Sve o Vinu Forum

Vinogradarstvo => Vinogradarstvo => Temu započeo: Djole3 10. Oktobar 2008, 23:37:28Naslov: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Djole3 10. Oktobar 2008, 23:37:28
Imam par cokota u vinogradu koji su ocajni,
grozdje je jako sitno, nema sladora, kiselo je.....
Da li mogu da nekako kalemim neku bolju sortu
na taj stari panj nekako ili moram da vadim taj panj,
pa da sadim novu lozu ?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: peca50 19. Oktobar 2008, 01:02:58
Pekalemljavanje je često nefikasan način da poboljšate sortimentnu strukturu u vinogradu ili da otklonite neke negativnosti u smislu kiselosti grožđa, neodgovarajuče sorte itd... zato je uvek bolje zameniti neodgovarajući čokot novo posađenim. Mera koju treba primeniti posle vađenja starog čokota je da se zemljište "očisti", od eventualnih bolesti i štetočina. Zato je najjednostavnija mera da se čokot izvadi  i na mesto gde je bio baci 1 do 2 šake kreča u prahu da tako prezimi, pa u proleće iskopati jamić, nađubriti prevrelim stajnjakom i posaditi novu lozu!


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Djordje Teofilovic 18. Novembar 2008, 18:43:13
ako vadis lozu vise paznje obrati kad je izvadis,mozda neki fungicid,baktericid zbog truleznica.mozda i ne treba da vadis, ako je ista sorta ka na nokom drugom mestu u vinogradu i tamo dobro radja onda treba izvaditi,ako ne probajte drugaciju rezidbu,kracu ako su sitni grozdovi.bolje nadjubrite vinograd,pravilna zastita,zelena rezidba je jako bitna(zaperci,pinciranje,redukcija lisca u zoni grozdova).za kalemljenje se slazem sa pecom


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: eksvitivini 21. Novembar 2008, 10:47:56
Slao sam ovo pre par godina na drugom forumu, pa da ponovim, ako nekog zanima (obzirom da je izvor australijanski, tj. ja):


---
Za prekalemljivanje "ochenjem", osoba koja je tek obucena radi oko 300 dnevno, iskusan kalemar 700-1000 cokota dnevno. Uspeh je 80-90%, sto zavisi od stanja postojeceg vinograda.

(http://img206.imageshack.us/img206/1663/pic01gr6.jpg)
(http://img209.imageshack.us/img209/7518/pic02zm3.jpg)
(http://img84.imageshack.us/img84/5808/pic03yv3.jpg)
(http://img205.imageshack.us/img205/3496/pic04fq1.jpg)
(http://img80.imageshack.us/img80/6157/pic05cn9.jpg)
Procedura: U zimu se presece stablo cokota pri osnovi i postave uzice koje vode od patrljka do prve zice na spaliru. U rano prolece se odgaji jedan dobar lastar koji izbije iz osnove (jalovak), a sav drugi porast se uklanja. Kasnije u prolece se uklone svi pupoljci sa tog lastara i svo lisce, osim gornja dva lista koja su u visini prve zice, a tu se umetne i pupoljak od sorte na koju se prekalemljuje (ispod te zice, vidi sliku). Posle se uklanja svaki drugi porast osim toga iz nakalemljenog okca, prska protiv bolesti, itd.

Prekalemljeni vinograd se tretira kao mladi vinograd, dakle mora da bude cist od korova, djubren, itd, idealno i zalivan (mada znam da to nije uobicajeno u Srbiji). U uslovima Australije (dakle zalivanje, djubrenje + dugacka topla sezona), spalir je popunjen vec iduce godine, sa komercijalno upotrebljivim prinosom (neku manju kolicinu grozdja je moguce dobiti cak i u samoj godini kalemljenja, ali to bi trebalo uklanjati kao nezeljenu kompeticiju lastarima za formiranje uzgojnog oblika, tj. kordunice). Dakle, gubi se svega jedna godina (ta u kojoj se kalemi), plus sto naravno mora da se ulozi u samu operaciju. (Ovo sve se odnosi na kalemljenje "ochenjem", druge metode prekalemljivanja, npr. kalemljenje u procep, su daleko sporije i slabije uspevaju).


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: swan 29. Januar 2009, 09:27:00
Vinograd je podigao moj otac jos 1968 god po tadasnjim najsavremenijim agrotehnickim mjerama uz pomoc agronoma iz Plantaza koji su bili na specijalizacijama u Francuskoj.Obzirom na starost i relativnu zapustenost vinograda,kao i bolesti koje su pjavile (homopsis , fitoplazma i.t.d)Povrsina vinograda 3300 m2,oko800 cokota na krevetima bilo je oko 3000 kg grozdja.
Pkojni otac nije imao zivaca da se bavi vinom nego je uglavnom pekao rakiju i forsirao lozu do maksimuma (15000 kg grozda rod ‚1983 god.)126 kazana od 120 lit.ili ti oko 2000 lit.rakije
Obzirom na starost loze (40 god.) namjeravam da kalemim postojece autohtone sorte koje su u vinogradu na divlju podlogu, progustim zasad na 1200 cokta i vremenom iskrcim stare loze.
Postojeci sortimenti su 60% Stari Vranac i 40%Kratosija sve na divljim podlogama po pricama pokojnog oca,ali ja mislim  da su njemu agronomi iz Plantaza davali sadnice koje su donosili iz Francuske jer  je grozdje kada rodi  bolje i ukusnije nego u susjednim vinogradima mozda cak nema vecu kolicinu secera ali je puno ukusnije vino kada se izvuce sa tropa.
Prijatelj mi je nabavio masinicu za kalemljenje uskoro treba da pocnem rezanje loza ,ali ne znam gde da nabavim divlje podloge za kalemljenje i koje da uptrebim.
 Specificnosti terena gde je podignut vinograd (imam vode koliko hocu i izveo sam sistem kap-po-kap) zemljiste je pogodno za uzgoj  vinograda ima malo vise fosfora i nalazi se u okolini Podgorice(Zetska kotlina)
Ukoloko neko ima iskustva sa podlogama za kalemova neka mi da neku informaciju.

Ne znam kako se postavljaju slike na forumima ,hteo bih da vidite kao izgleda vinograd


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dioda 29. Januar 2009, 09:38:32
Pozdrav swan, pogledaj ovu temu, detaljno je objasnjeno kako se postavljaju slike...

http://www.sveovinu.com/index.php?topic=13.0


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: swan 29. Januar 2009, 10:05:43
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/20/20_s6300988.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=20_s6300988.jpg)
Evo slike vinograda veceg dijela iz jula mjeseca 2008 god. slikat cu ga i 30.1.2009 kad budem isao u podgoricu ja inace zivim u Beogradu ali to ne znaci da treba pustiti da sve propadne i dignem ruke odn pravljenja vina


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: peca50 29. Januar 2009, 17:11:29
Prema ovoj fotografiji utisak je sledeći: da ti je vinograd u dobroj kondiciji, olistalost i debljina osnovnog stabla čokota, rod se nevidi dobro, ali rezidbom ćeš to lako rešiti i malim dodatkom komplekson đubrenja. I moja preporuka: nemoj da dozvoliš da ti ovo "blago" propadne.
Evo šta kažu knjige za sorte Kratošija i Vranac:

Kratošija
-Autohtona sorta Crne Gore. Dobre rodnosti. Grozd srednje krupan, valjkasto-kupast, srednje zbijen. Bobica srednje veličine, okrugla, crno plava. Sazreva krajem treće epohe, pozna sorta. Osetljiva na Botritis i niske temperature. Redovno daje dobar kvalitet grožđa. Grožđe se koristi za spravljanje vrhunskih vina. Ređe se sreću čisto sortna vina, već se uglavnom kupažira sa Vrancem. Od Kratošije se u Crnoj Gori pravi i vrlo kvalitetna lozovača. Koeficijent rodnosti je 1,2-1,6, prosečna težina grozda je od 150-250 grama. Opterećenje kondira i lukova okcima, pri rezidbi za rod je za kondire 2, a za lukove 6-8 okca.


Vranac
Vranac crnogorski je autohtona sorta Crne Gore, izrazito rodna sorta. Grozd srednje krupan, valkasto-kupast, srednje zbijen. Bobica srednje krupna, okrugla, tamnoplave boje pokožice. Sazreva na kraju treće epohe, pozna sorta. Osetljiva je na Botritis i niske temperature. Kvalitet grožđa redovno dobar. vina su vrhunska, lepo obojena, harmonična, puna. Koeficijent rodnosti je 1,3-1,6, prosečna težina grozdova je od 150 do 300grama. Opterećenje kondira i lukova pri rezidbi za rod je za kondire 3-5 okca a za lukove6-8.

I za jednu i za drugu sortu najbolje ti odgovara mešovita rezidba(kondir-luk), pošto ti je uzgojni oblik idealan za takva način rezidbe, a i sorte koje imaš baš to traže.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Dovla 30. Januar 2009, 13:04:57
Da iskoristim priliku da pitam upućene: da li su i u 2009. godini predviđena podsticajna sredstva za nove zasade vinove loze? Ovo pitam jer se odgovarajuća Uredba (Sl. glasnik RS, br. 23/2008 i 90/2008) odnosi samo za zasade iz jeseni 2007. i proleca 2008. godine, a nova Uredba za podsticaje u 2009. godini nije (jos) doneta!!! :(

Razmišljam o podaizanju vinograda pa mi je vrlo bitno zbog finansijskih kalkulacija.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: peca50 30. Januar 2009, 14:51:51
Pozdrav Vlado,
što se tiče pitanja oko podsticajnih sredstava za podizanje novih zasada vinograda ili voća, najbolje je da se informišeš kod dobavljača sadnog materijala. Oni obično daju sadni materijal na osnovu zaključenog ugovora, i naplaćuju  ti kada odovarajuća komisija izađe na teren, i kada ti sredstva legnu na novootvoreni račun predviđen za to. Znači ako oni prihvate da te kreditiraju do momenta dok ti ne legnu pare za podsticaj, znači da su i dalje važeće uredbe o podsticaju!


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Dovla 30. Januar 2009, 15:07:37
Hvala Peco,  :thumb:

To mi je i bio krajnji plan. Mislio sam da se neko vec oslanja na ove podsticaje za ovogodisnje zasade, pa bi mogao da mi kaze iz prve ruke.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: swan 01. Februar 2009, 08:55:55
Peco Hvala ti na detaljnim informacijama o sortama Vranac i Kratosija. Posebno me raduje sto se moze praviti kvalitetno i vrhunsko vino jos ako se upakuje u pricu o konrtolisanom geografskom porijeklu mislim da cu postici ekonomski balans da odrzim i unaprijedim vinograd i ne dopustim da propadne.Ogranicen sam na maxium oko 1200 cokota ili manje na ustrb kvaliteta .
Botritis je izgleda za obje sorte veliki neprijatelj ,ako se ne varam tu bolest zovu siva trulez i sa njom se borim relativno uspjesno koristeci Teldor vecu glavobolju prosle godine mi je napravila Plamenjaca i Phomopsis ,ali to kod nas zavisi od godine do godine.
Svakako cu rezati loze po tvom upustvu i detaljnije se upznati sa mesovitim nacinom rezidbe s obzirom da je vinograd na krevetima.
Sa kalemljenjem odmah krecem samo ne znam gde da nabavim adekvatne podloge za kaleme .Prijatelj mi je nabavio neku masinicu za kalemljenje i sad mi prica kako je cuo da se sadnice koje se naprave moraju cuvati 30 dana u malim plastenicima pod temp. oko 20 stepeni sto mi je malo neverovatna prica ,ali ispitat cu ja o cemu se tu radi.
Od tvog opisa sorti malo mi odstupa velicina grozdova cini mi se da kod mene radjaju veci grozdivi imam jedni sliku u mob.tel. velikog grozda u fazi prije sarka pa kad je nadjem poslacu ti da je vidis , a napravit cu fotke vinograda sada prije rezidbe.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: peca50 01. Februar 2009, 22:19:28
Kalemljenje na zrelo zahteva posebne uslove za prijem i negu kalemova. Posle  odabira podloga i kalemova vrši  se kalemljenje na neki od načina, najčešće je to spajanjem na jezičak. Kalemovi se slažu u specijalno za to napravljene sanduke. Kalemovi se kompletno prekrivaju nakvašenom piljevinom pomešanom sa peskom , ili sa šumskom mahovinom, naizmenično red kalemova red pokrivnog materijala nakvašenog. Temperatura se u prostoriji podiže do maksimalno 24 stepena celzijusa, sa stalnim vlaženjem, sve dok se na spojnim mestima ne formira kalus, posle toga se temperatura postepeno snižava, da bi kalus odrveneo. Za to vreme iz pupoljka na kalem grančici postepeno kreće mladi lastar, snižavanjem temperature i čestim provetravanjem se kalemovi kale, sve do momenta dok potpuno neojačaju i odrveni vršni lastar, posle toga se kalemovi iznose napolje u prirodne uslove gde nastavljaju svoje jačanje i kaljenje, razvijajući pritom i korenov sistem.  Ovo je nabrzinu objašnjen postupak kalemljenja na zrelo spajanjem.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bozure 19. Februar 2009, 10:23:38
peco ... uz duzno postovanje mislim da swan tu meru tesko moze da savlada...bolje mu je da dodje kod nas i kupi gotov kalem ili neko da mu iskalemi nego da se covek muci ...swan sto se tice podloge kod mene ima kober 5 bb a mozda se nadje i so4 ja sam imao ferkal sto bi u tvojim uslovima blo ideakna podloga ali ne znam dali moze dase nadje ... moj savet ti je da kupis gotov kalem kod nas je oko pola evra


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: swan 21. Februar 2009, 23:30:58
Bozure daj mi kontakte (tel i adresu) intaresuje me tvoja ponuda za podloge i koliko bi kostalo da mi se uradi kalemljenje i odlezavanje sadnica u nephodnim uslovima do presadjivanja, kao i dodavanje nekih hormona koji ti omogućavaju da ih posle mesc dnana direktno sadis na predvidjeno mjesto.
Vioke sam doneo sa sobom u Beograd pre odprilike 10 dana ima oko cca 300 pupoljaka,posalji mi tel.da se cujemo 


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: KizaHood 06. Mart 2009, 16:15:52
Kakva su iskustva sa "podsadjivanjem"?

Imam vinograd oko 40 godina star i vremenom je ostao bez jedno 20% cokota. Jesenas sam dodao 30 kalemova hamburga tamo gde su najvece "rupe", medjutim sa raznih strana cujem da podsadjivanje daje lose ili nikakve rezultate. Da li je to tacno i da li ima neki sistem da se poprave ti rezultati?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bozure 09. Mart 2009, 00:37:54
tacno je to ...kiza , probaj sa polozenicama , ja tako popunjavam prazna mesta i pokazalo se odlicno


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: novajlija 26. Maj 2009, 18:04:35
posto sam novopeceni vinogradar,pa se nesnalazim pas najbolje oko sorti vina i drugih sitnica,hteo sam da popunim prazna mesta u vinogradu,da ubacim jos pedesetak cokoti,pa me interesuje koje su kvalitetne vinske sorte,pogodne za nase krajeve,kondretno Vojvodina


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dioda 26. Maj 2009, 18:20:07
Na ovom linku (http://www.minpolj.sr.gov.yu/download/5%20Rejonizacija%20gajenja%20vinove%20loze%20sa%20trenutnim%20sortimentom%20po%20rejonima.pdf) imas spisak rejona, podrejona i vinogorja Srbije sa spiskom preporucenih, dozvoljenih i zabranjenih sorti pa vidi sta bi ti najvise odgovaralo...
Obrati paznju na epohe sazrevanja, da se poklope sa sortama koje vec imas u vinogradu....


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: novajlija 26. Maj 2009, 18:35:46
E maler,nece da mi otvoro link,nemoze taj program


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dioda 26. Maj 2009, 18:38:13
Zato sto je pdf

Evo ti link, http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/download.php

klikni na "Download Foxit Reader 3.0 (Installer: .exe, 3.57 MB)" kada se skine instaliraj i to je to...
Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: novajlija 26. Maj 2009, 18:55:38
Nemam pojma sta mu je,sve sam uradio,instalirao,a ni dalje nece.Jel bi mi preporucio neke sorte?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dioda 26. Maj 2009, 19:21:35
Vidim da koristis Mozilu sto znaci da ti taj dokument otvara u novom tabu kada kliknes na link...
Posto dokument ima oko 5MB moras sacekati da se ucita, strpi se malo i pojavice se ;)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: cvele 06. April 2010, 17:07:54
Drugari, nikako mi nije pao na pamet pametniji naziv za ono sto hocu da podelim sa svima vama.
Naime, uzeo sam da radim vinograd u kom se nije ulazilo uopste tokom prosle godine. Koliko sam obavesten od vlasnika u vinogradu se nalazi prokupac i plovdina. Na sta ce sve ovo da lici na kraju stvarno pojma nemam jer sam totalni amater u ovom poslu. Sve sto budem radio u vinogradu ja cu da slikam i snimam.

Pa da pocnemo sa par slika i snimaka...

Ovako je sve izgladalo pre rezidbe

YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=NF_CwZ_jRBo YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=4lxT6UL1kZo


(http://img2.imagetitan.com/img2/small/37/37_img_0001.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=37_img_0001.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img2/small/37/37_img_0005.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=37_img_0005.jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/37/37_img_0006.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=37_img_0006.jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/37/37_img_0007.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=37_img_0007.jpg)

Rezao sam vinograd oko 13.5h ukupno. Velicina parcele je oko 15 ari
A ovo vec lici na vinograd
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/37/37_img_0013.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=37_img_0013.jpg)

a ovako sam orezao jednu gidzu i ostavio jalovak za zamenu

YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=fQ2vB0bW-xE


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: skabeta 06. April 2010, 18:33:57
Eto svaka cast. Hvale vredan pokusaj. Po ovome koliko si skupio grana ne izgleda to lose ima on negde snage. Ja bi na tvom mestu u redu gde su cokoti okopao jednu povrsinu, a izmedju ostavio da mogu da pokosim sa nekom motornom kosilicom pa udarao dok ne napravim jedan travnjak. A ovo u redu kopao. Kad ponudis bakicama (normalno zato sto u ovoj drzavi one to najbolje rade) da okopaju one ce sve da poskakuju i da te ljube kad se sete kako im je bilo u mladosti u vinogradu. Sad kako to djubriti to je pitanje. Prvo nije tvoje i ne znas koliko ces raditi (ne kazem ti to da kao ne djubris drugome nego ti efekti ce se videti tek kasnije) Tu je podloga najverovatnije montikola tako da je to verovatno duboko otislo i trebao bi djubriti izmedju redova ali onda ces unistiti travnjak. Mozda malo i preko lista nije lose.
Ako ti je neki cokot jadan i sav se skupio, lisce se skupilo i vidis da mu nije dobro izvadi ga i zapali. Ako imas jos starih vinograda koji se nece raditi oko tebe pomozi im i zapali kad niko ne vidi  :whistle:
Ne bi ga bas mnogo opteretio tako da vidis od cega je. I sad ga isprskaj sa nekim bakarnim preparatima malo jacom koncentracije. Ima tu svasta sacuvano od prosle godine.
Eto moje misljenje.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: kicca 06. April 2010, 21:10:01
Samo napred Cvele :thumb:


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: kicca 30. April 2010, 14:23:57
Cvele bas me zanima kako napreduje vinograd.Imam i dodatno pitanje posto se u mom kraju ovaj nacin davno izgubio to jest bar ga ja ne pamtim,dali bi pored cokota trebalo da stoje pritke uz koje bi se vezivala loza kasnije jer ovako mislim da ce grozdovi lezati po zemlji  :scr:


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: cvele 10. Maj 2010, 12:32:46
Na Zapadu  nista novo-kaze Bora Corba, a kod Cveleta ima nesto novo, i to na jugu ove nase slatke drzavice...
Kada sam rezao vinograd nisam ama bas nista ocekivao, a ipak sam mu poklonio veliku ljubav i malo svoje radne snage.
Rezultat je i iznad mojih najjoptimisticnijih ocekivanja:

VINOGRAD JE ZIV!!!

04.05. sam ga oprskao totalom (blade 48 sl-1l za 15ari).
Nisam ga frezao niti djubrio jer se nicemu nisam ni nadao. Pokusacu u narednim danima da mu malo vise poklonim paznje.
Pojedini lastari su vec poneli i rod, tako da ce ima i sta da se nabere.
Moj savet svim drugarima- napred u vinograde, loza je veoma zahvalna biljka

Marakana pre tretmana totalom
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/38/38_04.05.(1).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=38_04.05.(1).jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/38/38_04.05.(2).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=38_04.05.(2).jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/38/38_04.05.(3).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=38_04.05.(3).jpg)

Marakana sedmi dan posle tretmana...
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/38/38_10.05.(1).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=38_10.05.(1).jpg)

Jalovak sa pocetka moje price koji je poneo i rod
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/38/38_10.05.(2).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=38_10.05.(2).jpg)

Sve je izgledalo mrtvo, kad ono-aktiviralo se neko spavajuce okce...
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/38/38_10.05.(3).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=38_10.05.(3).jpg)

Inace, ova loza se jednostavno skupi u snop i veze, nema potrebe za nikakve pritke.(kicca)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: cvele 28. Maj 2010, 21:05:12
Mali vinograd - mnogo majanje oko njega

14.05.
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_14.05.(2).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_14.05.(2).jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_14.05.(3).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_14.05.(3).jpg)

26.05.
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_26.05.(2).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_26.05.(2).jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_26.05.(3).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_26.05.(3).jpg) 

A sta mu znace ovi bakarni pecati?
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_28.05.(1).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_28.05.(1).jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_28.05.(3).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_28.05.(3).jpg)

28.05.
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_28.05.(4).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_28.05.(4).jpg)  (http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_28.05.(5).jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_28.05.(5).jpg)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: kicca 28. Maj 2010, 23:42:01
Kuckao sam odgovor 15min i nema ga nigde tehnika je cudo :doh:
Dakle Cvele ja bih rekao da ce biti vina nazimu :thumb:
Meni ovo lici na crvenog pauka cak vise mislim da je doticna zivotinja ubijena nekim prskanjem tako da nije ispunila svoju gnusnu nameru da te pretvori u antialkoholicara e ako si ga otrovao tako mu i treba :thumb:
neznam kada si prskao stvarno mislim da si ovde zapatio malo crvenog pauka a po tome kako izgleda mislim da je mrtav jer mi ovo lici na nezavrseni posao te zivotinjke e sad u svakom slucaju nije ovo nista prskaj to kako je bog rekao i nebrini nista ;)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: cvele 29. Maj 2010, 08:40:05
Na celu parcelu bacen je dzak ruske 16-16-16 (da ne preteram...), prskao sam sa PINOZEB M-45.

A malo sam ga i obnavljao, tako da cu da imam materijala i za pecenje rakije
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_slika0034.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_slika0034.jpg)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: ivkovs 09. Oktobar 2010, 10:39:56
al si ga oreyao svaka ti cast


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: ivkovs 09. Oktobar 2010, 11:18:35
gde mogu da se nabave klesta za kalemljenje?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: shaykash 15. Oktobar 2010, 20:55:38
Kakva su vasa iskustva tj. saveni oko ozivljavanja loze. Pod tim mislim secenje pruta koji bi se koristio kao sadnica


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Don Julijan 16. Oktobar 2010, 00:47:00
Odsečeš "prut" (lastar) na 4 okca, tri staviš u zemlju, četvrti neka malo viri (2-3 cm). Naravno te sadnice su osetljivije na primanje i "krhkije" u odnosu na kalemljene.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Vali 16. Oktobar 2010, 08:06:44
trebali napraviti humku iznad 4 okca ili ne


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: shaykash 16. Oktobar 2010, 08:25:21
To je postupak ako sadis i ne vadis is odzaka. Ali mene zanima kako to rade u rasadnicima, Velikoj Drenovi ili oni koji snabdevaju poljoprivredne apoteke tj.

 KAKO SE PRAVI RASAD ZA SADJENJE NA DRUGOM MESTU


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: schiccucio 24. Novembar 2010, 19:52:33
Za pocetak pozdrav od mene za sve clanove,nisam novi clan ali nisam aktivno ucestvovao do sada na forumu,koji mi se uzgred jako svidja jer ima mnooogo korisnih informacija za nas nove u toj oblasti.(kakav schlicht :)   )Imam jedno pitanje i unapred se izvinjavam ako je negde vec objasnjeno,nisam video.Od prosle godine igrom slucaja sam dobio vinograd koji je "malo zapusten" i koji poseduje starije sorte koje bih ja rado da zamenim nekim novijim,kvalitetnijim itd.Kada sam to pomenuo nekim ljudima koji se navodno razumeju u vinogradarstvo rekli su mi da ako vadim staru lozu na njeno mesto ne moze odmah da se sadi nova loza vec se mora sacekati oko tri godine pa tek nakon toga moze da se sadi,ja ne znam da li je to tacno i zato mi treba vase misljenje.Unapred hvala


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: skabeta 24. Novembar 2010, 20:04:12
U pravu su. Slusaj starije. Imas na prethodnim temama korake u podizanju vinograda.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: shaykash 24. Novembar 2010, 21:30:56
schiccucio,

Da nisi "igrom slucaja" vinograd nasledio od tasta. I da nije isti na Fruskoj Gori gde su svi sadjeni sa nemerljivom dozom ljubavi prema kulturi grozdja i "vina za svoju dusu".

Ako je malo zapusten nema veze sredi ga jer loza vec radja i donosi prinose. Cokote koji su propali zameni ozivljavaj sa istom tom "starom sortom" jer:
- ako pocupas sve treba ce ti minimun tri godine pauze da bi mogao da zasadis novu "kvalitetniju" sortu i jos tri da pocne da radja.
- u srbiji ce u narednim godinama da nikne dosta novih vinograda sa "kvalitetnijim" grozdjem i na trzistu ces imati vecu ponudu "kvalitetnijih" vina. I sta ce da se ceni. Po meni cenice se kvalitet koji daju stare sorte i vino od grozdja koje je organski proizvedeno. Koje se ne prska, i td. Bez obzira na prinos. Manju kolicinu dobijenog vina  ces kompenzirati kroz cenu koju ces dobiti za litar vina od takvog grozdja.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: DarkoK 24. Novembar 2010, 23:33:47
A koje "stare" sorte grožđa imaš?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: schiccucio 24. Novembar 2010, 23:35:02

Slankamenka crvena i Smederevka su u pitanju.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: schiccucio 24. Novembar 2010, 23:40:07
Slazem se sa odgovorom shaykash-a ali hteo sam da jedan deo vinograda tacnije gornju polovinu zasadim malo kvalitetnije grozdje tako da imam i malo boljeg vina,ne kazem da je ovo sada lose ali ipak...Nisam dobio od tasta shaykash,bar da jesam:)...kupio sam vikendicu i onda sam ne racunajuci na vinograd dobio i njega onda sam resio da se oprobam u vinarstvu,kupio tri prohromska bureta od 300 litara,muljacu,presu itd,nije veliki vinograd ali za mene i moje potrebe ok,ima oko 350 cokota.Uradjena je i regeneracija veceg dela ali ima i nekoliko jako starih koji su za vadjenje.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: DarkoK 24. Novembar 2010, 23:41:59
O Plovdini ne bih zna  šta da napišem, ali o vinu Smederevka samo reči hvale.
Ne zbog toga što sam iz Smedereva, već iz razloga što vina mogu biti veoma interesantna.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: schiccucio 24. Novembar 2010, 23:42:21
...i da,jeste na Fruskoj gori,tacnije u Krusedolu.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: schiccucio 24. Novembar 2010, 23:46:51
Jeste,dobio sam po meni zaista dobro vino,kristalno cisto,prilicno harmonicno i to mi je vino od prosle godine jer ove godine mi je sve propalo,verovatno zbog kise jer prskanje nije imalo efekta i koliko znam mnogima je ove godine vinograd podbacio pa tako nazalost i meni ali ne sekiram se,imao sam 700 litara tako da mogu natenane da ga koristim do sledece berbe:)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bane30 25. Novembar 2010, 10:59:39
Sad znam da nije tema al znas li koliko se tu krece jutro zemlje?Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: schiccucio 25. Novembar 2010, 17:23:58
Ja zaista nemam pojma,posto sam ja platio u komadu vikendicu i 3000m2 placa.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Matej 26. Novembar 2010, 16:56:36
...u Karlovačkom ataru cena Ha je promenljiva i kreće se od 5-10KEUR u zavisnosti od raznih faktora...


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bane30 29. Novembar 2010, 13:39:17
Sta je KEUR?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Koshpa 29. Novembar 2010, 13:50:45
k= kila = 1000
EUR = euri


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 29. Novembar 2010, 23:36:05
imam kolege s kojima se teško razumem i oko "jutra" a kamoli oko KEURA.
prevedeno na moravsko-šumadijski: cena 1 ha zemljišta se kreće od 4-5.000 evra u moravskom delu do 2-2.500 evra u brdu.
ima tipova koji će da vam zacepe cenu i do 10.000 evra po 1 ha "u Morave" ali ako je ne rade, za godinu -dve će vas moliti da je uzmete pod zakup od 30-50 evra godišnje(sa podzahtevom ako je moguće da je i kupite), a ponekad i za džabe, samo da im ne stoji u parlogu!Ali sa takvima samo višegodišnji zakup(5 i više godina).Niko nije lud da drugome razradjuje njivu.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: shaykash 23. Decembar 2010, 20:28:23
Posto su se stvorili uslovi danas sam poceo sa rezidbom mog "vinograda". Sutra nastavljam a zavrsicu (ako Bog da) u subotu. Izdvojio sam dosta prutova za ozivljavanje ali ih nisam sadio u zemlju jer me mrak uhvatio nego sam po 20-ak prutova stavio u kanister od kisele vode (6 litara), kanister napunio vodom, vrhove iznad vode kvasio tusem i prekrio velikom kesom (od Tempa) da i vrhovima bude vlazno i da se ne suse. Kad budem sve zavrsio u kanistere cu osim vode staviti po par saka smese zemlje za cvece i nadam se da ce se prutovi oziliti.
Ako nekome trebaju prutovi crne tamnjanike (free, tj za dz.) neka se javi od subote da se dogovorimo.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bosch 22. Januar 2011, 23:08:57
pozdrav svima jedno kratko pitanje ostao mi u naslegju stari vinograd i interesuje me kako mogu da iskopacim stare pracke koje su posusene


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: shaykash 23. Januar 2011, 08:52:38
 :scr:

Nacin 1.  Kramp, asov i lopata pa oko cokota dok mu ne izvadis i skoro sve zile.
              Neznam kolika je povrsina vinograda jer ovaj nacin zahteva dosta vremena i znoja ali je najefikasniji
             
Nacin 2.  Freza ili trakror, lanac i cupaj a ostatak sa alatom navedenim u nacinu 1.   :)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bosch 24. Januar 2011, 08:41:52
hvala puno na odgovoru ima 2000 kvadrata ali nije sve suvo pa zato pitam dali ono sto je zivo da ostavim mislim da nece smetati :scr:


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: shaykash 24. Januar 2011, 20:49:56
 :scr:
1. Ostavi ono sto je zivo a ako znas koja je sorta posle cupanja zasadi istu sortu (tako bi ja uradio)

 :scr:
2. Dali mozes sada kad nema lisca da odredis koji je cokot za vadjenje? Jer bilo bi dobro da sto pre povadis i    zasadis da bi kompletirao povrsinu. Dok se mlada loza priprema za radjanje ti najesen od cokota koji su zdravi pravis vino. Kad ovaj kijamet prodje verijem da kod tebe u Makedoniji pocetkom februara mozes sve da zavrsis. Ne gubi vreme nego ovih dana nabavi rasad i u decembru zovi na vino.  :)Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: skabeta 24. Januar 2011, 21:28:34
Ne znam kako ce ti ici loza na lozu u starom vinogradu, razmisli


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: shaykash 24. Januar 2011, 22:25:00
Skabeta pokusavam da razumem.  :scr:

Budi konkretan i meni objasni na sta mislis kad to kazes   ???
a nasem drugu bosch-u daj svoje vidjenje resenja problema.

Ja sam dao verziju resenja podsadjivanjem  :)  Da je moj vinograd prazne povrsine posle vadjenja suvih cokota popunio bih ozivljavanjem (od prutova sa zdravih cokota) ili polozenicama. I tako bih podmladio i obnovio vinograd sa starom (postojecom) sortom.
Ali sam bosch-u dao sigurniji i laksi predlog i metod da nabavi gotov rasad tj. kalem ali od iste sorte jer zasto pocupati sve i ocelaviti vinograd?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: skabeta 24. Januar 2011, 23:03:47
Ne sadis vinograd posle vinograda, a da ne odmoris zemlju. To je stari vinograd, on nema teorije da tu ocisti parcelu od zila, tesko moze da pripremi zemljiste. Nije isto kao kad podsadjujes mladi vinograd tri godine. Obicno su posadjeni cokoti slabog porasta, i sto kaze nas narod nikad od toga vinograd.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: sale 25. Januar 2011, 11:47:06
Trebalo bi odmoriti zemlju bar tri godine.Zile od cokota koji su osuseni ostaju u zemlji i skoro ih je nemoguce izvaditi.Moguce i da su zarazene i kada posadis nove cokote eto problema.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bosch 25. Januar 2011, 23:37:13
hej hej hvala svima na ovu plejadu od predloga i ja sam to mislio da bi mogli budu zarazene nego ovaj vinograd vec trecu godinu stoji tako zapusten i u travu a ja sam ga tek sada dobio i zato pitam jel bolje da sve pocupam pa ispocetka ili da vidim sta ima zdravo i da spasavam ok prijatelji hvala puno


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 20. Maj 2011, 23:52:27
Procitao sam razna iskustva ovde i jos nisam nacisto. Ja sam prosle godine u starom vinogradu podsadio 50 komada Frankovke i nisam zadovoljan kako napreduju, mozda jedno 20% je dobro ostalo je slabo. Ja nisam hteo da cekam nego sam odmah na prolece krcio suve cokote i sadio nove.
E sad, naisao sam na tekst sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, autori su dr Zoran Keserovic, Nada Korac, Nenad Magazin i dr. Sta oni kazu? Prekalemljavanje, ali kako? Stari cokot se odsece sve do mesta gde se spaja sa podlogom i pusti se da podloga potera lastare, pa onda na zeleno kalemiti...
Mene interesuje, da li se na starim cokotima vidi spoj sa podlogom i da li je ovo u praksi izvodljivo ili je samo teorijski moguce?
U vinogradu imam ne mali broj nekih cokota koji su nezeljeno tu posadjeni (presli dedu kod kupovine), pa razmisljam da ih zamenim.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: darko 21. Maj 2011, 07:11:51
nemozes da pogresis gde je spoj ,izmedju plemke i podloge velika razlika u debljini tako gde je taj prelaz tu se nalazi spojno mesto i izvodljivo je samo si trebao ranije da ih prekratis


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 22. Maj 2011, 01:20:59
Nema kracenja ove godine, vec je krenulo, mozda u narednim godinama, ali se raspitujem sta je najbolje, jer podsadjivanje odmah nakon krcenja nije bas najbolje. Ili posle krcenja da se malo zemljiste odmori, a i tu su zile.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: cvele 16. Jul 2011, 20:20:14
Ovako sad izgleda vinograd...
Ove godine bih trabao i da naberem nesto grozdja...

YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=8QN2pVzse-E


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 18. Jul 2011, 00:01:57
Cvele, ala si ga opravio  :thumb:
Bice grozdja ove godine, a jel bilo nesto prosle?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: cvele 19. Jul 2011, 09:59:34
Stvarno sam ga ove godine oziveo. Prosle godine nisam ubrao ni jedan grozd! Najvise me raduju one totalno suve gidze koje su pustile lastare iz glave... Ove godine je freza usla dva puta, prehrana preko lista ( Fitofert 20-20-20 + par mokroelemenata u njemu) i malo vise paznje nego prosle godine.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 19. Jul 2011, 15:42:31
ovakve stvari i ovakvi ljudi donose nadu,da ce srpsko vino ponovo stajati rame uz rame sa najboljim svetskim vinima


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 01. Novembar 2011, 16:03:24
A sta kazete na ovo?
(http://21.imagebam.com/download/R5BiLNsl-lFRB7VVteVNsw/6401/64004757/detaljcijepljenja.jpg)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 01. Novembar 2011, 23:22:46
ili ovo
(http://thumbnails26.imagebam.com/6475/c0484264742018.gif) (http://www.imagebam.com/image/c0484264742018)

Ovo drugo je preporuka za kalemljenje "na zeleno", odnosno kad lastari vec krenu.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 02. Novembar 2011, 09:24:38
da li mogu da presadim kalemove koje sam posadio prosle jeseni na drugo mesto,ovde mi smetaju i da li treba da ih skratim i zagrnem ili samo da zsabodem kakvi su sad i da cekam prolece


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: peca50 02. Novembar 2011, 23:46:12
Bolje je da uradis sve kao da sadis nov kalem, skrati i zagrni, ipak je to dosta mlada loza, izgubices jednu godinu ali ce biti sigurnije.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 03. Novembar 2011, 11:22:25
hvala :thumb:


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 03. Novembar 2011, 12:24:39
Ono za sta se ja interesujem, a vidim da kod nas to slabo ko praktikuje, to je prekalemljavanje stare loze, tj cokota. Na hrvatskom forumu o vinogradarstvu ima vise o tome i tamo sam nasao interesantne stvari. Covek koji to praktikuje (cak i studenti imaju vezbu na njegovom imanju), kaze da je uspeh 80-90% ako se kalemi u prolece u procep (slicno kao voce), a i ono sto se ne primi moze da se ponovi kasnije na zeleno (on kaze da je to u julu). Prednosti su velike, jer je period do prvog roda mnogo kraci.
Kod mene u vinogradu ima dosta cokota koji su spremni za zamenu (nezeljena sorta), i cini mi se da je najbrzi i najbolji nacin prekalemljavanje. Pre dve godine jedno 50ak cokota sam iskrcio i na isto mesto zasadio nove kalemove i oni toliko slabo napreduju, pa sam poceo da razmisljam o drugim varijantama.

Ono sto je interesantno kod kalemljenja u prolece, preporucuje se da se stari cokot presece na visini oko 50cm i tako ostavi 2-3 dana da se "isplace" pa tek onda kalemiti u procep uobicajeno. Moze se kao i kod vocki raditi sa jednom ili dve grancice.

Takodje i na Youtube ima raznih snimaka prekalemljavanja, pa...


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Noca 30. Novembar 2011, 22:04:03
Profi i mene interesuje ova tema.
U trećoj godini po sadnji sam uočio "strance" i žao mi je da vadim lozu jer je dobro napredovala, a ako posadim novu ugušiće je okolne.
Prekalemljavanje je iz moje perspektive, najbolja varijanta, ada li je ?
Ako neko ima preciznu tehnologiju, valjalo bi da je postavi.
Fotografije, kao što si Ti postavio su dobrodošle.
Pozdrav !


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: darko_kg 04. Mart 2012, 09:51:40
Imam vinograd star nekih 10 god nalazi se u Vinci kod Topole,moj problem je sto se tokom proslih godina nekih 20-30 cokota osusilo.Zanima me posto nisam pripremio jamice ujesen da li mogu sad da posadim nove cokote?Razmisljao sam da iskopam malo vece jamice tipa pola metra u krug i isto tako duboke pola metra.Zanima me vase misljenje o svemu,hvala unapred.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: sale 04. Mart 2012, 12:08:06
Mozes da uradis tako,bice to dobro.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bodo 04. Mart 2012, 16:52:00
Nabavi stajnjaka,zgorelog. Sipaj u jamice, preko toga malo zemlje, naliješ vode i sa motkom sve to dobro promešaš. Koren sadnice skratiš na 10 cm dužine, skupiš rukom i zabodeš u to blato, tako da žilice budu usmerene prema dole. Sve to zagrneš sa zemljom, i tek na kraju nagaziš nogom. Tako će gornji sloj biti nabijen, a doljnji ostati dovoljno rastresit za nesmetan rast korenja. Ovim načinom sadnje pri popunjavanju rupa u vingradu uspeh je zagarantovan. Malo je veći posao ali ne treba zaboraviti da pri popunjavanju rupa u vinogradu sadnici treba dati idealne uslove, zbog raznoraznog negativnog uticaja od strane ostalih već razvijenih čokotova vinove loze. Pozz.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: darko_kg 04. Mart 2012, 17:03:30
Hvala na intesovanju za pomoc... Na koje posebne uslove mislis? Ja sam mislio da posadim neke vinske sorte tipa vranac ili merlot, u vinogradu preovladjuje hamburg , da li to moze nesto da skodi?Kada je po vama najbolji period da se posadi, mislim sad u prolece, vinova loza?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bodo 04. Mart 2012, 18:48:23
Posebni uslovi nemaju nikakve veze sa sortimentom, već sam mislio na to da starija loza zasenjuje mlađu, oduzima joj vlagu i mineralne materije jer ima razvijeniji korenov sistem, a po nekima ( u fazi proučavanja) postoji i uzajamni odnos između dve biljke putem bio-magnetnog polja itd. Momenat sadnje je najpovoljniji kada si siguran da više neće biti mrazeva, do tada sadnice drži na hladnom i tamnom mestu, ili još bolje kupi ih neposredno pred sadnju ako možeš.Gledaj da su sadnice parafinisane, tako da ne moraš da ih zagrćeš. Pozz.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: sale 04. Mart 2012, 20:58:41
Gledaj samo kada sadis da te razlicite sorte stizu u isto vreme,zbog zastite,da bi mogao da ispostujes karencu pre berbe.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: darko_kg 09. Mart 2012, 09:23:15
Odlucio sam se za merlot gde bih mogao da ga nadjem jel imate neke brojeve rasadnika?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 11. Mart 2012, 21:48:34
Mene i dalje interesuje ova tema. Evo par snimaka sa youtuba.
http://www.youtube.com/watch?v=rsRsZ__-Ors&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=eMsLeREj_EM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=STHWxaR8vW8


