Dok je za prave vinare (pod ovim prave mislim na prave po obe osnove, i po količini vina koje prizvode, i po sirovini koje kosriste, to jest grožđe) udarni posao berbe i priprema mošta te njegovo previranje, udarni mesec septembar, za nas hobiste voćne vinare cela godina je udarna a za mene konkretno, jer sam se ipak u poslednjih par godina ograničio na tek par vina koja mi se najviše sviđaju, udarno počinje od polovine juna i traje do kraja jula.
naime u ovom periodu pravim 3-4 sorte vina jer mi baš u ovom periodu "sirovina" dospeva za berbu.
Vino od jagode mi vri (istina, nisam ga puno napravio ali i to malo oduzme vremena skoro kao i da sam pravio više).
Sad mi je na redu crvena ribizla i ogrozd.
Crvenu ribizlu sam počeo da berem.
Pokušaću, i pored puno posla, da ispratim postavljanje vina od crvene ribizle.
Dakle, prvi deo sam obrao.
Bilo je nešto jače od 21 kg (računam da je to jedna trećina).
Uobičaijo sam da ih stavim prvo u zamrzivač. Da se dobro smrznu a onda ih odmrznem. Na taj način dobijem više soka. Naime, prilikom zamrzavanja voda se kristališe i pokida ćelijsku opnu. Kad se odmrzne onda sva tečnost iz unutrašnjosti ćelije postaje slobodna.
Evo, stavio sam tih 21 kg u ovu plastičnu posudu od 50 litara da se odmrzne pa ću onda izmuljati i dosuti nešto vode.
Ali o tome ću pričati kad budem napravio.
Sada je na odmrzavanju i potrajeće to do kasno tako da ću tek sutra dalje s poslom.