Sve o Vinu Forum

Vinarstvo => Tehnologija proizvodnje vina i alkoholna fermentacija => Temu započeo: m_117 11. Oktobar 2015, 22:58:57Naslov: Tehnologija proizvodnje narandžastog vina
Poruka od: m_117 11. Oktobar 2015, 22:58:57
Poštovani ljubitelji božanskog pića,
niko ne pominje, a u svetu se već zahuktava proizvodnja narandžastih vina. U našem bližem okruženju, proizvode ga u Istri, neka sam i degustirao na festivalima. Nekada kada je većina nas redovno letovali u Dalmaciji, voleo sam da pijem njihovo domaće belo vino, koje u stvari i nije bilo belo, već narandžasto. Zapravo to je grubo rečeno, belo vino proizvedeno po tehnologiji proizvodnje crvenih vina, belo grožđe duže odležava na pokožici, i još dosta finesa i strpljivosti, dugog odležavanja u boci i .....
Bilo bi lepo ako neko poseduje preciznija saznanja o ovoj temi, da napiše i upozna i ostale. Boce ovog vina se inače ne prodaju ispod 20 evra.
Pozderav


Naslov: Odg: Tehnologija proizvodnje narandžastog vina
Poruka od: Jasho 11. Oktobar 2015, 23:26:42
Ti pričaš o žutini! Hm, kako ko voli, nekome smeta jačina iste i mislim da teško će da bude buteljka žutine 20 evra, pre bez nule! Kod mene u Dalmaciji (okolina Knina) uglavnom se od Debita pravila žutina! U svakom slučaju vino moje mladosti i prvo koje sam kao klinac pio! >:D

Tehnologija je vrlo prosta, sve se smulja bez odvajanja peteljki iliti ogrozdine, često se ukoliko je crno grožđe u manjini spoji sa belim koje je u većni i ostavi da kuva, poslje završetka fermentacije se otoči u drvenu burad i ostavi do proleća uz par pretakanja!

https://hr.wiktionary.org/wiki/%C5%BEutina

http://mok.hr/gastro-uzitci/item/13835-uzivajte-u-vinima-vinarije-sladic-proizvedenim-od-authotnih-sorta


Naslov: Odg: Tehnologija proizvodnje narandžastog vina
Poruka od: m_117 12. Oktobar 2015, 17:35:03
Evo jednog od tekstova.
narandžasto vino

Ljubitelji vina od pre par godina mogu da uživaju u novoj boji iliti vrsti (sorti) vina. Na  tržištu se pojavilo vino narandžaste boje, koje je ppularno naročito među hipster somalijerima, kako zbog svoje boje, tako i zbog činjenice da ih nije tako lako naći i ne prodaju se po jeftinoj ceni.
Narandžasto vino, u stvari, pripada sorti belih vina, ali je u pitanju belo vino koje je odstojalo tj. starilo duže od uobičajenog vremena, što je rezultiralo da kora, seme i stabljika grožđa ispuste tanin, zbog čega vino dobije bakarnu boju. Ovako dobijeno vino zove se još i belo vino za ljubitelje crnog :)
Zanimljiv podatak je da ova vina uglavnom dolaze iz slovenačke regije Brda, kao i italijanskih regija Friuli, Lazio i Umbria; nešto malo i iz Loirea u Francuskoj. Pored navedenih, narandžasta vina proizvode se i u Kaliforniji i državi Njujork (gde su Amerikanci, tu profit ne izostaje). Zajednička karakteristika svim proizvođačima ovog, sve traženijeg, vina jeste činjenica da su u pitanju mali vinari koji proizvode ovo piće na staromodan način. Otud i razumno viša cena u odnosu na uobičajen savremen postupak proizvodnje – teško da ćete naći bocu po ceni nižoj od 2000,00 dinara.

Neka od preporučenih vina ove sorte su:

-    Movia Ribolla Gialla 2007 (Slovenija)
-    2004 Damijan Kaplja Bianco (Italija)
-    Tenuta Grillo’s 2005 Baccabianca (Italija)
-    Joly Coulée de Serrant (Francuska)


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin