nesa
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #60 Poslato: 13. Novembar 2010, 00:04:41 » |
|
ja sam pre par godina imao problema sa zamucivanjem rakije,u pitanju je bila lozovaca i problem je bila destilovana voda koju sam kupio u prodavnici,sreca je bila ta da sam samo hteo da razblazim litar rakije za probu i ona se zamutila,e onda sam probao sa destilovanom vodom iz apoteke i nije bilo problema,izgleda da sva voda nije istog kvaliteta ispalo je da je naj sigurnija iz apoteke.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 40
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #61 Poslato: 21. Novembar 2010, 19:15:27 » |
|
Evo rezultata!   Poz!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
|
|
|
Black
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #62 Poslato: 21. Novembar 2010, 22:03:52 » |
|
Pozdrav svima! Ja sam godinama pravio lozovaču ( bez otakanja vina) od sorti Merlo i Frankovke. To su vinske sorte grožđa ali , njih sam nasledio u vinogradu jer je moj otac bio ljubitelj crnog vina. Elem , ove godine mi je rod u vinogradu bio (ne)očekivano slab i bio sam prinuđen da kupim izvesnu količinu grožđa. sasvim slučajno , kupio sam 110 kg grožđa sorte PROKUPAC i na to dodao mojih oko 50 kg merloa i frankovke. Stavio sam i 6 kg šećera , kvasac za vrenje i kacu uvio u krpe. Rezultat : 32 litra NEVEROVATNO dobre loze (prepečenice ) jačine 54 % !!! Godinama pečem rakiju , imam malo kazanče od 120 litara ( taman za moje potrebe ) ali NIKADA mi nije rakija bila sa ovako dobrim ukusom !!! Prokupac je za mene pravo otkrovenje i več razmišljam da , na mojih 150 čokota dodam još 20-ak novih čokota sorte Prokupac. Možda sam bio malo preopširan ali iako sam rakiju ispekao pre par dana , još uvek sam pod utiskom ukusa i ,, bukea '' (  ) moje rakije.... Dakle , najtoplije preporučujem sortu Prokupac za dooobru lozovu rakiju. E , sada će da vidimo koliko će da mi potraje ova količina rakije.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #63 Poslato: 21. Novembar 2010, 22:11:13 » |
|
ja sam pre par godina imao problema sa zamucivanjem rakije,u pitanju je bila lozovaca i problem je bila destilovana voda koju sam kupio u prodavnici,sreca je bila ta da sam samo hteo da razblazim litar rakije za probu i ona se zamutila,e onda sam probao sa destilovanom vodom iz apoteke i nije bilo problema,izgleda da sva voda nije istog kvaliteta ispalo je da je naj sigurnija iz apoteke.
Ja takođe obavezno dolivam demineralizovanu vodu radi razblaživanja rakije i za to koristim ,, DEMI- Biser'' Kumane demineralizovanu vodu , kupljenu u prodavnici i nikada mi se nije zamutila rakija . 2 litra koštaju oko 45 dinara. Preporučujem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kratkoglavi
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti
|
 |
« Odgovor #64 Poslato: 23. Novembar 2010, 18:20:23 » |
|
Jedan je Prokupac, manite se Cabernea i sl.
Drugi je Rubin (ŠaLA)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 9.0
|
 |
« Odgovor #65 Poslato: 30. April 2012, 13:55:19 » |
|
Zdravo prijatelji! Imam ~200-220l crno vino sorte "VRANAC",hocu od tog vina da prepecem rakiju lozovacu. Vec sam 1 kazan od 120l ispekao i dobijo 35-37 litara "surovu" rakiju sa jacinom ~43%.Hocu ovu surovu rakiju koje sam peko od pocetka do kraj bez odvajanja frakcije,sad da prepecem ali nemam dovolno za ceo kazan i da razblazim rakiju na neki 35%. Dali ima gubitci u aromu ako je razbalazim vise sa vodom ili mogu dodati jos jedno 50-60litara od istog vina i je tako prepeci? Pozdrav svima! O "Sv.Bistrica" pomozi mi  !
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 30. April 2012, 14:25:46 Autor bistrica »
|
Sačuvana
|
Ekspert je covjek,ko sto kasnije tacno moze da objasni ,zasto je njegova primarna prognoza ili procjena bila netacna.
|
|
|
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže
|
 |
« Odgovor #66 Poslato: 30. April 2012, 14:23:41 » |
|
Imaš dvije stvari kao suprotna ograničenja. Meka (sirova) rakija ne bi trebala ići u kazan sa većom snagom od cca. 30%vol., i dodavanje vode ako se radi zbog ovog prvog ograničenja ne bi trebalo da prelazi 10% zapremine te rakije. To je ono idealno poštivanje pravila destilacije. Mala odstupanja ne narušavaju u nekoj velikoj mjeri kvalitet destilata, a pogotovo ne u poređenju sa nekom eventualno drugačijom varijantom. Konkretno rečeno, razrijedi je i destiliši. Nema nikakvih gubitaka arome, nego baš suprotno… P.S. Jeftino ti potroši svoj plus. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
jon
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #67 Poslato: 30. April 2012, 14:47:21 » |
|
Mislim da sam razumeo da destilat razredim vodom (ili vinom da bi dobio bolji rezultat?) Dali sam sad u minus? Ne.. sad sam na +/- 0. Ali ima jos vremena ... kako novi clan ima jos mnogo vremena plusa da dobijem  Thanks in andvance for your confidence!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ekspert je covjek,ko sto kasnije tacno moze da objasni ,zasto je njegova primarna prognoza ili procjena bila netacna.
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #68 Poslato: 30. April 2012, 14:54:43 » |
|
Mislio sam da to uradiš vodom, a ne vinom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
miticd
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #69 Poslato: 30. April 2012, 16:40:01 » |
|
Bistrice jako postujem tvoje komentare!Ako sam razumeo dobro ti ne preporucujes dodavanje vina u meku rakiju koja treba da se destilise vec vodu i to max 10% od ukupne kolicine rakije.Sta da radimo ako nemozemo da napunimo kazan mekom rakijom?Od prijatejla iz Negotina sam cuo da oni dodaju vodu 1:1.HVALA!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #70 Poslato: 30. April 2012, 17:14:40 » |
|
Citao sam Jovicevu knjigu i njegove preporuke.Ali me interesuje tvoje misljenje shvatio sam da ti imas(Bistrica  )dosta ikustva sa rakijom.Kad stajes kad izvlacis meku ,a kad ,kad izvlacis prepecenicu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #71 Poslato: 30. April 2012, 17:25:44 » |
|
Ma covece, Jovic je sigurno prepisao od "bistrice"  ! Ne razumem Kad stajes kad izvlacis meku ,a kad ,kad izvlacis prepecenicu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #72 Poslato: 02. Maj 2012, 14:44:07 » |
|
Nije prepisao od mene  ali znam od koje dvojice Švicaraca doslovno jeste (njihov priručnik iz 1982 godine). Što i nije toliko bitno, osim ako ćemo ga uzimati kao neki posebno vjerodostojan parametar u određenim segmentima napisanog. Meku rakiju izvlačim do kraja (kada na luli teče rakija snage 3-5 stepeni) nastojeći da zadovoljim zahtjev za onu idealnu snagu rakije (25-32 stepena) koja se stavlja u kazan za drugu destilaciju (prepek). Prepek hvatam tako da je jačina rakije od 65-72 stepena. Često sam pisao o tome pa da ponovno ne idem u detalje. Imaš na par mjesta… http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg17507.html#msg17507http://www.sveovinu.com/index.php/topic,444.msg13598.html#msg13598
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02. Maj 2012, 15:19:36 Autor bistrica »
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #73 Poslato: 02. Maj 2012, 15:20:31 » |
|
Hvala!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #74 Poslato: 02. Maj 2012, 16:10:55 » |
|
Sta da radimo ako nemozemo da napunimo kazan mekom rakijom? Šta znači, ne možeš da napuniš kazan? Ako je to nekih cca. 50-60% zapremine kazana, onda to i nije problem. Ne mora kazan za prepek da bude „pun“. Na drugoj strani nije nikakav problem ako ti je ta meka rakija iznad 20 stepeni, a imaš je u jako maloj količini, da je ostaviš u staklenom sudu, dobro zatvorenu, za na godinu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|