07. Februar 2012, 03:07:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Poljoprivredni Sajam u Novom Sadu 2010  (Pročitano 4462 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Milan73
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.19

« Poslato: 25. April 2010, 23:49:40 »

Uvaženi forumaši.

evo da Vam se javim posle predaje i ocenjivanja rakija na Novosadskom sajmu.

da li je još neko predao?

Video sam na spisku preko 170 uzoraka, što i nije neki broj ali je logičan obzirom da je ocenjivanje 6500 dinara po uzorku odnosno 5000 za članove udruženja. Na žalost posle Gyule gde je bilo bezmalo 900 rakija, ovo izgelda bez veze, ali uzimajući u obzir da je međunarodna komisija među kojima i naši, verovatno najpriznatiji rakijski stručnjaci doc.Dr Ninoslav Nikičević i Vele Tešević, jednostavno nije nam dalo a da se ne pojavimo.

Znam, mnogi će reći a i ja tako mislim, da su sve medalje kupljene. ali, gledam sistem bodovanja (imate na sajtu sajam.net) i mislim da li bi se neko od njih prodavao zarad nekih bodova, koje očigledno, pred kolegama, moraju "na silu", da umetnu. Možda bi, ali...

...Novosadski sajam, čini se, nije više u prilici da se igra svojom reputacijom, došao je do dna, dalje nema gde i verujem da će ljudi na sajmu dati sve od sebe da povrate reputaciju jer 170 rakija, u Srbiji, je isto što i dvanaest vina u Parizu!!!-ništa

I na kraju, razmišljam, možda će i konkurencija biti prava, jer neće se svako igrati da plati 6500 za neku glupost, za koju veruje da ne može ni bod da dobije.

Eto, toliko, znam da je komisija bila u četvrtak ali do sada nisu osvanuli rezultati na sajamskom web sajtu.

nadamo se nadamo, ili da se brišemo sa foruma, a? "mk"

Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže Van mreže

Starost: 31

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #1 Poslato: 26. April 2010, 15:10:53 »

Sve cesce se cuju price o kupovini medalja na nasim sajmovima a gde ima dima ima i vatre Roll Eyes
Od vise ljudi sam cuo da je jedan nas uvazeni strucnjak, cije ime necu pominjati, toliko potkupljiv da je to strasno!
Pojavljuje se kao clan komisije na skoro svim bitnijin ocenjivanjima rakija i medalje uglavnom dobijaju njegovi puleni odnosno oni koji su mu ponudili odredjenu sumu...
Tako se prica a da li je tacno ne znam... Kada budem, i ako budem, sto % siguran da je tacno onda cu napisati i ime pomenutog strucnjaka, do tada nista jer ne zelim da se bavim klevetama Grin
Sačuvana
ano
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #2 Poslato: 26. April 2010, 20:56:58 »

Pa to je opste poznata stvar da se medalje kupuju u Novom Sadu.Ja inace imam proizvodnju jedne od osnovnih zivotnih namirnica i pre dve godine sam bio izlagac na sajmu.Za ocenjivane kvaliteta i dobijanje medalja cena nije ista za izlagace i za proizvodjace koji zele samo ocenjivanje kvaliteta proizvoda.Da bi to iole malo realno bilo ocenjivanje ja licno mislim da bi uzorci koji se ocenjuju trebalo uzeti slucajnim uzorkovanjem to jest otici u neku radnju gde prodajes svoju robu i uzeti uzorak , a ne ti uradis specijalno za ocenjivanje i to posaljes.Pa firme od toga zive ,ludi narod gleda reklame, vidi na ambalazi medalje pa misli da je to to sto oni kazu.Na zalost i ti sto ocenjuju su usli u tu pricu pa smo dobili ovo sto sad imamo.Zbog takvih slucajeva na vinarijadi u Dolovu(pored Panceva) od sledece godine svi koji zele da se takmice  morace da obezbede komisiji vinarijade da se uzorci uzimaju direktno iz podruma ,a ne da kupuju dve flase vina i da kace diplome za osvojena  mesta a vino vide samo u prodavnicama.
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #3 Poslato: 26. April 2010, 23:18:56 »

U Beogradu se godinama dodeljivala nagrada Zlatni pobednik Beograda, uzorci za to ocenjivanje uzimani su direktno iz trgovine, po sistemu slučajnog uzorka. Normalno da je i Novosadski sajam poljoprivrede imao u to isto vreme svoje ocenjivanjei i dodelu medalja, i mogu vam reći da se vrlo retko događalo da su za isti proizvod bile dodeljene iste ili slične ocene.
Danas, neosporavajući stručnost i kompetetnost ocenjivača, ocenjivanje se vrši na osnovu ponuđenih uzoraka proizvođača, i tu pobeđuje onaj koji je spreman i sposoban da napravi uzorak u malom, a koji će nositi sve one kvalitete proizvoda koji su postavljeni kao normativ za ocenjivanje.
I da se opet vratim na Zlatnog pobednika Beograda i na medalje Novosadskog sajma, ali komparativno: Nagrada zlatni pobednik Beograda je bila svojevrsna potvrda kvaliteta ocenjivanog proizvoda i poštenje proizvođača( i opet upoređenje: u to vreme navipov stari vinjak je osvojio 13 puta titulu pobednika, a ako se nevaram nijednom nije dobio  zlatnu medalju, dok je sajamske medelje dobijao rubinov vinjak, i badelov). Šta je ovde indikativno, po meni: medalja na sajmu promoviše i upućuje proizvođača da što bolje plasira svoj proizvod, a sami potrošači su ti koji treba da odluče dali će taj proizvod biti predmet njihove kupovine ubuduće. Baš ti isti potrošači pre se odlučuju da kupe proizvod koji nosi medalju Novosadskog sajma, nepitajući se dali je to taj isti proizvod koji je ponuđen i ocenjen na sajmu.
Opšte je poznato da se posebni uzorci pripremaju za ocenjivanje na sajmu, a da je serijska proizvodnj nešto sasvim drugačije, i najčešće, ili skoro uvek mnogo lošijeg kvaliteta, nego uzorak koji je poneo to priznanje.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
Don Julijan
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 27. April 2010, 08:44:26 »

Off:
svi koji zele da se takmice  morace da obezbede komisiji vinarijade da se uzorci uzimaju direktno iz podruma ,a ne da kupuju dve flase vina i da kace diplome za osvojena  mesta a vino vide samo u prodavnicama.

Kod mene u Aradcu je tako već više od dvadeset godina. Svaki uzorak se vadi direktno iz bureta, i more da ga bude najmanje 100 l. Prošle godine sam imao čast da budem u komisiji za skupljanje uzoraka... Smiley

Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
shuca
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 27. April 2010, 11:50:19 »

samo primera radi sto se tice komisija i medalja jeste da nema veze sa nasim forumom ali ima nekih dodirnih tacaka jer je u pitanju ista problematika.naime pre par i vise godina pojavim se ja na sajmu tj izlozbi pasa sa mojim rotvajlerom koji ne sto je bio moj ali stvarno takvog psa te rase nisam video.i sta se desava oni mog psa ocene sa 4 .ja onako cisto se pojavio da vidim  sta i koliko vredi to moje kuciste .elem posle ocenjivanja pridje jedan od sudija i ponudi mi 15.000 maraka ((tada su bile marke).ja sam ga normalno poslao tamo gde mu je mesto i od tada ne bih ucestvovao ama bas nigde na svetu ni u kojo oblasti jer je ocigledno u pitanju covek a covek je kvarljiva roba .toliko od mene a meni je najvazniji sud i ocena mojih prijatelja i kolega .pozzzzz
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
cip
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 27. April 2010, 16:11:58 »