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 11. Mart 2012, 21:51:41
Ovde deluje da rade kao od sale, a kod nas to gotovo niko ne praktikuje  :scr:
Malo sam citao o tome i vreme prekalemljavanja me zbunjuje, kao sto se i vidi na snimcima, negde je krenula vegetacije, sto bi rekli kod nas "na zeleno", negde nije...
Na hrvatskom forumu autor insistira da se radi u fazi kretanja sokova, a da je plemka (pelcer) u fazi mirovanja. Mada pominje i postupak "na zeleno", kao sve je isto... Spaja se ono u procep-klin (sa prethodne strane), dok ovi stranci to rade tzv chip budding sa razlicitim varijantama. Deluje kao ono kad mi kalemimo voce na budni i spavajuci pupoljak. Interesantno da ubacuju pod koru visegodisnje loze tj cokota.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Black 13. Mart 2012, 18:47:17
Da li se može , prilikom sadnje ožiljenih parafisanih kalemova , u nedostatku stajnjaka , upotrebiti humus za cveće , koji se kupuje u džakčićima u prodavnicama ? Postupak je isti , samo se u gornjem sloju , iznad korena umesto stajnjaka ubaci neka količina humusa. S'tim u vezi , koja je to količina? Da li tu treba ubaciti i npr. pola šolje od jogurta nekog veštačkog đubriva?
Ovo pitam jer sam čuo da se može ovako saditi mlad vinograd , ali bih voleo i da čujem mišljenje nekog ovde. Hvala.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 13. Mart 2012, 23:22:13
ista količina kao i kod stajnjaka. što se tiče veštačkog đubriva može i cela čaša od jogurta, nema veze bitno je da se radi o kompleksnom đubrivu NPK sastava, ako je moguće sa povećanim sadržajem fosfora. azot može i kasnije da se razbaca po površini, npr.KAN


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Black 14. Mart 2012, 08:43:02
zahvaljujem


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Oliver_ 03. April 2012, 00:52:31
U narednih 3-4 dana planiram da posadim kalemove vinove loze koje sam kupio,posto nisam mogao odmah da ih posadim sto zbog malo slobodnog vremena sto zbog losih vremenskih uslova zarovio sam sadnice u pesak,da li ce to uticati na njihov prijem na stalnom mestu?
da li da potopim  kalemove pre sadnje u rastvor slavola i u kom odnosu treba biti voda:slavol?

Hvala unapred.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: peca50 03. April 2012, 19:31:58
Pre sadnje, jedan dan pre, potopiti kalemove u vodu, korenov sistem i jednu trecinu stabla. Kalemove drzati u kanti sa vodom i na mestu sadnje, nemoj ih ostaviti na vetru da se prosuse. Pre sadnje potopiti svaki kalem u rastvor kravlje balege, normalno pre toga podrezati zile, pa ih tek onda potopiti u kasasti rastvor kravlje balege.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Oliver_ 04. April 2012, 00:25:04
A slavol da ne koristim?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 04. April 2012, 07:01:09
potopiti sadnice u 10 %-tni rastvor "Slavola" u trajanju od 30 minuta neposredno pre sadnje.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Oliver_ 05. April 2012, 13:29:17
Hvala na odgovoru.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Oliver_ 06. April 2012, 18:13:25
Poceo sam sadnju vinograda ali sam zbog kise morao da prekinem a sve kalemove sam potopio u slavol,sa prekidom sadnje sam ih opet zarovio u pesak dok ne nastavim sadnju za 3-4 dana.Da li ce im to nesto stetiti?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 06. April 2012, 20:10:36
neće. kalemovi su još u fazi mirovanja a ti ih nisi čupao iz zemlje pa da ih oštetiš. sadnice se i trape da im se ne bi isušio koren i da ne bi izmrzle preko zime. za par dana im neće biti ništa.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Oliver_ 08. April 2012, 00:47:55
Ok,to mi je bitno,cim vreme dozvoli nastavljam sa sadnjom


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nikolic025 02. Septembar 2012, 02:45:59
Pozdrav,nov sam na forumu,nemam vinograd,ali su moji posadili bar cokota loze u dvoristu i posto sam doveo stene labradora,koje sada ima 6meseci i debelo je trapavo,slomilo je dva cokota,od jednom nema leba,jer je kopala oko njega i unistila ga,a pored drugog je protrcala i samo ga zakacila,sto je dovoljno da se polomi.E,sad...Ja sam na privezao lagano,cisto da ispravim,posto nije pokidano,samo se prelomila stabljika.Pitanje je da li moze tako da se oporavi i ako ne,da li postoji neki nacin da je sada ozivim,posto se to desilo pre pola sata.Hocu da odvojim deo dvorista od baste,pa nece zalaziti tamo,i nije mi problem da nabavim drugu lozu,ali je to moja majka dobila i bas nojbolju sortu (ne zna koja je,ali tako joj je prijatelj koji joj je dao rekao) je polomila.Tako da,ako postoji neki nacin,voleo bih da je ostavim u zivotu,ako ne,trazicemo novo...

Hvala vam u napred na odgovoru.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 03. Septembar 2012, 08:50:08
imaosam isti problem,dvogodisnju lozu pas je polomio na samom sastavu podloge i lastara,uzeo sam izolir traku,dobro stegao i zalivao svakodnevno bar tri puta i uspeo da je spasim,probaj tako neznam sta drugo da ti kazem,meni je upalilo,nadam se da ce i tebi ;)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: THC 25. Septembar 2012, 19:10:22
cao Cvele , jel moze slike od ove godine, i hvala ljudima za forum ovo nema ni u ameriki  ;D


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Noca 03. Februar 2013, 23:51:36
Хвала, после дужег времена, беше напорна година, поздрав !


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: wrebek 04. Februar 2013, 23:51:05
Sve u svemu ipak saditi nov čokot nego prekalemljivati... :scr:


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: ducia 27. Mart 2013, 22:57:26
Nadovezao bih se ovde da ne otvaram bespotrebno novu temu.

Elem, uzeo sam se zadatka da preuredim stari vinograd. Vinograd se nalazi na obroncima Cera na brdu okrenutom ka jugu. Sunca ima dosta a noci su leti i u ranu jesen relativno sveze (lepse je nego u gradu ali nije hladno). Zime nisu nista jace od zima ravnici. Vinograd nije veliki, 4 reda od po 6 m i zasad, ono sto je ostalo zivo, je staro 20+ godina. U tim redovima su Hamburg, Afus ali, Ruzica i Kardinal. Od infrastrukture sam izmenjao stubove, postavio nove bagremove stubove 2.5m (50ak cm u zemlji), napravio ankere i njih postavio. Sada cekam da malo prodje da se to slegne i onda da razvucem zicu. Zemlja je u prvim slojevima 30-40 cm kvalitetna, rastresita a ispod je tvrdja, kompaktnija ilovaca. Detaljnije analize zemljista nisam radio a ovo je ono sto sam ja video dok sam kopao rupe za stubove.

E sad. Imam prostora da zasadim jos 10ak novih cokota i hteo bi da bude neka sorta od koje bih mogao da pokusam da dobijem kvalitetno crno vino. Ako sam dobro razumeo informacije do kojih sam dosao, od ovih stonih sorti, mogao bih da Haburg da iskoristim za vino sto bi znacilo da bi mi trebala neka sorta koja sazreva u isto vreme.

Moja pitanja su na prvom mestu: Da li mi je ispravna logika za Hamburg? Koja je to sorta koju mi preporucujete da dodam? Da li je moguce na stare cokote (gore pomenutih sorti) nakalemiti tu sortu, kada i kako predlazete?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 28. Mart 2013, 07:41:04
probaj sa vrancem sa hamburgom daje interesantno vino


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: ducia 28. Mart 2013, 21:23:13
OK. Hvala na odgovoru.
Sad sam iscitao par komentara na tu temu i vidim da ima pohvala za vino sto znaci da je definitivno interesantna ideja.

Drugi deo pitanja... Da li je moguce na stare cokote Afus alija, Kardinala i Ruzice nakalemiti Vranac, kada i kako?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Profi 28. Mart 2013, 23:04:18
Pogledati ovde http://www.sveovinu.com/index.php/topic,138.30.html


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: ducia 28. Mart 2013, 23:44:26
OK. Hvala. Znaci moze. Sada znam i kako a koliko vidim pitanje je kada. Ako sam dobro skontao iz snimaka najbolje je pri pocetku vegetacije, sto bi znacilo da nisam propustio voz. Jos da nadjem materijal. Neko voljan da posalje postom grancice Vranca pa da se igram?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: ducia 29. Mart 2013, 11:33:05
Prevrnuh ja od jutros pola Srbije telefonom da nadjem sadnice Vranca. Na kraju pozovem Rasadnik Miladinovic i ispostavi se da imaju svoje prodajno mesto u mom gradu (Sabac) i da imaju Vranca tu. Sad sam pokupio sadnice. Deluju zdravo i jako i nadam se da je to to. Ima li ko iskustva za ovim rasadnikom?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 18. Januar 2014, 12:51:27
Mozda sam mogao ovo pitanje da ubacim pod orezivanje vinograda. Ako je tako, molim urednike da to urade.

Letos smo kupili vikendicu zajedno za 32 ara placa. Jedan deo placa je pod vocem, drugi pod vinogradom, iza kuce su orasi.

Loza je Muskat Hamburg. Ove godine sam pravio vino i rakiju, i zadovoljan sam rezultatima. Iako citam na vise mesta da je to pre svega stona sorta.

Planiram na prolece da postavim stubove i zicu, tu i nastaje problem. Vinograd je do sada orezivan uz motku (pritku) kao tackas. Da li je moguce i kako, podici ovako orezivanu lozu na zicu. Pogledajet prilozene slike trenutnog stanja.

Deo pod lozom je sirok 8m, ima pet vrsta. Razmak izmedju vrsta je 2m (kupio sam i frezu uz plac).
Duzina dela pod lozom je 46m. To sve zajedno dodje nekih 3.5 a.


(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0003.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0003.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0010.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0010.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0013.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0013.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0014.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0014.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0015.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0015.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0016.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0016.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0017.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0017.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0018.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0018.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0019.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0019.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0020.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0020.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0021.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0021.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0022.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0022.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0023.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0023.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0024.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0024.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0025.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0025.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0026.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0026.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_DSCI0029.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_DSCI0029.png)Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: bodo 18. Januar 2014, 17:11:56
Po ovome što se vidi na slikama, rekao bi da je međuredni razmak oko 1,5 m , a razmak između čokotova oko 60-70 cm. Ovaj raspored je povoljan za špalirski zasad, jest da je međuredni razmak na minimumu ali ne smeta. Ja bi stavio stubove na oko 5-6 m rastojanja jedan od drugog, osnovnu žicu na oko 70-80 cm visine. Rezidba bi bila jednoguba duga rezidba, sa oko 8-12 okaca, što po mom iskustvu odgovara Hamburgu. Sa time da se zbog mrazeva obavezno ostavlja rezervni lastar iz glave pri zemlji, koji se zagrće zimi, ipak je to stona sorta grožđa. Pozz.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 18. Januar 2014, 18:09:27
Hvala na odgovoru.

U prvom postu sam na pisao da je razmak izmedju redova 2m. Razmisljao sam jednogubi Gijo sa 5-6 okaca ili jednogubi sa 12.

Moje konkretno pitanje je kako da od ovako formirane glave cokota, napravim jednogubi Gijo? Da li odseci drvenaste delove (visegodisnju lozu) koji su visak?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 22. Januar 2014, 17:54:26
Ok,

Idem onda na dvogubi Gijo. Ostavljam dva luka (oko 6 okaca) i dva kondira sa dva okca. Ostale "stare" grane secem i formiram jednu glavu na kojoj su ova cetiri lastara, ako je to moguce (nisam siguran da cu uspeti sva cetiri lastara da nadjem na jednoj grani).

Malo se plasim da secem te drvenaste delove, to cu morati testerom. Da li je to nesto sto je ok?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Jasho 22. Januar 2014, 20:47:44
 @ nenad88

Gde je ovo? Dunav? Lep plac!  :)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 22. Januar 2014, 20:50:49
Jeste,

Slankamenacki vinogradi. Tek ce da bude lep, kad sredim sve :) .


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 22. Januar 2014, 22:53:07
moraćeš ili velikim  makazama ili ručnom testerom da posečeš krake koje izlaze iz glave čokota.
kada se vrši obnavljanje vinograda, obično se reže "u glavu" ili eventualno ostavi jedno stablo, koje ima najuspravniji rast i oreže u visini prve žice(može i niže). u toku godine se odabere jedan ili dva lastara i od njih se formira stablo ili se, u ovom drugom slučaju, odabire nekoliko jalovaka, koje treba odgajiti i od kojih će se sledeće godine formirati završni oblik. pre toga se postave stubovi, razvuče se makar prva, donja  žica i na nju osloni i veže krak koji si formirao ili ostavio.
gledaj da što pre orežeš višegodišnja stabla kako loza ne bi krenula da "suzi" na velikim presecima, drugim rečima iskoristi ove lepe dane. prema mom iskustvu mislim da ti je za m.hamburg ipak bolji dvogubi gijo.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 22. Januar 2014, 23:44:02
Hvala na savetu, neki termini mi nisu jasni.

Ako se reze u glavu, krenuce lastari?
Ako se ostavi jedna grana, krenuce jalovci?

Jalovci su lastari iznikli iz visegodisnje loze?
Zasto ne krecu jalovci  kad se reze u glavu, vec krecu lastari?

Cime bih mogao da premazem "rane" od secenja?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 23. Januar 2014, 06:36:48
trebalo je da upotrebim isti termin u oba slučaja da te ne bih zbunio.
lastar je širi pojam i označava jednogodišnje drvo odnosno letorast (porast u toku jednog "leta"-godine), i to iz svih pupoljaka.
jalovak je nerodni lastar izrastao iz adventivnih pupoljaka sa višegodišnjeg dela stabla, tako da si ti u pravu-i ono što raste iz glave čokota i ono što raste iz ostavljenog stabla su jalovaci.
ali su u isto vreme i lastari.
rane mažeš kalemarskim voskom u koje su obično već ubačeni i neki fitohormoni. možeš i da oprskaš nekim preparatam na bazi bakra, najbolje u ovoj fazi bakarnim uljem, a pred otvaranje pupoljaka još jednom samo sa čistim "bakrom".


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 23. Januar 2014, 08:24:39
Hvala jos jedno, sad mi je jasno. :)

Rezidbu sam planirao da obavim pocetkom marta, mislim da sokovi jos uvek ne bi trbali da krenu tada. Ako uspem da stignem i ako dozvoli vreme mozda u radim i ranije.

Jos jedno pitanje ili vise zakljucak. Posle ovakve rezidbe, nuzno je da ne bude roda jedne godine, ukoliko sam ja dobro razumeo?

Mozda bi i moglo da bude roda, ukoliko ostavim jednu granu i zrele lastare na njoj?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dugi68 23. Januar 2014, 21:04:09
nenad88, nema nikakvog razloga da nemaš roda ove godine. s obzirom da ga nećeš (a po slikama nema niti potrebe) sasjeći u glavu nego samo malo strožije, čak možeš imati i finu berbu. u prilog tome ti je i činjenica da hamburg voli kraći rez  8:)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 23. Januar 2014, 23:44:04
nenad88, da me ne bi pogrešno shvatio, ako skratiš osnovno stablo negde u visini prve žice(najviše na 15-tak cm iznad ili ispod), sve lastare koji se nađu u tom prostoru možeš da iskoristiš za formiranje rodnih elemenata. međutim, teško da ćeš na većini čokota moći da formiraš željeni oblik a bilo kakvo ostavljanje suvišnih lastara, samo da bi dobio što veći rod ove godine, dodatno će da ti iskomplikuje i nepotrebno produži prelazak na špalirsko gajenje. zato ovu i sledeću rezidbu odredi sebi za pravilno formiranje uzgojnog oblika jer kad to jednom dobro uradiš imaćeš manje muke.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 24. Januar 2014, 10:28:54
Dakle trebaju mi dva kondira obavezno. Od njih formiram sledece godine oblik, Ako se nadje neki luk da da rod dobro, ako ne nista ove godine za taj cokot?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 24. Januar 2014, 11:23:48
Evo ideje kako bih ja orezao.
Ovako bih dobio jeda kodir i dva luka.
Mozda da ostavim dva kondira i jedan luk?

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_primer_rezanja.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_primer_rezanja.png)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 24. Januar 2014, 19:52:10
bolje dva kondira jedan luk.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 24. Januar 2014, 20:36:42
Kako bih sledece godine od ta dva kondira napravio dvogubi Gijo.

Hvala na pomoci, javim se sa novim slikama kad krenem sa orezivanjem. Evo ovde pocinje sneg i kisa, tako da ce pricekati malo...


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 05. Februar 2014, 16:29:39
Ако није касно за предлог, можда је боље оставити вишегодишње краке и само на њиховим крајевима формирати кондире. Сеча дебелих, старих кракова није без великог ризика по здравље чокота.

Ако се број окаца кондира у будућности покаже као недовољан, онда, на крајевима кракова, уместо само једног, формирати по два или три. Нема проблема да уместо кондира буду лукови или комбиновано.

То би било нешто као висока вишекрака лепеза. Лепеза се формира у равни жица, а ако је то у овом случају  немогуће, онда се може, попречним гредама на стубовима, формирати погодна тродимензиона структура да буде ослонац за ластаре.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 05. Februar 2014, 18:06:39
Nije kasno, samo nisam siguran da sam razumeo.
Vi predlazete da se ne seku visegodinsji delovi, ili barem ne svi. Vec da se na njima ostavi po 2 okca koja ce se koristiti za rod.
Kako se onda reze sledece kodine, sta se ostavlja za onu tamo godinu?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 05. Februar 2014, 19:01:50
Да, сматрам да не треба уопште да сечете да сечете вишегодишње гране, тако угрожавате здравље чокота. Тога се држим као принципа, а да ли баш све оставити или не је могуће рећи само онда када се на лицу места види виноград.

Зашто предлажем формирање кондира на крају грана? Због силе поларитета. Временом сви кондири који се налазе дуж крака умиру на корист оног на крају. То је разлог неуспеха скоро свих врста кордуница у облику какав су их својевремено замислили аутори. Код лепезе нема тог проблема. На једној грани, кондир је само на њеном крају и све је у реду. Силу поларитета користимо у своју корист.

Одговор како резати зави од тога шта је на крајевима кракова. Јаловак, резник, кондир? Да припремим  неки материјал о резању па да Вам пошаљем?
 


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 05. Februar 2014, 19:35:48
Dragane,

Hvala na pomoci, sad ste me bacili u rebus psoto sam gotovo bio siguran kako cu da radim.
Moja ideja je bila da idem na dvogubi Gijo, dakle gde moze da se ostave dva luka i dva kondira.

Vi predlazete da se visegodisnji delovi ne seku vec da se na kraju tih visegodisnjih krakova ostavlja krajnji lastar i reze na dva okca.
Moje pitanje je sta da radim sledece jeseni. Ti kondiri ce dati dva lastara, iz ta dva okca ove godine. Ako isecem te kondire, sta ce mi onda ostati sledece godine, nisam nista ostavio za zamenu.

Nadam se da sam uspeo da objasnim koji deo mi nije jasan. :)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 05. Februar 2014, 20:20:45
Ево најједноставније, колико за почетак.

Видим да Вам је познат  Гијо и слободно радите тако, али узмите једноставнију верзију:  на једном краку ( једногуби начин резидбе). Она модификација на два крака мислим да се зове Гијо-Пусарев начин, а овде није битна, јер у Вашем винограду не морате да успоравате продужење кракова. Већ су дугачки, а ако још порасту није битно јер иду хоризонтално, а и имате довољно места за продужење редова. Дакле предлажем: на крају сваког крака једногуби Гијо.

Ја лично за Хамбург користим класичну жупску резидбу, а лепеза је баш то, само је у једној равни, није као воћкица у простору.

За шта се год одлучите нећете погрешити.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 05. Februar 2014, 23:03:17
mene interesuje šta se dešava kada se krak suviše izduži? ako na svakom kraku ide na jednogubi gijo koliko se to okaca ostavlja po čokotu, ako ne uklonimo krake da ne bi ugrozili zdravlje čokota?
dragant, da li si mislio na ovakav uzgojni oblik (od 117. minuta):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dYZHYVUi53Y (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dYZHYVUi53Y)
malo mi je nejasno kako tačno izgleda tvoj predlog.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 06. Februar 2014, 06:56:01
Oво није баш најбољи цртеж, али шта је ту је, немам бољи. 

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_lepeza.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_lepeza.jpg)

Што су гране кракова хоризонталније то боље, а најбоље је да буду као код кордуница, јер се тада неминовно продужавање одвија у хоризонтали , а не навише. Грана се продужава сваке године за растојање до најнижег окца, као и у скоро свим другим облицима резидбе. Решавање проблема продужавања које подразумева повремено сечење вишегодишњих кракова, по мени, није добро решење, али то је наравно само моје мишљење. 

Ја бих на крајевима резао кондир на кондир. То сам Ненаду и предлагао. Верујем да ће, када му се слегне много нових сазнања и сам до тако нечега доћи. За одређивање оптерећења чокота окцима би требало прво стећи неки утисак о стању чокота на лицу места. Гледајући слике, кренуо бих од 15 окаца, па према резултатима , сваке године повећавао до неког оптимума. Дакле 15 подељено са бројем кракокова, па ако је Гијо, одузео два, па онда вероватно два, три по "луку", а какав је то онда лук? Зато сам и предлагао кондир на кондир.

Хвала за линк, радо ћу погледати филм чим стигнем.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 06. Februar 2014, 08:25:32
Одгледао сам филм јер траје само 3,4 минута?

Ако је то прави филм, онда чокот на филму има централно стабло, ластари слободно падају - то је нека верзија Мозера, а режу кондир на кондир.
Ако би занемарили централно стабло и све гране - кракове довели у једну раван, раван жица, онда би то било то.

Покушаћу касније да набавим неки бољи цртеж онога на шта мислим.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 06. Februar 2014, 08:36:27
Dragane,

Da li mozete da mi pojasnite sta znaci rezu kondir na kondir.
Da li to znaci da jedne godine ostavim kondir(dva okca).
Sledece godine iz ta dva okca izadju dva lastara. na jesen jedan lastar odrezem do kraja a drugi opet na kondir(dva okca).
Taj koji ostavljam treba da bude krajnji.

Da li sam dobro razumeo?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 06. Februar 2014, 09:08:58
Јесте тако. Када се реже горњи ластар не сече се он, до своје основе, већ се пресече  двогодишње дрво које га носи, изнад доњег ластара (између њих). Доњи ластар се пресече на два окца.

Кондир не мора да буде са само два окца. Може да има три, четири, пет. Сви ластари, изнад оног доњег, при резању, се  одстрањују, а тај доњи се остави са два, три, четири, пет окаца, са онолико колико је потребно.

Треба водити рачуна да доње окце кондира увек буде окренуто ка споља. Ако није, узети оно следеће. Ако се уништи доњи ластар, онда се онај горњи пресече на два окца и тако се добије нови кондир.

Једноставно зар не? Потребно је само при формирању чокота доћи до кондира, после је лако.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 06. Februar 2014, 10:46:34
 Ok, sad mi je jasno.

Zasto donje okce uvek da bude ka spolja okrenuto? D abi se grana godinama izduzivala na tu stranu?

Prednost ovoga u odnosu na Gijov pristup. u mom slucaju je da necu morati seci visegodisnje grane?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 06. Februar 2014, 11:27:12
Да, а и због загушивања.

Сећи или не вишегодишње краке није директно везано за начин резидбе, већ за очување здравља чокота. На горњем цртежу је баш Гијо, може и он, али врло је могуће да због укупног броја кракова и укупног броја окаца на чокоту, коначно на луку Гијоа буде само пар окаца. Нерационално. Са кондирима се много лакше ради, а ако се баш жели мешовита резидба, нема ни тада проблема, остави се дужи кондир. По мом искуству више кратких кондира Хамбургу омогућава сасвим добар принос, квалитетног грожђа.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 06. Februar 2014, 16:59:18
Ево бољег цртежа високе лепезе из књиге др Ђ. Тадијановића "Облици чокота..."

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_llepeza2.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_llepeza2.jpg)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 06. Februar 2014, 20:27:10
Ovo je slika nakon zrele rezidbe?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 06. Februar 2014, 20:36:16
У пролеће, пре кретања лозе.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 06. Februar 2014, 23:01:16
mislim da kasnije mora da dođe do zadebljanja ako se nastavi sa formiranjem u istoj ravni odnosno formiraju se(u ovom slučaju) 4 "glave" iznad prve žice na kojima se svake godine vrši kratka ili mešovita rezidba. meni je gijo jednostavniji i za formiranje i održavanje pa samim tim i racionalniji.
što se tiče zdravlja čokota svaka rezidba nosi sa sobom oštećenja tkiva.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: dragant 07. Februar 2014, 14:41:42
Народ каже да докон поп и јариће крсти, па тако и ја са још једним цртежом из књиге "Vinoculture moderne" E. Chancrin J. Long, a илуструје пример резидбе из Шампање.

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/8/8_lepeza3.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=8_lepeza3.jpg)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 22. Februar 2014, 15:16:23
Jedno pitanje.

Narucujem stubove i zicu.
U knjizi pise da za dvogubi gijo treba koristiti stubove od 2m.

60cm ukopati u zemlju.
50cm od zemlje prva deblja zica 3.1mm.
30cm od prve zice druga tanja zica 2.4mm
40cm od druge zice treca zica 2.4mm
10cm od trece zice cetvrta zica 2.4 cm

Da li je ovo uredu?
Da li su stubovi od 2m dovoljni?

Po slici iz knige stablo ze vezuje za kolac. Ja sam mislio da cu stablo vezati za prvu najdeblju zicu a lukove i kondire za sledecu zicu.

Moze malo pojasnjenje?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: sale 22. Februar 2014, 18:20:47
U mladom vinogradu uz svaki cokot se stavlja kolac.On treba da drzi stablo dok ono ne ojaca dovoljno.Tako da je stablo vezano za taj kolac,a kada postavis zice vezes ga i za zicu.Lukove i kondire vezujes kako zahteva uzgojni oblik za zicu.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 22. Februar 2014, 18:50:39
Sale,

Dao sam primer konkretnog uzgojnog oblika kao i rasporeda zica i duzine stubova. Da li je to uredu?

Konkretno :

1.Da li uzeti stub od 2 ili od 3m?
2.Koliko redova zice stavljati?
3.Da li prvu zicu da stavim u visini stabla +-10cm?

Samo da podestim, ja sam otvorio ovu temu i psotavio slike na pocetku...
Upravo vezano za te slike i taj vinograd pitam. ;)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 22. Februar 2014, 20:58:22
I da,

Da li ove gordnje zice idu sa obe strane stuba?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 22. Februar 2014, 21:32:18
bilo bi dobro,posto je vezivanje loze posao,a u slucaju duplih zica toga   nema....najbolje je staviti ih ne paralelno nego nekih 10-tak cm razlike u visini


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 22. Februar 2014, 22:51:35
malo ti je 2m dužine stubova pogotovu za spoljne, odnosno one koji idu na kraju reda i koji treba da idu skoro metar u zemlju i koso.
neki minimum je 2,3m unutrašnji a 2,7 spoljni.
ako imaš betonske stubove onda su ti rupe za žice već izbušene a ako imaš drvene(okrugle ili četvrtaste), onda je moj predlog da prva žica ide na nešto većoj visini od 70-80cm (zbog izmrzavanja jer se radi o stonoj sorti), pa na nekih 20cm iznad druga tanja žica a onda na 35-40 cm iznad nje parne žice onako kao što predlaže lazarcobi. a iznad toga opet na 40-50 cm iznad prvog para drugi par žica. kad sabereš sve to sa nekih 50cm u zemlji najmanje, dobiješ 2,3-2,4m dužinu stubova.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 22. Februar 2014, 23:07:14
Hvala na savetima.

Cuo sam se sa covekom koji pravi i prodaje bagremove stubove.
On preporucuje da uzmem stubove od 3m. Svuda u literaturi sam video da se koriste stubovi od 3m osim sa Gijo gde pise 2m.
Zato sam i u prvom postu napisao 2m.

Vinograd je trenutno tackas pa ne znam da li ce cokot kada ga "sredim" dohvatiti prvu zicu na 70 cm?

Covek koji prodaje stubove, takodje kaze da nema potrebe da stavljam koso krajnje stubove i da ih ankerisem.
Kaze da je dovoljna potpora jedan kraci stub da "potkajla" ovaj noseci.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: zarko.enofil 27. Februar 2014, 12:59:53
Poštovani forumaši i ljubitelji Vina,
Imam jedan problem pa bih uz vaše savete pokušao da ga rešim.
Prošle godine sam kupio deo placa na kome je vinograd, nešto manje od 5 ari (8 puta 60m). Znam da je sa neobičnim dimenzijama ali da ne dužim sa pričom oko toga odmah do njega je moj plac istih dimenzija gde nema vinogada.

Stari je vinograd, preovladava plovidina, poneki prokupac i sl. redovi su na razmaku od 1,20m a i rastojanje između čokota takođe 1,20m. Ja sam to nekako, laički obrađivao prošle godine. Ispostavilo se da je deo čokota suv, da postoje "rupe u vinogradu kako se sušila po neka loza. Odlučio sam da te praznine popunim i to je nekih 80-ak. Takođe mislim da ću svake godine po malo vaditi stare a saditi nove i tako da za 2-3god. posadim novi. Razlozi zašto tako su generalno finansijske prirode. Znam koje su dimenzije poželjne ali bih obzirom na način koji ću to raditi ostaviti iste pomenute dimenzije od 1,20m između redova i čokota. Takođe, hoću da to podignem na špalir koji bi napravio početkom sledeće sezone. Tako bi formirao 5 redova sa po 50-tak čokota. Ono što me najviše brine je da li ću moći da funkcionišem na tom malom razmaku između redova. Svakako bez mehanizacije, pumpa bakaruša i slično. Želja mi je da posadim 2 reda kabernea, 2 merloa i 1 burgundac što će dati neko solidno vino, mislim.

Hvala unapred na savetima, kritikama i svemu što će mi pomoći da ipak uradim to kako treba.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 27. Februar 2014, 17:51:45
zbog lakšeg snalaženja spojio sam 3 teme sa istovetnom tematikom a ostavio sam naslov koji je dao cvele, kao najpogodniji
pozzz


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lozar 03. Mart 2014, 00:14:46
Poštovani forumaši i ljubitelji Vina,
Imam jedan problem pa bih uz vaše savete pokušao da ga rešim.
Prošle godine sam kupio deo placa na kome je vinograd, nešto manje od 5 ari (8 puta 60m). Znam da je sa neobičnim dimenzijama ali da ne dužim sa pričom oko toga odmah do njega je moj plac istih dimenzija gde nema vinogada.

Stari je vinograd, preovladava plovidina, poneki prokupac i sl. redovi su na razmaku od 1,20m a i rastojanje između čokota takođe 1,20m. Ja sam to nekako, laički obrađivao prošle godine. Ispostavilo se da je deo čokota suv, da postoje "rupe u vinogradu kako se sušila po neka loza. Odlučio sam da te praznine popunim i to je nekih 80-ak. Takođe mislim da ću svake godine po malo vaditi stare a saditi nove i tako da za 2-3god. posadim novi. Razlozi zašto tako su generalno finansijske prirode. Znam koje su dimenzije poželjne ali bih obzirom na način koji ću to raditi ostaviti iste pomenute dimenzije od 1,20m između redova i čokota. Takođe, hoću da to podignem na špalir koji bi napravio početkom sledeće sezone. Tako bi formirao 5 redova sa po 50-tak čokota. Ono što me najviše brine je da li ću moći da funkcionišem na tom malom razmaku između redova. Svakako bez mehanizacije, pumpa bakaruša i slično. Želja mi je da posadim 2 reda kabernea, 2 merloa i 1 burgundac što će dati neko solidno vino, mislim.

Hvala unapred na savetima, kritikama i svemu što će mi pomoći da ipak uradim to kako treba.
Sav tvoj plan ima smisla dok ne dođeš na razmak između redova od 1,2 m. Špalirski vinograd ima svojih prednosti ali i svojih mana. Osnovna mana špalira (na zapadu imaju izraz "zavesa") jeste zasena grozda. Ako redove formiraš na 1,2 m onda visina špalira(zavese koja zasenjuje), ne sme biti veća od 1,5m, jer će svaki susedni red da baca senku na onaj do njega, zbog čega gubiš prednosti ovakvog načina gajenja.
na stranu sve priče o položaju vinograda(mogu da utiču ali ne toliko).
ili ćeš da gajiš vinovu lozu na špalir, ili uz kolac ali i jedno i drugo ne može.
žao mi je ali moraš da se odlučiš.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 08. Mart 2014, 21:22:35
Citat
bilo bi dobro,posto je vezivanje loze posao,a u slucaju duplih zica toga   nema....najbolje je staviti ih ne paralelno nego nekih 10-tak cm razlike u visini

Parne zice sam postavio sa razmakom od 10xm, ali nisam siguran koja je prednost toga?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 31. Mart 2014, 13:05:19
Da li moze neko da mi kaze koje je prednost razmaka od 10cm izmedju parnih zica?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 31. Mart 2014, 15:06:33
lakse se penje loza kad jsu stepenaste zice


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 31. Mart 2014, 20:53:34
Da li je treba vezivati ili samo provlaciti izmedju?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 31. Mart 2014, 23:07:18
samo ubacis


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 05. April 2014, 16:53:40
Uskoro cu postaviti i slike vinograda kako sada izgleda posle silnih radova.
Imam jedno pitanje. Dosta pupoljaka je pocelo da se otvara iz glave. Mougu lako da se skinu rukom. Da li sad da ih poskidam ili da sacekam?


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: nenad88 03. Maj 2014, 10:40:11
Evo slika u tri faze:

1. Ovako je bilo kada sam poceo :

(http://s8.postimg.org/ytlz8e1wh/DSCI0013_resized.jpg) (http://postimg.org/image/ytlz8e1wh/)(http://s8.postimg.org/pacaexee9/DSCI0014_resized.jpg) (http://postimg.org/image/pacaexee9/)(http://s8.postimg.org/oonbitjc1/DSCI0017_resized.jpg) (http://postimg.org/image/oonbitjc1/)(http://s8.postimg.org/6zvkr77kx/DSCI0019_resized.jpg) (http://postimg.org/image/6zvkr77kx/)(http://s8.postimg.org/3vkwueqsh/DSCI0020_resized.jpg) (http://postimg.org/image/3vkwueqsh/)(http://s8.postimg.org/9v8ny2bkx/DSCI0028_resized.jpg) (http://postimg.org/image/9v8ny2bkx/)(http://s8.postimg.org/4src3a2ap/DSCI0029_resized.jpg) (http://postimg.org/image/4src3a2ap/)

2.Ovako je izgledalo kada su postavljeni stubovi:

(http://s29.postimg.org/f02yv9rmb/DSCI0060_resized.jpg) (http://postimg.org/image/f02yv9rmb/)(http://s29.postimg.org/dej3pps0j/DSCI0061_resized.jpg) (http://postimg.org/image/dej3pps0j/)(http://s29.postimg.org/qy4j95vdf/DSCI0062_resized.jpg) (http://postimg.org/image/qy4j95vdf/)(http://s29.postimg.org/px4ak1edv/DSCI0063_resized.jpg) (http://postimg.org/image/px4ak1edv/)(http://s29.postimg.org/m4ks4ayvn/DSCI0064_resized.jpg) (http://postimg.org/image/m4ks4ayvn/)(http://s29.postimg.org/9ne4h53pv/DSCI0065_resized.jpg) (http://postimg.org/image/9ne4h53pv/)

3.Slikano pre desetak dana ne mogu da nadjem sike posle freziranja. Tu je i novi zasad u produzetku:

(http://s18.postimg.org/sbcqvwcut/DSCI0101_resized.jpg) (http://postimg.org/image/sbcqvwcut/) (http://s18.postimg.org/8i0n36zh1/DSCI0113_resized.jpg) (http://postimg.org/image/8i0n36zh1/) (http://s18.postimg.org/623f336s5/DSCI0116_resized.jpg) (http://postimg.org/image/623f336s5/) (http://s18.postimg.org/lc3aaa2ad/DSCI0122_resized.jpg) (http://postimg.org/image/lc3aaa2ad/) (http://s18.postimg.org/xs0040vmd/DSCI0124_resized.jpg) (http://postimg.org/image/xs0040vmd/)


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: lazarcobi 03. Maj 2014, 14:26:28
bravo :thumb:


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Marinke 04. Maj 2014, 01:27:54
Nenad88, svaka cast! Udesio si ga samo tako! Bravo!


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: Oliver_ 13. Novembar 2015, 00:07:44
Pozdrav,

imam jednu dilemu,pa bi mi pomoc dobro dosla.Planiram da podsadim vinovu lozu na mestima gde se stara vinova loza osusila. Dilema je da li da je podsadim sada ili da sacekam mart mesec? Ako je sad podsadim moracu nekako da je zastitim od mraza koliko sam shvatio a to mi je malo vise posla.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: grujini 30. Decembar 2015, 00:59:28
Posadi na proleće.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: zekans 07. Februar 2016, 22:13:03
Pozdrav uvaženim članovima foruma. Prisutan sam već više od godinu dana ali nisam do sada ništa komentarisao iz prostog razloga jer sam nov u svetu vinogradarstva i voćarstva. Znači samo čitam i učim...  :)

Sticajem okolnosti sam pre 3 godine bio primoran da preuzmem brigu o voćnjaku i vinogradu koji se nalazi na severozapadnim obroncima Fruške gore na potezu pod imenom Raša, u blizini Sremskih Karlovaca. Vinograd je dok je bio u punoj snazi imao nede oko 800 čokota. Polovina vinskih sorti je sorta Vranac a druga polovina Neoplanta. Vinograd je na žici, dosta star (preko 25 godina) i dosta čokota se vremenom osušilo, tako da mu je kapacitet prepolovljen. Danas sam napravio grubu procenu da samo Neoplente nedostaje između 150-170 čokota. E sad pošto sam rešio da nešto uradim tj. da osvežim vinograd imam nekoliko nedoumica:

1. Da li je uopšte preporučljivo popunjavati tj. kakve su šanse da sadnice loze prime u starom vinogradu? (čuo sam da je procenat uspešnog primanja sadnica znatno manji nego kod novog zasada?)
2. Da li je moguće dopuniti nekom drugom sortom osim Neoplante? (Neoplanta je dosta osetljiva na niske temperature pa postoji mogućnost da je to razlog što je tako desetkovana. Ako je moguće dopunjavanje drugom sortom tražio bih neku otporniju na mrazeve...)
Imam ja još dosta nedoumica ali ove su mi najveće trenutno... :D Hvala unapred za savet nekog od iskusnih vinogradara koji imaju iskustva po ovom pitanju!


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: grujini 07. Februar 2016, 22:21:19
Možeš slododno popuniti sa novim kalemovima tamo gde se čokot osušio, naravno prvo izvadiš stari osušeni čokot.
Novozasađeni kalem tokom vegetacije bude pomalo  u senci starijeh čokoti. ali se svakako primi i to je uobičajena praksa da se popunjavaju praznine u vinogradu.
Naravno da može zasaditi i drugu sortu koja je otpornija na zimske mrazeve, na primer Italijaski rizling, ili neka druga sorta po tvom izboru.


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: zekans 07. Februar 2016, 22:40:09
Hvala na brzom odgovoru! :) Odlično što je tako i to mi onda značajno olakšava stvar. Starih osušenih čokota ima samo nekoliko za vađenje, sve ostalo je nestalo tj. ne vidim tragove gde su bili jer su verovatno odavno istrulili...


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: verbatim 02. Novembar 2016, 20:18:29
Izvadio sam jedan red Game i tu cu posaditi jos jedan red Kaberne Sovinjon. Sada,izvadio sam koren i zilice u rupi,medjutim te sve zile nisam izvukao komplet vec koliki je precnik rupe toliko sam odsekao,ostatak je ostao u zemlji. Hoce li to biti "nakaradan red" i da li ce uopste da mi se to primi a i da li je potrebno da tu rupu pospem nekim preparatom za dezinfekciju? Citao sam  da se moze ubaciti negasen krec...


Naslov: Odg: Podmlađivanje vinograda
Poruka od: pudar 25. Februar 2020, 18:39:44
Jos ste tu ? nekih bar pet-sest godina nisam svracao na sajt. Drago mi je da vas vidim . Imam dva pitanja ,poprilicno nelogicna .
Prvo : Vinograd je prosle godine zapusten , star je bar pedeset godina , nije djubren bar desetak godina . Hteo bih ga sacuvati u zivotu ,
prinos mi nije prioritet. Sta uciniti ?
Drugo : kod komsija je situacija teza , nekoliko cokota sto ih imaju u dvoristu  su vec dostigli i debljinu lijane koju bi i tarzan mogao koristiti za let .
Ako bi se orezao "u glavu" ( tako kazu komsije kad se skine sve sto se moze odseci ) da li bi krenuli novi lastari i da li bi ako prezivi
davao normalan rod ili bi se morao kalemiti .
Napomena : ja sam samo dokoni zaljubljenik u vinogradarstvo :)


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin