07. Februar 2012, 03:00:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: vino od zove  (Pročitano 1462 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dadoxxl
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.8

« Poslato: 23. Avgust 2010, 11:10:32 »

Pripremio sam 10 kg.crni bobica od zove,sve sam prokuhao u 20 litara vode,nakon toga sam dodao 5.kg secera na tu kolicinu.Kad se masa ohladila sipao sam malo hrane za kvasce,kvasac i malo vinobrana,te dodao malo vanilin secera.Boja vina je lijepa,tamno ljubicasta,miris jak,sve skupa za sada je lijepo.To sam sve spakovao u bure i odnio u podrum na vrenje.
Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Ugled člana: -1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 23. Avgust 2010, 11:33:31 »

Ako sam ja dobro shvatio stavili ste 10 kg bobica i 20 litara vode?
I sad to vri pod komom?
Ja, kao prvo, ne bih to vino vreo pod komom. Sok bobica zove ima već dosta svega onoga što treba dobijemo, i zšto i puštamo vrenje pod komom, kad pravimo crno vino. Dakle, i da ste vino od zove pravili kao belo vino ne biste ništa pogrešili i dobili biste opet crno vino.
Tu je i problem tanina. Zova ga već ima previše. I kad otočite samo sok imate višestruko više tanina nego što biste želeli a ako puštate vrenje pod komom koncentraciju tanina samo još više povećavate.
Sledeća stvar su kiseline.
Zova ima, zavisno od godine i sorte, između 1% i 1,5% kiselina.
Hajde sad da napravimo mali račun:

Vi ćete napraviti na kraju, verovatno, nešto oko 27-28 litara vina. Ako to vino treba da ima 6 grama kiselina poi litri vama treba 6 x 27 = 162 grama.
Vi ste koristili 10 kg zove i jedan posto je 100 grama a 1,5 posto je 150 grama.
dakle, sa pretpostavkom da ima više kisleine tu ste negde ali ako ima manje, a ja verujem da ima jer je zova rasla u prilično toplom klimatu, neće biti dovoljno kisleo. Previše ste razvodnili.

I onda ostaje još šećer. Ja ne znam koliko šećera ima zova sama ali ovo što ste dodali daje nešto oko 180 grama po litri što, sa šećerom iz zove same može biti u redu i dobićete suvo vino 10% -11% alkohola.

Zaključak: u postavljanju mošta za vino od zove, čini se da je šešćer dobro postavljen (možda je moglo malo više jer će to biti teško vino pa je lepše da je malo jače) a da kisleine, najverovatnije, leže na donjoj granici, ili ispod nje.
Nadalje, ostaje nejasno zašto vrenje puštate pod kominom.

Vino od zove u svakom slučaju mora odležati nekoliko godina da se tanin raspadne. ovo vino se ponaša - što-više-leži-to-bolje.

U praksi se često sreće da ljudi ovo vino prave sa dodatkom krušaka i-ili suvog grožđa. na taj način manje ide zove pa je i manje tanina što omogućava da se vino ranije koristi, već nakon, recimo, 2 godine ležanja.
Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 23. Avgust 2010, 11:38:47 »

Inače, ja sam baš pre neki dan našao još jedan paket od 5 kg smrznutih zovinih bobica u zamrzivaču i napravio sam od njih sok.
Sok od bobica zove toliko je dobar da ja, koliko god da ga napravim, sve je potroši. Vino sam pravio par puta ali sam odustao od toga jer se mora dugo čekati pa pravim vina koja se mlada koriste.
Sačuvana
dadoxxl
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #3 Poslato: 23. Avgust 2010, 13:37:53 »

Ne vrije pod komom,jer sam odmah procijedio.bobice, bacio,a sok od zove stavio na vrenje.Kad sam ga pio prije stavljanja kvasca izgleda lijepo i slatko,a sad cemo vidjeti sta ce ispasti.
Naime trazio sam recepte na google i drzao se upustava,negdje pise da se moze brzo piti,a negdje da se pije poslije 9.mjeseci.
Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 24. Avgust 2010, 09:51:26 »

Evo jednog recepta za desetak litara vina od zove:

U ovom receptu koristimo 3 kg bobica zove, 2 kg šećera, pekto enzim i malo limunske kiseline.
I vode, naravno.
Naberemo zovu pa viljuškom skinemo bobice sa peteljke. Potopimo ih u vodu. Ovo iz dva razloga: da bobice operemo ali i zbog toga da sve koje nisu zrele isplivaju. Zrele bobice ostaju na dnu a sva nečistoća kao i nezrele bobice plivaju na površini pa ih je lagano odstraniti.
Potom stavimo bobice sa malo vode (tek toliko da ne uhvate na dnu jer ovo sad ide na vatru) na šporet i zagrejemo do nekih 80 stepeni Celzijusa u trajanju od 15-ak minuta.
U međuvremenu rastopimo1 kg šečera u 2 litre vode i kad zovu skinemo sa vatre uspemo ovaj otopljeni šečer u lonac te pustimo sve da se ohladi na ispod 30 stepeni Celzijusa pa dodamo selektovani kvasac (Bordeux po mogućnosti), dve male kašičice kvaščeve hrane, pektoenzim te jednu malu kašičicu limunske kiseline pa pustimo ovo dva dana da vri pod komom.
Posle dva dana otočimo sok a preostali kom ispresamo te sve preko čiste gaze uspemo u balon od 10 litara u koji dospemo još vode da bude otprilike 7 litara ukupno.
Ostavimo ovo sad da dalje vri narednih 7 do 10 dana a onda izvadimo malo ovog mošta (pola litre, recimo) i otopimo u tome još jedan kilogram šećera, vratimo sve u balon i dospemo još vode da balon bude skoro pun.
(treba primetiti da šećer ni prvi ni drugi put nije bio invertovan, a to se radi zbog toga da se vrenje malo koči)
Vino sad ostavimo na daljnje vrenje.
Ovisno o uslovima u kojima se vrenje odvija ono će trajati između 2 i 4 meseca.
kad završi i vino se izbistri, treba ga otočiti sa taloga i ostavi se u podrum na daljnje taloženje. ovo traje nekoliko meseci.
Kad je vino potpuno kristalno bistro može se flaširati.
U tom je trenutku oni i spremno za korištenje ali je bolje flaše spremiti negde u najmračniji deo podruma i setiti se tek nakon par godina da ih imamo. Ovo je vino koje veoma dobija na kvaliteti dugim stajanjem.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.043 sekundi sa 21 upita.