve bi ovo bile, prave "brljice".

Gospodin Gradimir, pomenuti, "tera" meku rakiju 3-3,5h a prepeku 7-8 sati. nema zeze. on nam je do sada najviše pomogao, bez sve šale. i da ga zdravlje služi na njega računamo i narednih dvadeset godina.

idemo da spremamo uzorke za Novi Sad! mora neko zlato da padne!
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 22 upita.