Dobar dan svima, relativno sam novi član i upustio sam se u istraživanje prelepog sveta pravljenja vina. Cilj mi je da ove jeseni napravim svoje prvo (crveno) vino u nekim manjim količinama (300 do 500 l), a posle toga ako budem imao uspeha u proizvodnji, kao i od kreditne sposobnosti, kapacitete povećam u komercijalne svrhe. Za sada jedina nauka koja me povezuje sa pravljenjem vina je ekonomija, tako da ću iskoristiti sve resurse i prikupiti znanja koje mogu da steknem pre kontaktiranja Enovitasa ili nekog profesora za know-how.
Ovu temu bih otvorio zato što je nisam našao na forumu, a u literaturi koju čitam je vrlo zastupljena pa bih je podelio sa vama.
Reč je o količini dodavanja kalijum-metabisulfita u dve faze
- prva faza jeste posle maceracije (kako bi se vino sačuvalo od neželjenih mikroorganizama i divlje fermentacije pre stavljanja selektivnih kvasaca)
-druga faza je stabilizacija vina posle MLF.
Količinu koja se dodaje u prvoj fazi još nisam našao, a koliko znam mora biti tolika da ne ugrozi primarnu alkoholnu fermentaciju selektivnim kvascima. Ako imate informacije o ovome molim vas da podelite sa mnom.
Dodavanje u drugoj fazi kao i u prvoj je uslovljeno sledećim varijablama:
- Vrsta vina
- Ph vrednost
- predhodni rezultat merenja slobodnog SO2
Metabisulfit dodajemo naknadono i to ako je još uvek nizak slobodni SO2 posle merenja.
Ono što utiče na snižavanje slobodnog SO2, jeste njegovo vezivanje za:
- Aldehide (javljaju se oksidacijom alkohola zbog kontakta sa kiseonikom)
- Mikroorganizme
- Ubačena čvrsta tela u vino (bilo koji aditivi).
Posle svih ovih promena potrebno je izmeriti slobodni SO2 i korigovati dodavanjem metabisulfitom.
Evo i referentnih vrednosti uticaja Ph na potrebne količine slobodnog SO2:
http://www.foodsci.purdue.edu/research/labs/enology/FreeSO2%28pH%29Pro.pdfEvo i obrazac za dodavanje metabisulfata
grams of metabisulfite to add = ______ppm x 0.00657 x _______gallons of wine, juice or must.
1 US gallon = 3.78541178 litre
Pozdrav