Sve o Vinu Forum

Voćarstvo => Voćna vina => Temu započeo: bak01 20. Jul 2012, 19:27:35Naslov: Vino od aronije
Poruka od: bak01 20. Jul 2012, 19:27:35
Dali neko zna kako se pravi vino od aronije?


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: bistrica 22. Jul 2012, 22:02:42
Isto kao i ostala voćna vina. Voće nema sve potrebne prirodne pretpostavke kao grožđe pa su nužne određene korekcije da bi se dobio zadovoljavajući profil ukusa voćnog vina. Igra se sastoji u balansiranju: alkohol, slatko, kiselo i trpko. Arome će sve to nekako preživjeti jer se i ne očekuje da budu izražene na način kao što je to kod pravog vina. Korekcije se rade u zavisnosti od toga kakvo voćno vino hoćeš da dobiješ. Sa količinom alkohola koji nastaje iz prirodno prisutnog šećera u voću, ili jačom. Suho ili sa ostatkom šećera. Možeš i na kraju, nakon fermentacije, raditi zaslađivanje i korekciju kiselina. Karakteristika aronije je da ima cca. 8-10% šećera, 8-13 grama kiselina, i nešto veći sadržaj fenola (tanina i bojenih materija). Da sve to ne bi bilo trpko bere se u punoj zrelosti kada ovi tanini bivaju duplo umanjeni. Aronija daje izraženu rubin crvenu boju pa nije potrebna duža maceracija. Postupak prerade, fermentacije, zaštite vina… je isti kao u vinarstvu. 


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: bak01 23. Jul 2012, 17:38:39
hvala :thumb:


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 07. Januar 2015, 17:05:22
Pozdrav kolegama forumašima.
Vino od Aronije sam napravio jesenas. Suvo. Po tehnologiji Prof.Jovića. Čak mogu reći da da je iz tri "ture pravljenja"vino identično. Kada bih znao da ubacim sliku ugođaj bi bio potpun. Sada je flaširano u boce od 0,75l.
Jako sam zadovoljan i to me je navelo da postanem vinopija i da batalim žestoka pića ;D.
Unapred se izvinjavam što ova moja prva poruka zvuči kao hvala samoga sebe ali ne znam kako drugačije da kažem iz ličnog iskustva da se može napraviti vino od aronije.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 08. Januar 2015, 14:07:19
Isprobavam ubaciti sliku

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/11/11_aronija.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=11_aronija.jpg)


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: bistrica 08. Januar 2015, 14:33:57
Evo postavio sam je, a inače ti je uputstvo za postavljanje slika ovdje...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,336.msg9547.html#msg9547


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 08. Januar 2015, 16:02:05
Hvala uredniče :thumb:


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: happy star 12. Januar 2015, 15:23:20
Vladimire, ovo lepo izgleda, a ne sumnjam da je i ukus dobar. Vecina forumasa imala bi cime da se pohvali, ali to nije cilj ovoga foruma. Trebalo bi nesto da napises o svojoj tehnologiji da bi ova buteljka imala smisla !
Srdacno od happy


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 14. Januar 2015, 08:46:06
Vino je nastalo kao rezultat razmišljanja "šta sa aronijom ako ne bude otkupa?" Elem, krenulo je eksperimentalno sa manjom količinom da bi se završilo sa oko 400 litara ove, prve sezone. Naravno zato što je već od prve ture uspelo.
Aronija ne mora da se bere odmah čim sazri, dakle ne otpada sa peteljki, što je dozvolilo pravljenje vina u tri navrata, ali ipak u nekom razumnom roku.
Što se tiče samog vina, tu upućujem ljude na knjigu prof.Jovića: "Priručnik za pravljenje vina", koja je sjajna kako za početnike tako i za iskusne. Vino nije teško napraviti, ne razlikuje se bitno od pravljenja vina od grožđa( u načelu) a specifičnosti koje sam video u hodu ću ipak zadržati za sebe, jer se radi o komercijalnom proizvodu. Kupci su mogu reći vrlo zadovoljni. Čak sam sasvim slučajno imao prilike da ga oceni i jedan pravi degustator i dobio sam najvišu ocenu. S druge strane ja sam se držao cene od 3 eura po flaši, tačnije 350 din. pa je i zbog toga vino imalo dobru prođu.
Ne treba se plašiti pravljenja voćnih vina, nijednog, pa tako ni od aronije. Treba krenuti i rezultat sigurno neće biti za bacanje. Aronije će biti dovoljno a kod mene u Kisaču i povoljno, pa eto možete planirati za sledeću godinu nešto vrlo ukusno, interesantno i novo.
P.S. Ako neko sumnja u proizvod zbog niske cene, i to sam spreman da obrazložim: cena je vezana za slabu kupovnu moć našeg tržišta i ljudi kojima ja mogu ponuditi svoj proizvod. Po ovoj ceni kupci percipiraju da su prošli fer, pogotovu kada probaju vino.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: Boris.mk 14. Januar 2015, 11:54:37
Zdravo pohvale za vino od aronije, interesantno, jos interesantnija cena, bravo, jos i ako si ga prodao  odlicno.
Sada posto si nam rekao da si citao jovica znas svakako i kako se stiti i koje parametre  treba pratiti pa bih te zamolio da nam kazes koliko ima vino:
Alkohola
Zaostaalog secera
Ph
Ukupne kiseline
Slobodnog SO2
Ukupnog So2
  Da ti pojasnim,  razvila bi se dikusija u ljepom smeru ako znamo ove parametre, Da ti jos bude jasnije svako od nas moze kupiti bocu tvog vina i za nepunih dva sata saznati sve ovo sto sam te zamolio da nam kazes, oko tvoje TJNICE za tehniku i tehnologiju neboj se, NEMA tajni ;D skoro svi sa foruma mogu kupiti bocu i za dva sata proveriti parametre a pri samoj degustacii iskusnii ce ti (iznenadices se)reci koju si tehniku i tehnologiju radio
 :thumb:


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 14. Januar 2015, 21:24:49
 :D: naravno, naravno.
Nego mislio sam na bukvalno tehničke detalje šta mi se pokazalo bolje kod recimo ceđenja kljuka, kada ubrati aroniju i slične stvari. A načelno je pravljenje vina daleko od toga da je nepoznanica ili tajna  ;D
Što se tiče parametara koje si ti naveo...nije mi padalo na pamet da na ovu količinu pravim analizu vina, računajući da kada se ispoštuju tehnološke pretpostavke vino ne može biti štetno za mene pre svega a potom i za kupce( mislim tu na sumporisanje).
Međutim, razmišljao sam o tome danas ceo dan i odlučio da ću ipak napraviti analizu prošlogodišnjeg vina da bi imao smernice za ovu godinu  i u pogledu svih parametara. Planiram da se bavim ovim iako ne profesionalno ali svakako legalno. Pa je i analiza jedan od faktora za takav plan.
Sadržaj alkohola je 12%.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: Boris.mk 28. Januar 2015, 07:23:30
Dosta je bilo, nema reziltata analize :)
Opet pitanje, posto kod aronije u proseku imas secera najvise do 100g,l kad se to lepo preracuna dobijes oko 5,9%vol. alkohola ako ti kvasci odrade sve kao sto treba,koliko si secera dodao unutra da bi dobio 12%vol. e sad se nesto postavlja tu kao pitanjeili mesto za polemiziranje.
Znas li koliko metanol, ili metil alkohol stvaraju kvasci kada razgradzuju secer?
Ajde kad je rakija odnosno destilacija pa mozese ici preko vode pa sve to umanjiti  rzumne kolicine,a ovde?
Ja razumem da se doda nekoliko grama secera zboh recimo jednog ili dva volumenskih alkohola, ali ovde je malo previse, jasam siguran da tvoje LJepo vinCE i ti ne pijes, ili ako ga pijes malo vise ujutro ti glava puca. :)Jos ga i prodajes? :thumb:


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: bistrica 28. Januar 2015, 10:16:22
Priča o metanolu ovdje nije bitna. Ne nastaje on metabolizmom kvasaca i razgradnjom šećera nego djelovanjem enzima iz pektina u plodu, a aronija ga ima prilično manje nego voće od koga se inače pravi voćno vino ili rakija. Dodavanjem šećera u fermentaciju kod pravljenja voćnog vina se njegov sadržaj uopšte ne mijenja, a dodavanjem šećera kod pravljenja rakije bi se smanjio, proporcionalno nastalom etanolu od dodanog šećera. U konkretnoj situaciji duplo. Kada se uzme u obzir da je ovo vino pravljeno uz dodatak vode onda ga vjerovatno ima u istoj količini kao i u vinu od grožđa koje ti prodaješ.

Isto tako nebitno za ovu priču, ali moram o tom jer je bitno na nekim drugim pričama pa da se ne trošimo bespotrebno. Metanol se ne može umanjiti destilacijom preko vode, a prirodno bi ga u rakiji od aronije bilo u razumnim količinama i dosta ispod bilo kakvih zakonskih ograničenja.  


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 29. Januar 2015, 22:33:23
Hvala Bistrica, ovo o metanolu je bilo poučno.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: VojislavR 24. Avgust 2015, 00:49:02
Pozdrav svima!
Imam dva recepta za vino od aronije i ne znam koji me vise buni.
Preuzeto sa http://www.antioxidant-fruits.com/aronia-berry-recipes.html
Sta znaci u prevodu ovo, juicer steamer itd? Koji kvasac od dva pomenuta je pisac u stvari mislio? Moze li umesto njega Uvafermov BDX kvasac?
Da li je ovaj odnos sastojaka uopste odgovarajuci???

Preuzeto sa http://winemaking.jackkeller.net/aronia.asp
Da li je odnos sastojaka u receptu 2 odgovarajuci? Koja je potreba za najlonskim carapama u receptu 2 i kako oni misle da neko kao ja smeste 5 kg aronije u carapu?!? Pored toga, postupak je jako nejasan, posebno na kraju, 90 pa 90 pa .... Hoce li ovo neko da pojasni? Da li u receptu 2 moze da se koristi Uvafermov BDX kvasac?

Koji od ova dva recepta je bolji? Sa poboljsanjem od nekog iskusnijeg, naravno.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 25. Avgust 2015, 15:25:17
Taj recept ili recepti koji si ti postovao se mlate internetom na svim mogućim sajtovima i na svim jezicima. KOme su jasni ti recepti, ja mu čestitam.
Da skratim priču, drugi post na ovo strani od autora Bistrica ti sve objašnjava, što znači da bi bilo zgodno da si do sada pravio grožđano vino i da znaš neku osnovu a potom će ti biti lako napraviti i voćno vino. Ovi recepti zvuče kao za neko likersko vino, naravno da je nejasno i ja ne znam šta bi se dobilo ovim postupkom.
Preporuka ti je moja "Priručnik za spravljanje vina" od prof.Jovića, da prođeš osnove a tamo ćeš već pronaći i način za voćno vino. Pa i od aronije.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 18. Decembar 2015, 10:21:29
Evo rezultata analize iz Revina.

Aronija

Slobodni SO2                     32 mg/l

Ukupni SO2                        120 mg/l

Ukupne kiseline               7,1 g/l

Alcohol                                 12,6%

pH                                          3,25

Vino je u dobrom stanju. Trpkost je nešto naglašenija što je normalno zbog sirovine. Nema potrebe za nekom intervencijom.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: Black 02. Septembar 2016, 00:29:15
Nabrao sam izvesnu količinu aronije - cca 4 kg. Razmišljam da sjedinim aroniju i crvenu ribizlu pa da od te smese - oko 20 kg- napravim vino. Da li je to pametna ideja ?


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 05. Septembar 2016, 18:30:31
Ja sam uvek za dobro vino a da li će takvo i ispasti...to već zavisi od više faktora. Da li je kombinacija aronije i ribizle dobra- jeste ali treba izvršiti korekcije kljuka kada se samelje, kao takav. U kom smislu, to bolje Bistrica da objasni.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: bistrica 05. Septembar 2016, 18:34:27
Nemoj da uvijek ja, ionako sam naporan više. :doh: Podijeli slobodno sa nama svoja zapažanja i spoznaje.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: Black 05. Septembar 2016, 20:23:37
Rad sam procitati kakve korekcije valja uraditi......


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 06. Septembar 2016, 18:20:49
O.K. ako bistrica kaže, onda mora biti tako!!! Ja naviko' da slušam ovog čoveka. ;D

Samelji tu masu, i izmeri šećer Ekslovim širomerom u soku koji si procedio i ostavio da odstoji 15 minuta. Pošto bih ja išao na vino od maksimalnih 10% alkohola, korekciju šećera izvršiti tako da u ukupnoj masi bude oko 16% šećera( po Babou). Ja nemam čak ni pretpostavku koliko bi ta masa mogla imati šećera u sebi inicijalno, ali ajde recimo oko 10%. Znači korekcija šećera bi bila oko 77 grama šećera po litri-dodati. što će reći 77gx20 litara, to je 1540 grama šećera.
Sve ovo je tako ako se ne bi popravljale i kiseline. Što onda znači da se dodaje i voda pre samog starta. Mislim da je poželjno smanjiti kiseline ali u kojoj meri ja to ne mogu reći jer sam tanak sa "napamet znanjem"t.j. uvek konsultujem priručnik.

Sve u svemu: dodati vodu, sabrati ukupnu količinu mase, izmeriti nivo šećera, izračunati koliko dodati šećera, dodati šećer, dodati vinobran 10 grama na 120 litara komine+hrana za kvasce, dobro promešati, ostaviti da odstoji, dodati kvasce.

Naravno proveriti koliko vode??? NIsam ni blizu priručnika, da bih napisao sada bilo kakvu preporuku.

To je neka logika, ali da pravim ja, ne bih ništa bez priručnika, jer bavim se sa nekoliko različitih poslova i nemam nameru da sve nosim u glavi. Uz to postoji i formula za izračunavanje potrebnog dodavanja šećera a i vode, radi smanjivanja kiselina.Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 28. Septembar 2017, 11:08:19
Imam pitanje za tehnologe na ovom forumu, ako su voljni konsultovati nekoga poput mene... :)

Elem, vino od aronije je odneto na analizu a pošto sadrži količinu etanola od 10,85 procenata ne uklapa se u Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za alkoholna pića....gde je predviđeno da voćna vina imaju sadržaj od 2-6 % alkohola, osim kupinovog koje može ići i do 13%...
Rešenje koje mi se nameće u ovom trenutku je vino od aronije takvo kakvo je a budući da je po svim ostalim parametrima sjajno( i sadržaj sumpora, metanola i slično), pomešati ga sa nefermentisanim sokom od nekog drugog voća, da bi se dobilo mešano voćno vino i na taj način smanjio sadržaj etanola. Da bi se ovo izvelo potrebno je dodavanje kalijum sorbata. Da li je ovaj konzervans dovoljan ili ići još i sa Na-benzoatom( ne znam, razmišljam samo i pitam). I da li je Na- benzoat dozvoljen????

Inače ovo vino( u perspektivi mešano voćno vino) se sprema za legalnu prodaju.

Hvala unapred.


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: bistrica 28. Septembar 2017, 19:47:20
Hajde provjeri negdje stvarno stanje sa pravilnikom. Na sve strane inače važi regulativa koju sam kopirao iz BH pravilnika.

Članak 6. (Dopuštenje za voćna vina)
Dopušteno je za sve kategorije voćnih vina:
a) dodavati šećer, voćni sok i/ili koncentrirani voćni sok u tolikoj mjeri da sadržaj stvarnog alkohola u trenutku predaje potrošaču ne prelazi 13% vol.;

Član 10. (Jačina alkohola u voćnom vinu)
Stvarna jačina alkohola u voćnim vinima u prometu je:
a) za voćna vina 1,2% – 13% vol.;


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: kicca 28. Septembar 2017, 19:59:24
Nepriznajem nikakvo vino ispod 10 vol.
 ;D


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: bistrica 28. Septembar 2017, 20:05:03
 :thumb: Naročito nakon popijene bar jedne butelje.  ;D


Naslov: Odg: Vino od aronije
Poruka od: vladimir kisač 29. Septembar 2017, 09:27:19
MA jasno, kakvo će biti vino sa 6 % alc. ne znam za vikend ću napraviti probe. NI sam ne pijem takva vina. Pravilnik cilja ono što se kod nas prodaje kao "Somersby", tu vrstu napitaka.
Inače pravilnik se zove "Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za alkoholna pića". I ne sumnjam da su u laboratoriji "pogrešno shvatili pravilnik. Poenta je u korekciji vina i dovođenje u sklad sa pravilnikom. Tako je kako je, nažalost.


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin