07. Februar 2012, 03:45:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ovinjavanje drvenih vinskih sudova  (Pročitano 7460 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 31

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #15 Poslato: 07. Novembar 2008, 14:44:50 »

Onda sacekaj da vidis kakvo ce vino biti. Ako je vino vec u njemu ne mozes nista uraditi...
S obzirom da je bure vec jednom ovinjavano i da je prosle godine u njemu stajalo vino valjda nece biti problema sa taninima iz drveta...
Sačuvana
milutinn
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #16 Poslato: 25. April 2010, 17:20:21 »

Pozdrav svima

Nabavio sam letve od starog/koristenog hrastovog bureta (u kome je bilo vino) pa sam iseckao na velicinu 200 x 25 x 10 mm i odstranio sam sa unutrasnje strane gde su imale dodira sa vinom. Potopio sam ih u vodu i postavio sam prohromni deo preko njih da budu potpuno potopljene 24 sata. Voda je bia zlatno/zuta boja koju sam prosuo. Sipao sam oko 15 litara ciste vode i  ubacio 170 grama kaustične sode i ubacio letvice. Letvice su odmah pustile tamno braon (brown) boju. Tu sam ih drzao 5 minuta pa sam ih izvadio i isprao crevom. Potopio sam letvice u cistu vodu i ipirao u jos 3 do 4 vode.

Trenutno su u vodi 12 sati i voda je tamno braon (brown) boja. Nakon 24 sata cu promeniti vodu u kojoj ce stojati jos 24 sata pa cu ih onda prosusiti.

Interesuje me kada budem potopio te letvice kasnije u prepecenicu, dali ce pustiti zlatno zutu ili braon boju u rakiju? Ja navijam za zlatno zutu ali predpostavljam da ce biti braon...

Jesam li nesto pogresno uradio?
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #17 Poslato: 25. April 2010, 22:18:06 »

Hrastovina će ti uvek rakiju obojiti u braon boju. Normalno to bojenje će ići postepeno, i na tebi je da odlučiš koju ćeš nijansu ostaviti, odnosno kada ćeš istočiti rakiju iz letvica, od letvica. Zlatno žutu boju daje dudovo bure, a boju starog zlata bagremovo, ali to nije preporuka već samo konstantacija.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
Milan73
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Starost: 38

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #18 Poslato: 26. April 2010, 00:04:16 »

Zdravo Peco stari ASU

znaš šta sam ja probao!?

iseckao sam hrastov parket, stoji 25 godina na tavanu, ostalo dva bunta od prednje sobe, lepo izvukao letvice a one kao barut.j..te, da ih tresneš jednu o drugu zapalile bi se.

na 10mm popreko na godove.

za tri nedelje obojile dunju u onu zlatno žutu-slamnato žutu nijansu, savršeno. e sada ti ćeš me pitati,
Što pored barrique buradi koju imam?
- Iz buradi su nam sve rakije savršeno ZELENO ŽUTE još nisu dobile braon nijasnu a stoje već 6 meseci - ali barrique jako sporo pušta boju i sve je puno, a imao sam nekih 70 litara ni tamo ni ovamo, pa reko hajde da probamo, neškodi.

E sada će Milan da lepo isecka pola sobe parketa-videćeš.

buy the way....barrique da rakijama i miris dima! a mnogima smeta "miris dunje sa mirisom roštilja u pozadini" nije Dunja vinjak pa da joj to leži. Zaista je jaka fora.

tako tragamo za KRALJICOM RAKIJA - Barrique Dunjicom

male tajne velikih majstora - IZVINI "MK" bilo je jače od mene

Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #19 Poslato: 26. April 2010, 00:47:27 »

Ja sam isekao jednu staru dugu od rasturene bačve od vinjaka koja je imala zapreminu oko 12500litara, u njoj je odležavao vinjak godinama. Debljina letvica je oko 5mm a dužina i širina, onako kako je majstor uspeo da izstruže. Sve je to jednom isprano(24sata) u hladnoj vodi i posle sušenja potopljeno u prohromski sud od 500litara i naliveno jabukovom rakijom. Posle 20-tak dana rakija je dobila boju, isto kao i vinjak mislim na tip boje, samo je bleđa.
Duga je čeona, napravljena od slavonskog hrasta 1957 godine.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #20 Poslato: 26. April 2010, 10:40:17 »

Hvala Peco, nije ni ova braon boja losa... Grin
Sačuvana
sale
Urednik

Ugled člana: 19
Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 26. April 2010, 17:03:24 »

Ja sam razmisljao o parketu ali....MOGUCE JE DA JE TRETIRAN HEMIKALIJAMA(protiv kojekakvih buba i sl) za vreme susenja u frizama i pre obrade????Zato sam odustao
Sačuvana
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #22 Poslato: 24. Maj 2010, 01:13:22 »

Hrastove letvice velicine 200 x 25 x 10 mm sam drzao u Vinovaci (rakija ispecena od vina) neko izvestno vreme pa sam ih izvadio i osusio.

Sledece godine bih hteo da ubacim te iste letvice u Sljivovicu pa me interesuje sta bih trebao da uradim sa njima pre nego sto to uradim? Dali treba u vrelu ili hladnu vodu da ih potapam neko izvestno vreme i koliko dugo, ili da ih samo ubacim u Sljivovicu? Nebih zeleo da odpuste letvice nepozeljan miris i ukus na Vinovacu u Sljivovicu pa zato pitam ako moze neko da mi obijasni koji je sledeci postupak.  Smiley
Sačuvana
vladan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #23 Poslato: 24. Maj 2010, 07:12:03 »

Ako je u buretu vino bilo nekoliko meseci, nije potrebno ovinjavati bure bez obzira kako je pre toga bure ovinjeno. Bure se najbolje ovini bas sa vinom samo sto se neradi tako zbog toga sto je to skup postupak.
Sačuvana
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #24 Poslato: 24. Maj 2010, 07:38:30 »

Hvala Vladane na odgovoru ali nije u pitanje vino nego rakija.
Sačuvana
sapy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #25 Poslato: 24. Maj 2010, 21:53:42 »

dobio sam hrastovu bačvu od 500 l u kojoj je bilo vino,rastavio je.obrusio unutarnji sloj do zdravog drveta,sastavio i napunio vrelom vodom da babrekne i nakon dva dana ne curi nigdje.sada me zanima kako je pripremiti za rakiju vodom,patokom ili nečim trećim Scratchhead Scratchhead Scratchhead
Sačuvana
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #26 Poslato: 25. Maj 2010, 00:16:01 »

Sappy

Pogledj na prvu stranicu ove teme jer su dioda i Peca vec odgovorili na pitanje.  Smiley

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,84.0.html
Sačuvana
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #27 Poslato: 25. Maj 2010, 00:18:59 »

Imali nekog na forumu dobre volje da odgovori na moje predhodno pitanje?  Scratchhead
Sačuvana
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 38

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #28 Poslato: 25. Maj 2010, 09:10:49 »

milutine, kakvo ti je pitanje, jako je teško naći nekoga ko ima hrabrost da ti odgovori. nije baš to uobičajeno. ali, hajde ovako, ako staviš te letve u toplu vodu u kojoj ćeš rastopiti malo KAustične sode, za par sati dobićeš čiste letve. ako ih ispereš običnom vodom, imaćeš letve koje ti neće dati nikakav parazitni miris, ali, da li će išta dati šljivi iza toga??? to niko ne može da kaže. ja bi ih pre obrusio, svega milimetar i onda koristio za šljivu.
opet po ko zna koji put pišem, Sve zavisi koliko Vam je stalo do kvaliteta te rakije i šta Vam je cilj?

MIlan
Sačuvana
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #29 Poslato: 25. Maj 2010, 11:48:12 »

Hvala Milane na odgovoru, naravno da mi je bitan kvalitet.

Inace su bile u Vinovaci (ne u vinu) samo nedelju dana jer me bilo strah da ne odpuste previse tanin (sto i nisu) kada ih budem stavio u Sljivovicu sledece godine. Ako niko nije imoa takvo iskustvo, uredu je. Javi cu kako bude bilo.

Hvala...
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 22 upita.