Sve o Vinu Forum

Voćarstvo => Berba, čuvanje i prerada plodova voća => Temu započeo: nesa 18. Septembar 2008, 21:36:49Naslov: Сирће
Poruka od: nesa 18. Septembar 2008, 21:36:49
dali neko zna kako se pravi vinsko sirce,cuo sam da je mnogo kvalitetnije i zdravije od ovog obicnog?. pocetnik sam pa moram da ispitujem.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: peca50 18. Septembar 2008, 22:26:57
Znam ja, a verujem i mnogi koji ovde učestvuju u priči o sveovinu, ali im je i velika mora. Ako hoćeš da proizvedeš vinsko sirće, budi oprezan u jednom, Daljee od vina! Inače ćeš imati vinsko sirće, a vino nećeš imati. Pravilo je i obaveza, u podrumu gde čuvaš i neguješ vino nesme biti sirćeta. A o načinu dobijanja vinskog sirćeta, pa napisaće neko, a i ja ću ali malo kasnije!


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Dux 19. Septembar 2008, 20:42:03
Što je moj otac pravio dobro sirce....

Za vinsko sirce ti treba vino (prirodno) koje ćeš da sipaš u bocu, recimo do pola i da ga tako ostaviš neko vreme (mesec-dva)  i to ti je to.
 
Nemoj to da probaš sa nekim kupovnim vinima. Jednom mi je ostalo pola flaše banatskog rizlinga negde zatureno , i kad sam ga probao posle pola godine bio je kao da sam ga juče otvorio.  ;D


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Peđa 20. Septembar 2008, 11:38:59
Ako ti treba vinsko sirće za kuću, uzmi 5-6 litara crvenog vina i ostavi ga otvoreno na toplom mestu. Sačekaj mesec dana, propusti ga kroz neki filter, ili ga jednostavno skini sa taloga, i eto ga kvalitetno, prirodno sirće.

A, ako imaš dobrog kuma, imaćeš 1200 litara dooooobrog sirćeta. Zar ne, Peco?  :D


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: peca50 20. Septembar 2008, 22:36:54
Kum je zakon za sirće, pozovete Peđinog kuma i on vam ukiseli svo vino i dušu!
Za pevođenje vina u sirće, je potrebno da imate vino malo slabijeg kvalitet i jačine, uzmite vinsko sirće od nekoga ko ga ima, netreba više od 2dcl za 10 litara vina pomešajte ostavite u otvorenom povezanom balonu u toploj prostoriji i dobićete sirće. Kad sam rekao povezanom mislio sam na krpu odozgo, da se nebi davile vinske muve.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Peđa 21. Septembar 2008, 09:39:31
ŽIVEO KUM!!!!!!! :thumb:


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: zoricad 27. Novembar 2008, 21:40:45
da li ima neko hemijski sastav vinskog sirceta?


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: djedov do 28. Novembar 2008, 06:59:21
pa zorice formula je  sircetna kiselina  razlicite koncetracije zavisno od jacine vina

ako hocete brzo da dobijete onda uzmite neki lavor sipajte tanko vina bez vinobrana dodajte malo sirceta
pokrijte  krpom  i uz normalnu temperturu kao i za vrenje dobiti ce te kvalitetno sirce

ako niste znali  jabukovo sirce kinezi koriste u restoranima kao aperitiv
pakovanje je malo -nekoliko grama  u tetra paku i uvoze ga iz njemacke


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Grof von temnic 03. Januar 2009, 17:41:42
Dali moze u srbiji da se nabavi "Trebbianotraube "  sorta od koje se pravi cuveni balsamiko  i kako se zove kod nas


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: darko 03. Januar 2009, 18:34:43
mozes nabaviti u enovitisu u topoli oni su uvoznici iz italijanskog rasadnika vcr u kome nema sta nema www.vivairauscedo.com


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Grof von temnic 03. Januar 2009, 20:41:47
hvala darko


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Gofer 03. Januar 2009, 21:44:44
Grofe, Trebbiano ili još poznata kao Ugni blanc ili White Shiraz je najpoznatija sorta za proizvodnju konjaka.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Grof von temnic 03. Januar 2009, 21:57:25
eto jos jedan razlog vise da nabavim     ja se vec uplasio da peca i pedja ne reaguju jer im unosim sirce u forum :whistle:Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Gofer 03. Januar 2009, 22:33:25
Kad smo kod sirćeta, samo jedan citat - "Its high acidity makes it important in cognac production", ili ti na naški - njegova visoka kiselost čini ga važnim u proizvodnji konjaka.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: peca50 03. Januar 2009, 23:17:09
Proizvodnja čuvenog sirćeta balzamiko, je složen proces i dugotrajan. Proizvodi se od grožđa sorte Trebbiano, muljanjem se dobije šira koja se ukuva i razliva u burad zapreminski u tri veličine i tri kvaliteta tvrdoće drveta. Startno se razliva u burad koja su napravljena od mekog drveta, posle određenog perioda starenja i kišeljenja prebacuje se u sudove napravljenne od drveta srednje tvrdoće i zadnja etapa je prebacivanje u burad izuzetne tvrdoće gde stari od 12 do 24 godine.  kad se tiče buradi to su obično baterije buradi(više komada), a svaka sledeća tura buradi je manja od prve odnosno druge zbog toga što se prvobitna količina postepeno smanjuje zbog starenja. Sirće ima izuzetan kvalitet, ali i izuzetnu cenu, boja starenjem postaje tamna, a pripisuje mu se afrodizijačko dejstvo, pored ostalih elementarnih dobrih sastojaka.
Sorta Trebbiano je bela sorta grožđa koja najbolje osobine daje na granici mediteranske i kontinentalne klime, a po izgledu grozd je kao moj avatar samo tri puta duži.
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/19/19_trebbiano.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=19_trebbiano.jpg)


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: alekovin 04. Januar 2009, 02:07:58
Treba znati jednu stvar TREBBIANO uopste nije vrhunska sorta grozdja I VRLO SE RETKO MOZE NACI VINO SAMO OD TE SORTE U TRGOVINI... On se Italiji i Francuskoj uglavnom koristi ZA KUPAZU sa juznim vinima zbog visokog sadrzaja ukupnih kiselina... Sadi se i uzgaja zbog IZUZETNO VELIKE RODNOSTI, OTPORNOSTI NA GLIVICNE BOLESTI, I ZBOG SPOSOBNOSTI DA U (GROZDJANOM SOKU) SIRI NAKUPI VISOKI SADRZAJ UKUPNIH KISELINA, koje vinu daju svezinu i sklad A NAJCESCE SLUZI ZA KOREKCIJU NEKIH JUZNIH VINA KOJA IMAJU MANJAK KISELOSTI... U nasim karajevima postoji sorta sa slicnim karakteristikama i zove se SMEDEREVKA!
Dakle kao sto se od Trbbiana dobija najbolji Konjak tako se od Smederevke dobija najbolji vilnjak kod nas!!! Kao sto se po gore pomenutom tehnoloskom postupku (detaljno je opisao Peca) od trebbiana dobija izuzetno sirce Balsamiko, tako se po istom postupku od Smederevke moze dobiti nista manje kvaliteno sirce!!!
Iz ovoga sledi********* TREBBIANO U ITALIJI I FRANCUSKOJ = SMEDEREVKA U SRBIJI*****
Ko ne veruje neka proba!!! :thumb: :thumb: :thumb:


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Gofer 04. Januar 2009, 09:10:16
Od smederevke se može naći vino samo od nje, što je još jedan plus.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Grof von temnic 04. Januar 2009, 14:44:51
ovo za smederevku nisam znao , a i tema nije strana forumasima mozda bi moglo da se proba nesto sa smederevkom nije na odmet a sto se tice balsamika dopunio bih pecu  da italiani svoj balsamiko odrzavaju u 5 razlicitih drvenih bureta kao sto si rekao razlicitih velicina odlezavanje se vrsi na tavanu ( dobro je nije  u podrumu :D)
odlezavanje se vrsi u buradima
Dud- zapr.60L
Kesten-    50L
Tresnja-   40L
Jasen  -    30L
Hrast  -     20L

Postoji verzija gde je dud zadnji sa 20 L a Hrast sa 60   svako od ovih vrsta drveta da balsamiku nesto od svoje arome i boje tako da na kraju ostane 1,5-2L sirupa od pocetnih 100 kg grozdja ko moze da ceka 25 godina  super stvar neki to rade i 7 godina  a fabricka proizvodnja balsamika 6 meseci normalno i cena je manja mada bih pre rekao da je "Aceto Balsamico Tradizionale " jevtin u odnosu na fabricku verziju koja kosta od 3-7e za 100ml
Gledao sam neku reportazu iz italije gde su se naslednici svadjali oko imovine nikog nisu interesovale kuce i imanje vec samo ono sto se nalazilo na tavanu -balsamiko , covek sakupio godinama pravo bogatstvo.
a ovo ode u drugu temu pa sad je na administratoru sta ce da cini . :)


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: kosta 26. Januar 2009, 14:11:21
Да ли неко зна рецепт за добро домаће сирће? :scr:


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: alambik 26. Januar 2009, 14:28:12
Косту директно бановати са форума!!!

Шала, наравно. Ја сам такође љубитељ доброг сирћета, и често издвојим који евро више и у специјализованим радњама купим неко лепо, али скупо сирће, али ни под којим условима га не бих сам производио.
Вино и сирће не иду у исту бутику.
Осим ако нећете да ризикујете да вам касније све вино спонтано прелази у сирће.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: dioda 26. Januar 2009, 16:59:06
Nema nekog posebnog recepta za dobijanje obicnog vinskog sirceta...
Sipas vino u flasu, drzis je na sobnoj temperaturi, povremeno promuckas i eto sirceta :whistle:


-------------edit--------------


Nisam naglasio da flasa treba da bude otvorena, smatrao sam da se to podrazumeva! Mozda neko ne zna pa da i to kazem, za metabolizam bakterija sircetnog vrenja je neophodan kiseonik tako da vino koje treba da se pretvori u sirce mora biti u kontaktu sa vazduhom...

Na forumu postoje jos 2 "sircetne" teme, prosto ne znam sta da radim sa njima jer su rastrkane na 3 strane :scr:
Evo linkova do njih:

http://www.sveovinu.com/index.php?topic=109.0
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=254.0


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: IVAN ŠIMUNIĆ 07. Decembar 2009, 20:40:07
možete li mi molim vas odgovoriti,da li je moguće napraviti vinsko sirće od običnog kupovnog vina???ne mora bit' kvalitetno,samo me zanima da li se moze napraviti od kupovnog vina??? =)


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: peca50 07. Decembar 2009, 21:09:36
Pozdrav Ivane!
Moguće je dobiti od flaširanog vina, vinsko sirće. Ima tu jedan vrlo važan momenat, a toj je koliko je vino kvalitetno stabilizovano. Naime, pre flaširanja vino ide na termički stabilizator gde se "pobiju" sve loše namere prema vinu. Moja preporuka ti je da uradiš probu na malo: sipaj litar flaširanog vina u bocu od 2 litra, može PVC (pet), zatvori ovlaš i ostavi da stoji u toploj prostoriji, 4-5 dana, posle toga otvori i pomiriši, ako ti je prvi miris na sirće, ekspriment ti je uspeo, imaćeš sirće.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: dioda 07. Decembar 2009, 23:10:16
Ili jednostavnije "inficiraj" sterilno vino sircetnim bakterijama i nema greske...
Ako znas nekoga ko ima domace sirce bice ti dovoljno par mililitara, sipaj u to vino koje si kupio i dobices sirce garantovano >:D


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: dokjok 09. Decembar 2009, 15:10:19
nista ja ne razumem pod milim bogom?jel ima neko da proda pet litara dobrog ,vinskog, sirceta?pozdrav svima!


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 09. Decembar 2009, 22:15:37
ja mogu da , ti pomognem za adresu i telefon,   da kupis 100%   jabukovo EKO ili kako se jos naziva BIO sirce  sa garancijom, vinskog izgleda nema ni musica da se udavi !


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Dux 09. Decembar 2009, 23:24:16
Pa kakvo je to sirce ako se musice ne dave.  Odakle ti znas iz Svice gde ima sirce kod nas?
Nego nisam cuo za Bio sirce jabukovo sa vinskim izgledom.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 09. Decembar 2009, 23:40:31
moj ujak je zavrsio   poljoprivredni fakultet , i pravi sirce od , neprskane jabuke , i od sljive.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 09. Decembar 2009, 23:43:53
rekao sma posto vi svi nemate da ponudite coveku vinsko sirce poal srbije  .. ja   mogu da mu  dma tel. dge da se obrati za sirce sa jabukovim ukusom izgledom i mirisom 300%  u zadnjih 20 godina neprskana. jel sad jasnije  ?
koje spominjao  jabukovo sirce  sa vinskim  izgledom ?  rekao sma vinskog izgleda  nema !


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Dux 09. Decembar 2009, 23:52:15
Tako sam  razumeo da si napisao.
Znas mi svi proizvodimo svetska vina sa vrhunskim poreklom pa nemamo sirce da ponudimo. Nek uzme vino i napravi  sam sirce.  Necemo da kvarimo renome na trzistu.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: dioda 09. Decembar 2009, 23:55:18
Opet skrecemo sa teme :whistle:

nista ja ne razumem pod milim bogom?jel ima neko da proda pet litara dobrog ,vinskog, sirceta?pozdrav svima!

dokjok napisi makar odakle si da moze da ti se javi neko iz "komsiluka"


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: pola pije pola sarcu daje 09. Decembar 2009, 23:55:55
znam  stavite  na izlog u julu i samo provri )))
za  dobro  sirce je potrbeno dobro vino....  od  G....na   nemoze da bude   sira ..


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: VlaovicJ 12. Oktobar 2010, 21:00:33
imam crveno i belo vinsko sirce ako nekom treba


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: boss 13. Novembar 2011, 17:43:55
Kako da izmerim jačinu jabukovog sirćeta? Može li širomerom uz neko preračunavanje?


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: dioda 17. Novembar 2011, 13:28:25
pH metrom


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: bistrica 17. Novembar 2011, 18:54:38
Postoji još jedan način, ali se njim u stvari ne određuje koncentracije sirćetne kiseline nego kvalitet jabukovog sirćeta. Refraktometrom u skali brixa, u rasponu od 9 do 15.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: milan88 22. Januar 2012, 17:55:03
Interesuje me da li se moze praviti sirce od zamrznutih malina i da li se prati standardna procedura?
Unapred hvala


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Maggicni 03. Septembar 2021, 14:55:06
Da li neko zna i želi da podeli postupak  prozvodnje vinskog sirćeta u drvenim buradima, uzeo bih rajnski i italijanski rizling pa bih od toga pravio sirće koje bi odležalo u hrastu jedno vreme.Bilo bi dobro ako neko zna postupak pripreme vina za proizvodnju balsamico sirćeta pa da to bude polazna tačka.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: bistrica 03. Septembar 2021, 22:47:05
Aceto balsamico traži profesionalni pristup. Pravi se od sorti grožđa od kojih se radi i konjak. Tu bi ti rajnski rizling nekako još i mogao proći, ali talijanski nikako. Traži proizvodnju u kontinuitetu, uz stalno dopunjavanje. Ugušćeni mošt na oko 30% šećera. Najmanje pet buradi različitih padajućih veličina i napravljenih od različitog drveta: hrast, kesten, trešnja, jasen i dud. Traži još najmanje 12 godina dozrijevanja kako bi se u konačnici od 100 litara mošta dobila litra takvog sirćeta. Dakle, nije za amatere.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Maggicni 04. Septembar 2021, 00:37:27
Aceto balsamico traži profesionalni pristup. Pravi se od sorti grožđa od kojih se radi i konjak. Tu bi ti rajnski rizling nekako još i mogao proći, ali talijanski nikako. Traži proizvodnju u kontinuitetu, uz stalno dopunjavanje. Ugušćeni mošt na oko 30% šećera. Najmanje pet buradi različitih padajućih veličina i napravljenih od različitog drveta: hrast, kesten, trešnja, jasen i dud. Traži još najmanje 12 godina dozrijevanja kako bi se u konačnici od 100 litara mošta dobila litra takvog sirćeta. Dakle, nije za amatere.
Razumem proces manipulacije i negovanja nego nisam baš najbolje razumeo pripremu vina, dali se svo vino skuva i do koje mere, pa se naspe u bure i inficira sirćetnom bakterijom pa se dobije odredjena jačina(alc/kiselina) te se prekida rad sirćetne bakterije recimo ukidanjem dotoka kiseonika ili se možda pasterizuje.Taj deo mi nije jasan i neću praviti balsamico nego je ideja da mi sirće odleži u hrastovini jedno vreme.


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Maggicni 05. Septembar 2021, 22:20:09
Ipak ću napraviti jednu bateriju jer ću imati ako sve bude uredu dovoljno vina za tako nešto.Vidim Bistrice da nisi spomenuo bure od klekovog drveta da li zbog dostupnosti ili iz drugih razloga.Imam tzv majku iz jabukovog sirćeta koja je selekcijom dobijena i daje izvrsno jabukovo sirće, mogu li nju koristiti i za vinsko sirće ili je moram pustiti da se formira u vinu.Imam i nedoumicu oko ukuvanog mošta da li ga zasejati selekcionisanim kvascem i napraviti vino pa ga onda razlivati u burad u kojima je već sirće u manjim količinama ili razliti mošt u burad te ga inficirati sirćetnom bakterijom i ostaviti da tako fermentiše i prelazi u sirće uporedo u buradima?


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: bistrica 06. Septembar 2021, 17:12:07
Mošt se zagrijavanjem, na temperaturu od minimalno 30 do maksimalno 80 stepeni, koncentriše do nekih 30 Brix-a. Nakon toga ide usporena djelimična alkoholna fermentacija u kojoj nema potrebe za potpuno anaerobnim uslovima zbog visoke koncentracije šećera koji u startu sputava rad sirćetnih bakterija. Tek nakon 5-6 mjeseci i dostignutog alkohola od 5-9 vol.% se tako djelimično alkoholizirani mošt iz posude za vrenje usipa u najveće bure od onih pet, koje ima zapreminu od  50-70 litara, u kojem započinje puna sirćetna fermentacija koja će biti nastavljena presipanjem u manje bure. Bure se puni do 80% zapremine i nema potrebe za nekakav poseban dotok kiseonika koji bi nepoželjno ubrzao sirćetno vrenje a ionako je onemogućen rad kvasaca visokom koncentracijom sirćetne kiseline.

To bi bilo za Aceto balsamico koji je u većoj mjeri sadrži ugušćeni nefermentirani mošt jer mu se alkoholna fermentacija ne provodi do kraja, pored svih onih aromatskih komponenti koje nastanu takvim postupkom. Normalno da kao neko u nizu možeš koristiti i klekovo bure.

Vinsko sirće bi bilo nešto potpuno drugo jer ne sadrži ugušćeni nefermentirani mošt i jer mu se alkoholna fermentacija obavezno provodi do kraja. Normalno da nakon nje možeš koristiti i „majku“ iz jabukovog sirćeta. Najbolji kvalitet se postiže njegovim odležavanjem u hrastovom buretu do neke dvije godine. O postupku za njegovo dobivanje sam već pisao.

http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1905.msg31537#msg31537

Citat
Imam i nedoumicu oko ukuvanog mošta da li ga zasejati selekcionisanim kvascem i napraviti vino...
Ukuhani mošt bi morao zasijavati kvascima ako su temperature tokom ukuhavanja više od 40-45 stepeni.  
Citat
...pa ga onda razlivati u burad u kojima je već sirće u manjim količinama ili razliti mošt u burad te ga inficirati sirćetnom bakterijom i ostaviti da tako fermentiše i prelazi u sirće uporedo u buradima?
Pokušavaš spojiti nespojivo. Budući Aceto balsamico ne treba ni „majku“ niti dodavanje sirćeta u zapremini od 25% jer su nakon 5-6 mjeseci fermentacije već stvoreni pogodni uslovi i započeto sirćetno vrenje. Ne traje kod njega postupak alkoholne i sirćetne fermentacije slučajno dvije godine. Tako se dobiva taj posebni kvalitet. Svako ubrzanje bi ga umanjilo. Kod njega se djelimično alkoholizirani mošt nakon 5-6 mjeseci iz posude za vrenje usipa samo u najveće bure od onih 5 ili 7 iz baterije. To što pričaš je dio postupka za dobivanje vinskog sirćeta gdje se njegova prva količina dobiva okvirno nakon dva mjeseca.  


Naslov: Odg: Сирће
Poruka od: Maggicni 06. Septembar 2021, 19:41:04
Odlično, hvala veliko Bistrice.


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin