24. Maj 2012, 05:55:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Popravka sadržaja šećera u širi  (Pročitano 6418 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
nemoguce111
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #15 Poslato: 21. Oktobar 2009, 15:04:45 »

Imam jednu nedoumicu. Da li se sav secer, koji iskoristim za popravku sadrzaja secera u siri, vrenjem pretvori u alkohol? Postoji li neka granica tj. maximum? Secer je istopljen u zagrejanoj siri na 40-ak stepeni.  Naime, ove godine sam imao dosta slabu kolicinu secera samo 16g/l i popravio sam sadrzaj na 20g/l.
Imam jos jedno pitanje:
Sadrzaj secera sam merio nakon muljanja (ali bez ubacenog SO2). Da li i u kojoj meri utice SO2 na merenje sadrzaja secera? Tj. da li je nakon sumporisanja kljuka, a kasnije i sire (prilikom otakanja) moguce tacno merenje?
Sačuvana
KizaHood
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 39

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #16 Poslato: 21. Oktobar 2009, 15:50:22 »

Imam jednu nedoumicu. Da li se sav secer, koji iskoristim za popravku sadrzaja secera u siri, vrenjem pretvori u alkohol? Postoji li neka granica tj. maximum?

Postoji, a to zavisi prvenstveno od vrste kvasca koju koristis. Kako procenat alkohola u komini raste, tako sposobnost kvasaca da dalje razgradjuju secer opada. U jednom momentu koncentracija alkohola moze biti tolika da kvasci uginu, u zavisnosti od vrste kvasca.

Bilo kako bilo, ako imas 20% ukupnih secera u komini, trebalo bi sve da prevri. Preko 20% bi bilo previse, osim ako nemas neke specijalne kvasce koji mogu da izdrze vise koncentracije alkohola (postoje kvasci koji trpe i do 20% alkohola, ali su retki).
Sačuvana
nemoguce111
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #17 Poslato: 21. Oktobar 2009, 15:55:33 »

Kolko se secam to je bio opste poznati "VRELKO". Pretpostavljam da on nije od tih retkih koji mogu da izdrze vise alkohola.

A ovo drugo pitanje? Jel imas neku informaciju
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #18 Poslato: 21. Oktobar 2009, 16:27:24 »

Kolčina izmerenog šećera u širi (korigovanog), od 20 procenata neće imati problema kod završetka fermentacije jer je i vrelko pouzdan. Merenje šire posle korekcije šećerom je uredu, stim što uvek moraš računati na minus 0,7 do 1 procenat na mutnoću šire, tako da možeš očekivati jačinu vina oko 11,2 alkohola maksimalno. Sumporisanjem šire, ako se bistri pre fermentacije, dobijaš efekat bistere šire i vrlo je blizu realne vrednosti, obično preventivno sumporisanje neutiče na tačnost izmerenog šećera u širi.
Kod iskorišćenja, (prerade), šećera u alkohol je sledeća situacija, jedan neznatni deo ostane neprevreo, koji se meri desetim delom stepena, jedan deo pojedu kvasci pri razmnožavanju, ako nisu predhodno razmnoženi , ili ako nije ubačena hrana za kvasce, ali je i to zanemarljivo. Praksa je pokazala da je ukupni gubitak alkohola u odnosu na početnu količinu očitanog šećera maksimalno do 5%, ali tek posle prvog pretaknja, gde se mora uzeti u obzir i lagerski, kao i kalo pri pretakanju. Tako ako imamo predpostavljenu količinu šećera za dobijenih 12% alkohola, kalo i drugačije rečeno ukupni gubitak alkohola je maksimalno  0,6, ali je to vrlo vrlo retko, najčešće je mnogo manje jer u međuvremenu se alkohol još malo popenje zbog tihog vrenja.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
Markoni
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 31

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #19 Poslato: 26. Oktobar 2009, 15:10:06 »

Selekcionisani kvasci bi trebali bez problema da odrede vrenje do 14-15% alkohola, a divlji mogu da prave problem već preko 10%.
Sačuvana

In vino veritas!
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.039 sekundi sa 20 upita.