A one sto pripremaju posebno vino za ocenu nikad nisam razumeo pa njima bude ocenjeno vino koje oni nemaju. Svrha toga je samo da se okite medaljom
Isti je slucaj sa rakijama. Pronadju dedino hrastovo bure staro 30-tak godina , kolicine arhivske i to posalju na ocenjivanje. Ipak da ne budem strog, kod malih proizvodjaca veoma je bitan pocetni impuls i pocetni uspeh da bi sa voljom krenuli dalje, ali samo ako su istinski zaljubljeni u posao koji ce im opedeliti zivot. To je i bio slucaj samnom. Uz srebrene medalje u Osecini i zlatnu medalju na 76.NS ja sam dobio i strucnu potvrdu da je rakija iz Rakije
nesto ( znaju stari forumasi, kad nas je na pocetku u pojedinim trenucima, bilo i preko stotina na forumu, kako sam bio odusevljen i euforican. Pisao sam uspeh, veliki uspeh ludilo. Samostalno nastupio i uzeo zlato, pa ni ja nisam mogao da verujem a uz sve to nikoga nisam podplatio). Uz ovaj forum sam rastao, ucio, radio, radio i samo radio. Koristio sam zlatnu medalju u promotivne svrhe, jer mislim da sluzi samo tom i nicemu vise. Zakonski ti medalju, koju si dobio, mozes staviti na etiketu samo na koilicinama koje si prijavio i od kojih je uzorak uzet, e tu treba biti posten.
Uloženi trud do dobijenog proizvoda da dođe na ocenjivanje košta, samo učešće na ocenjivanju itekako košta, u smislu participacije za izlaganje, ocenjivanje, boravak itd...
pa odakle nam jos i da nekoga podplatimo.
Svoj proizvod treba proveriti na sajmovima, to je cinjenica, ali isto tako, kao sto rece Vladan, teba dobro proveriti i izabrati manifestacije za koje smo sigurni da nema namestanja, i gurati napred i raditi posao koji volimo.
Na kraju moram istaci da je sistem ocenjivanja mozda i nerealan, pa su tu i moguce razne malverzacije tipa ja imam najbolju rakiju i dobio sam zlatnu medalju, a ustvari je ima samo desetak ili manje litara i to staru , kao sto rekoh 30-tak godina.
Trebalo bi po mom skromnom misljenju da budu kategorije i to:
1.mlade rakije do 2 god.
2.rakije do 7 ili 10 god.
3.i rakije preko 10 godina
e tu bi se znalo ko je ko i ko sta ima (svaka cast svima nama koji posteno radimo svoj posao, ali ima i drugih i bogami ih ima mnogo vise )
uh uh uh pretarao sam sa pisanjem, odavno nisam ovako ali me iritiralo srebro od proslogodisnje zlata