Sve o Vinu Forum

Vinarstvo => Tehnologija proizvodnje vina i alkoholna fermentacija => Temu započeo: Gost 11. Septembar 2008, 02:04:16Naslov: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Gost 11. Septembar 2008, 02:04:16
KVASCI


CEG – Italijanski / Rajnski rizling, Župljanka
Daje voćni tip vina, dobra tolerancija temperature, započinje fermentaciju na 8 C, ne peni, ne stvara H2S i isparljive kiseline. Malo stvaranje jedinjenja koja vežu SO2, sprečava, za vreme dozrevanja, stvaranje tona starenja. Tolerancija alkohola do 14%. Optimalna temperatura vrenja 18 C.

CM
Za bela vina daje fine aromatske note i uravnoteženu građu nezavisno od kvaliteta berbe.
Za crvena vina dobar kod svih postupaka vrenja i daje vina punog ukusa i tipična za sortu.
Dobra tolerancija na temperaturu, brz početak vrenja i na 13 C osrednje peni. Ne stvara H2S i isparljive kiseline. Tolerancija na alkohol 14%. Neznatno stvaranje jedinjenja koja vežu SO2.

ICVD 47 – za Šardone, muskatne sorte i Sovinjon, Pino gris
Vina imaju tipičnu aromu sorte. (može i za crvena vina) – kratka lagana faza iza koje sledi brz početak vrenja.
Temperatura fermentacije 10-35 C, malo peni, fermentiše do 14% alkohola. Isparljive kiseline 0,2-0,4 g/l. Daje vinu naglašenu sortnu aromu zahvaljujući beta-glikozidazi (2-3 nedelje posle fermentacije vino držati na talogu, ako je fermentacija protekla u normalnim uslovima uz povremeno dizanje sa taloga). Temperatura u vreme inokulacije ne treba da bude niža od 15 C.

EC 1118 – bayanus, Šardone, penušci
Za pokretanje fermentacije u slučaju zastoja. Optimalna temperatura vrenja 8-30 C. Malo peni, dobro svojstvo samobistrenja, daje kompaktan talog, lagano postiže 6 atm. Za vreme sekundarne fermentacije stvara 16-18 C, alkoholotolerantan i osmotolerantan, stvara 0,2-0,3 g/l sirćetne kiseline. Mali senzorski doprinos kvasca na vino, pa može da se koristi i za bela i za crvena vina.

R2 – bayanus, Sovinjon, penušci, Traminac, Rizling, kasna berba
Sva vina dobijena fermentacijom R2 se odlikuju tipičnom sortnom aromom. Pojačana proizvodnja estara. Oslobađaju se voćne i cvetne fermentativne arome kao posledica delovanja estara. Proizvodi malo pene, brz početak fermentacije, odlično sedimentira nakon fermentacije, osmotolerantan. Proizvodi 16-17 % alkohola. Dobar kod niskih temperatura, fermentira i na 5 C. Proizvodi malo jedinjenja koja vezuju SO2 (acet aldehid, piruvatna kiselina). Služi za ubrzavanje prespore fermentacije i pokretanje zastoja fermentacije, fermentacija u boci.

CS2 – za proizvodnju svežih belih vina, Sovinjon, Rizling
U širu dodati dosta hrane za kvasac. Brz početak vrenja, dobra tolerancija temperature, započinje vrenje od 12 C, srednje peni, ne stvara H2S. Tolerancija na alkohol 14%. Intenzivira stvaranje sovinjon aroma.

228 – sa beta-glikozidaznom aktivnošću, za Traminac, Muskat
U širu dodati dosta hrane za kvasac. Brz početak fermentacije, lagani tok, dobra tolerancija temperature, početak i na 12 C. Neznatno penjenje. Tolerancija alkohola 14% (ako je fermentacija pravilno protekla, držati vino na talogu 2-3 nedelje uz povremeno dizanje)

BDX –
Crne sorte za proizvodnju vina koja će par godina odležavati. Brza ekstrakcija boje, pojačana ekstrakcija polifenola, intenziviranje sortnog karaktera crvenih vina, pospešuje biološku razgradnju jabučne kiseline. Brz početak i tok vrenja, optimalna temperatura 16-32 C. Neznatno peni, ne stvara H2S, stvara glicerin. Tolerancija alkohola 16%. Sprečava gubitak boje.

299 – za mlada crvena vina, roze vina, Frankovka, crni Burgundac, Portogizer
Vrenje koje omogućava očuvanje boje, blaga sortna aroma, pospešuje biološku razgradnju jabučne kiseline. Povećani sadržaj polisaharida u vinima, brz početak vrenja. Optimalna temperatura vrenja 15-30 C, ne peni. Odlično sedimentira nakon fermentacije. Stvara 14% alkohola. Redukuje 20-40 % jabučne kiseline. Pogodan za proizvodnju vina sa zaostalim šećerom. Laganim hlađenjem šire i dodavanjem SO2, mala mogućnost za stvaranje H2S.


HRANA ZA KVASCE

FERMAID E –
Kompleksna hrana za kvasac – sadrži inaktivirane ćelije kvasca, asimilacioni azot i tiamin. Inaktivirane ćelije kvasca prirodni su izvor amino kiselina, proteina, polisaharida, minerala, vitamina, masnih kiselina, sterola i vrlo su korisne u detoksikaciji šire apsorbovanjem toksina.
Dodaje se kad je 1/3 prevrela, uz dodatak kiseonika (dodaje se 3 puta prepumpavanjem cele količine šire u toku dana). 20-50 g/1000 l

GO – FERM
100% biološki proizvod. Specijalni inaktivirani kvasac, proizveden specifičnim procesom autolize biomase kvasca u svrhu dobijanja proizvoda bogatog određenim esencijalnim vitaminima (pantotenat, biotin), mineralima, oligoelementima (magnezijum, cink, mangan) i amino kiselinama.
Mikrohraniva kao što su oligoelementi i vitamini izuzetno su važni da bi se kvascima osigurao uravnotežen i balansiran metabolizam: kada nedostaje samo jedna od ovih komponenti, poremećen im je metabolizam i postoji opasnost od pojačanog stvaranja stranih mirisa (sumporna jedinjenja) i isparljivih kiselina.

Opti-WHITE – inaktivirane ćelije za bela vina
Inaktivirani kvasac sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Zahvaljujući svom jedinstvenom svojstvu sprečava oksidaciju fenolnih i aromatičnih jedinjenja. Upotrebljava se u širi na početku fermentacije, gde povećava zaokruženost i aromatski kompleks vina. Učestvuje u boljem očuvanju boje i aromatske svežine belih vina. U toku fermentacije i odležavanja se iz ćelijskih zidova inaktiviranih kvasaca oslobađaju i polisaharidi koji doprinose punoći i zaokruženosti vina.
DOZIRANJE: 30 gr/1000 l
PRIMENA: Rastvoriti u 10 delova vode i dodati u širu uz mešanje

Opti-RED – hrana za proizvodnju vrhunskih crvenih vina
Inaktivirani kvasac proizveden specifičnim procesom ekstrakcije. Upotrebljava se u proizvodnji crvenih vina jer ima svojstvo dobrog oslobađanja polisaharida iz ćelijskog zida kvasca. Snabdeva širu alfa-amino kiselinama, vitaminima, mineralima i jedinjenjima koja su neophodna kvascima za preživljavanje i normalan rad. Koristi se kao dodatak kljuku koji je siromašan hranom i koji naginje usporenom vrenju ili potpunom zastoju, kao i kod sorti kod kojih još više želimo istaći sortni karakter i dobiti stabilniju boju.
DOZIRANJE: 30-40 g/ 1000 l
PRIMENA: Otopiti preparat u primerenoj količini kljuka (odnos 1:10), te ravnomerno rasporediti po ukupnoj zapremini.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: scorpioX 15. Septembar 2008, 22:24:32
Samo se Go-Ferm dodaje prilikom rehidracije suvog kvasca, ostala hraniva tokom fermentacije.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lobster 18. Septembar 2008, 15:02:18
Sve ovo je veoma lepo objašnjeno ali bi bili dobro i kada bi neko napisao gde sve ovo može da se nabavi i po kojim cenama.Takođe bi neko trebao da napiše nešto o enzimima i njihovoj ulozi u celoj priči i da eventualno objasni zašto su tako skupi.Čuo sam nešto o tome da postoji poseban vinobran za crne sorte grožđa  ???Da li je to tačno i gde to može da se nađe


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 18. Septembar 2008, 15:37:45
Lobster ne znam odakle si ali mozes pogledati ove linkove...

http://www.vvm.co.rs/vinarstvo.php?strana=1

http://enovitis.net/readarticle.php?article_id=1

Radnje su u Petrovaradinu (Novi Sad) i Topoli

Enzime nisam koristio pa menam pojma koliko kostaju a skupi su zbog nacina na koji se dobijaju...
Nisam cuo ni za taj posebni vinobran za crna vina, ako je cist kalijum metabisulfit onda je svejedno da li je vino crno ili belo..


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Ivan 18. Septembar 2008, 18:09:12
ja sam prije nekoliko dana poceo pricu o enzimima pa su me ostali clanovi "spustili na zemlju" kako nije potrebno ljude uplitati u takve komplikacije a to je u biti vrlo jednostavna stvar! ovisi o kojim enzimima se radi, najcesce se u vinarstvu koriste 2-3 vrste koje su razlicite namjene. kod nas u RH se mogu nabaviti u svakoj poljoapoteci i nisu uopce preskupi jer se koriste u vrlo malim kolicinama, 1-2 g na 100 l mosta, masulja ili vina. ne znam sad tocne cijene ali kod nas se uglavnom koriste oni od Lallemanda koje uvozi firma Pa-vin iz Jastrebarskog kraj Zagreba. evo linka pa si malo vise procitajte sami pa ako vam nesto nece biti jasno pitajte..

http://www.lallemandwine.us/products/enzyme_strains.php
http://www.pavin.hr/Item.aspx?Id=172
http://www.pavin.hr/AdminLite/FCKeditor/UserFiles/File/brosura%20za%20web.pdf

postoji vinobran samo za crna vina koji u sebi sadrzi mali postotak tanina ali uglavnom je to isto kalij metabisulfit. ja ga ne koristim posebno za sumporenje crnog vina vec za sve koristim obicni vinobran, nije to nekakva velika ni bitna razlika.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: darko 18. Septembar 2008, 22:03:57
pa i nisu toliko skupi 100 grama su oko 1500 din uzeci u obzir da idu od 1-2 gr/100kg kljuka  cena je tu otprilike kao i prosle godine ali su kvasci poskupeli duplo od prosle godine
http://enovitis.net/downloads.php?cat_id=1&download_id=16
vredi pogledati jer je objasnjen ceo proces kada sta dodati u toku fermentacije, sto se tice enzima, predavac je i autor vecine lalemandovih kvasaca


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 18. Septembar 2008, 23:12:40
Ivane to spustanje na zemlju je bilo jer je kbdnk trazio maksimalno uproscenu semu prerade grozdja. Ako zelis u ovoj temi mozes slobodno pisati i o enzimima. Cini mi se da su enzimi su bitniji kod proizvodnje crnih vina a ona tema je bila o proizvodnji belih vina...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Ivan 18. Septembar 2008, 23:47:58
dioda sve ok, malo sam se salio.. :thumb: makar se enzimi koriste i u proizvodnji bijelih vina a ne samo crnih, makar su kod crnih mnogo vazniji pa se stoga i vise koriste. pisat cu o enzimima kada se postave konkretna pitanja, ovako napamet mi je bezveze pisati jer mogu napisati 5 stranica a da nema koristi.. :doh:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 06. Novembar 2008, 14:03:17
Moze li se igde u Srbiji kupiti EC 1118 manje pakovanje od 500gr ?
Ne razumem zasto prodaju tako velika pakovanja  :scr:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 06. Novembar 2008, 14:18:16
Raspitaj se u Enovitisu, oni su Lallemandovi zastupnici za Srbiju - LINK (http://enovitis.net/readarticle.php?article_id=2)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 06. Novembar 2008, 15:15:11
Pitao sam i nemaju nista manje od 500 grama, sto je previse za moje potrebe.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 06. Novembar 2008, 15:35:34
A koliko tebi treba?

Pogledaj ovaj LINK (http://www.vvm.co.rs/vinarstvo.php?strana=1#kvasci) imas i broj telefona na sajtu pa pitaj koliko je pakovanje...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 06. Novembar 2008, 17:36:35
Zvao sam, isto najmanje pakovanje imaju od 500 grama  :(
Meni bi trebalo mozda oko 100 grama ili najvise 200 grama.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 06. Novembar 2008, 17:54:13
Sta da ti kazem Total, nemas srece ;D
Nemam vise linkova...
A koliko je to pakovanje od pola kila? Ako nije preskupo baci visak :whistle:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 06. Novembar 2008, 18:33:44
500 grama je oko 2200 dinara.
Izgleda da cu tako i uraditi, ako ne nadjem manje pakovanje, ili ako ne nadjem nekoga da podelimo ovu kolicinu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: darko 06. Novembar 2008, 18:42:19
u malim pakovanjima mozes da nadjes jedino univerzalne kvasce za vrenje crnih i belih vina 50 gr oko 80 din UVAFERM a namenske kvasce za vrenje odredjenih sorti i pod odredjenim uslovima samo u pakovanju od 500 gr


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 06. Novembar 2008, 18:56:13
http://cedar-hr.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=329&option=com_virtuemart&Itemid=62
Imaju i pakovanja od 100 grama kod komsija, ali izgleda da kod nas prodaju najmanje pola kg .


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 07. Novembar 2008, 22:21:52
Koji je kvasac dobar za bela vina, a da imaju manja pakovanja u Enovitis ?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 08. Novembar 2008, 00:13:58
Pošalji mi preko pp tvoju adresu i poslat ću ti kvasac gratis, samo plati poštanske troškove za siti ekspres!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 09. Novembar 2008, 17:48:43
Hvala legendo Peca50 !
Poslao sam PP.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Gost 12. Novembar 2008, 02:56:01
Zašto bi ga bacio ??? ??? ??? ??? ???
Izmeri ga, iskoristi koliko ti treba, a onaj ostatak lepo upakuj u kesucu, veži gumicom i ostavi na hladno i suvo mesto, do sledeće godine.
Koliko se sećam ( :D), enzimi su upakovani u kutijice, tako da nećeš imati problem da ih sačuvaš do sledeće godine.
Na kraju, napiši mail u Enovitis, a Vlada će ti sa zadovoljstvom odgovoriti kako da sačuvaš višak.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Gost 12. Novembar 2008, 02:58:41
Sad vidim datum kada si poslao poruku.
Total, reci mi, šta sada radiš sa enzimima???


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 13. Novembar 2008, 11:09:44
Peca50 posiljka je stigla.
Ova kurirska sluzba AKS express je odlicna, posiljka stize veoma brzo i postarina je samo 200 dinara.(ovo nije reklama)
Peca50 puno vam hvala za ovo sto ste poslali, a i za svu ostalu pomoc oko ovoga.

Pedja neko je savetovao ranije bio da uzmem te enzime, jer navodno ono poboljsaju rad kvasca ili sta ja znam.
Peca50 mi je rekao da mi to ne treba i da je dovoljno samo staviti secer u kvasac i posle razmnozavanja sve ide svojim tokom, tako da necu uzimati enzime.Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Gost 14. Novembar 2008, 12:28:36
Total, druže, Enzimi se stavljaju u izmuljano grožđe!  Oni razgrađuju pektinske (želatinaste) materije, ili Srpski rečeno, razgrađuju pokožicu i srce zrna. Iz te razgradnje dobijamo više ukusnih i mirisnih materija, a kod crnih sorti i bojenih. Druga prednost Enzima je povećanje radmana, tj. stepana iskorišćenja.
Na primer: ako ok 100 kg grožđa dobijemo 50 l šire, uz upotrebu Enzima ćemo dobiti 55-60 l.
Pokušaću to da ti objasnim. Kada si 24 sata posle prerade odvojio tečnost od taloga, video si da u takogu ima dosta izmuljanih bobica, koje su ostale u vidu mesa. Ako si uzeo u ruku, osetio si da su poput želea, ljigave i mokre. To prave  te pektinaste materije, i taj talog ne možeš iskoristit za vino, već ga vraćaš u sud sa kominom za pečenje rakije.
Enzimi pomažu da tog i takvog taloga bude što manje, jer razgrađuju te pektinaste materije i oslobađaju iz njih tečnost.

Za Kvasce......Čista kultura selekcionisanog vinskog kvasca se zasejava u širi 24-48 sati po preradi (muljnju) grožđa, tj, odmah posle prvog skidanja sa taloga.  (Zato gledam datum. Čini mi se da si malo zakasnio) Ćelije kvasca se hrane grođžanim šećerom i samim tim potpomaže njegovu razgradnju u alkohol.
Peca je u pravu, u našim uslovima proizvodnje, nije ti potrebno hranivo za kvasce, vrlo se lepo aktiviraju u toploj vodi i šećeru, mada, ove godine je bilo dosta šećera u grožđu, pa si mogao da ih aktiviraš u mešavini tople vode i šire.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Total 22. Novembar 2008, 02:17:51
Hvala vam na dodatnim pojasnjenjima.
Sa enzimima znaci tek na leto treba da se radi .


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Gost 22. Novembar 2008, 13:56:13
Nema na čemu Total. Ovde smo svi da učimo i razmenjujemo iskustva.
Znači: Enzimi u sveže izmuljano grožžđe, a Kvasci 24-48 sati posle toga. Do sledeće berbe će stojati u svojim pakovanjima i čekati.  8)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: KizaHood 24. Jun 2009, 16:19:36
Ćelije kvasca se hrane grođžanim šećerom i samim tim potpomaže njegovu razgradnju u alkohol.

Voleo bih da gresim, ali koliko je meni poznato sam secer (koji god) nije dovoljan da ishrani kvasac. Neophodno je i prisustvo azota i fosfora (mada toga ionako vec ima u vocu, samo je pitanje koliko po sortama).

Ja ne hranim kvasce i dzibre mi uvek lepo previru. E sad, pitanje je sta bi bilo kad bih pokusao da pecem rakiju od vocaka koje nemaju dovoljno fosfora/azota :scr:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 24. Jun 2009, 17:23:28
Azot je bitan jer bez njega kvasac ne moze da se razmnozava sto dovodi do usporavanja fermentacije ili do njenog prekida...
Jednostavno receno neces imati dovoljno celija koje su sposobne da prevru sav secer u alkohol.
Ostalih elemenata uglavnom ima dovoljno u grozdju/vocu pa nema potrebe da ih dodajes. Ni azot nije potrebno uvek dodavati a ako bas hoces onda kupi kompleksne dodatke koji (osim azota) sadrze sve i svasta sto kvascu moze zatrebati.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: DarkoK 14. Septembar 2009, 08:37:09
Pre par dana u poljoprivrednoj apoteci, kupio sam kvasce za vino. Pakovanja su od po 10g. Kada sam tražio od prodavca pitao me je da li želim za crvena ili bela vina. Naravno uzeo sam za oba. Na pakovanju piše VRELKO SUVI AKTIVNI VINSKI KVASAC Saccharomyces carevisiae. Uvoznik je Enovitis, a proizvedeno je Danskoj. Jedna kesica košta 100,00din. Interesuje me da li ovi kvasci vrede čemu i da li da ih koristim.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: alambik 14. Septembar 2009, 17:33:27
Ćelije kvasca se hrane grođžanim šećerom i samim tim potpomaže njegovu razgradnju u alkohol.

Voleo bih da gresim, ali koliko je meni poznato sam secer (koji god) nije dovoljan da ishrani kvasac. Neophodno je i prisustvo azota i fosfora (mada toga ionako vec ima u vocu, samo je pitanje koliko po sortama).

Ja ne hranim kvasce i dzibre mi uvek lepo previru. E sad, pitanje je sta bi bilo kad bih pokusao da pecem rakiju od vocaka koje nemaju dovoljno fosfora/azota :scr:

Шта више, квашчеве ћелије се уопште не хране шећером! Оне шећер само прераде у алкохол и угљен диоксид. Ништа не узму себи, чак ни енергију.
Па зашто онда то раде?
Треба их питати, ми то не знамо и чини нам се да то раде јер уживају у том послу.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 14. Septembar 2009, 18:24:26
Ja sam koristio BYOSAL kvasac italijanskog proizvodjaca,koji dolazi u kompletu sa hranivom za kvasce i prilicno sam zadovoljan.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: DarkoK 22. Septembar 2009, 08:54:31
Kvasci
E ajd sad da neko pojasni sve ovo što je napisano u prethodnim postovima. Pokušaću da parafraziram sve što je napisano, a vi me dopunite i ispravite.
Za crvena vina kvasci se dodaju posle 24 h od muljanja, 2-3g na 100l. Interesuje me da li se razmućuju u širi ili vodi i da li je potrebno da se ranije "zaseju" ćelije kvasca i ako treba koliko ranije?
Za bela vina kvasci se dodaju odmah po ceđenju šire ili skidanju sa taloga?

Hrana za kvasce
Juče sam bio u poljoprivrednoj apoteci i video da imaju hranu za kvasce, cena 150,00dinara. Cenu navodim jer će oni koji je koriste verovatno znati o kojoj hrani se radi. Kada sam pitao prodavca sve ovo što sledi nije imao pojma.
Interesuje me kako  se dozira, znači postupak i kad se dozira, tj. posle kog vremena od dodavanja kvasaca.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 22. Septembar 2009, 09:22:07
Sve zavisi od kvasaca.Ja koristim italijanske kvasce,razmucuju se u vodi ili siri 2.5gr na 100l sire.Temperatura treba da je oko 35c, doda se kvasac,promesa,saceka 20min i onda se doda u siru.Treba ga dodati pre pocetka fermentacije divljih kvasaca koji su pasivizirani vinobranom,nekih 15-20h posle muljanja.Za belo se dodaju po skidanju sa taloga,jer ako bi krenula fermentacija dzabe bi cekao da se sira stalozi.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: DarkoK 22. Septembar 2009, 10:16:29
Temperatura šire u kojoj se razmućuju kvasci ili kljukatreba da bude 35 steperni i kad se razmućuju, neposredno pred stavljanje u kljuk ili par sati ili dan pre?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 22. Septembar 2009, 17:08:15
Darko, hvasce rehidriraj prema uputstvu na kesici... Ako nema s uputstvo sipaj ih u pola litra sire (ili vode i dodaj malo secera) pusti da se aktiviraju i to je to. Nakon (otprilike) pola sata-sat na povrsini ce se pojaviti pena i to je znak da su spremni. Obrati paznju na temperaturne razlike, temepretura sire/vode u kojoj aktiviras kvasce treba da bude otprilike iste temperature kao i sira/kljuk u koji ces ih dodati!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 16. Oktobar 2009, 20:36:47
Drustvo,
a da li je neko pokusao da pusti divlje kvasce da odrade fermentaciju?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 17. Oktobar 2009, 06:59:34
Ja jesam pre tri god.Vino je bilo dobro,ali je imalo 10.3%alkohola. :o


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 17. Oktobar 2009, 22:41:21
i što si odustao, Sale?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 18. Oktobar 2009, 09:12:17
Od  cega?Vino pravim svake god,ali koristim selekcionisane kvasce.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 18. Oktobar 2009, 11:56:00
sto si odustao od prirodnih/divljih?
da li ti je slucajno krenula fermentacija sa divljima pa si je pustio do kraja...?
 


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 18. Oktobar 2009, 14:03:36
Koristim selekcionisane,zato sto fermentacija tece sigurnije.Sa divljim kvascima se desava da fermentacija jednostavno stane.Kada procenat alkohola dostigne 10 vrenje stane.Sa selekcionisanima se to ne desava.Nije mi fermentacija slucajno krenula nego sam hteo da vidim razliku izmedju jednih i drugih.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 18. Oktobar 2009, 16:09:54
jasno...pitam jer imam prijatelja koji celokupnu svoju proizvodnju (a proizvodi mnogo) bazira iskljucivo na divljim i pravi fantasticna vina...interesuje me da li to neko praktikuje kod nas...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strashni 20. Oktobar 2009, 13:40:37
ja sam ove godine prvi put koristio BDX i uopste selekcionisane kvasce i mislim da cu ozbiljno razmisliti za dogodine.
malo mi smeta cinjenica sto selekcionisani kvasci iskljucivo daju suva i polusuva vina sto bas i nije po mom ukusu.
do ove godine smo imali vrhunsko ali bas vrhunsko vino, mnogi rekli i arhivska vina ali sve sa prirodnim kvascima, tako da cu jos malo da se dvoumim i savetujem sa ljudima :scr:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 20. Oktobar 2009, 17:52:27
strašni,
koliko si alkohola uspeo da naguraš sa prirodnim kvascima, da li si i ti imao iskustva kao i sale da ti staje fermentacija čim dostignu 10% alkohola?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: cvele 20. Oktobar 2009, 18:07:54
Matej, ja sam frnakovku pustio da radi sa svojim kvascima, merila je 23sire. Evo danas sam merio posle 30dana i siromer pokazuje da vise nema secera. Probao sam i na ukusu ne osecam ni malo slast. Moram da napomenem da mi je upodrumu const 20stepeni, a sira u burnom vrenju je dostizala 27 sepeni. Jedino ako me siromer vara jer nije ekselov


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strashni 22. Oktobar 2009, 19:19:51
strašni,
koliko si alkohola uspeo da naguraš sa prirodnim kvascima, da li si i ti imao iskustva kao i sale da ti staje fermentacija čim dostignu 10% alkohola?

sa prirodnim kvascima smo postizali prilicno jaka vina, belo oko 12 a crno i 13% alkohola, ali uz korekciju secera ako je to bilo potrebno, pre tri godine grozdje je bilo krs


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: schiccucio 16. Novembar 2009, 22:17:39
Pozdrav,ove godine sam prvi put pravio vino,mislim da sam sve dobro odradio ali mi se cini da se bar za sada malo vise oseti kvasac u vinu,da li je to normalno i  da li ce to vremenom da nestane ili sam negde napravio gresku,rec je o belom vinu,nalazi se u inox-u od 300l i perfektno je bistro. ???


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 17. Novembar 2009, 06:45:51
Taj miris nestaje pri pretakanju.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: schiccucio 17. Novembar 2009, 20:34:33
Tnx Sale


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: schiccucio 17. Novembar 2009, 20:36:13
...a ima li veze da li je otvoreno ili zatvoreno pretakanje?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 17. Novembar 2009, 20:48:30
Mora da bude otvoreno.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Markoni 18. Novembar 2009, 15:33:08
Pozdrav,ove godine sam prvi put pravio vino,mislim da sam sve dobro odradio ali mi se cini da se bar za sada malo vise oseti kvasac u vinu,da li je to normalno i  da li ce to vremenom da nestane ili sam negde napravio gresku,rec je o belom vinu,nalazi se u inox-u od 300l i perfektno je bistro. ???
Prvo pretakanjeotvoreno, a posle obrati pažnju. Otvoreno pretakanje nije poželjno kod belih vina, osim ako je potrebno kao sada, jer ga oksidiše i kvari mu kvalitet.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: schiccucio 18. Novembar 2009, 20:00:50
Aha,ok,znaci bez obzira sto dodajem vinobran prilikom pretakanja moze doci do oksidacije ako sam dobro razumeo?A da li ce i prisustvo CO2 da se umanji prilikom pretakanja posto se za sada sasvim lepo oseti?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 18. Novembar 2009, 21:30:25
Belom vinu je potrebno malo vise vremena da se stabilizuje nego crnom.Belo vino ne treba cesto otvoreno pretakati.Co2 ce takodje nestati pretakanjem.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 20. Novembar 2009, 09:04:25
ako se nevaram , negde sam procitao da  PROKUPAC    moze da dostigne, maximum 11%  alko.  prirodnim vrenjem ( bez dodavanja, kvasca)
dali mi neko moze reci, koliko  alkohola moze da dostigne  ako se koriste,  neki od ovde navedenih kvasaca.
za moj ukus je definitivno malo 11% za crno vino.. doduse  i velika koncentracija alkohola  .,  moze negativno da se odrazi  na miris  i ukus vina...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 20. Novembar 2009, 11:31:50
Pa zavisi od kolicine secera u grozdju,kao i od vrste kvasaca koje koristis.Neki mogu da fermentiraju i 14-15%alkohola.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 20. Novembar 2009, 11:41:24
zahvaljujem sale..
mislim da   je prokupac   dobra sorta  za crno vino.. ali me je  malo mucilo to sto daje  malo alkohola )...mozda  bi mogl a da se napravi neka kupaza,  merlo prokupac i mali deo  kabernet,.....


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Markoni 20. Novembar 2009, 11:53:38
ako se nevaram , negde sam procitao da  PROKUPAC    moze da dostigne, maximum 11%  alko.  prirodnim vrenjem ( bez dodavanja, kvasca)

Zavisi koliko šećera ima u širi, toliko će biti alkohola.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 20. Novembar 2009, 12:01:14
nisma bas siguran da si u pravu ,, ako sam razumeo sta  ovde ljudi pisu,,,
ako  grozdje ima recimo secer20"    prirodnim putem  kad provri bez dodavanja kvasca    nemoze da ima vise od 11%  alkohola
dok sa dodavanjem   vestackih kvasaca   to moze da se popne do 14%
neka me neko ispravi ako gresim ?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 20. Novembar 2009, 12:25:44
Nisi dobro razumeo! Prirodni kvasci u vinu "teraju" fermentaciju do kraja, pod uslovom da je grožđe pri preradi sumporisano, gde sumpor vrši selekciju i jačanje pravih, prirodnih vinskih kvasaca. Ako divljaci počnu da haraju širom bez prisustva policajca sumpora, onda spontana fermentacija zan da napravi probleme, između ostalog i zastoj na dobijenoj jačini oko 8 maligana.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 20. Novembar 2009, 21:45:07
ok zato i pitam jel  nerazumem ...   sad mi nije jasno  zasto se dodaju kvasci.? recimo da  pri preradi grozde  je sumoprisano i da sve ide u normalnom pravcu...  opet nenmoze da predje 11%   prokupac
a ako se stavljaju kvasci  onda moze do 14%
to mi je nejasno...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 20. Novembar 2009, 23:14:49
Pivac, daj sve da popije šarac, nemoj ti više, šalim seeee!
Može da izfermentira do kraja, ali, ako ima količinu šećera koja će da obezbedi da dobiješ 14%. Ako imaš 20 procenta šećera, nemoj očekivati 14% alkohola.

Zato sam i napisao teraju do kraja.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 20. Novembar 2009, 23:24:40
ok 50.   ocito nista nisma razumeo ali   nebitno hvala za trud... ovde sam negde procitao  ako se nevaram,,  da  bez kvasca isto grozdje  daje manje alkohola  nego sa dodavanjem kvasca.
necu vise da te davim ..
ali zasto bi se  grozdju sa visokim procentom secera  dodavali kvasci ?? recimo da ima 26-28 % ( lupam)
dali se  dodaje kvasac i hrna koju spominjete i grozdju visoke vrednosti
? ili samo  grozdju losijeg kvaliteta?
malo sma se upetljao oko toga ..
 SARAC CE DA  CRKNE ZEDAN , PORED MENE )


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 21. Novembar 2009, 06:44:34
Moze prokupac da predje 11% i sa divljim kvascima,ali takva fermentacija nije sigurna,moze da se desi da prestane,zakoci se.Nije nikakav problem dodati selekcionisane kvasce i sve ide do kraja kako treba.Kvasac se dodaje bez obzira na kolicinu secera.Dodaju se zato sto divlji kvasci nekada prestaju sa fermentacijom kada se stvori 10-11%alkohola,jednostavno nisu sposobni da svaki put prerade sav secer u alkohol,ne mogu da podnesu vecu kolicinu alkohola u siri od 10-11%.Nema veze sto npr.grozdje ima 25%divlji ikvasac ne moze sav secer da preradi u alkohol.Selekcionisani moze i zato se dodaje.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 21. Novembar 2009, 08:17:29
ZAHVALJUJEM..    sad mi samo jos fali da  kupim zemlju , posadim vinograd, napravim podrum , i jos neke sitnice  ))9 ;D


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 22. Novembar 2009, 00:09:02
ZAHVALJUJEM..    sad mi samo jos fali da  kupim zemlju , posadim vinograd, napravim podrum , i jos neke sitnice  ))9 ;D
I da napojiš Šarca jer će da crkne žedan, a onda se čuvaj od društva za zaštitu Šaraca!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 22. Novembar 2009, 09:33:30
bice za obojicu nebrini  , peco ja  pojma nemam o  hemiji,,  ali  napravicu   vrhunsko vino garant!!!
odabirom  parcele,,perfektmim   uredjivanjem zemljista, pravim odbirom sadnog materjala, protivgradnom zastitom, navodnjavanjem kap po kap,,..  dovescu  3 malde beogradjanke d amuljaju nogama )),, i tim dodavanjem kvasca     to ces me valjda ti naucit kako ide .....
i onda u hrastovo novo bure da odlezi,, i nema popravljanja vina    , sta ispadne to je  i gotovo.. nema muckanje ))!!!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Dux 03. Decembar 2009, 22:48:05
Nedavno sam procitao tekst predavanja prof. Jovica o kvascima.
Generalno selekcionisani kvasci daju predvidljiv ukus i kvalitet i sigurnost pri vrenju.
Divlji kvasci mogu da daju kvalitetnija vina od selekcionisanih i  jos se nije uspelo da se sa selekcionisanim kvascima postigne takav kvalitet, ali je vrenje nepredvidljivije i nesigurnije.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 04. Decembar 2009, 17:33:35
dali to znaci ako imam zdrav   dobar proizvod  (  grozdje)  i  idealne uslove  za  muljanje i vrenje ..nebi morao da  dodajem kvasce  i da  dobio bi  dobro vino sa    dovoljno alkohola?  recimo 12,5%


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 04. Decembar 2009, 18:41:30
To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: cvele 04. Decembar 2009, 21:00:25
Ove godine se nisam snašao za kvasce za crveno vino ali za belo jesam. Jedno je sigurno-nikad više bez selekcionisanih kvasaca


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strashni 04. Decembar 2009, 23:13:38
To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.

tacno ali ko' za inat ce skoro uvek ispasti sve u redu, a tek ponekad ce morati da se stave selekconisani kvasci
pricao sam sa ljudima koji nikad ne koriste sel kvasce i kvalitet vina im je vrhunski
ima malo i toga da neko treba i da zaradi na tim kvascima i enzimima
ima i toga da nismo mi izmislili vino i kvasce u njima  :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 04. Decembar 2009, 23:52:15
Ja opet moram da postavim malo grublji uporedni pokazatelj: Imate auto, nemate kočnice , ili imate ali nisu sigurne, i godinama vozite bez ikakvog problema(na iskustvo), i vozite putevima gde ugrožavate samo samog sebe, pa zatim izađete u veliku varoš gde pored toga što ugrožavate samog sebe ugrožavate i ostale učesnike u saobraćaju.
Ili imate grožđe, idete na proizvodnju za sebe i svoje prijatelje, ide to spontano bez velike muke, pa iako je neki put lošije, nezamera vam se. E drugi deo, krećete sa proizvodnjom za prodaju, i sada nema džabalesku, sad je to za prodaju i podleže konkurenciji u stilu: čije je bolje a povoljnije po ceni?I  i  isti ti koji su pili i hvalili vino, koje su pili za džabaka, sad kažu: eh pa ono je bolje i jeftinije. Da bi mogli da sigurno tvrdite da je vaše bolje, onda primenjujte sva saznanja, koja imate, i pitajte za ona koja nemate, pa između ostalog koristite i selekcionisane kvasce.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 05. Decembar 2009, 07:08:01
dali   moze da se  doda  , mali deo tih kvasaca,  ? da neugrozava  proizvod  , da bi vino moglo d a bude vrhunsko....u istom momentu  osigura  vrenje da  neode u pogresnom pravcu..


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 05. Decembar 2009, 07:58:56
Moze da se doda mali deo,ali ako se divlji razviju brze od selekcionisanih oni ce ih"ugusiti".Proizvod se ne ugrozava dodavanjem selekcionisanih kvasaca,a slozices se da ukus vina ipak najvise zavisi od grozdja.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Dux 05. Decembar 2009, 11:44:38
Peco ipak su najskuplji i najkvalitetniji unikatni automobili i motori, a ne oni iz serijske proizvodnje.

Sasvim je normalno da vinarije moraju da stavljaju selekcionisane kvasce. Ko bi proizvodnju, kvalitet i egzistenciju prepustio slucaju.
Mozda je i u amaterskoj proizvodnji belog vina to potrebno jer se kvasci ne infiltriraju u dovoljnoj meri sa grozdja u siru pre otakanja, a posle je sve hermeticki zatvoreno, ali za crna vina to stvarno nema potrebe.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strashni 05. Decembar 2009, 17:53:38
Pre neko vece razgovaram sa covekom iz vinarije Vrbica, verovatno iz marketinga, nije tehnolog i kao da mi je nesto ostalo u usima da se hrana za kvasce koristi mikronski preizno posle analize samog grozdja, jeli to tacno ili mi je pogresno ostalo u usima

ove godine su me pitali koje grozdje imam i koliko, tap kvasci, tap enzimi, smuti i prospi i uzivaj, nista ne brini. Koliko su znacajni ti enzimi?  :scr:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 05. Decembar 2009, 17:57:53
Sa kvascima se obicno dobija i hrana ili se kupuje odvojeno.Na kesici se dobija uputstvo za upotrebu sa kolicinama koje je potrebno dodati.Odnos je dat u gr/hl tako da mislim da to nije bas toliko precizna stvar.Enzimi razlazu mesnati deo zrna i povecavaju kolicinu sire.Neka me neko ispravi ako gresim ali mislim da je tako.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 05. Decembar 2009, 22:43:45
jos uvek nisam kompetentan da na osnovu empirijskih pokazatelja diskutujem o prednostima/manama selekcionisanih vs. divljih kvasaca, ali sam imao priliku da probam sjajna vina koja su "radili" divlji kvasci i sva su bila unikatna i izvanredna, sa izrazenom strukturom...jednostavno jedinstvena i imala su i do 14% alkohola...zato sam i pitao za iskustva kod nas... izgleda da ipak  zarad sigurnosti nismo spremni da predpocitavamo sklonost ka experimentisanju u cilju unikatnosti, iako rizik (kontrolisani) moze doneti i iznenadjujuce rezultate...  ;)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 05. Decembar 2009, 22:46:27
Nije lose eksperimentisati sa manjim kolicinama.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 05. Decembar 2009, 22:53:34
kod nas bi to, bar u komercijalne svhe, verovatno bilo experimentisanje...medjutim govorim o razvijenim "malim" vinarijama koje prave unikatna vina prirodnim putem, znaci i pustanjem divljih kvasaca da odrade svoje, uz potpuno komercijalnu proizvodnju od preko 50-60.000l od visoko kvalitetnog grozdja uz strogu kontrolu prinosa...to vise nije eksperiment, vec ustaljena procedura koja daje odlicne rezultate...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 05. Decembar 2009, 22:55:04
To je lepa kolicina,svaka cast za hrabrost.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 05. Decembar 2009, 23:02:14
to vise i nije hrabrost Sale... :)
mozda je u pocetku i bila, ali sada se vec uveliko bazira na znanju, iskustvu i umecu...uz postojani vrhunski kvalitet...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 05. Decembar 2009, 23:03:09
Svaka cast.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 05. Decembar 2009, 23:04:19
bice prilike, nadam se da cemo i zajedno probati neku buteljku...dok mi ne napravimo nesto slicno... ::)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 05. Decembar 2009, 23:12:12
Dace bog,probacemo pa moze nesto i da se bocne. :lol:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 05. Decembar 2009, 23:19:10
bez bockanja nista, tek toliko da vino dodje bolje do izrazaja... ;)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 05. Decembar 2009, 23:32:11
Polako, korak po korak, i svako će iz ovih pisanja doći do zaključka: kako da radi.Što i jeste cilj ovih pisanja, borba mišljenja, argumenata i primena tehnoloških saznanja. Malo zasmeta oštra replika, što mislim da nema potrebe, mi se neborimo za pobedu političkih kandidata, već za bolji i kvaliteniji proizvod. On nemože da pobegne ili da se sakrije ako je loš, a ako je dobar sam će naći put. Da bi se vratili na temu hajde da pišemo o kvascima i hrani za kvasce, kao i o njihovoj primeni-neprimeni.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Dux 06. Decembar 2009, 00:43:29
Matej  to sto kazes je potpuno tacno. Nisu divlji kvasci neki "urodjenici" i "divljaci", a selekcionisani dosli sa Marsa.
Oni su samo ciljno selekcionisani iz tih "divljaka", tj. oni su jedan od njih.
Radi se o tome da kada imas jednu vrstuu kvasca dobijas vino za koje znas unapred kakav ce ukus da bude.
Kod neselekcionisanih kvasaca, to je mix i zato je ukus nepredvidljiv. Po prof. Jovicu poslednjih desetak godina se intenzivno traga za kombinacijom selekcionisanih kvasaca, kako bi vina dostigla vrhunski kvakitet onih koja su prepustena prirodnoj fermentaciji.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 06. Decembar 2009, 11:13:02
tacno tako...meni zato ta tehnologija ima dodatnih cari...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: goran od zajica 31. Decembar 2009, 14:09:31
Да ли неко знао где може да се набави овај квасац код нас и да ли га је неко користио?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: darko 31. Decembar 2009, 19:01:54
QA23
Uspešne fermentacije visoka bistrina šire
QA23 je izdvojen u Portugaliji na univerzitetu Tras os Montes e Alto Oouro (UTAD) u kooperaciji sa Viticultural Commission iz Vinhos Verdes regiona. Korišćen je za Chardonnay, Sauvignon blanc, Chenin blanc, Colombard i Semillon za proizvodnju svežeg, voćnog i čistog vina. To povećava aromatičnost of terpenic varietals kroz aktivnost beta-glucosidase i kao odličan tiol konverter čini ga kompletnim kvascem za razvoj sorte Sauvignon blanc strastvenog voćnog karaktera. QA23 ima male zahteve za hranivom i kiseonikom i fermentisaće sok sa niskom zamućenođžu, na niskim temperaturama (10°C) do suvoće. On je klasifikovan kao Saccharomyces cerevisiae bayanus. preuzeto sa prezentacije enovitisa

enovitis topola ima ovaj kvasac


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: goran od zajica 01. Januar 2010, 04:19:00
Пуно хвала на одговору :thumb:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: DR 15. Januar 2010, 19:58:44
nesto sam citao po stranoj literaturi i ne mogu da verujem da sam nasao podatak da vec su poceli da proizvode genetsko modificirane selektirane kvasce od tipa sacharomices da pri fermentaciji od secera proizvodi manje alkohola nije vise odnos 0.6 nego manje a ostatak secera pretvara ga u glicerol dali je  time neko upoznat


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 16. Januar 2010, 22:37:43
Tako je, cilj je da bude manji procenat etil-alkohola, u odnosu na dosadašnju fermentaciju, ali i ostatak šećera se pretvara u alkohol, ali druge vrste, ako se nevaram glicerin je više-masni alkohol, koji daje izuzetnu punoću vina, pa čak pomalo slatkast ukus.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: milan1207 13. Februar 2010, 20:16:17
Prosle godine sam se odlucio za upotrebu kvasca pri proizvodnji rozea, jer sam ranijih godina imao problem sa prekidom vrenja, i njegovim naknadnim tihim pocetkom  u maju,junu, zbog hladnog podruma.Vino je moglo da se koristi tek od jula,avgusta i nikad nisam dobio kristalnu bistrinu.
Kupio sam u poljoprivrednoj apoteci kvasac za vino i vocne rakije(to su mi dali).Proizvodjac  Enovitis,u pakovanju od 100gr.Postupio sam po uputstvu i u nekoj koncentarciji koja je otprilike polovina od granicnih vrednosti za roze.Takodje,primenio sam kompletnu proceduru 24 satne maceracije, i upotrebu bentonita.
Otocio sam ga posle nove godine, prvi put, vino nikad bolje,(po mom subjektivnom misljenju) prevrilo do kraja, bistro,boje u nijansi sa tikveskim roseom(bez preterivanja).
Citajuci forum o kvascima, nisam siguran koji sam kvasac koristio selekcionisani ili neki drugi, pa bi neko mogao da mi razresi tu dilemu, i da mi naravno predlozi  i posavetuje sta da koristim ove godine i na koji nacin,Boze zdravlja.
I naravno ako nista vise, bar cu taj kupiti sledece godine i opet ga koristiti.   


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Matej 14. Februar 2010, 03:04:23
Milane, budi siguran da si kupio selekcionisani jer se "divlji" ne prodaju već njihova inicijacija kreće prirodnim putem....


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Dux 14. Februar 2010, 10:37:12
Cudi me da na pakovanju nije napisano koji su.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 14. Februar 2010, 12:24:09
Enovitis je zastupnik Lallemanda, a Lallemand u svom proizvodnom programu ima samo dva kvasca koja preporučuje i za voćne rakije, od kojih je jedan Uvaferm CM. Pretpostavljam, u stvari gotovo sam siguran da se radi upravo o njemu jer to je kvasac univerzalnog tipa, odnosno koristi se za fermentaciju svih vrsta vina i voćnih rakija. Ujedno to je jedan od najprodavanijih kvasaca na svijetu, pa često dolazi u velikim pakovanjima (koja su znatno jeftinija). Nažalost distributeri na lokalnim tržištima ovo koriste kao priliku za ubaciti i ostale kvasce koji im stoje na zalihama a prijeti im istek roka valjanosti. Iz tih razloga onda i ne smiju napisati o kojem se kvascu radi (jer nije jedini), nego napišu ono što si i pročitao sa pakovanja od 100 grama, a taj natpis onda govori da je Uvaferm CM unutra u pretežnom dijelu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: milan1207 14. Februar 2010, 15:48:29
 Koje su vase preporuke, koristiti isti sledece tj. ove godine ili ici korak dalje i uzeti tip(vrstu) koji preporucuju za frankovku???Konkretno 299.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 14. Februar 2010, 20:23:13
Opšta preporuka za Frankovku su kvasci CM, 71B, 299 i BDX. Uvaferm 299, ujedno dobar i za roze, daje vina koja su predviđena za ranu konzumaciju (odnosno nisu predviđena za duga odležavanja), i  vina su lagana, svježa, voćna, sortnih karakteristika, odlične boje, odlična punoća, odličan volumen vina (dobra produkcija glicerola).
Nadam se da će ti i vinari sa ovog foruma prenijeti svoja iskustva, ako su ga koristili.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: milan1207 14. Februar 2010, 21:44:51
Nisam u prethodnoj poruci bio dorecen do kraja.Posto mi frankovka bude u 2/3 kljuka,a 1/3 bude Plovdina, jel vaze onda ovi nabrojani tipovi kvasca???


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 14. Februar 2010, 23:58:01
Ko mi je kriv kad hoću da pomognem, pa se na kraju uvučem u priču o vinu a to mi nije fah. Ovde sam pričao o kvascima i sve što sam ti rekao sigurno stoji. Mogu ti još reći, ali na teoretskom planu, da je Plovdina ili Slankamenka sorta sa jako malo kiselina. Uvaferm 229 je kvasac koji vrši razgradnju jabučne kiseline u vinu. Ovakva aktivnost je poželjna za sorte sa većim sadržajem kiselina jer razgrađuje jaču i oporu jabučnu u blažu i ugodniju vinsku kiselinu. Međutim kod sorti sa manje  kiselina to nije preporučljivo jer smanjenje ionako već malog sadržaja kiselina vinu oduzima svježinu i pitkost. Tako da ti je 229 kod Slankamenke lošija varijanta od kvasca Uvaferm CM, koji si već koristio i za kojeg kažeš da ti je dao dobro vino. Sličan rezultat kao i 229 imat će i 71B, a BDX je za vina namjenjena dužem odležavanju.
Za pravi odgovor sačekaj nekog od iskusnijih vinara.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: m_117 30. Jun 2010, 23:55:37
I ove godine nameravam da proizvedem vino za kućne potrebe, veću koliučinu nego prošle sezone, ali još nedovoljno veću da bih kupio pakovanja selekcionisanih kvasaca od po 500grama, utrošio 50 ili 100grama a sa ostatkom ne znam šta bih. Da li neko zna da mi kaže da li posoji način da se pakovanja kvasca nakon otvaranja i upotrebe, ostatak bezbedno zatvori za naredne sezone, ili da li neko prodaje manja pakovanja kvasaca kao što su LALVIN 71 B, ENOFERM QA 23,ALCHEMY II, ENOFERM BDX,LALVIN ICV D254. 


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: cvele 01. Jul 2010, 18:35:05
m_117,
ja sam koristio kvasce u kesicama od 10gr, kao vinobran. Cena kvassca je bila 75din, a hrana za kvasce 25din, mogao sam da kupim u vise apoteka po Nisu. Ako ne uspes da se snadjes za ovu godinu, najmanji je problem da ti posaljem postom


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: m_117 01. Jul 2010, 19:18:04
Zahvaljujem ti se Cvele na iskrenom pokušaju da mi pomogneš. I ja sam prošle godine koristio takav neki iz kesice(Italijanski), ali ove godine sam se posavetovao sa ljudima iz Enovitisa da mi preporuče kvasce i prihranu za određene sorte grožđa, pa sam ih i naveo u svom pitanju, ali su me i obavstili da su pakovanja kvasaca po 500gr. pa sam mislio ako neko ima iskustva sa pouzdanim načinom čuvanja kroz par sezona. Svakako puno ti se zahvaljujem još jednom.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lozar 01. Jul 2010, 20:33:12
evo ti malo mog iskustva koje nije baš za pohvalu jer firma često nije imala para pa smo radili sa kvascima kojima je istekao rok trajanja i to su bez ikakvog "ali" očekivali da bude sve po propisu.na svu sreću, kvasci koji su pakovani u originalnoj ambalaži i vakumirani nisu imali nikakvih promena.kad otvoriš pakovanje(najbolje je da ga samo probušiš olovkom), potroši koliko ti treba i ostatak zalepi selotejpom. bitno je samo da ne dođu u dodir sa vazduhom(čitaj vlagom).možeš da ih koristiš par godina nezavisno od roka trajanja jer su "žilavi", samo moraš da digneš koncentraciju svake godine pomalo jer "vetre".(termini su moji,priznajem da su užas ali objašnjavaju situaciju)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: m_117 03. Jul 2010, 16:28:54
Hvala ti Lozare na odgovoru iz prakse, nadam se da još neko ima iskustva iz sličnih situacija, i komentar na ovu temu. Pozdrav!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Vali 05. Avgust 2010, 07:40:51
pozdrav svima.interesuje me gde mogu naruciti selekcioni kvasac . u pitanju je prokupac i vranac.dal u opste i postoji tu razlika ili ne .


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Madmax 05. Avgust 2010, 12:51:44
Ćao svima,
Koje kvasce preporučujete za Sauvignon Blanc?  ::)
Da li je preporučeno mešanje 2 ili više kvasca?  ??? I ako neko ima iskustva da nam ista podeli ?

Zahvalan Ja.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 06. Avgust 2010, 13:50:32
Uvaferm CS2, Lalvin QA23, Vason Premium Sauvignon, Fermol Sauvignon. Mozes kombinirati vise kvasaca, ali nebi ti to preporucio jer moras pogoditi tocan omjer da ti se ne desi da jedini druge stopiraju.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Milan73 06. Avgust 2010, 17:37:39
samo opusteno, zavisno od načina fermentacije možeš uzeti i kvasac, od toga sve počinje a kvasca ima na više mesta REVIN, ENOVITIS a imaš i po poljo apotekama ako ti treba manja količina.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 31. Avgust 2010, 21:09:00
Jel netko od vas koristio od Uvaferma Optiwhite prihranu za kvasce?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Madmax 10. Septembar 2010, 15:09:30
Imam kvasac VL-3 i planiram da ga koristim za pravljenje Sauvignon Blanc vina.
Koliko grama ovog kvasca, bioaktiva i hrane za kvasce ide na 100l sire?  :scr:Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 10. Septembar 2010, 23:15:57
Tko je proizvodjac tog kvasca? Valjda pise na deklaraciji koja je dozacija?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Madmax 11. Septembar 2010, 20:19:19
u pitanju je:
ZYMAFLROE VL3
http://www.laffort.com/zymaflore/index.php?option=com_content&view=article&Itemid=97&id=74:zymaflore-vl3

Interseju me da li je neko imao iskustva sa ovim kvascem i da li zna koliko hrane za kvasce ide na 1hl?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 11. Septembar 2010, 23:58:01
za elegantne prefinjene nijanse vina, doziranje 20gr/hl.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 12. Septembar 2010, 02:03:50
u pitanju je:
ZYMAFLROE VL3
http://www.laffort.com/zymaflore/index.php?option=com_content&view=article&Itemid=97&id=74:zymaflore-vl3

Interseju me da li je neko imao iskustva sa ovim kvascem i da li zna koliko hrane za kvasce ide na 1hl?
Opet ne napises koje hrane? Tko je proizvodjac?
Obicna je dozacija za sve hrane do 40g/hl.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strashni 15. Septembar 2010, 08:36:52
Jel eksperimentisao neko sa kvascima oko roze vina, ako se koristi za roze klasicno crno grozdje a da se mozda koristi neki kvasac za belo... pade mi napamet i mislim da moze da da lepe rezultate  :scr:

cilj mi je da ne dobijem iste note crnog i rozea nego da to budu razlicita vina bez obzira sto su od iste sorte


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 15. Septembar 2010, 20:01:58
Koji god kvasac da koristiš, mislim na vinski, imaćeš različite i to vrlo različite note uporedno gledano roze-crveno vino, zbog različite tehnologije pri proizvodnji.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: cvele 16. Septembar 2010, 08:06:15
Pravio sam roze i crnjak od frankovke prosle godine. Roze se vise svidjalo drugarima, mada ih je nezahvalno uporedjivati jer se radi o dva potpuno drugacija vina. Inace, roze je pravljeno po postupku za bela vina


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: ano 16. Septembar 2010, 13:03:12
Cvele pa kako si mislio drugacije da pravis roze?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: cvele 16. Septembar 2010, 15:58:49
Nisi me razumeo, nisam ni mislio drugacije, a koristio sa kvasce i bentolit za bistrenje


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 16. Septembar 2010, 21:04:20
"Odaću ti jednu tajnu: Ne ostavljaj me nikad smu dok neko svira......" Reče u pesmi pok. Desanka Maksimović a to isto potvrdi i Vino. A ja ću vam nešto naglasiti da vam vino nebi prvilo iznenađenja. Kada ubacujete selekcionisani kvasac u crno grođže, nemojte odmah da ubacujete i hranu za kvasce. Kvasce potopite da nabubre, dodajte par kašika šećera, ili manje, a u zavisnosti od količine kvasca, pa tako pripremljen kvasac ubacite u kljuk. Posle 5-6 dana ubacite hranu za kvasce,rastvorenu po upustvu i promešajte kljuk. Zašto ovako? Pa zato ako odmah ubacite kvasce i hranu za njih, može vam se lako desiti kada otočite polu prevrelo vino sa komine da vam fermentacija uspori ili potpuno stane. Ubacivanjem hrane kasnije dajete drugi zalet kvascima da fermentaciju odrade do kraja. Ovo je i preporuka za bela vina kada se rade manje količine i kada temperatura naglo opadne napolju.
Zato sam i počeo sa onim gore: odaću ti jednu tajnu.....


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: nesa 16. Septembar 2010, 21:48:10
da li se pre dodavanja kvasca treba  sumporisati  kljuk?,mislio sam na kljuk crnog grozdja


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bak01 16. Septembar 2010, 22:55:33
Kupio sam kvasac byosal HS koji sadrzi dve kesice prva je kvasac a druga hrana za kvasce, na uputstvu pise da se obe kesice rastvore u vodi pa da se dodaju u kljuk. Dali je taj postupak ispravan ?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 17. Septembar 2010, 00:00:36
da li se pre dodavanja kvasca treba  sumporisati  kljuk?,mislio sam na kljuk crnog grozdja
Da treba sumporisati kljuk, jer će sumpor olakšati rad selekcionisanog kvasa.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 17. Septembar 2010, 00:02:18
Kupio sam kvasac byosal HS koji sadrzi dve kesice prva je kvasac a druga hrana za kvasce, na uputstvu pise da se obe kesice rastvore u vodi pa da se dodaju u kljuk. Dali je taj postupak ispravan ?
Da ispravan je, ali iskustveno se pokazalo da kod manjih količina šire i kod crnih sorat grožđa treba dodati hranu za kvasce malo kasnije.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bak01 17. Septembar 2010, 00:11:37
Dobro je, bas sam poceo da se brinem. Dogodine hranu dodajem kasnije.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: nesa 24. Septembar 2010, 21:43:18
koliko treba vremena da prodje od sumporisanja do dodavanja kvasaca?
u pitanju je kljuk crnog grozdja


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 24. Septembar 2010, 21:45:59
24-48h ako si mislio na sumporenje prilikom talozenja.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: nesa 24. Septembar 2010, 21:48:30
mislio sam na kljuk crnog grozdja


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 24. Septembar 2010, 22:45:32
koliko treba vremena da prodje od sumporisanja do dodavanja kvasaca?
u pitanju je kljuk crnog grozdja
Ne mora. Zasumpori i nakon toga dodaj enzime ako ih imas, te poslije toga dodaj kvasce.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: traper 24. Septembar 2010, 23:28:41
Po upustvima Lallemand proizvodjaca pola hrane za kvasce se dodaje na pocetku zajedno sa kvascima, a nakon jedne trecine fermentacije se dodaje druga polovica. Da bi mjerili tok fermentacije, moze se korisititi mostna vaga (siromjer) ili engleski hidrometar koji mjeri gustocu masulja.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 25. Septembar 2010, 03:42:04
Lallemand istice da se hrana za kvasce NE DODAJE u vodu gdje se rehidriraju kvasci. Hrana se dodaje direktno u most onako kako si napisao. Pol na pocetku, pol nakon 1/3 fermentacije.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Vali 27. Septembar 2010, 07:01:01
interesujeme koji procenat vode ide prilikom pripremanja enzima i kvasca


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strashni 27. Septembar 2010, 12:48:52
neke kvasce koje sam koristio traze 5l vode na 40stepeni za 500gr kvasaca, mada pise na svakoj ambalazi ako je ozbiljnija firma...pazi da ne sokiras kvasce kad ih ubacujes u kljuk, razlika u temperaturi sme da bude samo 10 stepeni...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Vali 27. Septembar 2010, 13:44:41
u pitanju je v.v.m. petrovaradin .tako i pise nego sto mi je zao da vodu sipam u vino.bas mi izgleda puno u mom slucaju3l vode


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 27. Septembar 2010, 15:53:37
Slobodno se pridržavaj upustva napisanom na pakovanju, i nećeš pogriješiti.
Na ovu situaciju nemoj gledati iz ugla dodavanja vode, jer se tu ne dodaje nikakva voda u vino. Ta voda se dodaje kvascima zato što im je prije pakovanja bila oduzeta, i sada je oni ponovno primaju u svoje tijelo i tako se vračaju u aktivno životno stanje. To što sada sipaš u buduće vino je masa od preko tri litre živih i aktviranih kvasaca, a ne vode.

P.S. Nije ništa zlonamjerno ali slikovito prikazuje drugu stranu medalje u zavisnosti od ugla gledanja. Postoji jedna činjenica koja je još „pogubnija“ od „dodavanja vode“. Ti isti kvasci, u svakom pa i u tvom budućem vinu, čitavo vrijeme fermentacije i „piške“ i „kake“.
Bez toga, vino ne bi ni bilo Vino.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Vali 27. Septembar 2010, 17:17:49
hvala najlepse.sad sam se i nasmejao ali mi je mnogo lakse


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strashni 27. Septembar 2010, 20:06:16
Ako si presumporisao kljuk ili je hladno vreme nece ti vrenje krenuti odmah, mozda cak prodje i dva dana...
Kad je hladno vreme nije dovoljno da stavis kvasce u toplu vodu da bi se oni aktivirali, nekad je potrebno da budu malo duze na toploj, nikako vreloj ringli...imao sam taj slucaj pre neki dan

cela prica oko kvasaca mi je jako zanimljiva, toliko prostora za experimentisanje  :thumb:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: saric.m 26. Avgust 2011, 14:45:30
da li mi neko moze pomoci oko izbora selekcionisanih kvasaca za italijanski rizling, sauvignon blanc, merlot i cabernet sauvignon?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Milan73 26. Avgust 2011, 23:33:16
ako ti treba 100 gr, to je za 250 litara šire? da li si siguran da ti se to isplati. obzirom da ti treba i hrana za taj kvasac.....ja imam sigurno, EC1116 a verovatno i 1118 pošto neke fermentaciej radimo sa njim, nije mi problem da ti odvojim 100g+200g hrane nije to nikakva para ali žali Bože para. mada nemam pojma kako ćemo da stupimo u kontakt obzirom da si anoniman i da ti je skriven identitet. to se obično retko dešava na ovom forumu.
pozdrav


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: volodja 31. Avgust 2011, 22:09:20
vvm je zatvoren.danas sam isao do petrovaradina iz zr-a za manju kolicinu enzima,kvasaca i ostalo,kad ono-lokal se izdaje.
ima li neko neku informaciju gde sada toga ima a da je na pristojnoj udaljenosti i da je sveza roba kao sto je u vvm-u bila.
hvala unapred


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Milan73 01. Septembar 2011, 09:50:18
I Revin i Enovitis dolone ili šalju expres poštom, i ja sam davno prestao da se opterećujem time, sve stiže dan za dan. Enovitis mi je skoro, poslao enzime u tečnom stanju, koje ti upakuju koliko ti treba. super fora


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Uvmobo 16. Septembar 2011, 15:44:03
Imam neku manju kolicinu grozdja razlicitih sorti, pa bi da ubacim kvasac unutra.
Nasao sam 3 kvasca u manjima pakovanjima Vrelko, Biosal Enartis i 1116.
Ne znam zasto svugde spominju 1118, a 1116 mnogo manje, da li je i to dobar kvasac ili ga sa razlogom spominju manje ?
Ovaj 1116 mi izgleda kao dobra opcija da kupim, da li je neko pravio vino i rakiju sa njim i kako se pokazao, treba li hrana za njega?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lozar 16. Septembar 2011, 22:26:18
čemu tolika briga ako ti je sirovina-"manja količina grožđa različitih sorti"?
gde ti to misliš da osetiš razliku?
daj ljudi ne pravite od ovoga fetiš!
evo, ja navijam za "vrelka" jer mi najviše liči na pivarski kvasac pa mislim da može da se koristi i za kolače.
pozz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Uvmobo 17. Septembar 2011, 00:15:53
Lozar hvala na odgovoru.
To manja kolicina, znaci da ce biti oko 250-300 kg grozdja, napravicu deo vina, ostalo u rakiju.
Zanimalo me je od ova 3 ponudjena kvasca (Vrelko, Biosal Enartis i 1116 ) koji je bolje da koristim, koji da narucim.
Nije mi namera da pravim neki fetis od ovoga :) , pitao sam informativno, uvek se trudim da se informisem pre kupovine , ako uzimam nesto u sta se bas ne razumem..


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lozar 17. Septembar 2011, 14:07:16
onda predlažem da napraviš tri probe a svaka da previre sa jednim od kvasaca. jedino tako će se možda osetiti razlika.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Toni90ns 18. Septembar 2011, 06:12:35
Može li bez kvasca?
Ovako, ja sam pre 2 godine uzeo prvi put da napravim vino, bez ikakvog pred znanja. Malo sam se informisao ovde, a malo od jednog dede. On mi je rekao da ne koristi kvasac, tako da ni ja nisam, vino je uspelo, jedino je bilo mutno(da se razumemo nisam koristio ništa ni da ga probistrim, jedino što sam ga cedio). Ove godine opet pravim, ali ni ove godine nisam stavio kvasac. Sada se pitam kako mi je vino uopšte uspelo....  :D

Kada bih vam rekao kako sam ga napravio verujem da bi ste se krstili i desnom i levom rukom. :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lozar 18. Septembar 2011, 07:04:00
nemoj da se zavaravaš, vino ne može bez kvasaca da se napravi.
postoje divlji sojevi koji se nalaze na grožđu i koji mogu da izvrše vrenje kao i kupovni.
ima toga u temi o kvascima.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 18. Septembar 2011, 20:58:55
Potpisujem lozara. ;) Ukoliko nemas uvjeta za 3 mini vinifikacije onda uzmi Vrelko, kladim se da ces bit zadovoljan :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Toni90ns 19. Septembar 2011, 03:46:58
Pitanje se odnosilo na kupovne kvasce. Nisam bio precizan. :) Pogledaću tu temu. Hvala.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: djenka 20. Septembar 2011, 19:52:07
Pozdrav svim clanovima foruma! Evo da se i ja malo ukljucim. Kupio sam selekcionisane kvasce Byosal HS, to su dve kesice po 20 gr. i na upustvu pise da su predvidjene za 1 - 3 hl sire. U Revinu gde sam ih kupio mi kazu da je to za 1hl sire pa me interesuje da li je neko imao iskustva sa ovim kvascima da ne preteram sa doziranjem.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 20. Septembar 2011, 20:06:04
Dobro su ti rekli, tako ih i koristi. U prvoj vrećici je kvasac, a u drugoj hrana za njega. Oboje se dodaje po 20 grama na 100 litara.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: djenka 20. Septembar 2011, 22:36:51
Hvala lepo! Ko pita ne skita.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 30. Oktobar 2011, 00:36:01
Moj rezime kvasaca koje sam koristio unazad 3-5 godina:

UVAFERM CM: IZRAZITO zahvalan kvasac koji krce n aposao brzo nakon inokulacije. Potrebne su miminalne deklarirane doze za ravnomjernu fermentaciju i dodatna hrana mu nije nuzna. Daje aromatiku u skladu sa sortom koju preradjuje. Sve arome su izrazito prirodne. Kod crnih vina daje nesto slabiju aromu i tijelo, ali bolju aromatiku. Ja sam ga koristio na frankovki... 4/5 - all rounder

UVAFERM CEG: Klasican i mozda najrasprostranjeniji kvasac u kontinetalnog Hrvatskoj, najcese koristen na grasevini. Koristio sam ga na mjesavinama, grasevini  i rajnskom rizlingu. Na rizlingu daje najbolje rezultate iako mu je neko opce obiljezje da daje izrazito genericka vina, tj. ne postuje sortu sto je u losijim godinama ponekad i dobra stvar. Grasevina, mjesavina i rizling imali su jako slicna obiljezja. Opcenito daje vina dobre aromatike i svjezine s time da kod grasevina vise naglasava svjezinu nego vocnost, a kod rizlinga koji je sam po sebi svjeziji, daje dobre vocno-cvijetne arome. Tijelo je uvijek slabo do srednje jacine. Potraznja za hranom mu nije velika, ali je jako spor i trom kvasac. Ponekad mu je potrebno i 5 dana od inokulacije do pocetka fermentacije, bez obzira na stupanj bistroce i kolicinu dodane hrane. Takodjer iziskuje jaku aeraciju prije i tijekom fermentacije. Osobno me to smeta i odlucio sam da slj. godine vise necu koristiti ovaj kvasac. Uostalom u svijetu enologije glasi kao kvasac starog kova.. 3/5

LALVIN QA23: Koristim ga 2 godine kod sebe. Odlican kvasac koji daje dobru aromatiku, a opet dosta brzo fermentira bez obzira na temperaturu i kolicinu hrane (bayanus soj). Kod mene je primjenu nasao u skrletu i mjesavini. Daje vina dobrog tijela. Tijekom fermentacije arome koje oslobadja nisu obecavajuce, ali odstojavanjem se one sve vise i vise poboljsavaju. Kod mene ce i u buducnosti imati svoje mjesto. 4/5

LALVIN R-HST: Pukom srecom sam ove godine isprobao ovaj kvasac. Lallemand ga preporuca kao direktnu zamjenu za CEG. Koristio sam ga ove godine na svojoj mjesavini, dijelu grasevine i dijelu rizlinga. Na mjesavini mi je dao odlicne rezultate i vjerojanto cu ga koristiti i slj. godina. Grasevina fermentirana tim kvascom daje izrazito jako i zaokruzeno tijelo, bez obzira jel fermentirala u drvetu ili inoxu, izrazitu cvijetnu aromu, nesto smanjenu svjezinu. Rizling je takodjer jaceg tijela u odnosu na drugi kvasac, ali slabije aromatike. Tijekom fermentacije se osjete jake arome. Moje mjesavine pak pokazuju odlican balans izmedju svjezine i punoce tijela, jako dobru aromatiku i kompleksnost. Obiljezje svih vina vinificarnih ovim kvascom jest, jaca punoca tijela, slabija vocnost, brza sedimentacija, ali i jako brz start vrenja (unutar 2-3h). Samim time iziskuje raniji prvi pretok. Temperatura vrenja je takodjer nesto povisenija od prosijeka. Kvasac ne planiram ponovo koristiti na grasevini i rizlingu, ali na mjesavini definitivno. Dovoljno je koristiti minimalnu dozaciju (25 g/hl) cak bi rekao i nesto ispod (20g/hl) za sigurnu fermentaciju. 3/5

LALVIN EC1118: Prvi put sam se susreo s vinom kojeg je prevrio ovaj kvasac tamo negdje 2009. Radilo se o chardonnayu i zaista je bio dominantan u osobinama u odnosu na ostala 2 kvasca. Tako je pala odluka da ga korisitim na svom pinotu bijelom. Buduci da se radi o bayanus soju koristio sam 2 razlicita nacina prihrane, jedan skolski i jedan radikalniji (citaj umanjeni). Vina su na kraju ispala slicnih karakteristika s tim da je ovaj skolskiji malo aromaticniji. Oba vina su slicnih aromaticnih profila, zasad se osjeti voce, ali i orasasti plodovi. Iznenadjujuce! Samo vrenje je teklo poprilicno ravnomjerno sa ranim startom, eventualno tamo oko 9brixa malo posustaje i sporije zavrsava. S obzirom na iskustvo sa pinotom zadovoljan sam, ali ne u potpunosti pa cu se slj godine okrenuti drugom kvascu. 3/5

UVAFERM 299: Prosle godine koristen na frankovki. S obzirom da nije bila referentna godina tesko je reci, ali vino je bilo solidne boje malo pomaknute arome. Aroma nije bila tipicna za sortu... Kvasac je odradio do kraja iako mu je trebalo podosta vremena.. 2/5

UVAFERM 228: "Zloglasna" 228ica prosle je godine nasla mjesto i kod mene. Probao sam ju na skrletu i rizlingu. Tijekom fermentacije je odavao izraziti potencijal, posebice na rizlingu, na skrletu nesto manje. No nakon pretoka pola tih super vocnih aroma se izgubilo, osobito na rizlingu. Daje vina slabijeg tijela i u mom slucaju slabije aroamtike u odnosu na QA23. Uz svu mogucu ishranu (Go-ferm. fermaid e, optiwhite) poceo se pojavljivati H2S - samo na rizlingu. Sve u svemu fermentacija je tekla dosta linearno i lagano, ali na kraju vina nisu bila superiornih osobina u odnosu na konkurentne kvasce, a istovremeno je prevelika opasnost od pojave stranih mirisa. 3-/5

SIHA 3: Prije 2 godine koristen na mjesavinama. Rani start, ravnomjerno vrenje, ali na neki nacin ukuhane i reduktivne arome. Za mene osobno neugodno iznenadjenje s obzirom na ono sto smo ocekivali od mjesavina. Vjerojatno bi dao dobre rezultate na pinotu i chardonnayu, ali kod mene vise nema mjesta.

SIHA 7: Koristim ga vec 3 godine za redom. Izrazito zahvalan kvasac koji rano starta, nesto jace se pjeni, moze se koristiti u minimalnim dozama i nije mu potrebna jaka ishrana. Na grasevini mi daje odlicne rezultate, jako dobru harmonicnost i aromu, posebice u drvetu. Na rizlingu daje vrlo dobru aromatiku iako nesto drugaciju od one na koju sam navikao, ali i izrazito balansirano vino u kojem kiseline ne strse vec su odlicno ukomponirane. Postuje sortu i kod mene u podrumu THE kvasac za grasevinu... 4/5

SIHA 8
: Ove godine sam ga prvi put koristio na frankovki. Poprilicno brzo krece i brzo fermentira, nisam mu dodavao nikakvu hranu. Daje vino izrazito, IZRAZITO dobre aromatike i boje te poprilicno brzo sedimentira. Za tijelo ne mogu govoriti zbog nacina na koji sam preradjivao frankovku. Pretpostavljam da moze dati i vina jaceg tijela. Ugl. pun pogodak THE kvasac za frankovku, a u buduce, vjerojatno i za cabernet. 5/5

SIHA 10: Koristim ga 2 godine. Daje vino jako dobre aromatike, TIPICNE za cabernet sauvignon, cak i u jadnoj godini kao sto je 2010. Samo tijelo je poprilicno jako i "taninsko", ali boja ne zadovoljava. Kao da se nase grozdje ne moze nositi sa ovim kvascem, ili obrnuto. Pogoduje mu visa temperatura fermentacije sto kod mene nije bio slucaj ove godine. Trazi malo pazljiviju ishranu. Za nesto juznije krajeve i/ili Istru odlican izbor, za kontinent (bez Baranje i Srijema) ne toliko. Definitivno treba sacekati dok se mlado vino stabilizira, ali ovo je kvasac koji NE osvaja na prvu. 3/5

SIHA Cryarome: Ove godine koristen na skrletu, rizlingu, pinotu bijelom i sauvignonu. Aromatican soj koji voli hladnu i sporu fermentaciju. Na sauvignonu je dao najbolji rezultat (12 - 14°C) bolji nego sam ocekivao s obzirom da sam ga prvi put radio odvojeno. Na rajnskom takodjer izrazito dobra aromatika (breskve) pri temperaturi vrenja od 15°C. Skrlet i pinot su takodjer dali bolju aromatiku od konkurencije iako su kipili na ~19°C - nekontrolirano. Obiljezje svih vina koja su odradila ovim kvascem je jaka aromatika i nesto slabije tijelo, svjezina nije izrazenija. jedna zanimljivost mi se javila kod fermentacije rizlinga. Vino fermentirano tim kvascem nije davalo gotovo nikakve arome tijekom burnog vrenja. Nakon smanjenja intenziteta vrenja pocele su se javljati arome koju su s vremenom postajale sve jace i jace.
Kvasac postuje sortu, tj. ne stvara genericke arome koje nemaju veze sa sortom i nije mu potrebna jaca ishrana (bez obzira na prodajne cake) uz minimalnu deklariranu dozaciju. Sve u svemu jako zahvalan kvasac 5-/5
PS susjed ga je prosle godine koristio na grasevini i tamo mi se nije svidio, tj. izbjegavao sam ga koristiti ove god. na grasevini, zato taj (-) u ocjeni

VASON PREMIUM BLANC 12V: Prije 2 godine koristio sam ga na skrletu, vinifikacija u inoxu. To je bila najbolja aroma skrleta ikad i to ne govorim samo za svoj vec opcenito. No nazalost kvasac je imao problema sa kontinuitetom fermentacije te je stao u granici polusuhog, a tijekom zagrijavanja sve te fenomenalne arome su isparile. :/ Kasnije smo saznali da kvasac za optimalan metabolizam zahtjeva (pretjerano) jaku ishranu i aeraciju prije polovice fermentacije. Zbog slucaja koji se nama desio, a koji je posljedice prezahtjevene ishrane, a i nesto vise cijene vise ga ne mislim koristiti.
"Samo" 3/5

VASON PREMIUM ROUGE 30R: Prije 2 godine koristen na frankovki. Odlicna kinetika fermentacije, odlicna boja i nesto slabija (genericka) aroma. Izrazito jako tijelo i poprilicna "tanicnost". Kvasac ne zahtjeva dodatnu ishranu, no zbog te genericke arome koju stvara nisam ga vise koristio. Moja pretpostavka da bi bolje odgovarao kontinentalnom cabernetu. 4/5

VASON PREMIUM ZINFANDEL: Koristen prije 2 god. na cabernetu sauvignonu (prva berba). Nezahtjevan prema hrani, dobra kinetika fermentacije. Dao je vino jako dobre arome i vocnosti, nesto slabijeg tijela i astrigencije, barem za cab sauvignon. Po meni kvasac nije pogodjen za kontinetalne cabernete, iako bi bio odlican izbor za syrah te peljeske plavce. Prije buteljiranja, ali i godinu i pol nakon buteljiranja, osjeti se jaka nota mente i zacina, a preslaba nota bobicastog voca, barem za moj ukus. Stoga opet "samo" 3/5


Slijedece godine u opticaj dolaze Lalvin R2 i SIHA Whitearome + kaj cemo barem jedan tank od svake sorte fermentirati sa autohtonim kvascima (ako godina dopusti) cisto kako neka orijentacijska vrijednost sta i kako za ubuduce... ;)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 06. Novembar 2011, 17:44:20
Jedno pitanje za iskusnije ! Grožđe sam obrao 12. 09., šećer 24 % , kiseline 12 gr/l. Vino vri u hrastovim buradima. Na vranju se i dalje čuje lagano pucketanje, tj vino i dalje radi, što je OK jer na ukusu se oseća blaga slast. E sad pitanje ! Da li ću sa mešanjem i dizanjem taloga sa dna bureta i blagim dodavanjem prihrane obezbediti da u vinu sigurno izradi sav šećer. Ili da ništa ne diram dok ne stane vrenje, pa onda da vidim ako treba da ponovo pokrenem vrenje sa selekcionisanim kvascem.Temperatura podruma je oko 15 stepeni što je dovoljno, inače soj kvasca koji prirodno imam na grožđu, radi i na oko 5 stepeni, istina lagano i vrenje dosta dugo traje. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 06. Novembar 2011, 18:26:35
Samo malo podigni temperaturu u podrumu i malo provetri vino,istoci par litara pa ga ponovo sipaj u bure i vrenje ce se brzo zavrsiti.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 06. Novembar 2011, 22:52:37
Hvala Sale, probaću nemam šta da izgubim. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: milosmtc 07. Novembar 2011, 12:53:02
Da li neko može da mi pomogne gde da kupim kvasac za ponovno pokretanje fermentacije kao i prihranu za isti. ili ako je neko voljan da mi proda tu količinu. Potrebno mi je za 200 l. Hvala puno unapred!!!!!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 07. Novembar 2011, 19:54:24
Prvo moras da ustanovis zbog cega fermentacija nije zavrsena kao sto je trebala.Koliko si stavljao vinobrana?Koja je temperatura prostorije gde se vino nalazi?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: milosmtc 07. Novembar 2011, 21:12:10
Vinobran 10g na 100l, temp je 15 c, slador je bio 22. Grejanje/zagrejavanje prostorije je nemoguće - pokušao sam, i šta god uradio vrati se začas na 15c (u pitanju je podrum).


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: darko 07. Novembar 2011, 22:06:21
za takve kolicine vina mozes grejanje da resis grejacem za akvarijum stim sto ces morati da izolujes sud u kome se vino nalazi od hladjenja, kvasci su tu samo im temperatura ne odgovara


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 15. Jun 2012, 21:17:21
Da li neko zna gde u  Beogradu ili preko porudžbine mogu nabaviti pektolitičke enzime i muskatni kvasac za redukovanu fermentaciju. Hvala unapred. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 15. Jun 2012, 21:35:34
Probaj u revinu na B.brdu,nisam siguran da imaju ali nazovi pa pitaj.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 03. Septembar 2012, 18:02:20
Dosao sam nekako do kvasca 71B,enzima LALLZYME EX-V, A KAO HRANU Go-Ferm PROTECT(?????).Zvao enovitis oni kazu da to i "nije bas hrana" nego treba dodatno da se uzme neka hrana. :scr: .Na sajtovima je medju hranom,a kazu da sluzi za rehidrataciju osnovnog kvasca.Tehnolog iz vinarije gde sam kupio kaze "da Go-Ferm PROTECT dodam kasnije,jer ako ide zajedno sa kvascem ubice celije kvasca" ,a enovitis i njihovi sajtovi SUPROTNO da u njegovom rastvoru dodam kvasac.pA TI SAD BUDI PAMETAN ??? ??? ???ako neko ima iskustvo molim za komentar!!!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 03. Septembar 2012, 18:58:01
Dobro su ti rekli ovi iz Enovitisa. Ovo što si kupio nije hrana za kvasce, i dodaje se u vodu u kojoj ćeš raditi rehidrataciju, zbog bolje otpornosti i vitalnosti kvasca. Ako kupiš hranu, koja gotovo uvijek sadrži amonijeve soli, onda se ta hrana ne smije dodavati kada se vrši rehidratacija.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 03. Septembar 2012, 20:50:09
Hvala bistrice to sam i ja video na ovom linku http://www.sveovinu.com/index.php/topic,101.new.html#new
strana 15.Pitanje jos jedno kad dodati hranu i da li je ona neophodna ako se koristi Go-Ferm PROTECT,jer i u samom grozdju mora da ima neke hrane.Mene je zbunio ovaj tehnolog koji radi za jednu poznatu vinariju(nepristojno je spomenuti koju jer ispao izuzetno korektan time sto mi je prodao male kolicine).


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 03. Septembar 2012, 21:45:45
Jos jedno pitanje za clanove foruma DA LI JE NEKO KOMBINOVAO KVASCE???????


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: YU2M 11. Septembar 2012, 13:38:32
Pozdrav ekipi.
Pročitao sam celu arhivu ove teme, ali mislim da je propuštena bitna informacija, ili je bar ja nisam uočio...
Dakle, ako se koriste selekcionisani kvasci, prehrana se MORA koristiti, kako bi se uskratila mogućnost "gladnim"
kvascima da počnu proizvoditi H2S!!!!
Na predavanju, održanom pre par večeri u Pančevu, gdin. Slavko Resman iz Revina, nas je upozorio na to, uz preporuku
da se hrana doda nakon 1/3 fermentacije...
Verujem da je iskusnima ovo poznato i kao božija zapovest, pa su verovatno i propustili da u temi naglase, što bi neiskusnima
moglo da se razbije o glavu....  :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 11. Septembar 2012, 20:04:06
Nije baš da MORA, pogotovo ne za crne sorte, ali je često poželjno. Naročito u ovakvim godinama, sa kvascima koji imaju veliku potrebu za hranom i sortama grožđa koje prirodno imaju niži sadržaj azotnih materija koje kvasac može koristiti.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strsljeen 16. Septembar 2012, 19:36:12
Gdje konkretno da ih trazim, mislim u kakvim radnjama?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 16. Septembar 2012, 21:02:58
U principu kod specijalizovanih trgovaca koji rade enološka sredstva i opremu, a takvi su smješteni isključivo u vinogradarskim regionima.
U BiH je to područje Hercegovine, a trgovina ima i na vinskoj cesti. Zavisi odakle si možda ti je bliže Hrvatska ili Srbija, a i ponuda je kompletnija.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 20. Septembar 2012, 20:58:43
Ljudi stavio gore navedene  71B,enzima LALLZYME EX-V, A KAO HRANU Go-Ferm PROTECT po upstvu cak 1/2 Go-Ferma sa kvascem a drugiu malo kasnije(pre 5 dana).I evo nikako da krene maceracija(jeste da nisam stavio hranu) :(.jel opasno ako kasnije krene ???


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 20. Septembar 2012, 21:14:57
Mislis fermentacija?Trebala je da pocne,bez obzira da li si stavljao kvasce ili ne.Mozda je niska temperatura?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 21. Septembar 2012, 13:56:24
Ma jok,evo ga danas pocelo da "divlja" :) :) :).Sto mu je toliko trebalo da krene??Dal zbog nedostatka hrane,ali kad ne koristimo selekcionisane kvasce ne dodajemo hranu pa fermentacija brzo krene.Jeste da je grozdje bilo "malo" hladnije",ali podrum je ok.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 21. Septembar 2012, 20:28:31
Eto sam si dao odgovor,ako je grozdje bilo hladno kada je ubrano,trebalo je malo vremena da se kluk ugreje i da krene fermentacija.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 22. Septembar 2012, 15:08:00
Hvala ti sale posle sam i ja shvatio  :thumb:.Da li da produzim  vreme do pretakanja na 9 dana zbog kasnjenja maceracije?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 23. Septembar 2012, 20:49:43
Citat
Hvala ti sale posle sam i ja shvatio  .Da li da produzim  vreme do pretakanja na 9 dana zbog kasnjenja maceracije?

Mislis zbog kasnjenja fermentacije?Maceracija je drugi proces gde se estrahuju bojene tvari iz pokozice grozdja i prelaze u siru.Nije to bas precizno odredjeno kog dana otakati sa komine,ja to radim kada se burno vrenje utisa,ne gledam koji je tacno dan,nego otvorim vinifikator,malo promesam kljuk i pogledam,ako se vrenje smirilo otacem,ako i dalje peni sacekam jos malo.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 24. Septembar 2012, 14:04:02
Hvala!!!!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 24. Septembar 2012, 21:09:25
U vinarstvu nijedna godina nije ista. Prosle godine su mnogi imali problem sa mirisom na barena jaja a ova godina i pored visoke temperature je karakteristicna pored ostalog da kvasci krecu tri cetiri pa i pet dana po ubacivanju. Koji je uzrok neznam ali znam da kad krene to ide kao svila, pa nemojte to da vas brine.
Jedna dopuna za hranu za kvasce, opet iskustvena. Kada nemate hranu za kvasce onda razmnozite kvasce u vecoem boju na taj nacin sto cete aktivirane kvasce, mislim na startno, ubaciti u dvadesetak litara sire i sacekati ih da krenu, umnoze se, pa tu aktiviranu siru sipajte u u ostalu siru. Tako cete imati  mnogo vise aktivnih jedinica kvasca nego kad startno aktivirani kvasac odmah ubacite u kompletnu siru.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 25. Septembar 2012, 12:59:42
Citat
Kada nemate hranu za kvasce onda razmnozite kvasce u vecoem boju na taj nacin sto cete aktivirane kvasce, mislim na startno, ubaciti u dvadesetak litara sire i sacekati ih da krenu, umnoze se, pa tu aktiviranu siru sipajte u u ostalu siru
:thumb: :thumb: Peco sta bi mi bez tebe !!!:).Nisi samo napisao koliko dugo da traje to razmnozavanje.Jel to znaci da nekad kad imamo manjak kvasca za kolicinu grozdja, mozemo ovako da se snadjemo?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Robert 25. Septembar 2012, 13:12:24
...a ova godina i pored visoke temperature je karakteristicna pored ostalog da kvasci krecu tri cetiri pa i pet dana po ubacivanju. Koji je uzrok neznam ali znam da kad krene to ide kao svila, pa nemojte to da vas brine...

Pre neki dan sam pričao sa drugarom koji pravi vino i on se žalio da kvasci sporije počinju da rade...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 25. Septembar 2012, 19:24:39
Jedna dopuna za hranu za kvasce, opet iskustvena. Kada nemate hranu za kvasce onda razmnozite kvasce u vecoem boju na taj nacin sto cete aktivirane kvasce, mislim na startno, ubaciti u dvadesetak litara sire i sacekati ih da krenu, umnoze se, pa tu aktiviranu siru sipajte u u ostalu siru. Tako cete imati  mnogo vise aktivnih jedinica kvasca nego kad startno aktivirani kvasac odmah ubacite u kompletnu siru.
Može i jedna „teoretska“ dopuna kod hrane za kvasce .
Ako u tom trenutku nemate šta da jedete kod kuće nemojte tamo voditi društvo, jer samo se može desiti da zajedno gladujete. Tako da jedino rješenje ostaje da kuću napunite hranom.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: vladan 25. Septembar 2012, 20:47:57
Bravo Bistrice, primer je vise nego dobar, ali ja mislim da je Peca mislio ako nema dovoljno kvasaca onda je njegovo iskustvo sasvim OK. I ja sma nekada kupovao manju kolicinu kvasaca u NS institutu pa sam ih razmnozavao kako je Peca opisao pa ih onda koristio u potrebnoj kolicini.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 25. Septembar 2012, 21:11:01
Ma umnožavao sam ih i ja iz dva dobra razloga, jer sam ih primjenjivao na voću koje ima znatno manje šećera od grožđa, i jer za rakiju nisam radio sumporenje pa mi je to bio način ostvarenja brže dominacije i preuzimanja fermentacije od strane „mojih“ kvasaca. Moguće da se mislilo i na to, ali ovdje je bila priča o sporijem početku vrenja za koji je pored velike koncentracije šećera (osmotski šok), i eventualno većeg sumporenja, najvećim dijelom zaslužan nedostatak dostupne hrane za kvasce.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: vladan 25. Septembar 2012, 21:47:01
Ma, skroz si ti u pravu, mene je zadivilo to sto ja kada sam procitao Pecin post, prvi deo koji se odnosi na hranu mi je promakao a drugi deo koji se odnosi na razmnozavanje kvasaca, sam za sebe, je, kako se i Ti slazes, OK. A onda sam se zadivio tako slikovitom zivotnom primeru. Ne znam koliko imas godina, ali rekao bi izmedju 30 i 40 jedino u tim godinama covek moze nakupiti toliko znanja i biti jos uvek tako vispren. Ovo nije pitanje vec konstatacija.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 25. Septembar 2012, 22:27:53
Evo kako je to bilo krajem sedamdesetih godina. Iz glavne laboratorije iz Zemuna u krnjevo dodje bure od dvesta litara aktiviranog kvasca. Mi jednu polovinu stavimo u cisternu za fermentaciju a bure dopunimo sa svezom sirom koja se do sutradan aktivira pa u nedogled tako sve dok traje kampanja prerade i do tri sedmice. Hrana za kvasce tada nije koristena A vino se izvozilo za Japan. Posle par godina Japanac je donosio kilogram dva kvasca i na isti nacin smo ga razmnozavali i odrzavali do kraja prerade graozdja. u medjuvremenu tehnologija je napredovala pa su se pojavile i hrane za kvasce, a i komercijalizacija je dosla do izrazaja. Sto da ti trgovac prica kako od malo kvasca da napravis mnogo, kad je njemu lepse da ubacujes oko 30 grama na svakih 100 litara sire. I jos jedan osvrt na kvasce i njihovu brojnost, u jednu njivu udje 20 radnika i do dorucka je obradi i nije potrebno ni dorucak da im dajete jer se nisu ni dobro zagrejali, tako i sa kvascima ubacis veliku kolicinu jedinica i one odrade i neosete glad.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 26. Septembar 2012, 00:14:31
Ova priča o kontinuiranoj fermentaciji je aktuelna i danas, jedino što je ograničena i ne ide u beskonačnost zbog uticaja na kvalitet vina. Normalno da se podrazumijeva da grožđe ili mošt imaju dovoljno hrane. Ako su u pitanju crna vina tu hrana često nije potrebna. Bijela se isto mogu raditi bez nje ali bi to često zahtijevalo maceraciju. Postoje još i sorte koje su naprosto siromašne azotnim materijama, kao što je rajnski rizling na primjer. Ovakve godine su posebna priča.

Trgovci sa pričom o količini kvasca nemaju ništa, nego činjenica da alkoholno vrenje započinje kvasac tek kada postigne određeni broj živih ćelija koji se iskazuje na mililitar mošta, a pouzdano ga završava vitalni kvasac koji brojem razmnožavanja nije izgubio željene karakteristike. Nema potrebe naglašavati važnost fermentacionih aroma vina.

Citat
I jos jedan osvrt na kvasce i njihovu brojnost, u jednu njivu udje 20 radnika i do dorucka je obradi i nije potrebno ni dorucak da im dajete jer se nisu ni dobro zagrejali, tako i sa kvascima ubacis veliku kolicinu jedinica i one odrade i neosete glad.
Ovo bi bilo simpatično da se ne zaboravlja na relativni pojam vremena u različitim životnim vjekovima različitih biča ili organizama. Čovjek živi prosječnih 70 godina, a kvasac 40 sati, tako da kvascu vrijeme teče brže za preko 15.000 puta. Kako ovaj period do doručka nije ni treptaj oka u kojem bi kvasci završili vrenje pa ga ne mogu iskazati brojem probat ču sa kontra paralelom. Čovjeku bi doručak iz perspektive kvasca bio negdje nakon sedam godina. Mislim da bi se ta njiva i prije „doručka“ osjetila na leševe kao što se osjeti i vino na sumporna jedinjenja ako kvasci ostanu bez hrane.   


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 26. Septembar 2012, 10:30:15
Kako se ova prica uklapa u to da se kvasvi reprodukuju u 20 generacija i da svaka zivi 2h,pritom svaka sledeca generacija ima sve tanju opnu i slabije dejstvo.Da li je radjeno ispitivanje posle koliko vremena je optimalno koriscenje takvih kvasaca.Jer se oni mnoze eksponencijalno.Posle 10h trebalo bi da ih bude 1000 puta vise???I da li dobijanjem na brojnosti gubimo kvalitet?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 26. Septembar 2012, 18:20:53
Već je napisano u citatu, a pojam 5 recikliranja bi bio 5 fermentacija.
Nije 5 generacija nego 5 recikliranja, u kojima ima mnogo više generacija. Kvasac u normalnim okolnostima živi negdje oko 20 generacija. Jedna generacija je ono što nastaje svaka dva sata, dok traje razmnožavanje.. Za svaku novu generaciju kvasca je karakteristično da ima sve tanju i tanju membranu čime postaje osjetljiviji na uticaje iz fermentacionog materijala i ne samo da to može da rezultira prekidom fermentacije, nepreviranjem cjelokupnog šećera, nego i  obavezno znači slabiji aromatski kvalitet.
Pokušat ću još nabacati ponešto.
Kod kvasaca je upotrijebljen termin eksponencijalnog rasta zbog takve funkcije koja na dijagramu pokazuje stalni rast broja jedinki. Jedne se rađaju, druge umiru, ali ukupan broj raste. Rast tog broja je geometrijska progresija, nešto manja od 1:2:4:8:16… na svaka dva sata. Što znači da se njihov broj uveća 16 a ne 1000 puta. Za brzo započinjanje fermentacije kod unošenja kvasaca se preporučuje neka doza od 20-30 grama, što u stvari osigurava njihov broj oko 5 miliona na mililitar mošta. Za prosječno 5 generacija se postiže njihov broj manji od idealnih 160 miliona po mililitru mošta jer ih negativni faktori ograničavaju (šećer, sumpor, pH, alkohol, temperatura… eventualni nedostatak potrebne hrane i posebnih materija za izgradnju ćelijske membrane). Tada su postignuti uslovi za dominaciju i punu fermentaciju. Nakon toga nastupa faza u kojoj kvasci više ne mogu povećavati ovaj broj i on u toj fazi stagnira. U oba faze se radi o svojevrsnom signalu iz okruženja, odnosno reakciji kvasca na postojeće životne uslove. Ovdje je samo rečeno nešto o njihovom broju sa aspekta količine i njihovog funkcionisanja vezanog za to. Dakle nije ista priča o reprodukcionim sposobnostima kvasca, vitalnosti i njegovom aromatskom uticaju, i uticaju svake pojedinačne faze života kvasca u kojima on proizvodi više ili manje nusprodukata alkoholnog vrenja, pa tako utiče na aromu. Ovo 5 recikliranja iz citata sa početka teksta je granica na kojoj značajno pada njegova reprodukciona sposobnost pa nije više za upotrebu, a vitalnost slabi svakom novom generacijom. Nešto kao klijavost sjemena. Kad nešto velikim dijelom proklija onda je to dobro, ali time nismo ništa rekli o tome kakve plodove donosi to sjeme. Teoretski se još može reći da brojnost direktno ne smeta ali smeta indirektno. Veća količina znači više pokupljene hrane u startu a manje za one nove generacije. Trajanje svake faze životnog vijeka kvasca znači nešto drugačiju količinu i strukturu nusprodukata vrenja. Veća količina u startu više uginulih kvasaca u talogu pa je to onda pogodno tlo za kontaminaciju i nastanak nepoželjnih aroma…. i moram samo još onaj najvažniji. Apsolutna startna dominacija jednog soja kvasca je nešto za šta u vinarstvu već duži niz godina postoje dva sukobljena tabora, zbog ne tako rijetkih i u određenim segmentima lošijih rezultata prirodno prisutnih kvasaca, i onih selekcioniranih koji daju dobra ali uniformirana vina, sa izostankom veće aromatske raznovrsnosti. Vrijeme će ih spoznajama sve više miriti na nekom novom nivou i voditi ka balansu u kojem je jako važno kretanje istovremeno ili naizmjenično u više pravaca, sa različitim intenzitetom.

Dakle, kada bih morao da biram onda bih kod vina stvar radije vodio usmjereno i kontrolisano ka smanjenju a ne povećanju od propisane doze ili količine dodanih selekcioniranih kvasaca, dozirano puštajući one prirodno prisutne da brojem a time i doprinosom obogate vino.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: peca50 26. Septembar 2012, 21:27:59
I na kraju sta je pesnik hteo da kaze..... Pa meni nije jasno ali cu mozda saznati. Kvasci, hrana za kvasce u ovoj temi su postavljeni da se dosta nauci, da se nauceno primeni, a ko nemoze u detalje i sto posto kako treba uradi, on ce da nadje alternativu najblizu pravilnom resenju, i zato ja ispricah ovu moju pricu, pa ce citaoci ovih redova odluciti kako da urade svoje vino.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 26. Septembar 2012, 21:37:27
Ko pita taj i sazna.
Pjesnici ko pjesnici pričaju ponekad čudnim, jako blagim i nježnim jezikom, a mogu i da zagrme kad zatreba. Ovaj put je to samo poruka da se bajke pričaju maloj djeci ali ne i onoj malo većoj.
Citat
Kada nemate hranu za kvasce onda razmnozite kvasce u vecoem boju na taj nacin sto cete aktivirane kvasce, mislim na startno, ubaciti u dvadesetak litara sire i sacekati ih da krenu, umnoze se, pa tu aktiviranu siru sipajte u u ostalu siru. Tako cete imati  mnogo vise aktivnih jedinica kvasca nego kad startno aktivirani kvasac odmah ubacite u kompletnu siru.
Za malo veću djecu bi bilo da se hrana ne može nadomjestiti dodavanjem većeg broja kvasaca, nego se tako dobiva još gori efekat.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: THC 26. Septembar 2012, 22:18:37
 
...
Apsolutna startna dominacija jednog soja kvasca je nešto za šta u vinarstvu već duži niz godina postoje dva sukobljena tabora, zbog ne tako rijetkih i u određenim segmentima lošijih rezultata prirodno prisutnih kvasaca, i onih selekcioniranih koji daju dobra ali uniformirana vina, sa izostankom veće aromatske raznovrsnosti.

Da li iz ovoga mozemo da zakljucimo da
1. Da fermentacija selekcionisanih kvasaca daje veci koificijent sigurnosti da ce vino na kraju da bude dobro - ali ne i izuzetno
2. Da spontanom fermentacijom koristeci prirodne kvasve kojih moze biti vise vrsta na samom grodzu , rizikujemo da dobijemo lose vino ili da fermentacija stane , ali da ako se desi da nam je priroda bas tog trenutka berbe "ostavila" kvalitetne kvasce koji ce prirodnim spontanim putem da fermentisu grozdje i s obzirom na to da ih ima vise vrsta , svaka od njih da svoj doprinos ( boja / arome / kisolost ... ) dobijemo vrhunsko vino - (verujem da je i ovo razlog da Vrhunske Vinarije imaju razlicite cene za razlicite godine berbe , nekad vecu cenu za mladje vino ) koje ne mozemo dobiti selekcionisanim kvascima.

Ako je ovo istina odna je pod
#1 ekonomski opravdano
a meni licno
#2 je izazov posto ovo radim za sebe i bliznje - pa kad dodjem kod strica na slavu a gosti kazu , mali nema sanse da si ti ovo napravio  ;D

Jedan citat za one koji znaju engleski
--
Reichsgraf von Kesselstatt "Josephshofer" Riesling Spatlese 2009 - $33
100% Riesling. Vines are planted on the magnificent slate slopes lining the valleys of the rivers Mosel, Saar and Ruwer. All work in the vineyards is exclusively done by hand. The goal is to increasingly bring forth the terroir of every wine’s vineyard of origin. Therefore, the yeasts that naturally occur in the vineyard are used to encourage spontaneous fermentation, which takes place in stainless steel in order to conserve and foster the intensive, fruity character of Riesling. Lengthy aging on the fine lees underscores the refreshing fruit, clarity and transparency of Mosel Riesling wines – filigree wines with an elegant lightness and a unique mineral tone.
--
Da dodam slobodni prevod Goolgl-a
--
Реицхсграф од Кесселстатт "Јосепхсхофер" ризлинг Спатлесе 2009 - $ 33
100% Ризлинг. Винова лоза се сади на величанственим шкриљца падинама облоге долину реке Мосел, Саар и Рувер. Сав рад у виноградима врши се искључиво ручно.Циљ је да се све изведе на терроир од винограда сваког вина порекла. Дакле, квасац који природно јављају у винограду се користе за подстицање спонтане ферментације, који се одржава од нерђајућег челика у циљу очувања и неговања интензивну, карактер воћни од ризлинга. Дуготрајних старење на фином муља наглашава освежавајуће воће, јасноћу и транспарентност Мосел ризлинг вина - филиграна вино са елегантном лакоћом и јединствен минералне звона.
--


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 26. Septembar 2012, 23:09:37
Uslovno rečeno da, i sa ublaženim izrazima. Vino sa selekcioniranim kvascima nema razloga da ne bude izuzetno ali mu često nedostaje ona naglašena nijansa originalnosti, terroir. 
I nije dovoljno očekivati da će nam priroda sama od sebe pokloniti kvalitetne kvasce. Njih treba odgajati kroz godine vinogradarenja i podrumarenja, ali ne svakakvog. Kod onih najvećih nije čak cijela istina ni u tome, nego i na individualnoj saradnji sa institutima koji imaju velike arhive izdvojenih autohtonih kvasaca, pa i u kombinacijama i kupažiranju vina od jednih i od drugih kvasaca.   


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dejan.li 03. Oktobar 2012, 01:02:33
Moze li jedno konkretno pitanje. (pomalo slabo baratam sa tim vinskim terminima pa ne zamerite) Otocio sam vino, posle muljanja (oko 100l belog i isto toliko crnog), do sad nisam stavljao nista, ni vinobran ni kvasce...enzime... Sta sad treba da radim? I kad sta da stavljam (i koliko).
Unapred hvala. :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 03. Oktobar 2012, 08:38:01
Pusti savjete u ovakvim situacijama. Sve se to mora lično proći. Isto kao sa pubertetom i seksom. Prvi put si samo nesiguran i imaš strahove, a nakon toga te više niko ne može ubijediti da nisi stručnjak.  :D:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 04. Oktobar 2012, 20:20:55
Hahaha, dobro sroceno!  :lol:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: panther 05. Oktobar 2012, 10:02:28
I mene zanima isto sto i dejan.li-a pa bih zamolio za odgovor. Izmuljao sam grozdje i otocio, nisam nista stavljao, ni vinobran ni kvasce, pa me zanima da li je potrebno da sada dodajem vinobran i da li bi sada dodavanje vinobrana zaustavilo ili usporilo vrenje? Ja sam mislio da vinobran dodam tek posle vrenja tj. pre drugog pretakanja.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 05. Oktobar 2012, 14:19:27
Do 5 grama vinobrana na 100l vinobrana je ok ako su ti uslovi u podrumu dobri.Trebalo bi da uspori a ne i da prekine.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: YU2M 08. Oktobar 2012, 11:48:25
I nije dovoljno očekivati da će nam priroda sama od sebe pokloniti kvalitetne kvasce. Njih treba odgajati kroz godine vinogradarenja i podrumarenja, ali ne svakakvog.

Nije mi odgovor trenutno nužan, ali može biti interesantan.....
Pod pretpostavkom da smo sumporisali širu, te da je potom došlo do spontanog vrenja dejstvom autohtonih kvasaca sa grožđa (dakle, bez dodavanja selekcionisanih), te da smo dobili vrhunsko, ili kvalitetno, ili bar nama dopadljivo vino, postoji li bilo kakav način da u amaterskim uslovima sačuvamo te kvasce za sledeću berbu i koristimo ih kao svoju selekciju?
poz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 08. Oktobar 2012, 14:25:23
Nije pitanje da li postoji način da se oni sačuvaju, nego šta bi time dobio kada bi to i uradio?

Neizostavnu kontaminaciju drugim mikroorganizmima.
Izostanak potrebnog uticaja kvasaca ne-saccharomyces koji su značajnim dijelom i dali pečat prvobitno dobivenom vinu, zajedno sa ostalim iz roda saccharomyces.
Dobivanje kvasaca sojeva Saccharomyces cerevisiae čiji uticaj na aromu i dalje ostaje upitan, jer aroma u tvojoj prvoj situaciji je stvar sveukupne interakcije svih kvasaca i drugih uticaja, od kojih su najvažnije karakteristike mošta.
„Istrošenost“ kvasca koji je prošao fermentaciju je evidentna i u činjenici da se ona kontinuirano provodi samo još na stolnim vinima, zbog lošijeg kvaliteta. Bilo koji kvasac koji je prošao fermentaciju nema više mogućnost prvobitnog aromatskog uticaja uslijed izloženosti za njega jako nepovoljnim životnim uslovima, što fermentacija jeste (etanol, SO2, pH, temperatura, nedostatak hrane ili svega onoga od čega gradi svoju membranu…), a što je potpuno različito od njegove reproduktivne sposobnosti (razmnožavanja).
Na kraju krajeva postoji i fenomen reakcije na situaciju kada se kvasac jednostavno „isključi“ u uslovima kada oko njega drugi mikroorganizmi masovno ugibaju. Zbog toga se i preporučuje da se u slučaju prekida fermentacije ide sa drugim sojem a ne onim istim kod koga je prekid i nastao.    
Ko zna koji bi se soj u ovoj situaciji „probudio“ a koji ne.

Još samo ono… da je više nego realna pretpostavka da je ovaj kvasac koji bi ti sada pokretao vrenje i u startu imao znatno lošije karakteristike od onog selekcioniranog-kupovnog, jer inače bi došao Lallemand da ga „ubere“ iz tvog vinograda.  :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: YU2M 08. Oktobar 2012, 20:36:37
Nije pitanje da li postoji način da se oni sačuvaju, nego šta bi time dobio kada bi to i uradio?
Neizostavnu kontaminaciju drugim mikroorganizmima.
Pretpostavljam prvenstveno plesnima. Ali u tom ih slučaju nisam sačuvao.  ;D
Citat
Dobivanje kvasaca sojeva Saccharomyces cerevisiae čiji uticaj na aromu i dalje ostaje upitan, jer aroma u tvojoj prvoj situaciji je stvar sveukupne interakcije svih kvasaca i drugih uticaja, od kojih su najvažnije karakteristike mošta.
Eto, a ja se ponadao da je RNK u kvascima od presudnog uticaja...
Citat
„Istrošenost“ kvasca koji je prošao fermentaciju je evidentna. Bilo koji kvasac koji je prošao fermentaciju nema više mogućnost prvobitnog aromatskog uticaja , a što je potpuno različito od njegove reproduktivne sposobnosti (razmnožavanja).
Nemam nikakvog osnova da sumnjam u ovo, ali sam se ipak nadao da postoji neki način da se, eventualno, izvede neka nova generacija ( u uslovima van šire), koja bi, kao oporavljena, mogla da posluži....  :(

Citat
Još samo ono… da je više nego realna pretpostavka da je ovaj kvasac koji bi ti sada pokretao vrenje i u startu imao znatno lošije karakteristike od onog selekcioniranog-kupovnog, jer inače bi došao Lallemand da ga „ubere“ iz tvog vinograda.  :)
Pa to ti kažem...  :lol:

Šalu na stranu, zašto sam uopšte i postavio pitanje:
Naime, čitajući forum, nadjoh informaciju da će selektovani kvasci uglavnom dati dobra vina ( ponekad i vrhunska) a da ona vrhunska ipak možemo očekivati uglavnom od autohtonih, koji se nalaze na grožđu ( ako ne prorade neki levaci  ::) ).
Isto tako, ima informacija da viševekovni proizvođači imaju svoje selekcije kvasaca, koje upravo i daju pečat njihovim vinima...
Fakat je da prosečan konzument, koji proba npr. Mačkov Camerlot, Vrbicin Tarpoš, cabernet souvignon Casillero del diabolo ili plavac mali iz jednog Benkovačkog privatnog podruma biti zadovoljan svim ovim ( i mnogim drugim) vinima, te da će teško, obzirom da nema aparaturu, niti prefinjeni osećaj za sadržaj kiselina ( pogotovo zato što je prosečni konzument nema odjednom sve uzorke ispred sebe) moći da pronadje bilo kakvu realnu razliku, osim u ceni....
Dakle, to je ono što nam nude selektovani kvasci... I nemam ništa protiv toga, kao vinar u pokušaju.
Niti pak imam uslove da vršim sopstvene selekcije kvasaca, obzirom da nemam svoj vinograd, niti "proizvodnju" koja bi bila vredna ovakve zafrkancije.....
Pitanje sam postavio kao teoretsko, u nadi da bi možda nekom drugom odgovor mogao pomoći, obzirom da vidim da medju forumašima ima i onih, koji imaju svoje vinograde. Naravno, u nepoznavanju fiziologije kvasaca, pretpostavio sam da postoji čak i neka kombinacija više sojeva, koji bi se mogli uvek ponašati slično i razvijati odredjene osobine vina u sličnim uslovima...
U svakom slučaju, Bistrice hvala na iscrpnom i preciznom odgovoru. Opet sam nešto naučio. Ne kaže narod džaba: čovek se uči dok je živ, a deca dok je učiteljica mlada...
poz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: djordjvas 12. Oktobar 2012, 17:16:01
Sta mislite o turbo vinskom kvascu!?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 12. Oktobar 2012, 19:21:26
Nije vinski, nego samo turbo kvasac.
Ima jako veliku brzinu fermentacije, naročito na višim temperaturama, kao i sposobnost previranja šećera iznad 16% alkohola. Dakle nije dobar ni za vino ni za rakiju, nego se „ubio“ za neku debelu šećerušu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Black 18. Oktobar 2012, 17:45:17
Za moje vino od ribizli sam uzeo Vrelko kvasac ( 10 gr na 30 l. šire) i otopio ga po propisu a onda stavio u 6 l. šire preko noći da proradi pa sam ga sutradan  sipao u ostatak šire u buretu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Black 20. Oktobar 2012, 11:29:19
Za moje vino od ribizli sam uzeo Vrelko kvasac ( 10 gr na 30 l. šire) i otopio ga po propisu a onda stavio u 6 l. šire preko noći da proradi pa sam ga sutradan  sipao u ostatak šire u buretu.
U vezi ovoga gore. Burence se nalazi u otvorenoj šupi , a noći su hladne. Jutros sam izmerio 15 stepeni temperaturu šire , iako sam ogrnuo burence ćebetom. Vrenje još nije krenulo , verovatno zbog hladne šire. Izneo sam burence u baštu , na sunce , jer želim tako da zagrejem širu. Molim odgovor , da li sam ispravno postupio.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 20. Oktobar 2012, 15:48:15
Pre par godina koristi sam vrelko u jednom eksperimentu sa penušavim vinima. Rezultat je bio odličan šampanjac sa ukusom piva, za istinu nakon dve godine ukus piva se izgubio. Ali ostaje činjenica da je vrelko pivski kvasac, a ne vinski. I ne preporučujem ga u proizvodnji vina, pa makar i od ribizle. Jedino je prihvatljiv za proizvodnju rakije. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 20. Oktobar 2012, 19:04:24
Molim odgovor, da li sam ispravno postupio.
Svi selekcionirani vinski kvasci, kakav je i vrelko, uspješno pokreću fermentaciju i na postojećoj temperaturi, doduše nešto sporije nego kada je ona viša. Normalno da to zavisi i od ostalih faktora, i svi skupa će odrediti trenutak u kojem će se to desiti. Optimalna temperatura za razmnožavanje ovih kvasaca je oko 28°C. Potpuno drugo nešto je priča o optimalnoj temperaturi fermentacije sa aspekta uticaja na kvalitet budućeg vina. Kako je ovo važnije, temperatura se u stvari i prilagođava tome a ne onoj optimalnoj za razmnožavanje. Ako si pitao samo za start fermentacije onda nisi ništa pogrešno uradio. Pogotovo kada si išao sa ovako jačom dozom sumpora i ostalim što si ovdje radio.    


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Black 20. Oktobar 2012, 21:14:17
Zahvaljujem na odgovoru!
Kada sam danas merio tempeaturu šire posle skoro celog dana na suncu , , bila je 26 stepeni , i na površini se već primećuju bele površine - nadam se da je to početak vrenja.
Planirao sam da mi burence bude na suncu 2-3 dana  od početka vrenja, do prvog ceđenja kljuka a da ga potom prebacim u šupu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Black 20. Oktobar 2012, 21:19:03
Pre par godina koristi sam vrelko u jednom eksperimentu sa penušavim vinima. Rezultat je bio odličan šampanjac sa ukusom piva, za istinu nakon dve godine ukus piva se izgubio. Ali ostaje činjenica da je vrelko pivski kvasac, a ne vinski. I ne preporučujem ga u proizvodnji vina, pa makar i od ribizle. Jedino je prihvatljiv za proizvodnju rakije. Pozz.
Ne znam , prvi put koristim malo pakovanje ovog kvasca  za vino. To su žute kesice sa natpisom ,, vinski kvasac'' i sa 10 gr. kvasca Ima ga za belo i roze , kao i posebno za crno vino. Do sada sam koristio veliko pakovanje Vrelka  ( od 200 gr) , kesica je tamne boje ( ako se dobro sećam) ali koristio sam ga za kominu namenjenu isključivo rakiji. Pozz i hvala na sugestiji , obratiću pažnju na ukus vina.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 02. Januar 2013, 19:47:17
Nakon nekoliko tjedana istrazivanja, prikupljanja podataka i koncipiranja objavljujem vlastitu tablicu selekcioniranih kvasaca, prvenstveno orjentiranu na nas sortiment. Bez obzira na to, tablica moze posluziti svim vinarima kao polazisna tocka u fermentaciji Vaseg grozdja. Svakako cu cijeniti povratne informacije jer je sama tablica uvod u jedan ozbiljniji i sveobuhvatniji projekt...

Tablica kvasaca s detaljnim opisima i parametrima by Hrvoje Košutić/Vina Košutić (http://www.vina-kosutic.hr/download/Kvasci_2013.pdf)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: jon 03. Januar 2013, 15:52:17
Svaka cast,Koshpa!!!  :thumb:
Ovom tablicom si meni a i sigurno mnogim drugima pomogao i skratio muke u istrazivanje!Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: miticd 03. Januar 2013, 16:00:44
Hvala!!!!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Vali 04. Januar 2013, 08:24:57
Hvala Koshpa .sjajno


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 19. Avgust 2013, 15:02:05
Nakon nekoliko tjedana istrazivanja, prikupljanja podataka i koncipiranja objavljujem vlastitu tablicu selekcioniranih kvasaca, prvenstveno orjentiranu na nas sortiment. Bez obzira na to, tablica moze posluziti svim vinarima kao polazisna tocka u fermentaciji Vaseg grozdja. Svakako cu cijeniti povratne informacije jer je sama tablica uvod u jedan ozbiljniji i sveobuhvatniji projekt...

Tablica kvasaca s detaljnim opisima i parametrima by Hrvoje Košutić/Vina Košutić (http://www.vina-kosutic.hr/download/Kvasci_2013.pdf)
Podsjetite se ove tablice i prilagodite vasim uvjetima. ;)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Misko77 10. Septembar 2013, 10:56:19
Potrudio sam se da iščitam sve napisano na temu kvasaca, hrane, enzima i ostalih tema.
Mnogo dobrih saveta, mišljenja.

Ove godine planiram da pokušam da napravim belo vino od 200kg kupljenog grožđa.
Iz Enovitisa sam naručio sumpovin, Cuvee Blanc, bentonit, Opti White, Lalvin QA23. Možda sam preterao, ali razmišljam da kad krenem korišćenjem "pomoćnih" sredstava da je bolje sve u kompletu nego nešto da, nešto ne.
Barem dok za koju godinu ne stasaju čokoti pa ne budemo imali punu kontrolu i nad ulaznom sirovinom odnosno svoje grožđe.

Jedna dilema, uslovno rečeno problem, je što u Enovitisu trenutno nemaju selekcionisane hrane za kvasce nego samo neselekcionisane. Uzeo sam potrebnu količinu neselekcionisanih, u nadi da ću negde naći malu količinu selekcionisane.

Da li je problem koristiti neselekcionisanu hranu ili može?  :scr:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 10. Septembar 2013, 19:38:07
Nema selekcionisane i neselekcionisane hrane za kvasce. Postoji samo hrana za kvasce i ono što se dodaje za zaštitu i vitalnost kvasca a to su inaktivni kvasci (uginuli kvasci), pa još i oni sa nekim specijalnim efektima u fermentaciji i na aromu, kao ovaj Opti white. Hranu za kvasce nisi kupio.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Misko77 11. Septembar 2013, 09:35:57

Čovek iz Enovitisa mi je rekao otprilike 'nema selekcionisane hrane, samo obična'. Tačnije prvo je rekao nema hrane, a na moje ponovljeno pitanje da nema niti neku malu količinu rekao je da ima, ali ne selekcionisane.
Šta je on pod tim mislio ne znam, ali tako je bilo.

I tu (običnu ili kakvu god) hranu sam i uzeo kao što sam i napisao. Moje dilema je bila da li će biti problem koristiti takvu hranu uz selekcionisane kvasce.
Ako je hrana za kvasce = hrana za kvasce onda nema problema. Biće valjda vina.  :)

Hvala na odgovoru.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 11. Septembar 2013, 11:13:18
Samo konstatujem da hranu za kvasce nisi kupio, i ništa drugo.
Normalno da će biti vina, a grožđe prirodno u sebi sadrži određene količine hrane za kvasce. Ovaj QA23 inače ima manje zahtjeve za hranom pa se nadam da će bez problema ići i do suhog vina, naročito uz pomoć ovog što nazivaš hranom.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Misko77 11. Septembar 2013, 12:51:56
Nisam hranu naveo kad sam nabrajao ostalo, nego kasnije u tekstu, ali kažem kupio sam i hranu. Siguran sam.
Za potvrdu stiglo sve pre minut! (ja presretan kao svako pravo dijete kad dobije novu igračku).  ;D

Ovako: Sumpovin, QA23, Opti White, Go Ferm, Cuvee Blanc, bentonit i tri kesice hrane za kvasce - Enovitis pakovanje po 50g, piše Hrana za kvasce

Hvala još jednom i živjeli!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Oliver_ 23. Septembar 2013, 20:23:36
Danas sam stavio kvasce u grozdju koje sam juce izmuljao i sumporisao.E sad me interesuje da li sam to sve dobro odradio.
S obzirom da je temperatura napolju oko 20 stepeni preko dana a nocu i nesto hladnijie a bacva mi je napolju,vrenje jos nije pocelo.Da li je dobro sto sam kvasce stavio u toplu vodu temperature 35 stepeni(kako je pisalo u uputstvu na kesici kvasca) i ostavio da odstoji oko 20 minuta,temperatura sire je bila oko 18 stepeni i posle stajanja kvasaca u vodi temperatura vode je spala na 28 stepeni i onda sam ih pomesao sa sirom.Da li je to ok uradjeno?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 23. Septembar 2013, 21:36:37
Sve je to dobro urađeno. Inače temperaturni stres je nešto što nije preporučljivo i bolje da se ne desi, ali i da se desi ne bi to bio pomor za kvasce, nego uticaj na aromu budućeg vina.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Oliver_ 23. Septembar 2013, 22:39:09
Znaci kvasci ce i pored tog temperaturnog soka da odrade posao?
Sad samo treba da cekam spoljnu temperaturu da bi pocelo vrenje?
Da li bi bilo bolje da sam kvasce aktivirao na temperaturi vode manjoj od 35 stepeni( na primer na temperaturi vode od 18 stepeni kolika je bila i temperatura sire u to vreme) iako je na kesici pisalo da temperatura vode treba da bude 35 stepeni?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 23. Septembar 2013, 22:45:10
Ovih 10 stepeni razlike je tolerantno, nema tu izraženog temperaturnog stresa. Treba se pridržavati uputstva za temperaturu kod rehidracije. Ostale niže temperature su gora opcija.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Majorsky 01. Oktobar 2013, 16:17:03
Drugari posto sam ja jos uvek neiskusan u pravljenju vina(ovo mi je druga godina kako ga pravim) interesuje me da li sira promeni boju kad se ubaci kvasac?Ja sam juce moje vino otocio u bure za vrenje,pre toga je 48 sati stajalo na kljuku sorte(hamburg,vranac i malo slankamenke)i ispalo je bas onako kakvo sam hteo crveno poput tikveskog rozea mozda malcice tamnije.Medjutim kad sam ubacio kvasac vino je promenilo boju,sad je skoro braon boje :(.Prvo sam ubacio hranu za kvasac tako pise na kesici,pa posle sat vremena i kvasac,inace kvasac i hranu za kvasac proizvodi tj.pakuje Revin Beograd.I jedno i drugo sam razmutio u mlakoj vodi u kvasac sam stavio i 6 kasicica secera koliko i kesica.Stim sto sam hranu sipo odmah a kvasac saceko da se ohladi jedno 30 min.Bojim se da nisam nesto gadno pogresio pa je zbog toga vino promenilo boju.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: blagojei 01. Oktobar 2013, 22:05:25
Siru sam otocio 12h nakon muljanja.Sumporao sam je sa 5 gr vinobrana,a zatim sam stavio bentonit.Planiram nakon 24h da je skinem sa taloga,stavim u staklene balone koje cu zatvoriti vrenjacama.Molim vas da mi ukazete na eventualne propuste i naredne radnje.Hvala
  
ZABORAVIO SAM DA KAZEM DA SE RADI O BIJELOM GROZDJU(RAJSKI RIZLING,ZUPLJANKA,SMEDEREVKA)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: dioda 01. Oktobar 2013, 23:14:12
Drugari posto sam ja jos uvek neiskusan u pravljenju vina(ovo mi je druga godina kako ga pravim) interesuje me da li sira promeni boju kad se ubaci kvasac?Ja sam juce moje vino otocio u bure za vrenje,pre toga je 48 sati stajalo na kljuku sorte(hamburg,vranac i malo slankamenke)i ispalo je bas onako kakvo sam hteo crveno poput tikveskog rozea mozda malcice tamnije.Medjutim kad sam ubacio kvasac vino je promenilo boju,sad je skoro braon boje :(.Prvo sam ubacio hranu za kvasac tako pise na kesici,pa posle sat vremena i kvasac,inace kvasac i hranu za kvasac proizvodi tj.pakuje Revin Beograd.I jedno i drugo sam razmutio u mlakoj vodi u kvasac sam stavio i 6 kasicica secera koliko i kesica.Stim sto sam hranu sipo odmah a kvasac saceko da se ohladi jedno 30 min.Bojim se da nisam nesto gadno pogresio pa je zbog toga vino promenilo boju.

Kvasac ne menja boju sire...
Zvuci mi kao da je oksidiralo a to bi onda znacilo da nisi dodao vinobran kada si muljao grozdje...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Majorsky 02. Oktobar 2013, 06:31:14
Dok sam muljao grozdje ubacio sam 80g vinobrana na oko 700 kila grozdja.A posle kad sam vino prebacio u bure ubacio sam jos 30g na otprilike 330 litara vina. :scr:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Black 06. Oktobar 2013, 20:23:06
U poljoprivrednoj apoteci kod mene u Jagodini kupio sam ,, Eno komplet za 200 l. vina,, distributer Enovitis , Topola a proizvodjac je , navodno , ,, Lallemand,, institut cenologique de champagne , France.
U kompletu idu 4 kesice i to  50 gr.  Univerzalnog kvasca za vino i vocne rakije , 50 gr. hrane za kvasac , 50 gr. vinobrana i 100 gr. bentonita.
Da li je neko imao iskustva sa ovim kompletom?
Komplet kosta 600 dinara.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 06. Oktobar 2013, 20:27:04
Šta te zanima od ovo troje? Bentonit i hrana su univerzalni pa nema greške. Kvasac je malte ne isti takav.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Black 06. Oktobar 2013, 20:29:41
Šta te zanima od ovo troje? Bentonit i hrana su univerzalni pa nema greške. Kvasac je malte nje isti takav.
Znaci , nisam pogresio sto sam kupio taj komplet?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 06. Oktobar 2013, 20:33:57
Ne, nisi. Ozbiljna je to firma.  :thumb:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Black 06. Oktobar 2013, 20:37:02
Ne, nisi. Ozbiljna je to firma.  :thumb:
Hvala. Ostavih malo kvasca i hrane i za ribizlovo vino, sutra da ubacim...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 13. Oktobar 2013, 15:09:52
Zdravo svima, nov sam na ovom sajtu, za koji smatram da je najbolji sto se tice vinarstva-online. :)
Iako sam procitao sve stranice u vezi ovog posta i dalje imam nekoliko nedoumica.
Ovo mi je 3. godina kako proizvodim vino. 2 godine sam proizvodio na amaterski nacin bez dodavanja kvasaca, hrane, enzima, secera, bez icega i u prvoj godini je sve lepo prevrelo, a u drugoj nije bas maksimalno. Naucio sam ovde i zbog cega, ali to nije bitno.
Ove godine, hvala bogu, imam mnogo vise posla, a samim tim i zelje za sigurnim odradjenim poslom sto se tice vrenje, pa da pocnem sa pitanjima:

1.Juce sam samleo grozdje, mesanih sorti. Odvojeno je od peteljki i imam 600 l kljuka, 400l crnog i 200l gde preovladava belo. Stavio sam 40g vinobrana u crno i 20g u belo. Oba stoje u plasticnim kacama.
2.Moje prvo pitanje je kada da stavim hranu za kvasce i posle koliko vremena da stavim kvasac? Procitao sam ovde da enovitis kaze da se hrana stavi posle 2/3 fermentacije (imam tu hranu), ja ne zelim da mi pocne fermentacija u tim kacama, jer mi je gladno tamo i hocu da otocim u staklene balone od 50l i tu da mi otpocne vrenje. Da li da sacekam sa kvascima i hranom i da ih sipam u te balone, ili ipak da ih stavim u kace, ali kad onda da otocim?
Molim za brze odgovore, posto je proslo 18h od muljanja.
3. Koliko kvasci da odstoje u odvojenom vinu pa da pomesam sa ostatkom?
Hvala unapred!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 13. Oktobar 2013, 15:41:55
samo da se ispravim za enovitis, gde sam procitao, a i cuo da prva polovina hrane posle 1/3 fermentacije, a druga posle 2/3...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 13. Oktobar 2013, 21:05:44
Hajmo redom:
1.Ovo oko vinobrana si dobro uradio.
2.Ako pravis crveno vino onda bi fermentacija trebala da se vrsi sa kominom.Pocetak fermentacije ne odredjuje dodavanje hrane ili kvasaca.Dodavanjem vinobrana se divlji kvasci privremeno onesposobljavaju,cime se dobija na vremenu da fermentaciju otpocnu selekcionisani.Fermentacija ce ti svakako krenuti i bez dodavanja kvasaca.Najbolje je da dodas kvasce u kace i da taj prostor malo zagrejes da krene fermentacija,pa posle 6-7dana da otocis u te balone i nastavi se tiho doviranje na nekom mestu gde je temperatura povoljnija.Bitno je da krene fermentacija u kacama,posle ce kvasci svojim delovanjem podici temperaturu komine za par stepeni i to ce nekako izgurati do pretakanja u balone.
3.Ako mislis na rehidrataciju kvasaca,mozes ih rehidrirati u malo zagrejanoj siri i ostaviti da odstoje oko pola sata na nekom toplijem mestu ,onda ih dodati u sudove za vrenje.Temperatura sire bi trebala biti oko 30c


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 13. Oktobar 2013, 22:04:23
Hvala na savetima, ali je problem sto taj prostor ne mogu da zagrejem (prostor gde su kace) jer je to prostor nalik supi, znaci otvoren sa jedne strane i temperatura je nocu ispod 15 stepeni... Zato pitam da li moze da se oddradi na sledeci nacin, da bude u kaci 4-5 dana i da otocim tada i onda da stavim kvasce?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 13. Oktobar 2013, 22:07:05
Pa sada je i napolju prilicno toplo,mislim da ce to biti dobro,a drugog izbora nemas nego da uradis tako kao sto si rekao.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 13. Oktobar 2013, 22:11:29
Jeste, ali najavljuju losije vreme, pre nekoliko dana, kada su bile one kise, bilo je oko 12 stepeni u 7 ujutru... OK, samo sam hteo da potvrdim mogucnost...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 13. Oktobar 2013, 22:16:08
Samo jos da pitam za kvasce, za crno vino, da li ce biti ok da se tek tada stave, za oko 4-5 dana, u te staklene balone, iako npr. krene vrenje?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 13. Oktobar 2013, 22:18:52
Bolje ih stavi sada,fermentacija ce podici malo temperaturu,malo te sudove umotaj nekim starim tepihom ili nesto slicno.To sto je ujutru bilo 12c nije toliko strasno,preko dana se temperatura malo podigne.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 14. Oktobar 2013, 11:46:39
Videcu, sacekacu jos dan-dva, evo danas je bas hladno kod nas. Inace, belo sam otocio sino i evo vec sad videm da ima prst pene. :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 24. Oktobar 2013, 12:18:09
Da li moze bez hrane za kvasce da se lepo zavrsi fermentacija?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 24. Oktobar 2013, 19:09:47
Bez hrane sigurno neće, a koliko i u kojem obliku te hrane ima u materijalu za fermentaciju je drugo pitanje, i da li je ona u stanju osigurati provođenje fermentacije do kraja, a pogotovo kako će to sve uticati na kvalitet vina.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 26. Oktobar 2013, 02:52:10
Znaci bolje da ubacim hranu, sto je sigurno sigurno? Kvasac koji sam stavio je Vinko, a hranu imam Enovitis-ovu? Da li da je stavim iz dva puta, kada kolicina secera opadne za trecinu i drugi put za 2/3 od ukupne kolicine na pocetku? Imao sam 21 maligan na pocetku... Temperatura mi je non-stop 20 stepeni u prostoriji...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 27. Oktobar 2013, 08:10:51
Juce sam proverio kolicinu secera u svakom balonu i fermentacija je skoro pa gotova.  :) Mislio sam da to ide sporije pa sam pitao za hranu za kvasce, ali znaci da moze i bez nje. imam 7 balona, u 4 baloina je kolicina secera 3 maligana, u ostala 3 izmedju 4-5. 14. i 15. oktobra su otoceni iz kace bez pocetka fermentacije i imalo je 21 maligan. Temperatura je bila konstantno 20 stepeni. Je l' to ok da za 2 nedelje bude ovakvo stanje?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 27. Oktobar 2013, 12:33:19
Sve je to OK. Možda ne bi bilo loše da sa nekim štapom podigneš talog ( promešaš) sa dna balona i tako omogućiš sigurno vrenje do kraja i i inicijaciju spontane malolaktičke fermentaciju. U suštini mešanje ne može da šteti , može samo da koristi. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 27. Oktobar 2013, 22:54:10
Nisam to znao, hvala, a da li da sacekam nekoliko dana, pa da izmerim i ako pokazuje 0 da ne mesam, ili...?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 01. Novembar 2013, 15:57:22
pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok  an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred.
p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 01. Novembar 2013, 17:42:06
Polako,to sto je fermentacija zavrsena,ne znaci i da si dobio najbolje vino.Kod mene fermentacija jos traje,iako je grozdje muljano 22 septembra.Tek na prolece ces videti kakvo ti je vino.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 01. Novembar 2013, 17:56:35
pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok  an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred.
p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...
Po cem mislis da je rana bistroca vina jedino mjerilo kvalitete kvasca?  :doh:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 01. Novembar 2013, 21:21:35
Marko KG,kada fermentacija stane ne moraš više da dižeš talog.Čisto me interesuje kako si izmerio količinu šećera u mladom vinu pred kraj fermentacije, koji instrument i postupak si upotrebio.Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 02. Novembar 2013, 00:29:25
Polako,to sto je fermentacija zavrsena,ne znaci i da si dobio najbolje vino.Kod mene fermentacija jos traje,iako je grozdje muljano 22 septembra.Tek na prolece ces videti kakvo ti je vino.
OK, ne kazem nista o kvalitetu vina, samo za trenutno stanje fermentacije i glavna stvar, na koju nisam dobio odgovor, je da ne znam sta da radim sa ovim jednim buretom gde mi je fermentacija stala, miruje vec 10-ak dana na 7 maligana, pa me interesuje da li da stavim nove kvasce, ili samo hranu, ili nesto trece, posto nije do temperature, za koju sam vec naveo da je konstantno 20 stepeni...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 02. Novembar 2013, 00:34:34
pozdrav ljudi, fermentacija je skoro pa gotova, ima oko 1-2 promila secera, ali imam problem sa jednim balomejok  an monje fermentacija stala jos prosle nedelje jer je isto 7 promila i danas, temperatura je i dalje konstantna (20 stepeni), da li da stavljam kavsac ili da dodam hranu za isti, mzilom a brzu pomoc... Hvala unapred.
p.s. balon sa obicnim kuhinjskim kvascem ispade bolji od svih, on je prevreo i vec se bistri, kako je to moguce?? U meni se javlja sumnja da su vinski kvasci cist marketing i propaganda...
Po cem mislis da je rana bistroca vina jedino mjerilo kvalitete kvasca?  :doh:
Ne mislim tako, vec da kao prvo moze obican kvasac umesto vinskog, a kao drugo, sto se moze protumaciti kao nastavak prvog, je da brze tece fermentacija uz obican, govorim za moj slucaj, ne znam da li postoji jos neko ko ce se sloziti sa mnom. Vino je isto u tom balonu kao i u jos 3 i istog dana je otoceno, pa na osnovu sadasnje situacije sam iskazao moje misljenje o kuhinjskom kvascu naspram vinskom


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 02. Novembar 2013, 00:39:50
Marko KG,kada fermentacija stane ne moraš više da dižeš talog.Čisto me interesuje kako si izmerio količinu šećera u mladom vinu pred kraj fermentacije, koji instrument i postupak si upotrebio.Pozz.
Nisam ni dizao talog do sada, imam problem sa tim jednim balonom sto je stalo na 7 maligana i ne znam sta da mu radim. Izmerio sam sirometrom (tako ga mi zovemo u kuci, ne znam da li postoji strucni naziv) sa jedne strane meri kolicunu alkohola u vinu a sa druge maligane. Postupak je povlacenje mladog vina kroz crevo koje mi predstavlja vranj, sipam u dugacku casu i izmerim-klasika...  ;)
Pozz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 02. Novembar 2013, 13:38:03
Pa zato sam te i pitao, jer sam se čudio kako tako precizno meriš šećer u vinu koje još uvek radi bez prokuvavanja i hlađenja šire. Ne da ja ne znam kako se meri šećer u širi, nego želim da ti ukažem, da je način na koji meriš šećer pogrešan,jer ne pokazuje tačnu već orijentacionu vrednost. Ako želiš da odrediš tačnu količinu šećera u vinu koje vri, moraš da uzmeš malo tog vina prokuvaš da ugljen-dioksid izvetri iz vina, ohladiš, istaložiš 10-12 časova pa tek tada meriš količinu šećera. Izvini ako malo pametujem, ali sve je iz neke dobre namere, da bi stekli što bolju predstavu o količini šećera u vinu, i uticaju ugljen-dioksida i zamućenosti vina na rezultate merenja. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 02. Novembar 2013, 16:08:34
Pa zato sam te i pitao, jer sam se čudio kako tako precizno meriš šećer u vinu koje još uvek radi bez prokuvavanja i hlađenja šire. Ne da ja ne znam kako se meri šećer u širi, nego želim da ti ukažem, da je način na koji meriš šećer pogrešan,jer ne pokazuje tačnu već orijentacionu vrednost. Ako želiš da odrediš tačnu količinu šećera u vinu koje vri, moraš da uzmeš malo tog vina prokuvaš da ugljen-dioksid izvetri iz vina, ohladiš, istaložiš 10-12 časova pa tek tada meriš količinu šećera. Izvini ako malo pametujem, ali sve je iz neke dobre namere, da bi stekli što bolju predstavu o količini šećera u vinu, i uticaju ugljen-dioksida i zamućenosti vina na rezultate merenja. Pozz.
OK je, nisam znao da moze to tako, mada kako se onda meri pri muljanju kolicina secera a ne prokuvava se tada? Nema mi neke logike da moram da prokuvam jer tada moze svasta nesto da ispari, otkud znam. Nije mi to sad najbitnije vec ono sa onim balonom koji ne vrsi fermentaciju ali niko da mi odgovori na to...  :(
Pozz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 02. Novembar 2013, 17:11:39
Pa pri muljanju nema ugljen-dioksida u širi, pa stime i nema potrebe za prokuvavanjem. Naime zagrevanjem se rešavaš ugljen-dioksida iz vina. Ugljen-dioksid unosi grešku jer menja specifičnu gustinu tečnosti, a širometar meri specifičnu gustinu tečnosti, tj. što više šećera ima u širi to je tečnost gušća i širometar manje potone u tečnost.Prokuvavanjem šire gubi se eventualno mala količina vode ( koliko ispari), ako se kratko prokuvava ona je beznačajna, dok se količina čećera ne menja jer šećer ne isparava.
 Za balon u kojem je fermentacija stala, moja preporuka je da digneš talog, dodaš malo hrane za kvasce - eventualno, i provetriš vino ( možeš da uzmeš crevo i da više puta tokom dana uduvavaš vazduh kroz crevo u balon, sa time da crevo spustiš skroz do dna i pomeraš ga po dnu i time istovremeno i dižeš talog). Za par dana fermentacija bi trebala ponovo da krene ako je temperatura povoljna. Ako ne tada bi morao da dodaš neki kvalitetan plemeniti vinski kvasac, jer taj što ti je u balonu ne može više da se aktivira.Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 02. Novembar 2013, 19:16:41
Pretoci ti taj balon u drugi,da se vino malo provetri i ako imas neki balon da vri prespi malo vina iz njega,jer on sadrzi aktivne kvasce,ali mislim da ce samo provetraanje biti dovoljno.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 02. Novembar 2013, 23:02:20
Hvala ljudi, poslusacu savete pa vam javljam kroz nekoliko dana. Pozdrav i hvala jos jednom! Zivi bili!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 05. Novembar 2013, 12:50:23
Pa pri muljanju nema ugljen-dioksida u širi, pa stime i nema potrebe za prokuvavanjem. Naime zagrevanjem se rešavaš ugljen-dioksida iz vina. Ugljen-dioksid unosi grešku jer menja specifičnu gustinu tečnosti, a širometar meri specifičnu gustinu tečnosti, tj. što više šećera ima u širi to je tečnost gušća i širometar manje potone u tečnost.Prokuvavanjem šire gubi se eventualno mala količina vode ( koliko ispari), ako se kratko prokuvava ona je beznačajna, dok se količina čećera ne menja jer šećer ne isparava.
 Za balon u kojem je fermentacija stala, moja preporuka je da digneš talog, dodaš malo hrane za kvasce - eventualno, i provetriš vino ( možeš da uzmeš crevo i da više puta tokom dana uduvavaš vazduh kroz crevo u balon, sa time da crevo spustiš skroz do dna i pomeraš ga po dnu i time istovremeno i dižeš talog). Za par dana fermentacija bi trebala ponovo da krene ako je temperatura povoljna. Ako ne tada bi morao da dodaš neki kvalitetan plemeniti vinski kvasac, jer taj što ti je u balonu ne može više da se aktivira.Pozz.
Druze, prokuvao sam vino kao sto si mi rekao, ali sada mi jos vise nije jasno. Naime, verovatno si mislio da ce mi sirometar pokazati vecu kolicinu secera, je l' da? E desilo se suprotno, pokazuje manje kad je prokuvano, tacnije, pokazuje 0...
Pozdrav


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 08. Novembar 2013, 15:07:35
Tako je, to je jedan logički paradoks. Naime ponaša se suprotno od očekivanog, a sve to zbog ugljen-dioksida u širi, koji se vezuje za zidove širometra i izdiže ga i tako daje lažnu sliku o količini šećera. Volim kada ljudi provere sami kada im se nešto kaže a ne samo da uzmu neke stvari zdravo za gotovo. Rekao sam da širometar manje potone u širu što je više šećera u širi, što je tačno, al sam zaboravio da objasnim kako zbog ugljen-dioksida imaš lažno pokazivanje i da pokazuje više šećera od imajućeg.Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 08. Novembar 2013, 16:16:24
Volim da ucim i eksperimentisem, ovo mi je prva godina da radim sa ovolikom kolicinom vina na pravi nacin, prve dve godine sam imao oko 50 litara samo i nisam nista dodavao ni oduzimao, samo sam pretekao... Nadam se da ce se sve lepo zavrsiti... Hvala jos jednom na savetima...
Pozz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 06. Decembar 2013, 16:48:09
I dalje imam problem sa onim jednim balonom, stavio sam mu ponovo vinski kvasac pre mesec dana i on je smanjio kolicinu maligana sa 7 na 2 i tu stoji vec 10-ak dana, cuje se da kao susti, jedva primetni mehurici, ali nikako da spadne na nulu. Moje pitanje je da li da ponovo dodam vinski kvasac, po treci put, ili hranu za kvasce, ili da ga otocim, pa da cekam, ili nesto cetvrto?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 06. Decembar 2013, 23:28:34
Marko najbolje je da probaš vino, ako na ukusu sladi i rezni tada fermentacija još nije završena. Tada ne diraj ništa. Ako samo rezni a ne sladi ni malo, tada sačekaj par dana , pa probaj ponovo i javi rezultate. Polako, nema mesta ni za žurbu ni za nervozu, sve će to na kraju biti dobro. Izgleda da su ti se kvasci u tom balonu iz nekog razloga šokirali i slabije se razmnožavaju. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 07. Decembar 2013, 12:11:48
Rezni a ne sladi. OK, sacekacu, mada je tako vec oko 2 nedelje, a temperatura prostorije je oko 17 stepeni, ne spada ispod 15... Sa ostalim balonima sam prezadovoljan, imaju odllicnu boju, jacinu, ukus...  :thumb:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 07. Decembar 2013, 12:17:01
Ako ne sladi onda je u redu.To sto rezni je normalno,zbog prisustva CO2.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 07. Decembar 2013, 12:18:11
Zdravo Sale, ali kada sam ga prokuvao pokazuje 2 stepena prisutnosti secera...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 07. Decembar 2013, 13:31:31
Pitanje je koliko ti je tacan taj merni instrument.I da je tako kao sto pokazuje,ne diraj nista,mozes da napravis samo vise stete nego koristi.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 07. Decembar 2013, 13:50:12
Verujem da je tacan, jer na ostala 5 balona je pokazivao 0 kada sam merio i njima se nije osecala slast, ni blaga reznja, a ovde osecam. Mislis li da ako bi stavio hranu ili malo kvasca, da ne bi bilo dobro? A provetravanje?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 07. Decembar 2013, 16:35:18
Probaj sa provetravanjem,bolje je nego kvasci i hrana.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 07. Decembar 2013, 17:37:36
OK, sacekacu nekoliko dana i ako ne bude promena, provetricu...
Hvala i pozdrav...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 04. Avgust 2014, 10:22:27
Pozdrav svima! Citam malo pa razmisljam i imam par pitanja! Sta bi se desilo kada bi se dodao suvi pekarski kvasac jel bi to donelo dozu spontanosti i mogucnost da se nastane neke divlje forme kvasaca? Drugo pitanje je kvasac ICV D254 za sortu burgundac crni jel odgovara i hrana Fermaid E? Trece pitanje je burgundac nema toliko intenzivnu boju pa maceracija nije toliko brza to jest duze vremena     pa bi hteo da vas pitam kada izmuljam grozdje sumporisem kod mene kljuk stoji pet dana sa pokozicom zbog boje ako treba da dodam kvasac zar ne bi trebalo dodavati kvasac u siru a ne u kljuk sto bi bilo u mom slucaju posle pet dana zar ne? Ako bi posejao kvasce  u kljuk 24-48h posle muljanja zar ne bih eliminisao kvasce kada ocedim siru?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 04. Avgust 2014, 19:04:19
Suvi pekarki kvasac, po meni,  koristio bi samo u krajnjem slučaju, ipak je to pekarki a ne vinski kvasac. Ja imam Crni Burgundac, pekarski kvasac nije dobar za njega. Bolje malo jače sumporisati kljuk ( 15 gr vinobrana na 100 l ) nego dodavati pekarski suvi kvasac. Za drugo pitanje - neko stručniji. Odgovor na treće pitanje je, kod crnih vina uvek se sumporiše kljuk, a ne šira. Ako bi sumporisao širu, tada bi se već umnožili ( najverovatnije ) neki nepoželjni kvasci. I ne, sa otakanjem šire ne mogu se ukloniti kvasci iz šire. Kada bi ti to uspelo ljubitelji slatkih vina digli bi ti spomenik za života. Inače još nešto, Crni Burgundac je sorta grožđa koja daje lagana, slabo obojena vina. Čak ni držanje vina na komini od šest meseci ne daje bolju boju. Maksimalan efekat dobijaš, kada širu otačeš sa kljuka onog momenta, kada šira počinje malo da gorči. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 04. Avgust 2014, 22:11:39
Za trenutak sam pomislio da ljudi koji zele dozu spontanosti u proizvodni vina mozda mogu  koristiti suvi kvasac saccharomyces cerevisiae ali da ne znaju u napred kakvo vino ce na kraju ispasti? :scr: Ja sam za sebe obezbedio selekcionisane kvasce iz envitisa ali ovo pitam cisto da nesto naucim! :) To za spomenik ne bi bilo lose! ;D  A ja da bih popravio boju vina drzao pet dana! :doh: moracu da poslusam vas savet ove godine i da cekam kada sira pocinje da gorci! Hvala vam puno na odgovoru! Jel vi koristite kvasce i ako koristite koje u proizvodnji vina?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: sale 04. Avgust 2014, 22:37:56
Ako hoces da popravis boju ubaci5-10%nekog bojadisera ili vranca.Najveca doza spontanosti ce biti ako ne dodajes nikakve kvasce nego pustis divlje da odrade posao.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 05. Avgust 2014, 08:27:18
Znam za to ali imam problem sa bojadiserima naime nema ih blizu mene posto imam vinograd koji nije u vinogradarskom rejonu a nemam auto! Citao sam malo o enzimima pa cu koristiti ove godine ali vrerujem da ce biti dobro! Ali ako nista ne dodam anda mogu dobiti i lose kvasce a ovo bi bilo kao neka kontrolisana spontanost da ne prepustam sve slucaju?  :scr: Moja pitanja se zasnivaju na razmisljanju da selekcionisani kvasac je uniforman dok pekarski mozda ima vise sojeva saccharomyces cerevisiae i time moze drugacije uticati na kvalitet vina! Naime neki clanovi pominja da je moguce predpostaviti kakvo ce vino postati u zavisnosti od kvasaca koje se koristi! Pa sam pomislio umesto mesanja vise sel. kvasaca da to obezbedim sa pekarskim zato  sto nije skroz cist?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 05. Avgust 2014, 14:42:15
Kratko i jasno, ne! Ak hoces kompleksnost pusti da samo krene. Ako zelis sigurnost i bolju ekstrakciju boja D254 je sasvim dobar kvasac.
Ja bi na tvom mjestu, prvih 5 dana pothladjivao masulj i ubacio enzime za ekstrakaciju, a nakon 5og dana bi ubacio selekcionirnai kvasaca da odradi. Pred kraj fermentacije presanje i to je to.
15g/hl je previse sumpora. 10 maximalno ukoliko je grozdje u redu


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 05. Avgust 2014, 18:44:22
Sto se tice grozdja rucno se bira tako da je u redu (nemam muljacu sa odvajanjem petiljki). Moram priznati da je ova ideja veoma lukava i da mi se svidja pa cu pokusati da je sprovedem u delo! Sto see tice kvasaca ja sam kupio  ICV D254, enzim EX-V i hranu Fermaid E ali ova pitanja su bila cista znatizelja da dopunim svoja znanja! Sa tim u vezi zahvalan sam svima na savetima i odvojenom vremenu!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 05. Avgust 2014, 22:37:33
Deknik, mislim da si dobio kompletne odgovore, jos samo da ti i ja odgovorim na meni postavljeno pitanje. Ne, ja ne koristim elekcionisane kvace, jedino dodajem prihranu za kvasce. Iz prostog razloga sto kvasac koji dominira u mom vinogradu je odlicnog kvaliteta [ radi na +5 stepeni, i preradjuje 26% secera u suvo vino ], a i zelim da sacuvam karakter i prepoznatljivost svojih vina. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 07. Avgust 2014, 09:05:29
To svakako jesam hvala vam! Vidim u vasoj lokaciji pise Kikinda moj vinograd je u Srpskoj Crnji relativno blizu Kikinde! Kako ste otkrili koji kvasac dominira u vasem vinogradu kroz praksu ili hemijski? Veliki pozdrav za vas!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 07. Avgust 2014, 17:32:01
Kroz dugogodišnju praksu i eksperimentisanje sa temperaturama vrenja kljuka. Kvasac iz vinograda bez problema radi čak i šampanjizaciju vina. Na lokaciji gde mi je vinograd nekada su bili najbolji švapski vinogradi Kikindskih veleposednika pre 2. sv. rata, pa je najverovatnije da je u pitanju dugogodišnja prirodna selekcija kvasaca. Nekada treba imati i sreće pri odabiru zemlje koju kupujete :whistle:. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 09. Avgust 2014, 20:39:39
Da to svakako ali ja barem ne moram da se nerviram jer nisam te srece! ;D


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: tatkodvd 04. Novembar 2014, 20:12:41
Evo da iznesem neke utiske o kvscima koja sam koristio u mojoj amaterskoj proizvodnji. Radi se o dva Selekciona kvasac Lalvin EC 1118 i drugi kvasac Oenoferm® Belle Arome F3. Radi se o istom moštu, Smederevka 80% i Rizling 20%. Temperatura vrenja oko 16-17 stepeni. Znači isto sve, samo sam mošt nakon bistrenja prepolovio u dva suda.
Kvasac Lalvin EC 1118 je imao jako brz početak, fermentacija je tekla ujednačeno i završio je fermentaciju prije Belle Arome F3 za skoro nedelju dana. Ono što me posebno oduševelio, da se vino koje je fermentiralo na Lalvin EC 1118 jako brzo izbistrilo nakon vrenja, nekih 15-20 dana i to potuno bistro vino. Dok je kod Oenoferm® Belle Arome F3 vino i dalje mutno tek sad odozgo poči da se bistri. Takođe vino na Lalvin EC 1118 je trenutno monogo ljepše i pitkije dok sa ovim drugim je još puno grubo i oporo. Što ne znači da će u konačnici kad vino odstoji i smiri biti bolje.

Moja neka preporuka kvasca u amaterskim uslovima i za početnike Lalvin EC 1118, ako zelite sigurnu fermentaciju i vino spremno za brzu konzumaciju.

Sad da li je bio adekvatan izbor soja za ove sorte vina i poređenje to ću ostaviti nekom ko ima više znanja u toj oblasti. Ja sam samo iznio neka moja početnička-amaterska zapžanja, pa se nadam da će nekome biti od koristi.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Boris.mk 05. Novembar 2014, 23:03:26
Zeleo bih nesto da vas pitam onim akoji znaju
Procitao sam malo pre neki post  gde se kaze da je dodato selekcionisani kvasac odma posle mujanja, i pola hrane:
Pitanje je:
Zasto pola hrana odmah?
mislim jel znate koliko je azot u shiri ili je opet neka tehnika ili paremetre koje ja neznam
po nekim ustanovljenim pravilimam ja dodajem hrane nakon pcetka fermentacije od prilike nakon 36 do 48 sati, ili od prilike kad mi kvasci isfermentiraju jednu trecinu shire


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: nenad88 05. Novembar 2014, 23:12:00
Kako pripremas kvasce?
Da li isto za svaku vrstu grozdja ili drugacije?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Boris.mk 05. Novembar 2014, 23:45:02
Kako pripremas kvasce?
Da li isto za svaku vrstu grozdja ili drugacije?
Ma da, priprema kvasce koje ja radim je sledeca:
 Pripremim toplu vodu na oko 37Stupnjeva, dodam u vodi oko 10%secera i ubacum unotra kvasac selektirani.
 Nakon toga kad vidim da se kvasac umozio a to se primeti i penom koja raste brzo a i stvaranje CO2, onda dodam u  sud i shire,  sacekam da se ista aktivira razmnozi i napuha, tako uradim nekoliko puta dok ne napunim bure, tek tada ubacim u sud u koji mi je grozje ako je crveno ili u shiru ako je belo.
Najcesce uvek tako radim i uvek mi fermentacija lepo i brzo krene :)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 10. Jul 2015, 17:12:11
Da li se negde moze uraditi analiza kvasaca koji se nalaze spontano u vinogradu i ako moze gde moze to da se uradi?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 10. Jul 2015, 20:18:44
Ne može, jer je takav rezultat unaprijed poznat do one mjere do koje ga neko od nas lično hoće ili može platiti. Pa ga nema smisla ni raditi.
Imaš okvirno 20-30 sojeva različitih kvasaca, koji pripadaju različitih vrstama i rodovima. Od toga njih 4-5 su različiti sojevi Saccharomyces cerevisae. Imenovani kao vinski kvasci u šta spada i najveći broj onih koji se kupuju kao selekcionirani.  

Sve preko toga je jako ozbiljan i skup višegodišnji i višedecenijski rad biotehnoloških instituta u koji su uključeni i različiti laboratoriji za izolaciju, molekularnu identifikaciju, selekciju kroz laboratorijsku primjenjivost i na kraju višegodišnju saradnju sa vinarijama za potpunije praćenje i praktičnu primjenjivost. I opet je većinom krajnji rezultat negativan ili lošiji od postojećih kupovnih kvasaca. Kada je i pozitivan opet je to nešto drugo u odnosu na ono što napravi potpuna mikroflora prisutna u tvom vinogradu i podrumu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: deknik 11. Jul 2015, 11:32:23
Hvala vam puno! Pomislio sam da je to moguce ali posle vaseg odgovora promenio sam misljenje! ;D 


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lazarcobi 01. Septembar 2015, 22:28:59
Prosle godine sam kupio bdx za merlo izmulljao oko 400kg dodao potrebnu kolicinu a ostatak uvio u strec foliju i stoji do danas bez otvaranja.Da li mogu da ostatak upotrebim ili da narucim novi


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 02. Septembar 2015, 00:11:56
Trebalo bi da može ako nije povukao vlagu i ako je bio izložen iole solidnim temperaturama.
Uostalom probaj ga u nekoj plastičnoj flaši. Na pola litra vode dodaj nekih 50 grama šećera koji si prethodno malo navlažio sokom od limuna. Uspi u flašu približno 5 grama kvasca i zatvori je. Vidjet ćeš nakon 24 sata po tvrdoći flaše i po šištanju CO2, kada joj otvoriš čep, da li radi. Pošto će ove godine vrenje biti zahtjevnije za kvasce zbog količine šećera i manje prirodno prisutne hrane u grožđu, da bi sve bilo kao sa originalnim pakovanjem, možda je pametno uraditi i uporednu kontrolu njegove aktivnosti , odnosno broja aktivnih čelija kvasca u tom pakovanju.
Uradi sve isto kao što sam opisao u drugoj flaši, ali sada umjesto svog kvasca ubaci originalno malo pakovanje pekarskog. Kada uporediš tvrdoću flaše i zvučno napuštanje CO2 pri otvaranju znat ćeš da li eventualno da povećavaš dozu kvasca. Čuvanjem kvasca u ne baš idealnim uslovima, ali bez vlage, najčešće strada nekih 20-30% jedinki kvasca pa bi trebalo povećati dozu da se to nadoknadi.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Boris.mk 03. Septembar 2015, 09:34:56
Evo mene :)
Poceosam sa sezonom a i vi ste, ja uvek radim u otezanim uslovima zbog mnogo secera u grozde.
Hteo bih nesto da spodelim svama. Kad vam je secer mnogo da bi otisla fermentacija do kraj pored hrane bilo bi dobro uraditi i delestaz.
To vam je postupak  gde  izvadite svo vino iz cisterne koja fermentira i opet ga vratite za jedno pola sata odozgo.
Postupak je dobro poznat u bordou gde sam ga i licno video i oblasti Saint-Emillion gde se rade jedna od najbolja bordo crvena vina.
 Najbolje je postupak uraditi kad vam je vise od pola secera isfermentirano, a drugi put negde kad vam ostane jos 20 do 40 grama zaostalog secera.
 Mozda neko zna, neko nezna, pa sam hteo podeliti svama, ja i ovako i onako taj postupak radim godinama


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strsljeen 09. Septembar 2015, 11:56:12
Greskom sa u 300l merloa ubacio Cross Evolution kvasac koji je deklarisan za bela i roze vina. Da li da ostavim tako ili da korigujem nesto? Da li je uopste dozvoljeno mijesati kvasce?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Boris.mk 09. Septembar 2015, 13:18:56
Greskom sa u 300l merloa ubacio Cross Evolution kvasac koji je deklarisan za bela i roze vina. Da li da ostavim tako ili da korigujem nesto? Da li je uopste dozvoljeno mijesati kvasce?

Zdravo
Cesto se prave kombinacije kvasaca zato sto jedni stvaraju jedno drugi drugo, (mislim na arome ukoliko ima prekursora u grozdu)
 Slobodno dodaj sad kvasac koi si planirao pa ces mozda dobiti jos bolje vino i dogodine ces namerno raditi to


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 09. Septembar 2015, 15:57:44
Greskom sa u 300l merloa ubacio Cross Evolution kvasac koji je deklarisan za bela i roze vina. Da li da ostavim tako ili da korigujem nesto? Da li je uopste dozvoljeno mijesati kvasce?
ne diraj nista


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: strsljeen 09. Septembar 2015, 16:40:08
Hvala Kospa, nisam nista dirao. Zanimljivo, kad sam shvatio  sta sam uradio palo mi je na panet da kontaktiram tebe na fb.:)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 13. Septembar 2015, 16:39:05
Jel fermentacija normalno tece?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Oliver_ 27. Septembar 2015, 00:39:04
Pozdrav.

Da li mi neko moze reci da li kvasce da sipam u vodi  i aktiviram ih ili u siri?
Drugo pitanje se odnosi na dodavanje hrane,u poljoprivrednoj apoteci su mi rekli da hranu dodam odmah a na forumu sam citao da se dodaje kasnije.  Sta je ispravnije i kako da uradim?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Jasho 27. Septembar 2015, 08:12:28
Vodu oko 100ml zagreješ na nekih 35 stepeni, topla da bude i kašičicu šećera otopiš, sipaš kvasac i ostaviš da fermentira pola sata, istovremeno u istu količinu vode sipaš hranu koju rastopiš i sipaš je u kljuk i promešaš, nakon pola sata fermentiran kvasac izmešaš i dodaš u kljuk i ponovo sve izmešaš, vodi računa da 1 kesica kvasca ide na 50-60 litara šire


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Boris.mk 27. Septembar 2015, 08:13:09
Kvasac rastovris u mlaku vodu koja je oko 37c, i kojoj si predhodno dodao oko 180g/l secera,
Hranu ako je van standardna procedura daje se mali deo odma, ali najbojle je dodati 36sata nakon pocetka fermentacije.
Ili kad ti kvasci transformiraju secer vidshe od 1/3 od onoga koi imas.
Oko rehidracije kvasca.
 Pripremis vodu na oko37c, dodas cecera , dodas kvasac lepo sve to promesas da se homogenizira i sacekas dok se ne pojavi silna pena na povrshini, ili ako je za vecoj kolicini ubacic glavu u bure ili kofu i probas da osetis CO2(osetices i nedostatak kisika)
Nakon toga dodaj od mosti koi si pripremio u kofi ili buretu duplo od onoga sta si pripremao, pa opet sacekaj da se pojavi pena i CO2 tek tada celu pripremljenu maso dodaj u sud za fermentaciju i opet dobro promeshaj.
Kvasac ide od 20 do 40g/hl


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Oliver_ 27. Septembar 2015, 09:24:34
Znaci hranu ne bi trebao da dodamodmah na pocetku kada i kvasce nego posle nekoliko dana?
Problem je kako utvrditi da je oko 1/3 secera fermentisana?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 27. Septembar 2015, 12:52:33
Kvasac je osjetljiv mikroorganizam i ne aktivira se u širi nego se striktno poštuje procedura koja je data od strane proizvodžaća jer bi u suprotnom bio izložen štetnim uticajima i osmotskom stresu. U fabrički kontrolisanom procesu oduzimanja vode strada nekih 15-20% jedinki, veličina kvasca se smanjuje za nekih 70%, voda se svodi na nekih 8%, pa mu ne treba otežavati oporavak vitalnih funkcija koji nije nimalo bezazlen. Pravilna rehidracija je najkritičniji korak u korištenju aktivnog suhog kvasca. Aktivira se isključivo u vodi bez dodataka kao što su šećer i sl. jer mu je u toj fazi koja traje 15-30 minuta samo potrebno da oporavi svoju prirodnu veličinu i funkciju. Oporavlja mu se membrana, osigurava njena puna propusnost, uspostavlja transportni mehanizam, aktivira enzimski i sl.. Dakle ne treba ga tjerati da ima probleme koji će uticati na njegovo vitalnost pa i mogućnost da uopšte uspostavi svoju životnu funkciju i dinamiku transporta šećera i hranjivih materija. Nakon toga ispravno rehidriran i u punoj životnoj funkciji će ionako imati problema odnosno trebat će mu vremena za prilagođavanje na prisustvo šećera u većim količinama i životnu sredinu da bi započeo fermentaciju.

Hrana se u pravilu dodaje na 1/3 fermentacije, odnosno neposredno prije nje. To je u pravilu i u uobičajenim situacijama ali kao što je i Boris vidljivo naglasio...
Citat
Hranu ako je van standardna procedura daje se mali deo odma,
... zavisi od sorte grožđa, podneblja, godine, agrotehničkih mjera, proces vinifikacije i sl koje će usloviti potrebu za dodavanjem hrane u određenoj količini i u startu fermentacije.

Ako je problem utvrditi širometrom koji košta par eura potrošnju približne trećine šećera onda je sve ostalo nerješiva enigma kojom se ne treba opterećivati nego treći dan nakon započinjanja fermentacije dodati hranu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Jasho 27. Septembar 2015, 13:10:38
Bistrice, bez namere da malicijozno udaram kontru, a poštujući tvoje znanje, može malo pojašnjenje, u vezi ovoga što si upravo napisao, jer na kvascima koje ja imam piše drugačije :scr:

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/12/12_20150927_130348.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=12_20150927_130348.jpg)

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/12/12_20150927_130312.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=12_20150927_130312.jpg)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 27. Septembar 2015, 13:41:51
Ma ne treba takva ograda za bilo kakvu dilemu ili drugačije mišljenje i stav.  :thumb:  
Kada se priča o hrani za kvasce onda se misli na kompleksnu hranu koja se dodaje u mošt za pravilno odvijanje fermentacije. Ona sadrži azotna jedinjenja neorganskog i organskog porijekla, vitamine, minerale i sl.

Postoji i nešto drugo što se često naziva hranom za kvasce ali je ne može nadomjestiti. To se dodaje pri njegovoj rehidraciji i nije potpuna hrana koja je potrebna kvascu za obavljanje kvalitetne fermentacije. To su inaktivni, uginuli kvasci u posebnoj fazi razvoja koji su tako obogaćeni sterolima, posebnim masnim kiselinama i sl, a bez anorganskog azota. Takve materije uginulih kvasaca u postupku rehidracije treba da obogate membranu kvasca koji se rehidrira i tako povećaju njegovu vitalnost i savlađivanje stresnih uticaja u fermentaciji.

P.S. Nisam čitao šta piše na vrečicama nego sam mislio da si kupio inaktivni kvasac pa sam to i napisao. Sada vidim da piše dodavanje šećera pri rehidraciji kvasca. Zaboravi na to jer neozbiljni trgovac-distributer nije isto što i ozbiljni proizvođać. U situaciji kada je kvašćeva membrana umanjena za 70% kao i njena propusnost, i kada treba da primi vodu kako bi se osigurala njena propusnost ne trebaju mu nikakvi problemi sa osmotskim pritiskom, šećerom i svim materijama iz mošta koji tu membranu samo mogu "začepiti" i onemogućiti potpunu rehidraciju ili budući transport kroz membranu. Inače bi bila preporuka da se kvasac rehidrira u moštu-soku, a ne striktno i isključivo u vodi. Ako ćemo baš mak na konac onda količina glukoze a ne saharoze u koncentraciji 3-5 grama na litru vode za nekih 10-ak % povećava brzinu aktivacije kvasca i početak funkcionisanja transportnog mehanizma šečera, pa time i fermentacije. Međutim dodatak saharoze je krajnje besmislen i štetan u situaciji pH kod vode, bez aktiviranih enzima koji saharozu mogu razgraditi na glukozu i fruktozu, što će tek uslijediti nakon procesa rehidracije.  


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Jasho 27. Septembar 2015, 15:14:26
 :thumb:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 27. Septembar 2015, 23:16:46
Jedno pitanje za iskusnije. Da li se može poboljšati kvalitet vina kombinacijom dva ili više kvasaca ? Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 28. Septembar 2015, 01:30:00
I praktično i teoretski jeste isto kao što je moguće i pogoršanje. Potrebno je „potrefiti“ kompatibilne kvasce a ne znam da se iko do sada pohvalio tako nečim ili priča ostaje praktično zaključana u podrumu u kom se odvija. Hvalio se svojevremeno LALLEMAND sa različitim kombinacijama Torulaspora delbrueckii i Saccharomyces cerevisiae dok se u praksi nije pokazala neizbježnost neprikladnog i prenaglašenog aromatskog tona na bananu.

Istraživanje je bilo zasnovano na stvarnoj činjenici koja doprinosi kvalitetu. Raznovrsnost i učestvovanje u fermentaciji kvasaca iz različitih rodova, vrsta i sojeva što ne isključuje u većoj mjeri divlje kvasce. U pitanju je klasična spontana fermentacija sa uspješnim ishodom.

Praktično se aromatska raznovrsnost i kvalitet već dugo vremena postiže selekcioniranjem vlastitih kvasaca iz svoga vinograda. Priprema i razmnožavanje kvasaca kroz pravljenje vlastitog startera. U pitanju je fermentacija u kojoj učestvuje više različitih sojeva ali ovaj put bez, ili tačnije uz zanemariv uticaj, divljih kvasaca. Dominira više različitih sojeva prirodno prisutnih Saccharomyces cerevisiae kvasaca.

Najpraktičnija je još i činjenica promjene soja upotrebljavanog selekcioniranog kvasca gdje se stari kvasac zadržava na opremi u podrumu i potrebno je par godina da bi se potpuno eliminisao. Jedino što u takvoj situaciji ostaje nepoznato u kojoj mjeri je uspio doprinijeti, odmoći, ili je možda njegov uticaj potpuno eliminisan zbog eventualne nekompatibilnosti sa novim sojem. Jedino ostaje činejenica da je bio prisutan i teoretski imao mogućnost da se razvije i učestvuje kao što to dokazano rade inače svi kvasci prisutni u podrumu koji nije apsolutno sterilan.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 28. Septembar 2015, 15:34:43
Ja sve kvasce bez obzira tko je proizvodjac rehidriram prvih 15ak minuta u vodi na oko 35°C. Nakon 15-20min dodajem manju kolicinu mosta pa onda promijesam i ostavim tako narednih 5min. Otprilike svakih 5min dodam jos odredjenu kolicinu mosta dok ne izjednacim temperaturu starter smjese sa ostatkom mosta. Osim ovoga sto je bistrica lijepo objasnio jako je bitno izbjeci temperaturni sok gdje temperaturna razlika ne smije biti veca od 5-6°C.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 28. Septembar 2015, 20:00:21
Ok . Hvala , jedino Bistrice nije mi baš najjasnije kada kažeš da kvasci nisu kampatibilni. Kako to kvasci negativno utiču jedan na drugi i kako to utvrditi i izbeći. Pozz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 28. Septembar 2015, 23:49:37
Nemoguće je utvrditi jedino se može pokušati izbjeći na osnovu onog što znamo o njima, a više toga ne znamo.
Nabacat ću ponešto.

Prvi razlog bi bio killer faktor.  Postoje sojevi kvasaca koji su killer pozitivni i proizvode toksine koji ubijaju druge kvasce. Otporni su na toksin koji oni proizvode ali nisu, ili ne moraju da budu, na toksin drugih kvasaca. Postoje i oni koji ih ne proizvode ali su osjetljivi na te toksine, killer senzitivni, i oni koji to nisu, killer neutralni.

Drugi razlog su same karakteristike kvasca. Kada se zanemari killer faktor i oni osnovni uslovi koje kvasac mora zadovoljiti da bi obavio kvalitetnu fermentaciju onda se oni mogu razlikovati preko najznačajnijih karakteristika. Po odnosu prema: temperaturi, sintezi aroma, jabučnoj kiselini, glicerolu... Nekompatibilnost se ovdje najjednostavnije može prikazati preko optimalne temperature u kojoj neki soj daje najbolje rezultate. Jedan na niskoj drugi na onoj većoj temperaturi.

Treći bi bio onaj mogući negativni efekat na kvalitet vina pri zajedničkom obavljanju fermentacije (čak i kod velikog Lallemanda). Ako se i ne desi postavlja se pitanje da li je u konkretnoj situaciji uopšte moguć sinergijski efekat. Ako nije zašto se uopšte mučiti nečim što nije nimalo lako i predvidljivo kada je jednostavnije obaviti dvije fermentacije sa različitim kvascima i kupažirati vina.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 29. Septembar 2015, 17:32:53
Ok Bistrice shvatio sam suštinu problematike. Hvala. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lazarcobi 29. Septembar 2015, 21:32:22
Ja sam veceras probao italijanski rizling koji je pri kraju fermentacije znaci pomalo rezi ali nema vise pene na povrsini...izgleda mi nekako slatkast...malo sam ga provetrio da bi odradio do kraja fermentaciju..stavio sam u njega icv d47 i hranu ali eto cini mi se da jos nije to to...da li bi pomoglo da dodam jos hrane?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Koshpa 30. Septembar 2015, 08:30:18
Mozes dodati jos hrane oko 10g/hl.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: baradon 27. Oktobar 2015, 12:57:34
Evo mog ovogodišnjeg iskustva sa selekcionisanim kvascima za crno vino (merlo). 5g je bilo dovoljno da posle 8 dana širomer pokazuje samo 5 ekslovih stepeni (znači procenat šećera skoro nula). Možda ovo nekome bude od koristi.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 15. Novembar 2015, 18:04:06
Pozdrav svim kolegama sa foruma! :)
Potreban mi je jedan savet, ili samo odgovor. Ove godine sam otocio oko 200l vina, na celu kolicinu imao sam oko 23 maligana, odmah sam se uplasio da ce da ostane slatko do kraja fermentacije. Proslo je mesec dana otkako sam otocio u balone i u 2 balona (oko 100l ) se zavrsila fermentacija, prezadovoljan sam kako to izgleda na pogled i ukus  :), ali u trecem balonu meri 0% secera a ima slatku zicu sto bi rekli, u 4. jos nije zavrsena fermentacija, verujem da ce i ono da ostane slatko.
Moja pitanja su sledeca:
1. Da li postoji nacin da se izgubi secer, cisto sumnjam...?
2. Da li su kvasci mogli da naprave problem, jer kada sam ih pripremao za sipanje u siru, 2 kesice su imale reakciju (obilje pene), a druge 2 nisu imale penusavu reakciju, samo se talozio na dnu case, ispracena je procedura pripreme, merena temperatura vode, cekao sam do pola sata, itd. Kao takvog sam ga nalio balone. Sad ne znam kako je moguce da od istog vina iz jedne kace 2 balona sve lepo odrade a druga 2 ostanu slatka...? :scr:


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lazarcobi 15. Novembar 2015, 21:06:01
probaj da provetris siru otvorenim pretokom


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 15. Novembar 2015, 23:37:37
Sta ce se desiti sa kvascima koji su i dalji aktivni a natalozili su se? Ne znam da li da provetrim i pomesam ponovo sa talogom, ili nema potrebe?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: happy star 16. Novembar 2015, 23:39:46
Da bi ti pomogli moraces malo da budes konkretniji ! Koje grozdje, koji kvasci i koliko si dodao, da li si dodao hranu, scime meris secer ...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 17. Novembar 2015, 08:39:09
Grozdje je mesano, ima afusalija, plovdine, kardinala, hamburga, prokupca, najmanje belog, najvise plovdine i prokupca. Kvasci su Vrelko, sve lepo po uputstvu sam odradio, nisam dodavao hranu, nikada i nisam i nije mi trebala do sada. 2 balona su zavrsila svoj posao, treci meri 0%, mada vidim mehurice da rade i dalje, vino sam prokuvao kako bih merio, obicnim sirometrom. 4. balon meri oko 5% i "radi" uveliko.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 17. Novembar 2015, 17:18:04
Marko, pomešaj 3. i 4. balon u jednom buretu, pa vrati u balone i čekaj da završi fermentacija dom kraja , ne budi nestrpljiv. Povremeno možeš da promešaš širu sa nekim prutom da bi digao talog sa dna. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 17. Novembar 2015, 17:42:25
Pozdrav bodo!  :thumb: Nismo se culi godinu-dve. ;) Hvala na savetu, bilo mi je bitno da li da odbacim talog ili ne, probacu sutra da pomesam, javljaju suncan dan, taman da se sve poklopi. Pozz!


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 02. Decembar 2015, 18:00:00
Provetrio sam siru, pomesao sam ona 2 balona, mesao sam siru u medjuvremenu, ali nije pomoglo, vino i dalje ima slatku zicu, s tim sto vise ne vidim da "radi". Da li da dodajem hranu i kvasce? Neki dodatni savet?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lazarcobi 02. Decembar 2015, 22:10:14
Imas u enovitisu neki kvasac za ponovno pokretanje vrenja kontaktiraj ih pa pitaj ja bih tako


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 03. Decembar 2015, 19:26:46
Moze i tako, hvala na savetu... Ima li mozda jos neko neku ideju?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bodo 03. Decembar 2015, 20:12:11
Marko ako te teši nisi jedini koji ove godine ima problema sa slatkom žicom vina. Ovo je bila takva godina. Moraš da razdvojiš, da li je slatkost od zaostalog šećera ili zbog velike količine glicerola i manjka kiselina. Ako je vino slatko tokom celog vremena mućkanja u ustima tada je od zaostalog šećera, i jedini lek je ponovno pokretanje fermentacije sa posebnim kvascima. Inače ove godine je trebalo dodavati hranu za kvasce barem u dva navrata u širu i po mogućnosti koristiti selekcionisane kvasce. U kontaktu sa nekim vinarima došli smo do tog zaključka. Ove godine je izgleda u grožđu zbog suše i visokih temperatura bilo malo prirodne hrane za kvasce, pa eto uglavnom odakle potiče problem. Ako ti smeta slatka žica u vinu ti pokreni ponovo fermentaciju, iako ja lično mislim da se time više gubi nego dobija. Sve je pitanje koliko vina imaš i koliki su alkoholi u tom vinu. Pozz.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: MarkoKG 03. Decembar 2015, 23:45:00
Mozda ce biti malo utehe, da prva dva balona nisu zavrsila svoj posao onda bih bio strasno razocaran, ovako mogu da podnesem koliko-toliko. Nisam proveravao na taj nacin, mada sam se malopre iznenadio, posle 5 dana je ipak pocelo slabo da "radi", stvorila se pena i jedva se primecuju mehurici, mozda ce nesto i uspeti, inace cu da kontaktiram enovitis kako mi je preporucio lazarcobi. Vino je dosta jako u prva 2 balona, ne mogu da izmerim vise od 12% ali ima sigurno. Pozz


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Jasho 22. Septembar 2016, 19:41:29
Uzeo danas kvasac i prvi put čujem za ovo upustvo sa 5 litara vode i obrnutim buretom, jel zna neko nešto o tome i da li se može na stari nmačin 1dl vode i sipanje direkt u širu?

.jpg](http://img4.imagetitan.com/img4/small/14/14_20160922_192412[1].jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=14_20160922_192412[1)


(http://img4.imagetitan.com/img4/small/14/14_kvasac.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=14_kvasac.jpg)


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 22. Septembar 2016, 21:49:10
Kvasac se rehidrira u 10 puta većoj količini vode pa ako je u pitanju 500 g onda je 5 l u redu. Sipanje vina po kvascu je jedan od jednostavnijih načina njegovog ravnomjernog rasporeda po cijeloj zapremini tečnosti. Vjerovatno se dijelom ide i na njegovu flokulacijsku sposobnost (pahuljastost). Ako ćeš ga miješati na neki drugi način nije problem.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: lazarcobi 23. Septembar 2016, 07:36:50
Meni covek u apoteci objasnio za isti taj kvasac da to nije tacno sto pise tako da sam radio po starom tj u 10x vise vode


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: TapiMiljan 14. Oktobar 2016, 21:08:58
Postovani HITNA POMOC
Nov sam u ovom poslu proizvodnje vina ,proizvodim vino za svoje potrebe 100 l ove god.Obrao sam grozdje ocedio siru (valjda se tako kaze )
stavio u plasticno bure ocedjenu siru i stavio u podrum.Problem sad nastaje zbog konstantnog hladnog vremena jos uvek nije krenulo vrenje .
Sorte grozdja su TAMJANIKA , MOLDAVKA  izvinjavam se ako nepisem tacno.Sta sad uraditi da krene vrenje ?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: vladimir kisač 14. Oktobar 2016, 22:11:53
Vrela voda u balone i u bure sa njima. Izmeris temperdaturu pa ponovo, trebace nekoliko tura budi siguran. I mesaj kad izvadis balone pa stavis sledece i tako.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: TapiMiljan 14. Oktobar 2016, 23:31:52
Super hvala na odgovoru.Sad jos jedno pitanje na koju temperaturu trebam zagrejati vino da bi krenulo sa vrenjem.?
I jos jedno pitanje koje vinske sorte crvenog vina mi preporucujete ( pored ovih mojih sto imam Tamjanika , Moldava ) da bi dobio kvalitetnije vino za svoje potrebe.
VELIKO HVALA
p.s.ja mnogo pitam ko skolarac


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: vladimir kisač 17. Oktobar 2016, 00:00:26
Na 18 recimo. I onda se potrudi da u prostoriji odrzavasntu temperaturu. Ne znam da li ti je ovo sad vredelo sa zakasnjenjem ali najvaznija lekxija za sledecu sezonu jeste da ne cekas zadnji momenat.

P.S. Svi smo to prosli, na vrat na nos.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 17. Oktobar 2016, 00:47:11
p.s.ja mnogo pitam ko skolarac
:thumb: Predivan osjećaj. Još uvijek zatreperim kada imam priliku nešto novo naučiti.
Imaš na linku, pod 1/8 ponešto o vinifikaciji crnih vina.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,32.msg25892.html#msg25892


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Kosingas 03. Septembar 2017, 13:00:02
Postovani forumasi, prije dva dana sam obrao grozdje, sorta vranac je u pitanju, 21 je bio secer. Odvojio sam peteljku, izmuljao zrna i dodao 10g vinobrana na 100 kg. E sad, moguce da sam napravio gresku, dodao sam selekcionisane kvasce nakon 3 sata, nisam sacekao 24h. Danas je treci dan, a fermentacija jos nije pocela. Sta mi je raditi? :scr: Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 03. Septembar 2017, 19:46:37
Provjeriti instrumentom da li je fermentacija krenula, ili stvarno nije. Iako kvasci relativno dobro podnose tu količinu SO2 nije zgoreg za crno vini pretočiti tečni dio na način da se uz raspršivanje prelijeva preko uzdignutog grožđa na površini kace, klobuka. Tako se ubacuje kiseonik potreban za blagu oksidaciju tanina, i tako se smanjuje SO2. Tako se smanjuje koncentracija šećera i tanina neposredno ispod klobuka, pa i pospješuje aktivnost kvasaca.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Kosingas 03. Septembar 2017, 19:53:26
Hvala puno na brzom odgovoru. Upravo tako sam i odradio i sada cu sacekati da vidim sta ce se desiti. Nadam se samo da se nece pokvariti kljuk dok cekam da fermentacija pocne  ???


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 03. Septembar 2017, 20:07:45
Ne bi trebalo u naredna 24-48 sata da nastupe neki znatniji pomaci u tom pravcu ali bi se trebalo brižljivo pratiti.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Kosingas 03. Septembar 2017, 22:09:21
Ako ne krene fermentacija da li dodati ponovo kvasce? I koju kolicinu?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: vladimir kisač 03. Septembar 2017, 23:31:57
NIje zgore izmeriti i temperaturu kljuka.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: happy star 05. Septembar 2017, 12:15:51
Dodaj hranuuu obavezno


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Стеван98 24. Septembar 2019, 14:24:39
Pozdrav liudi,

Napravio sam gresku prilikom dodavanja kvasca u kljuk, interesuje me sta da radim dalje, ima li spasa?

Naime, laik sam u proizvodnji vina, djevojka iz apoteke mi je objasnila da dodam 100gr kvasca u 5-10l vide i to sve ubacim u kljuk, kasnije kad sam sve to odradio uzeo sam da citam malo vise i shvatio kakvu sam glupost napravio.

Je li imao ko slicno iskustvo? Da li moze kvasac u ovom slucaju stetu da napravi i moze li se ispraviti ista?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Don Julijan 12. Septembar 2020, 07:50:17
Kako čuvati kvasac nakon otvaranja, koji je bio vakumiran? Da li takav može da se koristi i u narednim godinama?


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: blue_moon 12. Septembar 2020, 09:03:38
Dobro se zatvori i čuva na suvom i hladnom mjestu.
Mislim da u takvim okolnostima maksimalno je efikasan godinu dana.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Raks 25. Septembar 2020, 07:30:26
Poštovane kolege,

Imao bih jedno pitanje vezano za fermentaciju i kvasce. Naime og 250kg kljuka, nakon dva dana, otočio sam 110l šire. Nikada nisam koristio kvasce pa ni ove godine tj. puštao sam da priroda sve odradi sama. Međutim desilo se da nakon tri dana posle otakanja i dalje nema burnog vrenja. Da dodam još i to da sam dodao 25g vinobrana u kljuk tokom muljanja, a procenat šećera je bio 21 što sam iskorigovao na 22,5.
Kupio sam kvasce i hranu za kvasce i namera mi je bila da otočim širu u drugo bure, pripremim i postavim kvasce na dno, i vratim širu nazad. Taman kada sam se spremao da krenem u ovu priču, počelo je vrenje, ali ne toliko intenzivno kao ranijih godina. Ne bih sada da bilo šta diram u smislu manipulacije sa vinom, ali imam dilemu da li ima smisla i svrhe da barem dodam na površini nešto hrane za kvasce kako bi se intenzivirala fermentacija. Hvala na odgovoru


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 27. Septembar 2020, 20:04:03
Citat
Nikada nisam koristio kvasce pa ni ove godine tj. puštao sam da priroda sve odradi sama. Međutim desilo se da nakon tri dana posle otakanja i dalje nema burnog vrenja. Da dodam još i to da sam dodao 25g vinobrana u kljuk tokom muljanja, a procenat šećera je bio 21 što sam iskorigovao na 22,5.

Isto tako bi bilo kod puštanja da priroda odradi svoje dok ravnodušno posmatraš one koji se na nekoliko zamaha rukom od tebe utapaju u rijeci, a po svršenom činu do zemlje pokloniš neminovnosti prirodnog toka stvari kako bi ti u razjapljenu guzu lakše uletilo onih 1,5% dodane i mitologijski pročišćene saharoze i ostalog. Ništa novo u zoni sumraka šire balkanske vukojebine osim eventualno tvog očekivanja da i ovaj forum pripada sličnom mentalnom sklopu.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Raks 28. Septembar 2020, 08:58:29
Ne razumem čemu ovakva komunikacija. Da li želite da oduvratite ljude da bilo šta pitaju na ovom forumu? Evo u mom slučaju ste uspeli, neću se više javljati niti pisati komentare. Inače, burna fermentacija je krenula nakon mog poslednjeg posta tj. priroda jeste odradila svoje. Što se tiče saharoze, svako zna koliku jačinu vina želi da postigne, a mislim da nisam prekoračio dozvoljeni limit. Uzgred, mesto u kojem živim nije na Balkanu što ne znači da bih imao nešto protiv i da jeste...


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: blue_moon 28. Septembar 2020, 10:02:40
Citat
Evo u mom slučaju ste uspeli, neću se više javljati niti pisati komentare.

Pa nemoj.  :)

Zloupotrebiti riječ "priroda", dok narušavaš prirodan sadržaj šećera u voću, a s druge strane pustiš i nemilice prepustiš proces fermentacije slučaju je krajnje licemjerno.
Takva akcija izaziva adekvatnu reakciju.Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: filip030682 24. Oktobar 2020, 21:01:29
Imam jedno pitanje.
Dve godine unazad pravim domace belo vino samo uz dodavanje  kvasca za vino i kasnije bentonit za bistrenje.Ove godine resio sam da idem sve po P.S enzimi,kvasci,hrana za kvasce.Narucio sam od jedne nase enoloske radnje,na hranu za kavasce Siha proferm plus(Diamonium fosfat) stajlo je uputstvo za upotrebu i doza od 1g hrane na 1 litar shire 100gr na 1hl.Zato sto i nisam imao neko posebno iskustvo mislio sam da mozda ova hrana ide u toj dozi.Do sad je proteklo 21 dan od dodavanje kvasca i 17 dan od dodavanje hrane.Fermentacija je zatvorena u staklene balone i pocela je da se stisava da se gubi pena.
E sad dolazi problem,ovih dana citam malo na oficijalnu stranu firme Eaton.de i vidim da je doza te hrane 40gr na 1hl i svatim da preporuka od enoloske radnje nije ispravna i da sam ja stavijo malo vise.Srecom pa nisam ispostova njihov savet do kraj  i ubacijo 30g na 45litra shira.
Fermentacija nije zavrsena jos,vino je jos mutno pa mi nije jasno sta mogu da ocekujem zbog tog viska hrane sto samo dodao.Ako ima neko iskustvo molio bi da cujem neki savet sta mogu da ocekujem.
Hvala


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 24. Oktobar 2020, 22:17:12
Nema kod vina onog što ide sve po P.S nego tek ono što je preporučljivo za grožđe i željeni profil vina.
 
Količina i vrsta dodanih azotnih hranjiva bitno određuje sastav aromatskih (isparljivih) komponenti vina. Pogotovo kada se to radi kao kod tebe, sa više od 60% nego što je maksimalno preporučena doza. Jednostavno rečeno imat ćeš lošije vino i to najmanje sa lošim uticajem zbog povišene količine etil acetata i sirćetne kiseline.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: filip030682 25. Oktobar 2020, 10:34:55
Kupio  sam hranu za kvasce refus,tacnije sama radnja je prepakovala u manje gramaze.Na etiketi je bio naziv hrane i uputstvo za doziranje i pripreme.
Neznam stvarno sta da kazem,kad kupis nesto iz enoloske radnje i to najvece u drzavi i daje ti pogresno uputstvo!!!!!! I to nije samo meni vec je odstampana etiketa/deklaracija.Sutra cu bas da ga nazovem da vidim sta ima na to da kaze.
Upitanje je bila prva klasa Shardonea i bas sam razocaran pogotovo ako izadje bas lose vino.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: bistrica 25. Oktobar 2020, 11:43:14
Pisao sam već da hrana pa i ravnoteža aminokiselinskih i amonijevih iona u materijalu za fermentaciju utiče na stvaranje acetatnih estera, etilnih estera, aldehida, vicinalnih diketona, viših alkohola, isparljivih kiselina, sumpornih jedinjenja, tiola i sl.
Zbog toga proizvođač u uputstvu za upotrebu i ograničava količinu dodane hrane i navodi je kao maksimalno preporučenu.

Vina chardonnay su umjereno kisela, voćno-cvijetna, punog tijela, viših alkohola, a najvažnija aromatska dominacija je ona na jabuku, dunju, tropsko voće...

Kod njega ćeš zbog količine dodane hrane i zbog nešto jače zastupljenog anorganskog azota u njoj, pored već napisanog lošijeg uticaja, imati vino nešto tanjeg tijela, sa manje viših alkohola, i manje izraženu sortnu osobinu vina. Onu koja potiče od tiola, uglavnom opisano kao aromu na tropsko voće.

Normalno da to što si uradio nije katastrofa ali značajna pogreška svakako jeste.


Naslov: Odg: Kvasci i hrana za kvasce
Poruka od: Nissan 09. Novembar 2022, 13:03:04
Moj rezime kvasaca koje sam koristio unazad 3-5 godina:

UVAFERM CM: IZRAZITO zahvalan kvasac koji krce n aposao brzo nakon inokulacije. Potrebne su miminalne deklarirane doze za ravnomjernu fermentaciju i dodatna hrana mu nije nuzna. Daje aromatiku u skladu sa sortom koju preradjuje. Sve arome su izrazito prirodne. Kod crnih vina daje nesto slabiju aromu i tijelo, ali bolju aromatiku. Ja sam ga koristio na frankovki... 4/5 - all rounder

UVAFERM CEG: Klasican i mozda najrasprostranjeniji kvasac u kontinetalnog Hrvatskoj, najcese koristen na grasevini. Koristio sam ga na mjesavinama, grasevini  i rajnskom rizlingu. Na rizlingu daje najbolje rezultate iako mu je neko opce obiljezje da daje izrazito genericka vina, tj. ne postuje sortu sto je u losijim godinama ponekad i dobra stvar. Grasevina, mjesavina i rizling imali su jako slicna obiljezja. Opcenito daje vina dobre aromatike i svjezine s time da kod grasevina vise naglasava svjezinu nego vocnost, a kod rizlinga koji je sam po sebi svjeziji, daje dobre vocno-cvijetne arome. Tijelo je uvijek slabo do srednje jacine. Potraznja za hranom mu nije velika, ali je jako spor i trom kvasac. Ponekad mu je potrebno i 5 dana od inokulacije do pocetka fermentacije, bez obzira na stupanj bistroce i kolicinu dodane hrane. Takodjer iziskuje jaku aeraciju prije i tijekom fermentacije. Osobno me to smeta i odlucio sam da slj. godine vise necu koristiti ovaj kvasac. Uostalom u svijetu enologije glasi kao kvasac starog kova.. 3/5

LALVIN QA23: Koristim ga 2 godine kod sebe. Odlican kvasac koji daje dobru aromatiku, a opet dosta brzo fermentira bez obzira na temperaturu i kolicinu hrane (bayanus soj). Kod mene je primjenu nasao u skrletu i mjesavini. Daje vina dobrog tijela. Tijekom fermentacije arome koje oslobadja nisu obecavajuce, ali odstojavanjem se one sve vise i vise poboljsavaju. Kod mene ce i u buducnosti imati svoje mjesto. 4/5

LALVIN R-HST: Pukom srecom sam ove godine isprobao ovaj kvasac. Lallemand ga preporuca kao direktnu zamjenu za CEG. Koristio sam ga ove godine na svojoj mjesavini, dijelu grasevine i dijelu rizlinga. Na mjesavini mi je dao odlicne rezultate i vjerojanto cu ga koristiti i slj. godina. Grasevina fermentirana tim kvascom daje izrazito jako i zaokruzeno tijelo, bez obzira jel fermentirala u drvetu ili inoxu, izrazitu cvijetnu aromu, nesto smanjenu svjezinu. Rizling je takodjer jaceg tijela u odnosu na drugi kvasac, ali slabije aromatike. Tijekom fermentacije se osjete jake arome. Moje mjesavine pak pokazuju odlican balans izmedju svjezine i punoce tijela, jako dobru aromatiku i kompleksnost. Obiljezje svih vina vinificarnih ovim kvascom jest, jaca punoca tijela, slabija vocnost, brza sedimentacija, ali i jako brz start vrenja (unutar 2-3h). Samim time iziskuje raniji prvi pretok. Temperatura vrenja je takodjer nesto povisenija od prosijeka. Kvasac ne planiram ponovo koristiti na grasevini i rizlingu, ali na mjesavini definitivno. Dovoljno je koristiti minimalnu dozaciju (25 g/hl) cak bi rekao i nesto ispod (20g/hl) za sigurnu fermentaciju. 3/5

LALVIN EC1118: Prvi put sam se susreo s vinom kojeg je prevrio ovaj kvasac tamo negdje 2009. Radilo se o chardonnayu i zaista je bio dominantan u osobinama u odnosu na ostala 2 kvasca. Tako je pala odluka da ga korisitim na svom pinotu bijelom. Buduci da se radi o bayanus soju koristio sam 2 razlicita nacina prihrane, jedan skolski i jedan radikalniji (citaj umanjeni). Vina su na kraju ispala slicnih karakteristika s tim da je ovaj skolskiji malo aromaticniji. Oba vina su slicnih aromaticnih profila, zasad se osjeti voce, ali i orasasti plodovi. Iznenadjujuce! Samo vrenje je teklo poprilicno ravnomjerno sa ranim startom, eventualno tamo oko 9brixa malo posustaje i sporije zavrsava. S obzirom na iskustvo sa pinotom zadovoljan sam, ali ne u potpunosti pa cu se slj godine okrenuti drugom kvascu. 3/5

UVAFERM 299: Prosle godine koristen na frankovki. S obzirom da nije bila referentna godina tesko je reci, ali vino je bilo solidne boje malo pomaknute arome. Aroma nije bila tipicna za sortu... Kvasac je odradio do kraja iako mu je trebalo podosta vremena.. 2/5

UVAFERM 228: "Zloglasna" 228ica prosle je godine nasla mjesto i kod mene. Probao sam ju na skrletu i rizlingu. Tijekom fermentacije je odavao izraziti potencijal, posebice na rizlingu, na skrletu nesto manje. No nakon pretoka pola tih super vocnih aroma se izgubilo, osobito na rizlingu. Daje vina slabijeg tijela i u mom slucaju slabije aroamtike u odnosu na QA23. Uz svu mogucu ishranu (Go-ferm. fermaid e, optiwhite) poceo se pojavljivati H2S - samo na rizlingu. Sve u svemu fermentacija je tekla dosta linearno i lagano, ali na kraju vina nisu bila superiornih osobina u odnosu na konkurentne kvasce, a istovremeno je prevelika opasnost od pojave stranih mirisa. 3-/5

SIHA 3: Prije 2 godine koristen na mjesavinama. Rani start, ravnomjerno vrenje, ali na neki nacin ukuhane i reduktivne arome. Za mene osobno neugodno iznenadjenje s obzirom na ono sto smo ocekivali od mjesavina. Vjerojatno bi dao dobre rezultate na pinotu i chardonnayu, ali kod mene vise nema mjesta.

SIHA 7: Koristim ga vec 3 godine za redom. Izrazito zahvalan kvasac koji rano starta, nesto jace se pjeni, moze se koristiti u minimalnim dozama i nije mu potrebna jaka ishrana. Na grasevini mi daje odlicne rezultate, jako dobru harmonicnost i aromu, posebice u drvetu. Na rizlingu daje vrlo dobru aromatiku iako nesto drugaciju od one na koju sam navikao, ali i izrazito balansirano vino u kojem kiseline ne strse vec su odlicno ukomponirane. Postuje sortu i kod mene u podrumu THE kvasac za grasevinu... 4/5

SIHA 8
: Ove godine sam ga prvi put koristio na frankovki. Poprilicno brzo krece i brzo fermentira, nisam mu dodavao nikakvu hranu. Daje vino izrazito, IZRAZITO dobre aromatike i boje te poprilicno brzo sedimentira. Za tijelo ne mogu govoriti zbog nacina na koji sam preradjivao frankovku. Pretpostavljam da moze dati i vina jaceg tijela. Ugl. pun pogodak THE kvasac za frankovku, a u buduce, vjerojatno i za cabernet. 5/5

SIHA 10: Koristim ga 2 godine. Daje vino jako dobre aromatike, TIPICNE za cabernet sauvignon, cak i u jadnoj godini kao sto je 2010. Samo tijelo je poprilicno jako i "taninsko", ali boja ne zadovoljava. Kao da se nase grozdje ne moze nositi sa ovim kvascem, ili obrnuto. Pogoduje mu visa temperatura fermentacije sto kod mene nije bio slucaj ove godine. Trazi malo pazljiviju ishranu. Za nesto juznije krajeve i/ili Istru odlican izbor, za kontinent (bez Baranje i Srijema) ne toliko. Definitivno treba sacekati dok se mlado vino stabilizira, ali ovo je kvasac koji NE osvaja na prvu. 3/5

SIHA Cryarome: Ove godine koristen na skrletu, rizlingu, pinotu bijelom i sauvignonu. Aromatican soj koji voli hladnu i sporu fermentaciju. Na sauvignonu je dao najbolji rezultat (12 - 14°C) bolji nego sam ocekivao s obzirom da sam ga prvi put radio odvojeno. Na rajnskom takodjer izrazito dobra aromatika (breskve) pri temperaturi vrenja od 15°C. Skrlet i pinot su takodjer dali bolju aromatiku od konkurencije iako su kipili na ~19°C - nekontrolirano. Obiljezje svih vina koja su odradila ovim kvascem je jaka aromatika i nesto slabije tijelo, svjezina nije izrazenija. jedna zanimljivost mi se javila kod fermentacije rizlinga. Vino fermentirano tim kvascem nije davalo gotovo nikakve arome tijekom burnog vrenja. Nakon smanjenja intenziteta vrenja pocele su se javljati arome koju su s vremenom postajale sve jace i jace.
Kvasac postuje sortu, tj. ne stvara genericke arome koje nemaju veze sa sortom i nije mu potrebna jaca ishrana (bez obzira na prodajne cake) uz minimalnu deklariranu dozaciju. Sve u svemu jako zahvalan kvasac 5-/5
PS susjed ga je prosle godine koristio na grasevini i tamo mi se nije svidio, tj. izbjegavao sam ga koristiti ove god. na grasevini, zato taj (-) u ocjeni

VASON PREMIUM BLANC 12V: Prije 2 godine koristio sam ga na skrletu, vinifikacija u inoxu. To je bila najbolja aroma skrleta ikad i to ne govorim samo za svoj vec opcenito. No nazalost kvasac je imao problema sa kontinuitetom fermentacije te je stao u granici polusuhog, a tijekom zagrijavanja sve te fenomenalne arome su isparile. :/ Kasnije smo saznali da kvasac za optimalan metabolizam zahtjeva (pretjerano) jaku ishranu i aeraciju prije polovice fermentacije. Zbog slucaja koji se nama desio, a koji je posljedice prezahtjevene ishrane, a i nesto vise cijene vise ga ne mislim koristiti.
"Samo" 3/5

VASON PREMIUM ROUGE 30R: Prije 2 godine koristen na frankovki. Odlicna kinetika fermentacije, odlicna boja i nesto slabija (genericka) aroma. Izrazito jako tijelo i poprilicna "tanicnost". Kvasac ne zahtjeva dodatnu ishranu, no zbog te genericke arome koju stvara nisam ga vise koristio. Moja pretpostavka da bi bolje odgovarao kontinentalnom cabernetu. 4/5

VASON PREMIUM ZINFANDEL: Koristen prije 2 god. na cabernetu sauvignonu (prva berba). Nezahtjevan prema hrani, dobra kinetika fermentacije. Dao je vino jako dobre arome i vocnosti, nesto slabijeg tijela i astrigencije, barem za cab sauvignon. Po meni kvasac nije pogodjen za kontinetalne cabernete, iako bi bio odlican izbor za syrah te peljeske plavce. Prije buteljiranja, ali i godinu i pol nakon buteljiranja, osjeti se jaka nota mente i zacina, a preslaba nota bobicastog voca, barem za moj ukus. Stoga opet "samo" 3/5


Slijedece godine u opticaj dolaze Lalvin R2 i SIHA Whitearome + kaj cemo barem jedan tank od svake sorte fermentirati sa autohtonim kvascima (ako godina dopusti) cisto kako neka orijentacijska vrijednost sta i kako za ubuduce... ;)Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin