Sve o Vinu Forum

Vinogradarstvo => Vinogradarstvo => Temu započeo: dolaca 11. Oktobar 2011, 10:47:38Naslov: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: dolaca 11. Oktobar 2011, 10:47:38
izvinete sto prekidam ovu tematiku
da se vratim na početak što mi nije jasno:
-Razmnožavanje vinove loze vegetativnim putem, reznicama je izvodljivo ujesen i to na način što će se izabrati dobro sazreli lastari, i iseći ih na četiri okca. Pre sadnje tri okca očenuti, i to će ići u zemlju, a jedno četvrto ostaviti na par santimetra iznad površine zemlje. Ispod četvrtog i iznad prvog dužina orezane internodije*  netreba da bude duža od 2cm. Neko praktikuje da iznad prvog okca, ono što je iznad zemlje, napravi humku, pa u proleće pažljivo otkrije, pri tom pazeći da nedođe do oštećanja krenulog lastara, ovaj drugi način je po meni i pouzdaniji.

je li to mogu uraditi sada da nasječem zrelih lastara od četiri okca,odstranim lišće deblji kraj stavim u pijesak i neka tako prezimi

ako sam dobro preveo

hvala vam


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: peca50 12. Oktobar 2011, 22:02:17
Možeš, ali sačekaj da se prirodni proces sazrevanja loze za ovu godinu zavrsi do kraja, pa tek onda pređi na ono što želiš da uradiš.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: dolaca 13. Oktobar 2011, 08:28:02
Da li to znači krajem oktobra do sredine novembra čim spane list

Hvala


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: peca50 13. Oktobar 2011, 20:07:11
Tako je, prati situaciju u vinogradu i kad opadne lisce reznice su tvoje.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 13. Oktobar 2011, 20:55:02
Može jedna preporuka ! Ja već godinama radim sa reznicama i imam jedan mali triki. Naime reznice se pre sadnje u proleće stavljju u kofu sa bunarskom ( potočnom, rečnom ) vodom,na toplo i zasenjeno mesto. Sve ostalo je isto kao što je Peca rekao, stim da se reznice rasađuju kada se pojave prva 2-3 listića. Tako postižeš veći procenat primanja reznica, jer oni koji su jalovi i mrtvi neće isterati listiće. Jedini problem je potreba intenzivnog zalivanja takvih reznica, jer se oni ne zagrću. Obično ih stavljam u ,, školicu,, gde ih posebno zalivam i negujem do godinu (sa fitohormonima) ili dve godine ( bez fitohormona). Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: dolaca 14. Oktobar 2011, 14:56:21
koliko se to drži u vodi, šta su to fitohormoni
ili u kakvu zemlju je najbolje ubosti.

da li je dobra zemlja crna iz šume izvađena iz starog panja pomiješana sa pijeskom i piljevinom
sa konstantnim zalijevanjem.

