Sve o Vinu Forum

Vinarstvo => Podrum ~ Vinarska oprema ~ Flaširanje vina => Temu započeo: dioda 11. Maj 2008, 20:47:09Naslov: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 11. Maj 2008, 20:47:09

Pošto naše područje pripada vinskoj kulturi, za ljubitelje vina neophodna su i određena znanja vezana za čuvanje i skladištenje vina.

U podrumu koji ne sme da ima temperaturu veću od 13 stepeni i vlažnost iznad 60-70% boce se slažu u vinske blokove ili stalaže od drveta, metala ili betona.

Vino se na višoj temperaturi ili vlažnosti ne može očuvati. Podrum, pored određene temperature i vlažnosti mora biti bez jakog svetla, vibracija i mirisa. Sučeva svetlost izaziva fizičko-hemijske reakcije i hemijske promene na vinu koje se ispoljavaju pojavom mutnoće, taloga i kvarenjem bukea.

Boce se polažu vodoravno sa etiketom na gore pod uglom od minus 30 stepeni tako da vino neprekidno natapa čep.

(http://img131.imageshack.us/img131/448/winerackigxr4.jpg)

Visokokvalitetntna bela vina mogu se čuvati i više od 10 godina bez smanjenja kvaliteta. Dobra crvena vina razvijaju svoj puni kvalitet u toku od pet godina, a mogu se uspešno čuvati i više od 15 godina.

Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: DarkoK 12. Maj 2008, 13:06:51
Na koji način se crna vina mogu čuvati duže od 5 godina?


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 12. Maj 2008, 15:17:15
Koliko se vino moze cuvati zavisi od vise faktora - sorte grozdja, od sadrzaja alkohola i kiselina, tanina, od nege vina...
Uglavnom sto je vino kvalitenije duze se moze cuvati. Visokokvalitetna bela vina kada imaju dovoljno kiselina i alkohola se mogu cuvati i deset godina bez smanjenja kvaliteta. Kvalitetna crna vina ako imaju dovoljno tanina, kiselina i ako su gusta i puna razvijaju puni kvalitet nakon pet godina a ako se cuvaju u optimalnim uslovima nakon 15 godina mogu formirati jos plemenitiji buke. Boce koje se cuvaju treba stalno kontrolisati i paziti da se ne pojavi talog ili zamucenje.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: jopa 13. Maj 2008, 20:51:51
Čuvanje vina nakon fermentacije se jos naziva i nega vina. Od pravilne nege vina umnogome zavise i ukus i miris vina kao i ukupan kvalitet vina. Negom vina se mogu otkloniti mnogobrojni nedostaci koji se javljaju u toku odležavanja vina. Mlečno-kiselinsko vrenje i manitno vrenje podstaknuto radom bakterija utiče na karakeristike vina i mora biti stalno kontrolisano. Kvalitetna i vrhunska vina se mogu dobiti samo pravilnom negom prilikom odležavanja vina.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: darko 26. Maj 2008, 22:50:33
(http://img2.imagetitan.com/img2/small/12/12_dscf8473.jpg) (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=12_dscf8473.jpg)
ovo je sada sve puno a bice i prosirenja samo da nabavim jos ovih blokova za flase


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 26. Maj 2008, 23:13:39

Odlicno izgleda darko, ja planiram da pravim ovako nesto u julu... 8)
Ko proizvodi ove blokove? Koliko flasa staje u jedan blok? Koliko kostaju? Daj neki link ako imas da pogledam detalje...
Je li ovo tvoje vino tj. da li si ga ti flasirao i radio etikete? Ako jesi mogli bi otvoriti temu o etiketama pa da malo prodiskutujemo na tu temu...


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: darko 26. Maj 2008, 23:52:39
ove blokove radi samo fabrika u kikindi. kada sam kupovao bio je oko 65 dinara po komadu sada je verovatno skuplji. u proseku po bloku staje dve ipo flase.
http://www.toza.co.yu/sr/pProgram/blokovi.php
pa da svake godine flasiram i u ovom zidu ima vina ( po koja flasa) iz proteklih pet berbi!
a sto se tice etiketa ovo su stare a ove godine sam ih izmenio ali jos uvek nisam zadovoljan


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 27. Maj 2008, 10:02:38

Ovo je sve sto sam nasao na sajtu:

VINSKI BLOK V.B.-2

Dimenzije:
dužina   240 mm
ugao nagiba   8° do 12°
broj boca   82 kom/m2

Sta fali etiketi, daj sliku pa da je namontiramo u Photoshopu  :D


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: peca50 14. Jun 2008, 19:55:57
Pošto je tema čuvanje i nega vina, evo par praktičnih saveta za podrume. Naime mnogi hobisti, ili ljudi koji se ne bave profesionalnom proizvodnjom vina, već za svoju dušu, sreću se sa problemom nejednake vlažnosti podruma, što se odražava na pojavu buđi na vinskim sudovima, bocama i ostalom priboru u podrumu, kao i na zidovima. Pod uslovom da nema podzemnih voda koje probijaju u podrum, ili  naprslih vodovodnih cevi, ovaj problem se može umanjinti ili potpuno eliminisati na sledeći način. Negde napolju na ravnoj površini izmešati u istoj kilaži kreč u prahu i drveni ćumur za roštilj. tako pripremljenu mešavinu sipati u platnene vrećice veličine otprilike kao rukav od radnog mantila(mogu se i oni iskoristiti ako je mantil u otpisu). Materijal vrećica mora biti sličan ili kao i tkanina od koje se prave mantili (keper). Možda je najbolja varijanta "amerikan" platno, ali neznam koliko je to skupo. Tako napunjene vrećice vezati i zakačiti po uglovima podruma(ćoškovima), gde se najčešće i javlja pojava buđi. Vrećice ne treba da dodiruju pod podruma, a dobro je da neke budu okačene i neposredno ispod plafona u ćoškovima. I objašnjenje za ovo, kreč je visoko higroskopna materija, kao i ćumur, pa tako višak vlage upija, a kada dođe do smanjenja vlažnosti on je otpušta, pa tako u podrumu nemamo velikih kolebanja ukupne vlažnosti što je itekako važno za čuvanje i negu vina. Pored toga kreč sa svojim hemiskim sastavom ubija gljivice buđi i na taj način sprečava njihovu pojavu. I još nešto; najefikasnije sredstvo (materijal) za regulaciju vlažnosti i ubijanje gljivica buđi je svakako (mislim na prirodne), je šumska mahovina. Međutim zbog teškog nalaženja, a i ograničenog trajanja dejstva (oko šest meseci), ide se na jednostavnije a isto tako praktično rešenje. Pa probajte, ne košta mnogo, a vredi!


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: macak 17. Novembar 2008, 14:23:44
Koliko vidim iz komentara na forumu vino mora da odstoji u drvenim buradima. Interesuje me zbog čega moraju odstojati u drvenim buradima? Ako je zbog okusa šta mislite moželi sljedeće pomoći:
- kako posjedujem rostfrajni rakijski kazan uvijek imam i određene količinu rakije koju treba da držim u hrastovim buradima radi poboljšanja ukusa, boje i dobijanja mekoće rakije. Znači da hrast poboljšava osobine rakije ali loša mana hrastovih buradi  je da  “piju” rakiju. Ovaj problem sam riješio tako što rakiju držim u staklenim sudovima u koje dodajem pločice napravljene od suhe hrastovine. Na jedan litar rakije dodajem jednu pločicu hrastovine i dobijam isti efekt kao da sam rakiju držao u buradima. Nakon dobijanja ukusa i boje koju želim daščice vadim iz rakije, a poslije rakiju mogu spremiti i u plastično posuđe.
Interesuje me da li je moguće vino držati u inoks posuđu a da se koriste iste daščice?  Ovo bi riješilo problem plesnjivosti buradi izbjegle bi se i procedure sumporenja, održavanja buradi i sl..
Recept za dobijanje ovih daščica je sljedeći : Od suhe hrastovine napraviti pločice dimenzija dužina 10 cm, širina 2 cm i debljine 1 cm. izbušiti male rupe na oba kraja daščice ( ovuda se prilikom korištenja, provuče silk za ribu radi lakšeg izvlačenja daščica iz posuđa), a nakon pranja pločice držati u hladnoj vodi  ukupno12 dana. Voda se mijenja svaka 3 dana. Nakon isteka ovog vremena daščice se stavljaju u vruću vodu u kojoj je rastvor od 5 % soli i drže se 1 sat uz povremeno miješanje. Dobro isprati hladnom vodom te staviti u hladnu vodu sa rastvorom od 2 % sode bikarbone. Držati 1 sat uz povremeno miješanje. Nakon ovog daščice dobro isprati te ostaviti 6 dana u hladnoj vodi ( nakon 3 dana vodu promijeniti). 7 – og dana ponovo promjeniti vodu te 9 dana probati vodu. Voda ne smije pustiti puno boje i mora biti bez ukusa. Ako smo to postigli navedene daščice treba sušiti na suncu 10 ak dana I spremno je za korištenje. Ovo se pokazalo kao izuzetno korisna stvar što se tiče ekonomičnosti održavanja i sl


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 17. Novembar 2008, 14:38:39
Macak, sto se vina tice imas gotov hrastov cips koji se stavlja u sudove od inoxa... Takodje postoje i nagoreni cipsevi kojima se postize barik ukus u vinu. U sustini mozes koristiti i ovinjenje dascice od hrastovine, kako si i opisao...

Citat
Nakon dobijanja ukusa i boje koju želim daščice vadim iz rakije, a poslije rakiju mogu spremiti i u plastično posuđe

Ako bas nisi prinudjen nemoj cuvati rakiju (a ni vino) u plasticnim sudovima...


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: macak 17. Novembar 2008, 14:41:21
Hvala na savjetu


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dr.strangelove 17. Novembar 2008, 14:53:46
@dioda:
ja uglavnom svu rakiju cuvam u plasticnim kanisterima. nisam cuo da je lose, molim te da obrazlozis

p.s. ima sutra predavanje o rakiji na tehnoloskom u NS u okviru neke manifestacije, jos ne znam da li cu prisustvovati pa sam hteo da proverim hoce li neko biti tamo da se upoznamo :)Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 17. Novembar 2008, 15:06:16
Nisam ni ja siguran sta tu sa cim reaguje ali uglavnom nije preoprucljivo cuvati alkoholna pica u plasticnoj ambalazi...
Bolje staklo ili inox jer su skroz inertni... mozda neko drugi moze nesto vise reci na ovu temu...

Offtopic:
Danas sam bio na faxu i nisam nista skontao o tom predavanju :scr:
Jedini plakat na ulaznim vratima je da je sutra akcija dobrovoljnog davanja krvi :)
Znas li ko drzi predavanje i u koliko sati pocinje? Da li je neko sa tehnoloskog ili...
Nisam planirao ali bi mogao otici :whistle:
Ako znas detalje posalji mi PP


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: bačvar Hrvoje 23. Januar 2009, 17:36:48
Enološke trijeske kvalitetnije ekstrahiraju od chipsa. Chips ekstrahira u alk. piće za 15 dana. Trijeske ekstrahiraju do 2 mjeseca. Hrastova ispaljena dužica ekstrahira od 6 mjeseci do 2 godine.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: Dragisha 28. Oktobar 2010, 08:56:09
Kako sacuvati flase na stalazi u podrumu da se ne nakuplja budj po njima?


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 28. Oktobar 2010, 09:57:22
Ocigledno ti je prevelika vlaga u podrumu...


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: vinoljub 19. Februar 2011, 16:32:23
Ne znam nista o proizvodnji vina, vina kupujem u radnji medjutim kako da mi koji zivimo u stambenim zgradama i imamo "spajze" cuvamo vina? Konkretno ja bi mogao za cuvanje vina odvojiti spajzu - prostor u stanu koji nema dnevne svjetlosti, koji ima koliko toliko konstantnu temperaturu i koji ima ventilaciju. Kako znati da smo kupili dobro vino i kako znati da to vino moze "odlezati" npr 5 - 10 godina? Imam milijardu pitanja a nemam pravog odgovora :)
Unaprijed hvala na odgovorima


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: Milosmd 19. Februar 2011, 20:16:33
ne znam kolika bi ti bila temperatura leti a  kolika zimi  trebalo bi od 8 do 14 c .  Morao bi da izaberes kvalitetnija vina od ovih sto se mogu kupiti za 100 ili 200 din , moraju imati vecu kolicinu alhohola oko 14 % i takodje morao bih da vodis racuna o sorti jer postoje vina koja brzo sazrevaju i ne mogu izdrzati duzi niz godina . takodje ima uticaja na cuvanje vina da lije berba bila dobra da je proizvodjac dobro obavio poslove oko proizvodnje vina i nege , ja sm cak imao slucaj da je u moke ruke doslo belo vino Grasevina berba 2000 koja je bila otprilike tada vrednosti 150 din i sasvim je bila normalna. Najboljebi bilo da kupis vino od nekog clana ovog foruma koji bi ti prodao vino koje zelis i koje bi moglo da izdrzi duzi niz godina a da ne izgubi kvalitet . vina mozes cuvati svuda ali moras imati uslova da nije hladno da zimi ne rzne i da nije pretoplo ali spajz je daleko od podruma ,ali trebalo bi da moze da izdrzi 5 god sigurno  samo da vino bude solidnog kvaliteta.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: dioda 21. Februar 2011, 21:17:58
Ne znam nista o proizvodnji vina, vina kupujem u radnji medjutim kako da mi koji zivimo u stambenim zgradama i imamo "spajze" cuvamo vina?

Ja imam drvenu policu u dnevnoj sobi...
Na njoj cirkulise 20ak flasa, jedna se popije, druga dodje i tako u krug :whistle:


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: vinoljub 21. Februar 2011, 23:38:08
a tako je otprilike i kod mene s tim da je kod mene polica u spajzu :)


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: vinoljub 22. Februar 2011, 00:13:47
u sustini ono sto mene interesuje je to da npr uzmem neko vino i sacuvam ga npr 5-10 ili sta ja znam koliko godina u "kucnim" uslovima. I kako da znam da je tako staro vino dobro a da ga ne otvorim i probam, po boji, talogu, ovom onom? :)


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: skabeta 22. Februar 2011, 21:43:56
Ne moras ga otvoriti, das nekome da ga otvori i proba pa ti on kaze. :thumb:


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran_ru 23. Februar 2011, 18:07:18
Dali to utice na kvalitet vina.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: strashni 23. Februar 2011, 20:12:39
posalji nekoliko komada pa cemo da ti javimo  ;D


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran_ru 23. Februar 2011, 22:34:21
Ipak cu razmisliti da ti nedaj Boze nebi naskodile


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: Vilimon 12. Jun 2011, 22:45:53
Ljudi pozdrav i sve pohvale za jedinstveno koristan forum!!!

Imam problem koji me dugo muci... Naime podrum se nalazi iznad zemlje, nije ukopan. Zbog dobrog polozaja prema suncu uspevam da odrzim odredjenu temperaturu, ali ona nije odgovarajuca za kvalitetno cuvanje vina. Da li neko zna kojim materijalima i na koji nacin bih mogao da izolujem podrum, ili nakon izolacije kojim uredjajima treba da regulisem temperaturu da bi ona bila optimalna za cuvanje vina?

Unapred hvala!!!! ;D


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: Setefann 19. Oktobar 2011, 21:22:40
Bure ispija rakiju? Moj deda pravi burice vec 40 godina, kaze da drvo za bure treba da bude staro najmanje 30 godina, ako je mladje mnogo "pije". Ovi burici sa pijace nisu nekog kvaliteta i preporucujem vam da kupujete kod proverenog coveka.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: Setefann 19. Oktobar 2011, 21:34:49
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=47.0 procitaj ovde.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: pedjans18 28. Decembar 2011, 22:55:14
Ljudi pozdrav i svaka cast za forum! :thumb:


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: Black 11. Oktobar 2012, 09:02:29
Nisam siguran da je ovo prava tema , ali čuo sam jedan interesantan savet za čuvanje mladog vina. Elem , posle 1. pretakanja vina ( recimo u oktobru) , baloni u kojima se čuva vino treba da se dopune do vrha vinom. Moj prijatelj , koji ima veliki vinograd i vino sa svojom etiketom mi je savetovao da ostavim 2-3 cm praznog prostora i da kroz grlić balona pincetom pažljivo spustim plastični zapušač (od flaše od 1,5 . 2 l) napunjen vinobranom , tako da pliva po površini vina. Tako se ostvaruje bolja zaštita mladog vina. Da li neko ima neki komentar u vezi ovoga?


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: sale 11. Oktobar 2012, 09:38:24
Nema potrebe za time posto je to jako mala kolicina kiseonika koja se nalazi u grlicu.Ja u sudove sa plivajucim poklopcem stavim plasticnu casu na plivajuci poklopac,u nju stavim malo vinobrana.Tako stitim mlado vino do zavrsnog pretakanja kada sipam parafinsko ulje.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: bistrica 11. Oktobar 2012, 12:45:59
U pravu je sale kad kaže da je u pitanju jako mali postor koji nema potrebe dodatno štititi jer će ionako biti zaštićen isparenjem SO2 prisutnog u vinu. Mali prostor u staklenci se inače ostavlja zbog promjene zapremine uslijed promjene temperature. Inače nema nikakve logike namjerno ostavljati prazan prostor za vazduh, pa onda vino štititi od istog tog vazduha. Treba bilo koju posudu "do vrha" napuniti vinom, to mu je najbolja zaštita. Ako smo ipak prinuđeni imati neki veći prazan prostor onda se on može štititi vinobranom. Samo treba imati na umu da je vinobran kristalni prah relativno stabilan u zavisnosti od vlažnosti ili prisustva vode. Tek u kontaktu sa njom razvija određeni dio svoje težine u obliku SO2, koji u stvari i štiti vino od kvarenja. Na ovu količinu SO2 snažno utiču dva faktora temperatura i pH sredine. Viša temperatura više je u slobodnom obliku pa time i više isparava, a pH sredine mu u stvari određuje oblik. On može biti u ovom slobodnom, molekularnom obliku (SO2) koji i ima funkciju zaštite, i onom drugom vezanom, nemolekularnom koji  nema tu funkciju. Sama činjenica da je razlika na strani niže pH koja taj molekularni oblik povećava za 10 puta, na pH-3 u odnosu na pH-4, govori u prilog činjenici da je za veću količinu molekularnog SO2 potrebno napraviti naširoko preporučenu smjesu vinobrana i limunske kiseline (2:1), i sipati nekoliko kapi vode, ili tu smjesu staviti u neku vrećicu pa je ovlaš potopiti u vino i ostaviti u otpražnjenom prostoru, kako bi ga štitila isparenjima SO2.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: YU2M 11. Oktobar 2012, 15:37:47
Da li je besmisleno u stakleni balon, ako se otpražnjuje, na vino sipati parafinsko ulje?
Mislim na situaciju kad nismo u mogućnosti da dolivamo vino, jer ga više nemamo...
poz


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: MAJSTOR_VINA 11. Oktobar 2012, 17:16:12
Da li je besmisleno u stakleni balon, ako se otpražnjuje, na vino sipati parafinsko ulje?
Mislim na situaciju kad nismo u mogućnosti da dolivamo vino, jer ga više nemamo...
poz

Pa sad da je malo bzv jeste, ali opet ako je u pitanju veci balon >50 onda ne znam sta da ti kazem. bitno je da ga drzis da hladnom i tamnom mestu. i brzo pij ;D


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran92 14. Januar 2013, 18:07:40
da li neko zna koliko se dugo mogu čuvati vina od Kupine i Maline?


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: sale 14. Januar 2013, 21:06:37
Mnogo toga zavisi od uslova cuvanja,temperature,sudova,da li je vino sticeno nekim sredstvom ili ne....


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran92 15. Januar 2013, 10:47:22
pa malo me zeza podrum (opisao sam problem u temi podrum) nisam štitio ni sa čim i dosad nisam imao problema preko ljeta sa vinom u galonima od 54 L ali sam flaširao više flaša od 0,75 i 1 L unazad 5 godina i nisam jos ni jednu otvorio


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: bistrica 15. Januar 2013, 16:21:34
Otvori ih i dobit ćeš odgovor.  :)


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran92 15. Januar 2013, 17:49:08
bas sam danas radio u podrumu i pregledao svoju kako ja to nazivam "biblioteku"  :D:
2 flaše bijelog vina mi imaju talog, stare su 2 i 3 godine vino nije štićeno
a bas sam spremio jednu flasu vina od kupine iz 2010 da je probam nakon večere  :D:


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran92 15. Januar 2013, 20:12:08
probao sam 2 kupinova vina iz 2009.e i 2010.e i odlicno je, nije se pokvarilo, štaviše bistrije je , talog se skamenio na dnu flaše
ali me muči bijelo vino, ima puno taloga, jeli to znak da je pokvareno ili šta već?


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: sale 15. Januar 2013, 22:32:10
Nije,talog je normalna pojava u vinima koja nisu filtrirana ili nisu prosla hladnu stabilizaciju.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran92 16. Januar 2013, 14:04:27
aha,pa sta mislis dali da ga otvorim i pretocim pa ponovo zapecatim ili sta ?


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: sale 16. Januar 2013, 14:20:31
Ne diraj nista,kada sipas u casu,sipas polako da se ne podigne talog,a iako se podigne nista strasno.U tu svrhu se koriste dekanteri,posebne posude za sipanje vina.Proguglaj malo i videces sta je.


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: goran92 16. Januar 2013, 15:45:24
ok hvala ti sale  ;D


Naslov: Odg: Čuvanje i skladištenje vina
Poruka od: Kanadjanin 17. Oktobar 2013, 15:58:49
Pozdrav Drugari,
Evo prvi put sam na sajtu kao zvanican gost, do sada sam samo citao i ucio i zato zelim da vas sve pozdravim i zahvalim svima za ovaj forum jer bez vas do sada je bilo rekla- kazala a ovdje nadjoh sve odgovore i konacno ove godine sve po propisu uradio i do sada sve izgleda dobro. Sad je crveni Cabernet Sauvignon u fazi tihe fermentacije u staklenim balonima...vidjecemo sta ce biti... Pozdrav  :)


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin