Pozdrav svima, evo mene ponovo sa slicnim pitanjima. Prosle godine sam sa vasim savjetima uspio da po prvi put spasim siru te da napravim vino. Dobio sam polu-slatko ali se u slast popilo. Ove godine sam ponovo pokusao ali su mi ponovo potrebni Vasi savjeti. Prije 20 dana sam obrao crno grozdze te izmuljao. Kolicina secera 20, vinobran -10 g na 100 l. Na sud sam stavio poklopac kroz koji je mogao uci vazduh. Smjesu sam svakodnevno mijesao te sam nakon 8 dana odvojio siru od taloga. Ponovo sam dodao 10 g vinobrana, a sud je bio zatvoren sistemeom vranj poklopca. E sad je tu problem. Cini mi se da se nije pokrenula fermentacija (podrum sa vinom nije u blizini pa ne mogu svakodnevno vrsiti kontrolu, a od odvajanja sire proslo je 15 ak dana. Sta da radim? Moram da kazem da je prosle godine fermentacija trajala i trajala, a koliko je trajala pokazuje i cinjenica da sam dobio poluslatko vino. Takodje se pridruzujem prijedlogu da je potrebno da svako otvori svoj folder u racunaru u kojem ce se zapisivati postupci, kako bi iduce godine izbjegli greske koje se ponavljaju.

Mislim da nisi trebao da dodaješ vinobran posle otakanja vina sa kljuka jer si ga već stavio na početku. Trebao si da sačekaš kraj fermentacije posle otakanja, pa pri sledećem pretakanju da dodaš vinobran. Ja sam otakanje izvršio posle 12 dana. Iako mi širomer pokazuje da nema neprevrelog šećera, nastavila se tiha fermentacija u inoxu koja će najverovatnije trajati još nekoliko dana.
Jesi li dodavao kvasce posle muljanja grožđa? Pošto nisam siguran da će divlji kvasci moći da se oporave i nastave fermentaciju.
Ja sam imao istu situaciju prošle godine, pošto nisam stavio vinobran pri muljanju

, već posle otakanja. Ali sam stavljao kvasce pri muljanju i fermentacija se nastavila bez problema.