24. Maj 2012, 05:51:20 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Lozovača  (Pročitano 14181 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
nesa
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #60 Poslato: 13. Novembar 2010, 00:04:41 »

ja sam pre par godina imao problema sa zamucivanjem rakije,u pitanju je bila lozovaca i problem je bila destilovana voda koju sam kupio u prodavnici,sreca je bila ta da sam samo hteo da razblazim litar rakije za probu i ona se zamutila,e onda sam probao sa destilovanom vodom iz apoteke i nije bilo problema,izgleda da sva voda nije istog kvaliteta ispalo je da je naj sigurnija iz apoteke.
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:

« Odgovor #61 Poslato: 21. Novembar 2010, 19:15:27 »

Evo rezultata!

Poz!
Sačuvana

U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
Black
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:

« Odgovor #62 Poslato: 21. Novembar 2010, 22:03:52 »

Pozdrav svima!
Ja sam godinama pravio lozovaču ( bez otakanja vina) od sorti Merlo i Frankovke. To su vinske sorte grožđa ali , njih sam nasledio u vinogradu jer je moj otac bio ljubitelj crnog vina. Elem , ove godine mi je rod u vinogradu bio (ne)očekivano slab i bio sam prinuđen da kupim izvesnu količinu grožđa. sasvim slučajno , kupio sam 110 kg grožđa sorte PROKUPAC i na to dodao mojih oko 50 kg merloa i frankovke. Stavio sam i 6 kg šećera , kvasac za vrenje i kacu uvio u krpe. Rezultat : 32 litra NEVEROVATNO dobre loze (prepečenice ) jačine 54 % !!! Godinama pečem rakiju , imam malo kazanče od 120 litara ( taman za moje potrebe ) ali NIKADA mi nije rakija bila sa ovako dobrim ukusom !!! Prokupac je za mene pravo otkrovenje i več razmišljam da , na mojih 150 čokota dodam još 20-ak novih čokota sorte Prokupac.
Možda sam bio malo preopširan ali iako sam rakiju ispekao pre par dana , još uvek sam pod utiskom ukusa i ,, bukea '' (Grin) moje rakije....
Dakle , najtoplije preporučujem sortu Prokupac za dooobru lozovu rakiju.

E , sada će da vidimo koliko će da mi potraje ova količina rakije.... whistlefly
Sačuvana
Black
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #63 Poslato: 21. Novembar 2010, 22:11:13 »

ja sam pre par godina imao problema sa zamucivanjem rakije,u pitanju je bila lozovaca i problem je bila destilovana voda koju sam kupio u prodavnici,sreca je bila ta da sam samo hteo da razblazim litar rakije za probu i ona se zamutila,e onda sam probao sa destilovanom vodom iz apoteke i nije bilo problema,izgleda da sva voda nije istog kvaliteta ispalo je da je naj sigurnija iz apoteke.
Ja takođe obavezno dolivam demineralizovanu vodu radi razblaživanja rakije i za to koristim ,, DEMI- Biser'' Kumane   demineralizovanu vodu , kupljenu u prodavnici i nikada mi se nije zamutila rakija . 2 litra koštaju oko 45 dinara. Preporučujem.
Sačuvana
Kratkoglavi
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Starost: 36

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #64 Poslato: 23. Novembar 2010, 18:20:23 »

Jedan je Prokupac, manite se Cabernea i sl.

Drugi je Rubin     (ŠaLA)
Sačuvana
jon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #65 Poslato: 30. April 2012, 13:55:19 »

Zdravo prijatelji!
Imam ~200-220l crno vino sorte "VRANAC",hocu od tog vina da prepecem rakiju lozovacu.
Vec sam 1 kazan od 120l ispekao i dobijo 35-37 litara "surovu" rakiju sa jacinom ~43%.Hocu ovu surovu rakiju koje sam peko od pocetka do kraj bez odvajanja frakcije,sad da prepecem ali nemam dovolno za ceo kazan i da razblazim rakiju na neki 35%. Dali ima gubitci u aromu ako je razbalazim vise sa vodom ili mogu dodati jos jedno 50-60litara od istog vina i je tako prepeci?

Pozdrav svima!

O "Sv.Bistrica" pomozi mi  Grin !
« Poslednja izmena: 30. April 2012, 14:25:46 Autor bistrica » Sačuvana

Ekspert je covjek,ko sto kasnije tacno moze da objasni ,zasto je njegova primarna prognoza ili procjena bila netacna.
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #66 Poslato: 30. April 2012, 14:23:41 »

Imaš dvije stvari kao suprotna ograničenja. Meka (sirova) rakija ne bi trebala ići u kazan sa većom snagom od cca. 30%vol., i dodavanje vode ako se radi zbog ovog prvog ograničenja ne bi trebalo da prelazi 10% zapremine te rakije. To je ono idealno poštivanje pravila destilacije. Mala odstupanja ne narušavaju u nekoj velikoj mjeri kvalitet destilata, a pogotovo ne u poređenju sa nekom eventualno drugačijom varijantom. Konkretno rečeno, razrijedi je i destiliši. Nema nikakvih gubitaka arome, nego baš suprotno…

P.S. Jeftino ti potroši svoj plus.  Cheesy
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
jon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #67 Poslato: 30. April 2012, 14:47:21 »

Mislim da sam razumeo da destilat razredim vodom (ili vinom da bi dobio bolji rezultat?)
Dali sam sad u minus? Ne.. sad sam na +/- 0. Ali ima jos vremena ... kako novi clan ima jos mnogo vremena plusa da dobijem Grin
Thanks in andvance for your confidence!
Sačuvana

Ekspert je covjek,ko sto kasnije tacno moze da objasni ,zasto je njegova primarna prognoza ili procjena bila netacna.
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #68 Poslato: 30. April 2012, 14:54:43 »

Mislio sam da to uradiš vodom, a ne vinom.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
miticd
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #69 Poslato: 30. April 2012, 16:40:01 »

Bistrice jako postujem tvoje komentare!Ako sam razumeo dobro ti ne preporucujes dodavanje vina u meku rakiju koja treba da se destilise vec vodu i to max 10% od ukupne kolicine rakije.Sta da radimo ako nemozemo da napunimo kazan mekom rakijom?Od prijatejla iz Negotina sam cuo da oni dodaju vodu 1:1.HVALA!!!
Sačuvana
miticd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #70 Poslato: 30. April 2012, 17:14:40 »

Citao sam Jovicevu knjigu i njegove preporuke.Ali me interesuje tvoje misljenje shvatio sam da ti imas(Bistrica Smiley)dosta ikustva sa rakijom.Kad stajes kad izvlacis meku ,a kad ,kad izvlacis prepecenicu?
Sačuvana
jon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #71 Poslato: 30. April 2012, 17:25:44 »

Ma covece, Jovic je sigurno prepisao od "bistrice" Grin !
Ne razumem
Citat
Kad stajes kad izvlacis meku ,a kad ,kad izvlacis prepecenicu?
Sačuvana

bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #72 Poslato: 02. Maj 2012, 14:44:07 »

Nije prepisao od mene Grin ali znam od koje dvojice Švicaraca doslovno jeste (njihov priručnik iz 1982 godine). Što i nije toliko bitno, osim  ako ćemo ga uzimati kao neki posebno vjerodostojan parametar u određenim segmentima napisanog. Meku rakiju izvlačim do kraja (kada na luli teče rakija snage 3-5 stepeni) nastojeći da zadovoljim zahtjev za onu idealnu snagu rakije (25-32 stepena) koja se stavlja u kazan za drugu destilaciju (prepek). Prepek hvatam tako da je jačina rakije od 65-72 stepena. Često sam pisao o tome pa da ponovno ne idem u detalje. Imaš na par mjesta…
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg17507.html#msg17507
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,444.msg13598.html#msg13598
« Poslednja izmena: 02. Maj 2012, 15:19:36 Autor bistrica » Sačuvana

miticd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #73 Poslato: 02. Maj 2012, 15:20:31 »

Hvala!!!
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #74 Poslato: 02. Maj 2012, 16:10:55 »

Citat
Sta da radimo ako nemozemo da napunimo kazan mekom rakijom?
Šta znači, ne možeš da napuniš kazan?
Ako je to nekih cca. 50-60% zapremine kazana, onda to i nije problem. Ne mora kazan za prepek da bude „pun“.
Na drugoj strani nije nikakav problem ako ti je ta meka rakija iznad 20 stepeni, a imaš je u jako maloj količini, da je ostaviš u staklenom sudu, dobro zatvorenu, za na godinu.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 22 upita.