Suca :
Citat
meni je najvazniji sud i ocena mojih prijatelja i kolega
Nisam imao takvih drasticnih iskustava ali u potpunosti podrzavam takvo posmatranje problema. Thumb
Sačuvana

sale
Urednik

Ugled člana: 19
Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 27. April 2010, 17:25:25 »

Meni je najveca nagrada,kada   ljudi koji prvi put kupe moje vino ili rakiju,dodju ponovo po jos.Uz to pitaju koliko jos ima.Ne trebaju mi nikakve kupljene medalje i slicne stvari.
Sačuvana
shuca
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #8 Poslato: 28. April 2010, 23:00:55 »

bravo sale. to je prava medalja i preporuka ljudi i prijatelja kada ti kazu ,,bas ti je dobra ona rakija ili vino. a ne sada ja da idem po vasarima i da placam ucesce put i sve ostalo da bi se tamo neko pojavio sa malo vise para i pokupio sve medalje.ljudi moji pre par  i vise god procitam ja u ilustrovanoj politici clanak o jednom vinaru iz sr, karlovaca i to sve u superlativima pa ugrabih prvo lepo vreme i odoh da se licno uverim i pazarim malo vina.ja prvo pa u kafanu pa se lepo najedem riba da ne bi gladan pio vina i onako uspu upitam domacicu restorana (inace sam cest gost tog restorana)jel te gdja kakvo vino ima gospodin X.nasta mi ona rece ma mante gospodine pa on nema ni 100 litara svog vina vec sve otkupljuje i preprodaje pod svojim imenom . tako da je za mene ova tema cisto o medaljama i ocenama za one koji to vole, ja volim iu posecujem sve te izlozbe ili ne ove ocenjivacke vec one prave degustatorske tamburaske koji imaju dusu.poz za sve
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže Van mreže

Starost: 31

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #9 Poslato: 29. April 2010, 08:42:55 »

Skrenusmo sa teme, ja poceo a ostali se nadovezali dohfly
Milane, jesi li saznao rezultate?
Sačuvana
volodja
Prolaznik
*

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 29. April 2010, 10:25:11 »

na primeru mog kolege i prijatelja mogu da kazem da nemamo iskustva sa kupovinom medalja jer je na ovom Ns sajmu dobio veliku zlatnu medalju za lozu koja je takva i kada je ljudi probaju(zaista sve pohvale).ovo je prica malog proizvodjaca a u pricu velikih ne bih zalazio jer nisam kompetentan.
Sačuvana
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #11 Poslato: 29. April 2010, 15:07:42 »

Prijatelji, sada lepo sedite i polako.

1. Spremanje uzoraka za ocenjivanje je jedna opširna tema a ja ću Vam reći da se spremam da iniciram Nacionalnu otvorenu degustaciju-ocenjivanje, gde platiš da budeš ocenjen a obavezan da budeš u komisiji. Tako se radi i to jedino ima smisla. Prijaviš se za kajsiju (na primer) i odmah vidiš kakve se druge kajsije i znaš gde i šta treba da popravljaš a obeležavanje, "dupla slepa proba" (broj, na broj svi u iste flaše), e da ga j...ko prepozna svoju, čak i ako uspe...komisija je mnogobrojna.
Tako se radi - ja za bolje ne znam!
ZAŠTO TAKO?
šta nam vrede rezultati, bronza, zlato......ako nemamo pojama ni zašto je bronza, bronza a zlato, zlato. E zato treba da se družimo, bez predrasuda..

2.Šuco, ne znam da li si dobro uradio, Karlovčani su čudo ovozemaljsko i ne treba verovati kada ti neko od njih kaže za onog "da ima...tri čokota i hiljade litara vina...da preprodaje.. i slično. Moje lično iskustvo je tako. Pitaj ih za "Vinum", ili će se praviti prosti, kao "pojma nemam" ili će reći, "ta znam ja tog..taj ni podrum nema". i istina je Vinum je "podstanar", a zato jedino Srpsko srebro u Parizu sa Souvignon Blanc i uz put još 40000 litara Zlatnog Talijanskog i Frankovke.

3. plaćanje nagrada.....nemojte misliti da ide samo po sistemu, ja tebi 1000EUR ti meni Zlato...NE
Znam za VINA:
Uvaženi profesore, molim Vas za Vaše mišljenje, stalo mi vrenje, oseća se na pokvarena jaja,....bla bla,???
- "ah...čujte", veli profa.
ima li leka?
- "300EUR"........može......

posbno se plaća priprema uzorka za takmičenja!
i tako, kada se taj koji redovno plaća savete, pripremu uzoraka za ocenjivanje pojavi na sajmu, naravno da Profa nije lud da mu neda medalju, jer bi sam sebi rekao da je uradio loš posao. TO SVI RADE- TAČKA

4. NAŠE OCENE SA NS SAJMA. znam ih već nekoliko dana ali očekujem zvanično da se pojave na sajam.net
sve u svemu 7 uzoraka 7 medelja, išli smo pod novim imenom sa novom ambalažom, NIKO NIJE ZNAO KO SMO, namreno

Svako je spremao ono što misli da je bolje, naravno da nemamo isti ukus i osećaj.
MK ima svoje favorite među rakijama, ja svoje i sada to već nema veze, u Subotu je on pekao roštilj. Tongue
medalje su sledeće:
- VELIKA ZLATNA za Barrique DUNJU
- ZLATNA za Viljamovku, Barrique Šljivu i Dunju specijal
- SREBRO za Šljivu mexelenciju i Jabuku
- BRONZA za Kajsiju

Naravno, da smo zadovoljni. ali, prethodni vikend, pravili smo testoranje gde smo zamolili mnogo poznavalaca rakija i vinara (3 doktora nauka) da daju svoje ocene...ni jedan im nije dao ocene kao NS SAJAM a još me nervira što nam 2 rakije "promašuju" VELIKO ZLATO i jedna ZLATO za 0,03-0,07 poena.

Ali nema veze, stvarno smo išli anonimno-bez ikakve kombinacije i HVALA KOMISIJI pa kako god da su radili.
ovo nam je trebalo samo da nas ŽENE-SUPRUGE (ne)maltretiraju što smo sve novce, stamburali u destileriju.

SALETOV SISTEM BODOVANJA je SUŠTINA i JOŠ JEDAN VAŽNIJI !! KAD KOLEGE KAŽU-SVAKA ČAST

TOOOOOO PRIJAAAAAAA

toliko od mene
Sačuvana
mk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #12 Poslato: 16. Maj 2010, 08:53:31 »

Evo malo da vam docaram atmosferu sa poljoprivrednog sajma .
Ovo smo se slikali za novinare,Sampioni sajma vina i rakije!!

Sačuvana

HUBERT 1924
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #13 Poslato: 16. Maj 2010, 13:00:33 »

Neki ubledeli, neki porumeneli, ali najči ovaj sa kariranom košuljom, ali i ujedno i naširi!
Čestitam od srca!
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #14 Poslato: 16. Maj 2010, 20:59:53 »

Jao Peco, danas samo što nije, taj najjači, demonstrirao silu po sajmu. kako smo poludeli 400 dinara Dunja iz Bureta...rakija od voća 100% prirodna, POLUDELI SMO a "kajsija", kada je "mk" popizdeo kako je hvale i uvaljuju za 13EUR litru..pitao čoveka..izvinite jer ovo rakija od OHO LEPKA, ubija etil acetat iz nje.
moj komentar "Srbija neće biti prestonica rakija nikad, ili barem dok se nešto opasno ne promeni u Zakonu" sramota, lepo upakuju, nema šta i uvaljuju strancima..po sistemu "Više se nevidimo" kako bre taj da kupi ponovo!? pa ne treba mu ni džabe.

Vidimo se u JAgnjilu, ŽIVEO
Milan
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 21 upita.