Prijatelji, sada lepo sedite i polako.
1. Spremanje uzoraka za ocenjivanje je jedna opširna tema a ja ću Vam reći da se spremam da iniciram Nacionalnu otvorenu degustaciju-ocenjivanje, gde platiš da budeš ocenjen a obavezan da budeš u komisiji. Tako se radi i to jedino ima smisla. Prijaviš se za kajsiju (na primer) i odmah vidiš kakve se druge kajsije i znaš gde i šta treba da popravljaš a obeležavanje, "dupla slepa proba" (broj, na broj svi u iste flaše), e da ga j...ko prepozna svoju, čak i ako uspe...komisija je mnogobrojna.
Tako se radi - ja za bolje ne znam!
ZAŠTO TAKO?
šta nam vrede rezultati, bronza, zlato......ako nemamo pojama ni zašto je bronza, bronza a zlato, zlato. E zato treba da se družimo, bez predrasuda..
2.Šuco, ne znam da li si dobro uradio, Karlovčani su čudo ovozemaljsko i ne treba verovati kada ti neko od njih kaže za onog "da ima...tri čokota i hiljade litara vina...da preprodaje.. i slično. Moje lično iskustvo je tako. Pitaj ih za "Vinum", ili će se praviti prosti, kao "pojma nemam" ili će reći, "ta znam ja tog..taj ni podrum nema". i istina je Vinum je "podstanar", a zato jedino Srpsko srebro u Parizu sa Souvignon Blanc i uz put još 40000 litara Zlatnog Talijanskog i Frankovke.
3. plaćanje nagrada.....nemojte misliti da ide samo po sistemu, ja tebi 1000EUR ti meni Zlato...NE
Znam za VINA:
Uvaženi profesore, molim Vas za Vaše mišljenje, stalo mi vrenje, oseća se na pokvarena jaja,....bla bla,???
- "ah...čujte", veli profa.
ima li leka?
- "300EUR"........može......
posbno se plaća priprema uzorka za takmičenja!
i tako, kada se taj koji redovno plaća savete, pripremu uzoraka za ocenjivanje pojavi na sajmu, naravno da Profa nije lud da mu neda medalju, jer bi sam sebi rekao da je uradio loš posao. TO SVI RADE- TAČKA
4. NAŠE OCENE SA NS SAJMA. znam ih već nekoliko dana ali očekujem zvanično da se pojave na sajam.net
sve u svemu 7 uzoraka 7 medelja, išli smo pod novim imenom sa novom ambalažom, NIKO NIJE ZNAO KO SMO, namreno
Svako je spremao ono što misli da je bolje, naravno da nemamo isti ukus i osećaj.
MK ima svoje favorite među rakijama, ja svoje i sada to već nema veze, u Subotu je on pekao roštilj.

medalje su sledeće:
- VELIKA ZLATNA za Barrique DUNJU
- ZLATNA za Viljamovku, Barrique Šljivu i Dunju specijal
- SREBRO za Šljivu mexelenciju i Jabuku
- BRONZA za Kajsiju
Naravno, da smo zadovoljni. ali, prethodni vikend, pravili smo testoranje gde smo zamolili mnogo poznavalaca rakija i vinara (3 doktora nauka) da daju svoje ocene...ni jedan im nije dao ocene kao NS SAJAM a još me nervira što nam 2 rakije "promašuju" VELIKO ZLATO i jedna ZLATO za 0,03-0,07 poena.
Ali nema veze, stvarno smo išli anonimno-bez ikakve kombinacije i HVALA KOMISIJI pa kako god da su radili.
ovo nam je trebalo samo da nas ŽENE-SUPRUGE (ne)maltretiraju što smo sve novce, stamburali u destileriju.
SALETOV SISTEM BODOVANJA je SUŠTINA i JOŠ JEDAN VAŽNIJI !! KAD KOLEGE KAŽU-SVAKA ČAST
TOOOOOO PRIJAAAAAAA
toliko od mene