hvala


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 14. Oktobar 2011, 20:33:28
U vodi se drži dok ne izrastu listići kao što sam rekao. Fitohormoni su stimulatori rasta, i koriste se za bolje ožiljavanje reznica  i kalemova, a nabavljaju se dosta teško, tek u nekim specijalizovanim prodavnicama( Semenarna, na Zelenom vencu u Beogradu, Poljoprivredno ogledno dobro u Zemunu itd.)
Ako mešaš zemlju i pesak, to je OK, samo mora biti malo više peska nego humusa, jer zemlja u koju se stavljaju reznice mora biti lagana i rastresita.Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Profi 20. Oktobar 2011, 10:32:49
Moj deda reznice uzima u prolece pri rezidbi, stavlja u pesak i sledece godine u prolece takve reznice su vec formirale dobar koren i idu u zemlju.
U starom vinogradu imam praznih mesta pa bi ih popunio reznicama, ali sam u dilemi da li da to uradim kao deda ili da sad uzmem reznice i stavim u pesak? Naime, ja bih to na prolece da prenesem u vinograd, ali ne znam koliko jak koren moze reznica da formira?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 20. Oktobar 2011, 15:05:47
Uradi i ovako i onako. Možeš na proleće da staviš reznice na prazna mesta, pa šta se primi primi, a istovremeno da staviš reznice u pesak na okorenjavanje , pa za godinu dana da popuniš ona mesta koja su ostala prazna. Dilema je jednostavna, broj reznica koje će se primiti od onih koje sadiš na mesto je manji, nego da sadiš ožiljene korenjake iz ,, dedinog ,, peska, ali ovi koji se prime su sigurniji i za godinu dana stariji od dedinih koji se ne prime.
A sa druge strane ožiljavanje u pesku ima prednost što se takve reznice lakše održavaju, zalivaju i posebno prskaju jer su na jednom mestu a ne razbacani po celom vinogradu, stoga obično imaju malo jači koren od onih sađenih u vinogradu. Naime zna se da reznice moraš više zalivati, okopavati i nežnije prskati nego sadnice, jer su izuzetno osetljive. Moj predlog je da radiš i ovako i onako za početak, a kasnije svake godine stavljaj reznice u pesak za eventualno popunjavanje rupa u vinogradu, čega uvek ima. A višak korenjaka uvek možeš da pokloniš nekom prijatelju. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Profi 20. Oktobar 2011, 20:51:42
Znaci bodo, koliko sam ja razumeo, ti tvoje reznice koje sad stavis u pesak ili gde vec, sadis ne u prolece nego cekas jos godinu dana?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 21. Oktobar 2011, 00:08:27
Reznice uzimaš sada ili na proleće, svejedno je. Ako uzmeš sada manja je verovatnoća od izmrzavanja okaca. Reznice ostavljam u podrumu u pesku do proleća, tada ih rasađujem u takozvanu školicu, tj iskopam kanal nagnut na jednu stranu, reznice poređam uz vertikalnu ivicu kanala na oko 10 cm jedno od drugog, tako da viri najgornje okce 2-3 cm iznad zemlje, zatim ih zatrpam pažljivo. Ovo pažljivo potrebno je zbog toga što ja reznice prvo držim u kofi sa bunarskom vodom , na toplom i senovitom mestu, dok ne isteraju listići 5-10 mm. Ovako postižem veće prinose korenjaka, zbog toga što već na samom početku škartiram mrtva i loša okca. Normalno da doljnja okca skidam sa oštrim nožem. U školici mogu dobro i lako da negujem reznice, a rasađujem ih u iduće proleće. Školicu imam svake godine, jer ne zauzima baš nešto puno mesta. Sreća pa mi je zemljište dosta peskovito pa školica lepo uspeva. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: miticd 12. April 2013, 13:02:34
Mogu da uzmem reznice prokupca iz vinograda koji je preko 50 god star.Ali ne znam da li kod nas postoji po starim vinogradima loza koja moze da posluzi kao podloga za kalemljenje.Sta se u praksi pokazalo kao bolje kad je manji broj cokota?? ???  ???


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: kami59 16. April 2013, 19:57:52
pozdravljam vas  novi sam clan ,,, molim vas pomozite mi.... u jesen odrezao sam nekoliko reznica vinove loze ,,,  ,,medj njima je  hamburg   kardinal i jos neka bela stona sorta  to sam stavio u neki sud sa peskom i djubretom  ,, sada su te reznice  vec olistale  ,,,recite mi kada mogu da te reznice posadim na pravo mesto....  neko mi kaze da te reznice kada dodju na rod  nece imati ista svojstva kaosorta sa koje su odrezane   ,,pozdrav


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 16. April 2013, 21:00:22
Lažu te kami, lažu. Zlotvori jedni. Naime razmnožavanje vinove loze putem reznica, tj. vegetativnim putem, ona u potpunosti zadržava svoja svojstva. Nemoj da brineš , samo posadi te reznice i za par godina uživaj u svome trudu. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: darko 16. April 2013, 21:05:41
bolje da si ih posadio odmah u zemlju nego u sud sada ces im povrediti zile il ih ostavi do jesenas pa tek ujesen ih posadi na stalno mesto a sto se tice osobina reznicama se 100% prenose osobine roditelja tako da ce preneti i osobinu neotpornosti na zemljisnu filokseru tako da je pitanje koliko ce dugo da traju sadnice koje si proizveo


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 16. April 2013, 21:11:18
.Ali ne znam da li kod nas postoji po starim vinogradima loza koja moze da posluzi kao podloga za kalemljenje.Sta se u praksi pokazalo kao bolje kad je manji broj cokota?? ???  ???

Kao podloga za kalemljenje koriste se Kober 5BB itd, koje su u stvari američke selekcionisane sorte vinove loze koje su prirodno otporne na napad filoksere. Sve domaće-evrposke sorte vinove loze su osetljive na korenovu filokseru, pa i one divlje, te se one ne koriste kao podloga za kalemljenje. Znači po starim vinogradima nemaš adekvatnu podlogu za kalemljenje. A i inače koju podlogu ćeš da koristiš za kalemljenje ( koja je najbolja ) to zavisi od tipa zemljišta na kojem ćeš da sadiš vinograd, tj. od količine krečnjaka u zemljištu. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: miticd 06. Maj 2013, 17:02:09
 Bodo da li znas odkad se kod nas koriste americke sorte kao sto je Kober 5bb so4?Ja mislim da su i pre 50 godina koriscene americke podloge.Al nisam siguran!Ako se kao reznice ozmu one koje su izbile iz podloge nasledice osobine podloge?Verovatno sam ja promasio temu trebalo je u okviru kalemljenja da postavim post.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 06. Maj 2013, 21:12:07
Ne znam tačno od kada se koriste američke podloge za kalemljenje, ali zadnjih 70 godina sigurno, tako da lastare izbile iz podloge te stare loze o kojoj govoriš, komotno možeš da koristiš za kalemljenje. Čak što više sigurno su adekvatne za taj tip zemljišta , čim su preživele pedeset godina, kao što kažeš. Slobodno ih možeš uzeti kao podlogu za kalemljenje, i da reznice nasleđuju osobine matičnog čokota. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: zoća 08. Maj 2013, 22:49:47
Iz svog iskustva bi mogao možda nekom i pomoći, npr. ožiljavanje željenog grožđa.
Ja sam to ovako radio, naravno u rano proleće kad se orezuje loza (februar-mart) odvajao sam lepe deblje prošlogodišnje lastare sa 4-5 pupoljaka (oko 35-40cm dužine) i pazio da nisu smrzle, iskopao dublju rupu na željeno mesto, urolovo novinski papir 2-3 kom zajedno u obliku cevi oko 10cm u prečniku ( koristio sam dnevnik jer je ogroman  ;D), spustio grančicu u sredinu cevke i nasuo pesak okolo, naravno u novine i onda paživljivo sve zatrpao zemljom pomešanom sa humusom tako da mi je poslednji pupoljak ostao dva prsta iznad površine zemlje.
Naravno redovno zalivao (celo leto) i nijedna nije zakazala, sve su se ožilile.
Bitno je da je grančica u pesku ( zbog filoksere), da tu pusti koren a papir će brzo istrunuti tako da će se koren lako širiti dalje u zemlju.
Možda zvuči malo komplikovano i malo veći posao ali vredi, siguran prijem


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: lazarcobi 23. Novembar 2013, 20:30:50
mogu li se za razmnozavanje koristiti reznici sa dvogodisnjih cokota,koji jos nisu radjali,ili to nema veze :scr:


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Brankopo 23. Novembar 2013, 21:16:37
Може ако нема оштећења од мраза или од болести.
Ако ти до сада није родила, како си сигуран шта размножаваш?
Пази да не негујеш неки коров 2-3 године.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: boss 18. Februar 2014, 13:58:33
Reznice ostavljam u podrumu u pesku do proleća, tada ih rasađujem u takozvanu školicu, tj iskopam kanal nagnut na jednu stranu, reznice poređam uz vertikalnu ivicu kanala na oko 10 cm jedno od drugog, tako da viri najgornje okce 2-3 cm iznad zemlje, zatim ih zatrpam pažljivo. Ovo pažljivo potrebno je zbog toga što ja reznice prvo držim u kofi sa bunarskom vodom , na toplom i senovitom mestu, dok ne isteraju listići 5-10 mm. Ovako postižem veće prinose korenjaka, zbog toga što već na samom početku škartiram mrtva i loša okca. Normalno da doljnja okca skidam sa oštrim nožem. U školici mogu dobro i lako da negujem reznice, a rasađujem ih u iduće proleće. Pozz.
Da li se kod potapanja u vodu ostavljaju sva četiri okca ili samo gornje?
Ako ostaju sva četiri da li se tri donja skidaju kada gornje olista i kada se reznice sele u pesak, ili kada se definitivno presađuju na predviđeno mesto?
Do kog nivoa se reznica potapa u vodu, 1-2 cm, 1-3 okca?
Unapred hvala na odgovoru.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 18. Februar 2014, 20:36:51
Nisam spominjao četri okca, jer to ne bi bilo tačno. Dužina lastara je 35-40 cm, a na pesku i 50 cm. E sad u zavisnosti od sorte na toj dužini imaš od 3-7 okaca. Kada stavim reznice u vodu one su potopljene do pola. Skidam donja okca neposredno pre rasađivanja na mesto ( ili u školicu), kada kažem donja okca, tada mislim na sva okca koja se nalaze ispod lastara koji je krenuo. Istovremeno odsecam i višak internodije ispod najdonjeg kolenca lastara, na 2 mm. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: momala 29. April 2014, 16:37:32
Nisam spominjao četri okca, jer to ne bi bilo tačno. Dužina lastara je 35-40 cm, a na pesku i 50 cm. E sad u zavisnosti od sorte na toj dužini imaš od 3-7 okaca. Kada stavim reznice u vodu one su potopljene do pola. Skidam donja okca neposredno pre rasađivanja na mesto ( ili u školicu), kada kažem donja okca, tada mislim na sva okca koja se nalaze ispod lastara koji je krenuo. Istovremeno odsecam i višak internodije ispod najdonjeg kolenca lastara, na 2 mm. Pozz.
Jesam li za...ao, poskidao sam sva okca ispod lastara koji je krenuo. Komšija me pita, iz čega da da izađu korene žilice? Da li da sve čupam iz peska ili da nastavljam da zalivam?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 03. Maj 2014, 15:32:38
Ostavi i zalivaj, a komšiju više ne puštaj u vinograd. Ja donja okca posečem sa kalemarskim nožem, pa ponekad zasečem i dublje slojeve kambijuma pa ništa ne smeta, naprotiv još više tera korenje. Iz pupoljka se koren ni ne formira, komšija ti se u to ni malo ne razume, da ne kažem nešto nedoličnije. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: grujini 18. Oktobar 2014, 22:10:13
Jesu li se primile reznice proletos zasađene i kakva su iskustva. Koliko je trenutno rasprostranjena filoksera u Srbiji? Da li se isplati ožiljavati reznice?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 19. Oktobar 2014, 15:44:32
Od 100 reznica koje sam proletos stavio u zemlju, primilo se oko 75, stim da je početkom avgusta to bilo oko 95. U avgustu uh je najviše stradalo od bolesti, a i trava ih je zagušila. Jednostavno , nisam imao više snage da se borim i protiv trave i protiv bolesti. Iskreno od filoksere, u životu jedino sam video onu lisnu, dok za korenovu nemam pojma ni kako izgleda. Kod mene je ipak pesak, još uvek ne znam da li u mojoj zemlji filoksera može da preživi, hvala Bogu pa je tako.Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: grujini 20. Oktobar 2014, 09:32:42
bodo, hvala na odgovoru. Malo sam se raspitivao u mom kraju o sadnji vinograda iz reznica i stariji vinogradari su mi rekli da to meže da se radi i kod nas i da ima vinograda koji su tako sađeni. E, sad na pojedincu je kako će i šta će da sadi. Doduše ja sam hteo da popunim prazna mesta na kojima su se osušili pojedini čokoti. Probam na proleće pa javim kako je to ispalao za početak. Inače živim u Sivcu u Vojvodini na Telečkoj visoravni.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: strsljeen 20. Februar 2015, 14:43:38
Merlo koji orezem sad na prolece planiram, barem 100 reznica, da stavim u skolicu na ukorjenjivanje pa bih na godinu sadio. Zemllja nije pjeskovita, srednja BiH je u pitanju. Jeli ko radio nesto slicno sa merloom? LP


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Black 20. Februar 2015, 21:47:07
Merlo koji orezem sad na prolece planiram, barem 100 reznica, da stavim u skolicu na ukorjenjivanje pa bih na godinu sadio. Zemllja nije pjeskovita, srednja BiH je u pitanju. Jeli ko radio nesto slicno sa merloom? LP
Ja sam pre 3 godine urovio nekoliko reznica merloa , lepo su se primile i jesenas sam ih presadio u vinograd.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: strsljeen 20. Februar 2015, 21:54:31
A jesi imao rod na njima? Kako si tj gdje si drzao reznice? Samo si ih urovio u zemlju ili si nesto pripremao...pijesak i sl? LP


