Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 24
Van mreže
Pol: 
Starost: 28
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #585 Poslato: 06. Septembar 2010, 18:09:38 » |
|
brate mili... kreni od prvog posta i videces gde si pogresio,sto se mene tice sve si pogresio
 Nevjerojatno mi je da ljudi koji nemaju iskustva krenu praviti vino, a da se PRIJE malo ne raspitaju ili prouce. U 99% slucajeva pitaju nakon sto se zajebu 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže
Pol: 
Starost: 31
|
 |
« Odgovor #586 Poslato: 06. Septembar 2010, 19:24:58 » |
|
nov sam drugi put radim sve ovo, ali izgleda nemam pojma. Pomagajte. Izmuljao sam groždje, ostavio u bure i nakon tri dana procedio, zatim sam dodao vinobran 10g/100l i šećer 3kg/100l. To sam nakon dva dana procedio ponovo i sad ga pretačem svaki dan dok ne dobijem bistro vino. Gde sam sve pogrešio?
Kao sto su neki vec rekli imas dosta gresaka u postupku  Za pocetak prestani da ga pretaces svaki dan jer se tako nece nikada izbistriti. Pusti ga da prefermentise do kraja a u medjuvremenu procitaj ovu temu od pocetka i pitaj ako nesto nije jasno pa ce neko pojasniti 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
brandža
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #587 Poslato: 07. Septembar 2010, 17:26:43 » |
|
nisam mnogo toga dobio par litara, tek da probam i to neko neznam ni koje groždje. Samo radi probe. Moje groždje još nije počelo radjati, pa bih da naučim bar nešto do prvog roda. Inače ta način sam pročitao prošle godine na nekom forumu. Pokušavao sam i prošle godine ali drugačije. Registrovao sam se tek pošto sam čitao ovu temu, ali ima dosta nekih termina koje uopšte nerazumem. Ali dobro, pomalo i kapiram.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #588 Poslato: 07. Septembar 2010, 18:50:53 » |
|
Koje termine ne razumes? Ajde kazi pa da razjasnimo 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
brandža
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #589 Poslato: 17. Septembar 2010, 13:15:36 » |
|
e prokislo mi onih nekoliko litara. Shvatio sam onaj prvi deo dok se ne odvoji kljuk, zatim se fermentacija nastavlja. Kako da znam kad je kraj fermentacije?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tinjak
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #590 Poslato: 22. Septembar 2010, 13:39:24 » |
|
Pozdrav iz Podgorice  Uz pomoc ljudi sa ovog foruma proslogodisnje vino mi je bilo vrhunsko i nisam previse subjektivan jer su mi to rekli i svi oni koji su ga probali, pa se ovom prilikom zahvaljujem na pomoci  Moram napomenuti za one koji su kao i ja pocetnici u ovom da se neobeshrabruju ukoliko nemaju svu potrebnu opremu i i sredstva jer prosle godine ni ja nijesam ispostovao bas svu proceduru a vino je bilo super , ali bilo je super najvise iz razloga sto je grozdje bilo zdravo , sa velikim procentom secera i odabrano . Tako da smatram da je osnovni preduslov za vrhunsko vino , dobro i zdravo grozdje. Kako je Peca negdje rekao ljudi se prego godine zarade sa nekim drugim stvarima pa zaborave sto su radili prosle godine sa vinom. Ja nije da sam zaboravio nego sam se pojacao sa opremom, kvalitetna muljaca, Inox posude... i sad mi treba mala pomoc . Vinobran se nije stavljao prilikom muljanja , vino je bilo na tropu 7 dana i nakon toga se slilo u Inox posudu skoro punu do vrha , na istu je postavljen poklopac ali ne padajuci nego obican , znam da je trebalo staviti i "VRANJ" ali da budem iskren ja sam prvi put za tu spravu cuo na ovom forumu i ne znam ni kako izgleda ni sto je to ni ima li toga da se kupi kod nas. Interesuje me koliko da cekam da se zavrsi tiha fermentacija ( od branja proslo 15 dana) i kada da prelijem vino ? Unaprijed Hvala .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #591 Poslato: 22. Septembar 2010, 21:20:18 » |
|
O kom vinu se radi? Pretpostavljam o nekom crnom cim je bilo 7 dana na tropu. Treba se dodati barem 5g/100l vinobrana, al nema veze sad je kasno. Tiho vrenje traje dok god osjetis pod jezikom da te pecka CO 2. Vranj - vrenjača -->google.com  To je must have za kipnju tak da ne znam kak si imao vrhunsko vino prosle godine. Ocito ipak subjektivno jer vrhunsko vino podrazumijeva mnoge stvari koje se ne spominju na ovom forumu, a konacna je ocjena nadleznog tijela. Svakom je njegovo vino vrhunsko..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
tinjak
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #592 Poslato: 23. Septembar 2010, 10:53:17 » |
|
Radi se o grozdju vrste VRANAC. Mene je interesovalo koliko tiha fermentacija traje vremenski okvirno od do dana. Sto se tice vranja ovdje koliko ja znam niko to ne koristi ili barem nije u proslosti a svi znamo kakva su crna vina sa ovog podrucja , vjerovatno da se sa koriscenjem istog unaprijedi sam postupak pravljenja vina i ja cu pristupiti istom , samo sto idemo postupno tek sam od prosle godine poceo da se bavim sa ovim, prosle godine nisam imao ni pola opreme koju sad imam i idem korak po korak .
A vjeruj da je vino bilo vrhunsko a kad kazem vrhunsko mislim u domenu domacih -amaterskih vina i jedini sud koji je tu uzet u obzir su komentari ljudi koji su to vino probali , a svakako da ukoliko bi neko nadlezno tijelo vrsilo provjeru vina da ono vjerovattno nebi dobilo takvu ocjenu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #593 Poslato: 23. Septembar 2010, 11:05:31 » |
|
Ma vrenjaca ti je u principu jednosmjerni ventil koji propusta izlaz CO 2 tijekom vrenja, a ne propusta ulaz zraka u bacvu. Zato se u nju stavlja voda. A time takodjer kontroliras do kad ti traje vrenje. Ne mozes sa sigurnoscu reci koliko dugo traje tiho vrenje jer je za svaku bacvu to drugacije. Probavaj, slusaj. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tinjak
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #594 Poslato: 23. Septembar 2010, 13:29:40 » |
|
OK . Hvala na pomoci! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #595 Poslato: 23. Septembar 2010, 18:33:28 » |
|
Tinjak ja ga drzim oko cetiri nedelje ali je meni prevreo kompletan secer na komini iliti tropu kako ti kazes.Ja ga skidam sa komine posle 12 -14 dana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #596 Poslato: 24. Septembar 2010, 10:02:42 » |
|
evo imam jeno pitanje
htio bim istaložiti mošt prije fermentacije ali nemam nikakve tehnologije osim leda enzima za bistrenje bentonita i sumpora dali mi možete podrobnije proces obijasniti
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #597 Poslato: 24. Septembar 2010, 22:30:45 » |
|
Sira ili most se talozi pre fermentacije kod proizvodnje belih vina tako da si promasio temu ali nema veze... ali nemam nikakve tehnologije osim leda enzima za bistrenje bentonita i sumpora Ne postoji nista vise od ovoga sto si nabrojao. Sumporisanje je obavezno i mozes dodati jos 70-80 grama bentonita na 100 l sire, pustis 24h da se istalozi pa odlijes siru sa taloga i dodas kvasce.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bosch
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #598 Poslato: 24. Septembar 2010, 23:18:39 » |
|
zdravo svima samo da vas pozdravim ja sam novi clan moram da vas pohvalim izvrsan forum ovo mi je druga godina kako pravim amaterski crveno vino sorte vranac ali za razliku od prosle godine sad ostavicu da fermentira pomocu vranj evo odkad sam izmuljao grozdje sutra ce biti peti dan i planiram da odvojim smesu od kominje u plasticno bure i stavim kapak vranj i ostavim tako da fermentira dok ne prestane da kljokoti (nadam se da tako ce biti) samo sam pogresio sto nisam stavio vinobran kad sam muljao pa sad pitam jel da stavim kad prekine fermentirati nadam se nakon 21 dan ili da ne stavim uopce pozdrav svima
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #599 Poslato: 24. Septembar 2010, 23:27:43 » |
|
Stavi kad prekine fermentirati. U suprotnom ce ti oksidirati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|