Madmax
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
Ulula cum lupis, cum quibus esse cupis
|
 |
« Odgovor #135 Poslato: 05. Septembar 2010, 11:04:55 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže
Pol: 
Starost: 31
|
 |
« Odgovor #136 Poslato: 06. Septembar 2010, 19:27:17 » |
|
Moze odmah sa strec folijom, da se ne cima oko nabavke gume za dihtovanje. Krpu i vinobran zaboravi 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #137 Poslato: 12. Septembar 2010, 03:08:28 » |
|
Posle dužeg vremena evo da i ja napišem koju reč. Nisam ništa pisao jer sam razmišljao o tome da proizvodnju vina prepustim ljudima koji to znaju da rade, a da se ja bavim konzumiranjem. Elem, prošle godine sam proizveo oko 100l smederevke i oko 100L vranca. Ispoštovao sam svu tehnologiju koja je napisana na ovom forumu, ali... Sve vreme sam proveravao kvalitet vina, naravno degustacijom i nisam bio zadovoljan. I jedno i drugo su imali nekakav čudan miris i ukus. To mi je bilo dovoljno da sudove sa vinom (plastične, namojte mi zameriti) stavim u stranu i čekam pečenje rakije i da svo vino ubacim u kazan, da se ne baci. Kada sam se danas vratio sa posla zatekao sam goste koji su ispijali neko belo vino, čisto, bez mineralne vode. Jedan od gostiju, dok sam se pozdravljao sa njim, mi je čestitao na odličnom vinu. Nije mi baš sve bilo jasno, dok nisam video da je to moje vino i da je odličnog ukusa, mirisa, bistrine, boje,... Da čovek ne poveruje. Ovo mi je dalo elana da i ove godine proizvedem belo i crveno vino, a i naučilo da je najbolje poštovati tehnologiju o kojoj je mnogo pisano na ovom forumu i pustiti da vino sve ostalo odradi. Takođe sam shvatio da se vino ne treba konzumirati nakon 2,3 meseca, već treba sačekati da prođe najmanje godinu dana pa tek onda služiti vino. Planiram da količine koje su ostale flaširam i uživam tokom jeseni i zime.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
Vladislav
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
Lokacija: Kozara, Kneževina Dragotinja, Prijedor, kozarski vinogradarski region, RS, BIHBiH
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #138 Poslato: 14. Septembar 2010, 19:26:09 » |
|
Pitanje za Koshpu, kod hladjanja ledom, odnosno otvaranja suda, vadjenja leda od juče stavljanje novog, da li svaki put sumporiti ?
pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 24
Van mreže
Pol: 
Starost: 28
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #139 Poslato: 15. Septembar 2010, 00:02:52 » |
|
Ne, nema smisla. CO2 kojeg stvaraju kvasci cini dobru zastitu od oksidacije...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
xt12sasa
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #140 Poslato: 17. Septembar 2010, 20:44:51 » |
|
Pozdrav!! Eto i mene na vasem forumu, za koji imam same pohvale!!! Eto i moju pricu!!! Nasljedio sam neke brajde, i bacve i sad bih kao ja morao od tog napravit vino, koje nikad nisam radio!! Pa sam se bacio na posao!! Prvo sam dosta surfao,da bih nesto saznao o proizvodnji vina, zatim sam zasukao rukave i krenuo!prvo sam otisao u ducan i kupio sredstvo za pranje inox bacvi,inace imam dvije jedna 150 l,a druga 200! U ovu od 150 sam mislio staviti crno vino sa brajdi( mislim da je frankofka i klinton,ako sam krivo napisao oprostite jer stvarno nemam pojimaa)!!! Pobrao sam grožde 16.09.,izmuljao i ostavio u 200 l kaci da odstoji,pratim upute sa neta,mislio sam presati 19.09.,a to je sutra!! Bacve mislim da sam kompletno pripremio.znaci ocistio,namontirao vrelce i nabavio gumu za dihtanje!!! Mislio sam posle presanja ostavit most u kaci da slegne, posto trenutno pada kisa i dosta je hladno mislim da most nece trebati hladit!!U poljoapoteci sam kupiio vinobran i vinski kvasac!!! E sad, moje pitanje glasi, kada stavim most u kacu dali trebam stavit vinobran ili ne za tih 24 sata,i kada cu ga stavljat u bacvu koliko treba stavit tog kvasca i dali ga treba uopce stavit!!!Znam da ce trebat secerit, na jedan grad kilo secera na 100l mosta, ali kada, dali kad most odstaja u kaci ili kada ga pretocim u bacvu!!! molim brzi odgovor jer sutra je brzo!!! Pomagajte, unaprjed HVALA!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #141 Poslato: 17. Septembar 2010, 23:34:48 » |
|
Ubaci 20gr vinobrana na 100, ako nisi i presuj. Potom izmeri šećer u širi i popravi ga na oko 21(za svaki stepen 1kg šećera), promešaj da se ujednači, pa dodaj kvasac, rastvore-razmnožen po upustvu, sve prebaci u bačvu odmah, i postavi vrioničku cev ili vrionički vranj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
xt12sasa
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #142 Poslato: 18. Septembar 2010, 08:10:00 » |
|
Na 21??? Pa svugdje pise 18!! Dobro,napraavit cu tako,znaci ako sam dobro shvatio odmah stavljam most u bacvu i tamo onda stavljam razmucen secer i vinski kvasac,stavim vrelac i dihtujem sa gumom,a vinobran posipam prije presanja na muljano grozde???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladislav
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Lokacija: Kozara, Kneževina Dragotinja, Prijedor, kozarski vinogradarski region, RS, BIHBiH
|
 |
« Odgovor #143 Poslato: 18. Septembar 2010, 11:34:53 » |
|
Pozdrav svima !
Upravo sam mjerio šećer i kiseline u Chardonnay, šećer 18,5% kiseline 9,2 g/l . Nadam se u narednim danima da bi trebale kiseline da padnu jer je prognoza za sunčano vrijeme tako da bih brao iza 25. Pitanje bi bilo, da li da dodajemo šećer ili ne ? Te ako dodajemo koji šećer ?
Vladislav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #144 Poslato: 18. Septembar 2010, 11:45:47 » |
|
Nemoj dodavati secer. Ovo je jako dobar slador za ovu godinu, a i jos ce porast tijekom ovih toplijih dana. Imat ces vino sa 12,5% alkohola sto je jako dobro. Pogotovo za ovakvu jadnu godinu..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
Vladislav
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #145 Poslato: 18. Septembar 2010, 12:03:13 » |
|
Odlično, nisam ni pristalica tih dodavanja  , trsovi su mladi druga godina, mali je prinos, nema više od pola kg po trsu. Samo još da savladam tehnologiju proizvodnje  . Prva mi je berba i do sada nisam radio vino. Idem logikom vlastitog vinograda i prerade. Pozz Vlado
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
xt12sasa
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #146 Poslato: 18. Septembar 2010, 15:18:16 » |
|
Eto mene opet!!! Ispresao sam mjerio secer,bio je 13,pa sam stavio 7 kg, jer sam dobio cca 100l mosta!!! Stavio sam i vinski kvasac cca 3 g, jer pise od 10 do 25 g na 1hl!!! Sve sam to fino kad sam rastvorio ubacio u bacvu sa ostalim mostom!! Poklopio,stavio gumu i vrenjacu u koju sam dotocio vodu do one crte!!! Nadam se da sam sve dobro napravio!!! Sta sad,kad bi to moralo poceti fermantirati??
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #147 Poslato: 18. Septembar 2010, 16:06:02 » |
|
Eto mene opet!!! Ispresao sam mjerio secer,bio je 13,pa sam stavio 7 kg, jer sam dobio cca 100l mosta!!! Stavio sam i vinski kvasac cca 3 g, jer pise od 10 do 25 g na 1hl!!! Sve sam to fino kad sam rastvorio ubacio u bacvu sa ostalim mostom!! Poklopio,stavio gumu i vrenjacu u koju sam dotocio vodu do one crte!!! Nadam se da sam sve dobro napravio!!! Sta sad,kad bi to moralo poceti fermantirati??
Znam da radis ovo za sebe, ali 7 kg/100l mosta je jako jako puno.  Duplo vise od zakonom dozvoljene doze. Trebao si ga dosladiti do 16, 17 MAX. Cemu na 20? Takvo vino ce ti imat oko 13%, ali ce biti totalno neharmonicno. Alkoholi i kiseline ce ti uzasno strsati. Ja bi sad na tvom mjestu prekidao vrenje da malo zaokuruzis to vino i balansiras kiseline koje su zasigurno jako velike. Zasto si dodao 3g kad dozacija pise 10-25 g/hl. Trebao si dodati 20g/hl i secer dodavati u 2-3 navrata, a ne sve odjednom jer ce ti sad nastat burna fermentacija u kojoj se stvara pjena, ali i jace se gube arome. Da si normalno dozirao kvasce, trebala bi poceti uskoro, ali sve ovisi koji si kvasac dodavao, kakva ti je temperatura i stanje mosta. To nisi napisao.. A ovako pitaj boga...  EDIT: Sad sam gore procitao da se radi o Frankovki. Frankovka sa 13% sladora  Zasto ju tako rani brati?? Zasigurno se dobro drzala u vinograda i nije bilo pretjerane zaraze. Sve stoji sto sam gore napisao jer nema smisla nabrijavati tako jako most jer ce vino ispast nikakvo. Mozda za bambuse dovoljno, ali pitanje kakva si vina navikao piti... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
xt12sasa
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #148 Poslato: 18. Septembar 2010, 21:51:59 » |
|
Pa peca 50 mi je napisao da treba biti 21,iako sam se ja malo zacudio jer svugdje pise 18!!! Temperatura zraka je nekih 16,17 stupnjeva kroz dan se penje na 20,21!!! Most je bio ljepe crne boje i finog mirisa,a ja sam se ovdje obratio za pomoc da mi grozde ne propadne,jer ja stvarno nemam pojima o ovome,samo pratim upute!!! Sto sad,zaustaviti vrenje,cime,vinobranom!!! Zaokruzit vino ,izbalansirat kiseline,kako??? UPOMOC!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #149 Poslato: 18. Septembar 2010, 22:11:50 » |
|
Pa neka kipi, pusti ga. Kakvo zaustavljanje. Probavaj ga svaki dan i kad ti se cini najugodnijim na okus zasumpori s 5-10g/100l vinobrana s taninom i pretoci. Iako da ti budem iskren jako je tesko prekidati vrenje kod crnih vina, ako nemas dostupnu tehnologiju (pothladjivanje tankova). Peca je dobro govorio sto se konacnog sladora tice, ali nije znao da ti imas 13% secera u mostu. To je opako prenisko za bilo koju sortu grozdja, a kamoli za crno grozdje...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|