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Black 21. Februar 2015, 08:16:21
A jesi imao rod na njima? Kako si tj gdje si drzao reznice? Samo si ih urovio u zemlju ili si nesto pripremao...pijesak i sl? LP
Rod još uvek nisam imao , jesenas sam ih tek prebacio u vinograd. Kada sam ih juče rezao ( na 2 okca po lastaru sa po 2 lastara po reznici ) primetio sam da je srž lastara  lepe zelene boje pa mislim da su se primile sve reznice. Nisam imao neku specijalni pripremu zemljišta , urovio sam ih u jedno staro , bušno plastično  bure od 200 l. ,napunjeno 2/3  zemljom i kompostom i redovno ih zalivao. Rupe sam namerno izbušio zbog oticanja vode , da reznice ne bi trulile zbog viška vlage. Bure je stajalo u bašti , na otvorenom cele 2 godine .  Donja 3 pupoljka ( koja su u zemlji) sam odstranio pre zarovljivanja  i sve reznice su imale izuzetno bujan korenov sistem.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: strsljeen 21. Februar 2015, 10:15:24
Hvala ti na odgovoru Black. Pokusacu, nemam sta da izgubim.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 22. Maj 2015, 00:54:10
Da li bi kod ožiljavanja pomogao vrbin sok: da reznice prenoće u soku, a potom da ih položimo na mjesto gdje će se razvijati kroz godinu???


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Black 22. Maj 2015, 01:11:13
I ja sam čuo sličnu priču , i to za sve sadnice da je dobro da prenoće u vodii u kojoj je potopljeno vrbovo granje ... u svakom slučaju , ne može da škodi.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: tatkodvd 22. Maj 2015, 10:14:13
Može vrba jer u sebi sadrži hormon za ožiljavanje. Ima da se kupi i gotov hormon za ožiljavanje drvenastih biljaka. Košta neki 4-5 eur u poljoprivrednoj apoteci.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 09. Jul 2015, 15:35:27
Ja sam "nabrao" oko kilogram i pol vrbinih ovogodišnjih grančica, sitno isjeckao i preko toga prelio 5 l vode. Odstojalo je 5 dana. Ocijedio i svakih 7 dana pripremim pripravak za zalijevanje, 1:10 (1 dl vrbinog soka + 1 l vode). Zalijeva se s 2 dl pripravka po reznici. Za ožiljavanje reznica koristi se nerazrijeđeni vrbin sok i to uranjanjem reznice u isti; najbolje navečer i već ujutro reznice posaditi u pijesak i zaliti razrijeđenim pripravkom.
Dobro je barem u početku reznice zalijevati kišnicom ("Božje gnojivo"), a ako ste u mogućnosti skupljati je, redovno zalijevati samo njome.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Zinko 18. Avgust 2015, 19:02:49
U malom vinogradu osušio mi se čokot pa bih da ga zamenim.
Moje pitanje je dali loza može da se razvija tako da uzmem najdužu granu od čokota pored i zabodem je u zemlju?
Srdačan pozdrav


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Scipio 19. Avgust 2015, 16:51:27
Naravno da može,od čokota iskopaš kanal do mesta gde želiš da bude novi čokot i u njega položiš lastar,sva okca "oslepiš" osim poslednjeg iz koga će izbiti lastar od koga ćeš formirati novi čokot. U kanalić naspeš stajskog djubriva i sve to zatrpaš. Po mom iskustvu ovako se najbrže popunjavaju rupe u vinogradu jer susedni čokot hrani novi ali su ovako dobijeni čokoti neotporni na filokseru a i ograničen si na sortu koja je pored.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Zinko 20. Avgust 2015, 10:40:47
Naravno da može,od čokota iskopaš kanal do mesta gde želiš da bude novi čokot i u njega položiš lastar,
Koliko duboko u zemlji treba da je lastar?

Citat
sva okca "oslepiš" osim poslednjeg iz koga će izbiti lastar od koga ćeš formirati novi čokot
Mogu li ovo da radim u toku vegetacije, npr sada u Avgustu mesecu?Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Scipio 20. Avgust 2015, 11:38:18
Ja kanal kopam na dubinu jednog ašova i to se radi kada loza udje u fazu mirovanja a lišće skroz opadne,najbolje u novembru, sada ne.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Nebo 02. Septembar 2015, 22:58:51
Da li je dobra ideja razmnožiti reznicama neki direktno rodni hibrid, pa kad se razvije na njega nakalemiti neku evropsku sortu? Na taj način bi koren bio hibridni i samim tim otporan na filokseru, a plod bi davao nakalemljeni deo. Ima li ovo smisla?

Pitanje 2. Šta vam znači "oslepiti okca" koja idu u zemlju? Dakle, uzmete reznicu sa recimo 5 okaca i 4 donja okca uništite, a ostavite samo onaj na vrhu? Zašto uništavate okca? Zar ne treba iz njih da se razvije koren? I na koji način ih "oslepite"?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 04. Septembar 2015, 10:50:30
Oslepiti okca znači odrezati ih oštrim nožem, i ne, iz okaca se na razvija koren već se on razvija iz kambijuma koji se nalazi ispod kore pa i ispod okaca. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Nebo 05. Septembar 2015, 19:10:58
Zanimljivo. U svim "priručnicima" za razmnožavanje sadnicama uvek stoji da treba na reznici ostaviti 5-7 okaca. Zbog toga sam mislio da koren kreće iz okaca.

- Može li koren krenuti iz bilo kojeg dela reznice koji je ukopan ili će nastati samo na mestima gde je nekad bilo okce?
- Da li ostavljanje okaca umanjuje šanse da se reznica ukoreni?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 10. Septembar 2015, 10:08:31
Da koren može krenuti iz bilo kog dela reznice koji je ukopan,i da ostavljanje okaca  umanjuje šansu da se reznica ukoreni, skidanjem okaca povećava se šansa za većim brojem i kvalitetnijim korenjem i ne gubi se snaga lastara na moguću aktivaciju okaca ispod zemlje. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 27. Septembar 2015, 20:08:05
Evo moja posađena reznica u svojoj prvoj uzgojnoj godini. Zalijevana je vrbinim sokom. Namjerno sam ju posadio na otvorenom, ne u neosjenčenom mjestu.

www.youtube.com/watch?v=ap_FYggJjEw&feature=youtube_gdata_player


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: grujini 27. Septembar 2015, 22:11:38
Evo moja posađena reznica u svojoj prvoj uzgojnoj godini. Zalijevana je vrbinim sokom. Namjerno sam ju posadio na otvorenom, ne u neosjenčenom mjestu.

www.youtube.com/watch?v=ap_FYggJjEw&feature=youtube_gdata_player
Koja je to sorta kad je tako izrasla prve godine?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 27. Septembar 2015, 22:37:15
Meni su kazali da je stolna, Afus Ali. "Majka" ove reznice ima razliku samo u tomu što su mesnate bobice bujnog, razgranatog grozda ipak okruglaste.  ???
Netreba je prskati i podnosi izrazito visoke temperature.

 https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10204584956525017&id=1267301018&set=o.577566205685893&source=46&refid=17


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: dugi68 29. Oktobar 2015, 19:54:03
pbabic - svaka čast na lozi s jednim usputnim komentarom iz osobnog iskustva. imam Afus Ali ali da ga ne prskam obro bih bostan zbog bolesti. može biti da mi je minus to što je u sklopu sa dosta drugih sorti. svejedno uz prskanje bude super  :)


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Nebo 04. Januar 2016, 18:55:15
Pročitao sam da med u sebi sadrži neke materije koje podstiču puštanje korena. Gledao sam i snimke - kraj reznice zabodu u med i zatim u zemlju. Procenat primanja je, navodno, veći na ovaj način. Ovo se, naravno, odnosi na ožiljavanje svih biljaka, ne samo loze. Ako neko isproba neka javi rezultate.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 05. Januar 2016, 12:12:27
Nisam siguran da u medu ima stimulatora rasta, pre bi to povezao sa antiseptičkim dejstvom meda koje bi moglo da štiti reznice od truljenja, ko zna. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Nebo 08. Januar 2016, 16:35:19
Verovatno je reč o antiseptičkom dejstvu meda.

Naišao sam još na podatak da se aspirin takođe koristi kao kao hormon rasta, što je sasvim logično jer se, koliko znam, dobija od vrbe (o čijem uticaju na ožiljivanje je bilo reči iznad). Rastvorise 1 tableta u teglu vode, zatim se tu drži reznica preko noći, sutradan se posadi.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 29. Januar 2016, 22:48:31
Evo kako je reznica napredovala u plasteniku na visokoj temperaturi istog.  :o
U biti rječ je o dvije reznice - posađene jedna do druge.  ;)

https://youtu.be/ioJFS9ZjU0c


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 30. Januar 2016, 15:14:45
Video vezan za prvu reznicu (...# 1). Zaštićena od zimskih uvjeta.

https://youtu.be/8gt6xHwwWZ0


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Nebo 30. Januar 2016, 15:56:47
Au, je l' to sve u prvoj godini? Baš je narasla, setio sam se odmah priče o čarobnom pasulju :) Koji je bio recept za vrbin sok, standardni?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Nebo 18. April 2016, 19:51:09
Reznice su posađene i napreduju dobro. Primetio sam da većina otvorenih pupova na reznicama ima male grozdove. Na nekim reznicama sam te grozdiće odstranio, da se tek posađena reznica ne bi iscrpljivala nepotrebno. Posle mi je prošlo kroz glavu - "šta li rade ljudi koji prave i prodaju sadnice? Sigurno ne skidaju male grozdove sa hiljada i hiljada reznica (spor, pipav posao)".

Da nastavim da skidam grozdove ili time ne postižem neki naročit efekat?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 21. April 2016, 18:41:51
Možeš, ali ne moraš. Osušiće se i sami. Ako nemaš puno reznica tada skini , ali samo grozdove , pazi da ne otkineš vrh lastara. Istina je da ti grozdovi neznatno utiču na prijem reznica. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Nebo 22. April 2016, 23:09:31
Možeš, ali ne moraš. Osušiće se i sami. Ako nemaš puno reznica tada skini , ali samo grozdove , pazi da ne otkineš vrh lastara. Istina je da ti grozdovi neznatno utiču na prijem reznica. Pozz.

Хвала на одговору! Пратим ситуацију, па ћу их скидати кад се довољно одвоје од листића, да не бих оштетио ластар. Позз!


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 01. Maj 2016, 16:07:08
Obzirom na ovo hladno vrijeme, kišu, načekati ćemo se obojica; razvoj ti svojih, ja svojih reznica...  ;D  :'(

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/13/13_reznice_2016g.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=13_reznice_2016g.png)


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Gunja77 16. Novembar 2016, 13:14:27
Pozdrav narode novi sam ovde i imam jedno pitanje. Uzeo sam reznice sredinom oktobra nakon sto je palo lisce,stavio ih u vodu prvo sa vrbom par dana i onda ih stavio u pijesak pomjesan sa malo zemlje,drzim to u hodniku,veoma je toplo. e sad me zanima da li ce se to oziliti ??


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: grujini 16. Novembar 2016, 18:03:47
Pozdrav narode novi sam ovde i imam jedno pitanje. Uzeo sam reznice sredinom oktobra nakon sto je palo lisce,stavio ih u vodu prvo sa vrbom par dana i onda ih stavio u pijesak pomjesan sa malo zemlje,drzim to u hodniku,veoma je toplo. e sad me zanima da li ce se to oziliti ??
Sve si dobro uradio osim što si reznice trebao uzeti polovinom marta, držati ih u vodi nekoliko dana i zasatiti na stalno mesto i napraviti humku. Reznice se sade na proleće, a  ne u jesen .


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Gunja77 16. Novembar 2016, 19:21:34
Znam,ali cuo sam da moze i sada a neko je i ovde pisao o tome ako se ne varam pa me zanimaju iskustva dali je neko uspijo !


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 18. Novembar 2016, 00:02:02
Reznice možeš uzeti i sada, ali da bi ih utrapio za proleće. Nisam čuo da je neko ožiljavao reznice na jesen, mora da si nešto pogrešno shvatio. Pozz.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Gunja77 27. Decembar 2016, 22:14:35
Pozdrav narode hocu da vas pitam jos nesto,pisao sam vec da sam stavio reznice  krajem okt. pocele su izbacuju pupove,hocu da napomen da se nalaze u kuci,veoma tolom mjestu,zalivam ih redovno sa vodom u kojoj se nalazi vrba,e sad hocu da me posavjetujete sta dalje ?? pozdrav


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: bodo 28. Decembar 2016, 18:21:31
Teško da će te neko posvetovati, jer se to ne radi tako, možda i može, videćeš !


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: peceni 28. Decembar 2016, 18:32:02
ja reznice stavljam u trap u decembru pa sledeceg oktobra rasadjujem oziljene. probao sam i u februaru trapljenje pa rasad na jesen. slicni su rezultati. ;D :)


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Gunja77 28. Decembar 2016, 20:29:23
znam i  ja da niko ne radi,al ja sam probao i iskreno nisam ocekivao da ce pupovi pojaviti,medjutim pojavili su se,sta vi mislite dal li ce se oziliti ili ce uvenuti ??


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: peceni 29. Decembar 2016, 21:34:45
ako je dovoljno toplo nece uvenuti.treba ih staviti u podrum na hladnije mesto


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Gunja77 29. Decembar 2016, 21:54:17
a neko djubrivo dodati sta mislis ??


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: peceni 30. Decembar 2016, 17:07:01
mislim da ti djubrivo pomaze tek kad presadis oziljene. pogledaj na YouTube kalemari zatrpavaju u pesak


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Gunja77 30. Decembar 2016, 17:17:26
mislim da cu ostaviti ovako,pa cu vidjeti sta ce se desiti,jer ovo je pokusaj samo pa ako uspe uspe ako ne nista,iskreno nisam ocekivao uopste da ce pupovi krenuti !!


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: grujini 30. Decembar 2016, 17:51:15
Pupoljci su  krenuli, pod dejstvom toplote jer su  pomislili da je došlo proleće. Kako do proleća i vremena kad pupoljci kreću u prirodi ima još tri meseca do kada ćeš reznice posaditi na stalno mesto, mislim da će do tada neće izdržati i inprovizovanim uslovima. Ako i izdrže tri meseca recimo u idealnom stakleniku i presadiš ih na stalno mesto gde će  prolećne temperature naroćito noćne biti niže od 10 stepni kad su svakako veliki stres za sve biljke kojima je vegetacija veoma odmakla, kao recimo što je vegetacija u julu mesecu.
Probaj eto malo eksperimentiati, ali u svakom slučaju ako baš želiš reznice zasaditi, uzmi na proleće orezanu lozu koju svakako vinogradari odbacuju, oreži na 40 cm dužune i  drži 7-8 dana u vodi i zasadi na stalno mesto uz obaveznu humku.
Inače koliko komada reznica imaš što su sad krenule?


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: Gunja77 30. Decembar 2016, 18:17:29
Vidjet cemo sta ce da bude,nisam puno ih stavio 25 komada,oko 15 ih vec ima sa izbijenim pupom,pocinje list da se formira e sad zasto mislis da nece izdrzati do proljeca??


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: cvetanovicmarjan 28. Februar 2018, 21:54:20
Pupoljci su  krenuli, pod dejstvom toplote jer su  pomislili da je došlo proleće. Kako do proleća i vremena kad pupoljci kreću u prirodi ima još tri meseca do kada ćeš reznice posaditi na stalno mesto, mislim da će do tada neće izdržati i inprovizovanim uslovima. Ako i izdrže tri meseca recimo u idealnom stakleniku i presadiš ih na stalno mesto gde će  prolećne temperature naroćito noćne biti niže od 10 stepni kad su svakako veliki stres za sve biljke kojima je vegetacija veoma odmakla, kao recimo što je vegetacija u julu mesecu.
Probaj eto malo eksperimentiati, ali u svakom slučaju ako baš želiš reznice zasaditi, uzmi na proleće orezanu lozu koju svakako vinogradari odbacuju, oreži na 40 cm dužune i  drži 7-8 dana u vodi i zasadi na stalno mesto uz obaveznu humku.
Inače koliko komada reznica imaš što su sad krenule?


Ako može malo pojašnjenje, za "uzmi na proleće orezanu lozu koju svakako vinogradari odbacuju, oreži na 40 cm dužune i  drži 7-8 dana u vodi i zasadi na stalno mesto uz obaveznu humku."

Ako se primer reznice uzmu sada u martu, primer oko 10.03.2018 i primeni se "oreži na 40 cm dužine i  drži 7-8 dana u vodi", da li se ovog proleća sade, primer sadnja da bude 15.04.2018. Da li je to izvodljivo?
Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: pbabic 28. Februar 2018, 23:26:58
Da. Izvodivo je...
Evo kako pripremiti reznice...Pročitati pojašnjenje...

https://m.youtube.com/watch?v=idPUJr02MiY


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: cvetanovicmarjan 02. Mart 2018, 11:40:56
Da. Izvodivo je...
Evo kako pripremiti reznice...Pročitati pojašnjenje...

https://m.youtube.com/watch?v=idPUJr02MiY

Nisam siguran da li i koliko bi reznice pustile žilice za mesec dana, ali probaću. Hvala na savetu i linku.


Naslov: Odg: Razmnožavanje vinove loze reznicama
Poruka od: dussan 06. Februar 2024, 17:47:44
 jedna stvar me interesuje kod ovakvog nacina razmnozavanja loze, ovih dana uzecu reznice sa loze i pobosti ih u pesak, zalivati sveremena na vreme, e sad sta me naj vise interesuje dali na jesen vadim iz peska te reznice  sadim ih na mesto ili ih stavljam u skolicu, kad sadim reznice na mesto,


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin