Sve o Vinu Forum

Vinogradarstvo => Vinogradarstvo => Temu započeo: bak01 19. Januar 2010, 15:08:39Naslov: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: bak01 19. Januar 2010, 15:08:39
Dali moze neko objasniti postupak kalemljenja loze?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 22. Januar 2010, 18:16:45
Ja mogu da pokusam...
Moj deda koristi nacin kao na ovoj slici pod "B"

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Approach_grafting.png)

Mislim da se zove englesko kalemljenje ili englesko spajanje, nisam siguran. Zaboravio sam kada tacno kalemi, znam samo da utrapi kalemove i da ih sadi na prolece. Neko ko bolje zna ti moze napisati detaljnije...

Mozes kalemiti i na pupoljak, imas postupak na videu ispod...

YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=785YkjUtf9U


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: kicca 27. Januar 2010, 22:26:58
Dioda napisi molim te kako da "navatam" ovog Migela imam jednu cokot Prokupca staru 50 godina daje izuzetno grozdje sa minimalnim prskanjem pa bih je razmnozio mislim za Migela se zezam ali stvarno bih zeleo da razmnozim ovu cokot koju imam zato sto sam emotivno vezan za nju a i mislim daje neki redji varijetet jer su grozdovi sitniji i nabijeniji nego kod cokoti koje smo sadili pre 10ak godine kupljeni mislim u Velikoj Drenovi


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: peca50 27. Januar 2010, 23:23:51
Kićo!
Kalemljenje loze iziskuje dosta više znanja i nege, nego kod klasičnog kalemljenja voća.  Naime kako ide postupak kalemljenja:posle odabira podloge, kvaliteta i debljine kao i kalem grančice onda se pristupa kosom zarezivanju i podloge i kalema. Podloga posle zarezivanja ukoso, mora da ima tri vidljiva okca, a kalem grančica-vijoka jedno vidljivo okce. Kosi rez se pravi na sredini internodije i kod podloge i kod kalem grančice. Internodija je razmak između dav pupoljka. Posle kosog zareza pravi se dubinski zarez na podlozi kao i na kalem grančici. To je kalemljenje na jezičak i pokazalo je do sada najbolje rezultate kod prijema. To je Dioda prikazao na primeru "B" na slici. Spojeni, uglavljeni kalemovi se pakuju u za to odgovarajuće drvene sanduke, koji imaju malo veću dubinu od dužine kalema. Ovo je i najvažniji deo sada, sanduk se obori pa se na njegovu stranicu nabaci mešavina blago navlažene mahovine i piljevine, kad nema mahovine onda se ubacuje samo piljevina, ali se bira od drveta koje nije kiselo. Na sloj tako pripremljenog supstrata se poredja nakalemljena loza, pa se ponovo pokrije sa piljevinom, pa opet red kalemova, pa piljevina i tako do kraja, tada se druga duža bočna stranica učvrsti da lepo drži lozu da se nepomera, tada se sanduk sa kalemovima uspravi tako da su vrhovi kalemova okrenuti nagore. vrhovi treba da budu pokriveni supstratom oko 2-3 cm.
Sanduk se unosi u prostoriju koja se greje, temperatura se polako podiže od 15 pa do 18-22C, i temperatura od oko 20-tak stepeni se održava sve dok se oko spojnog mesta ne stvori kalus, penasta obloga u početku beličaste boje a kasnije žućkasta, pa postepeno dobija boju zrele loze, u istom periodu se i javlja vršni pupoljak kalema koji polako izbija. Normalno za sve vreme stvaranja kalusa, prijema, održava se vlažnost blagim orošavanjem. Kada se kalus formirao, onda se temperatura postepeno snižava i vrši provetravanje prostorije u toku dana, u početku pomalo pa se taj period produžava na više sati u toku dana. Ovaj proces se zove kaljenje-sazrevanje kalemova. Vreme izbijanja vršnog lastara i kaljenja kalusa se tempira tako da je napolju tempreatura uvek iznad 15C.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: kicca 27. Januar 2010, 23:51:56
Hvala Peco
Da rezimiramo sam ni za sto godina to nemogu da uradim nego da nadjem nekog kalemara koji se bavi time odnesem mu lozu i resimo to tako sam i mislio  :whistle:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 28. Januar 2010, 17:32:26
Peco, sta kazes na ovaj "Migelov" nacin sa klipa?
kicco, posadi neku podlogu pa na nju nakalemi okce (pupoljak) i ako krene krene... Nakalemi par pupoljaka, jedan ce sigurno krenuti >:D
Kucaj u google "t budding" ili "chip budding" pa skini par pdf-ova, nije tesko za razliku od ovog nacina koji je peca opisao, za to treba mnogo vise iskustva.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: peca50 29. Januar 2010, 11:19:52
Migelov način je dobar način kalemljenja loze na pupoljak, direktno u vinogradu i to u toku vegetacije, slično kao kod kalemljenja voća, jer se na klipu sve dobro vidi. Uslovi koji se traže su da je podloga dobro ožiljena i razvijena i da se najmanje 48 sati pre kalemljenja loza dobro zalije. Na klipu se vidi blato od obilnog zalivanja. masovna primena ovog načina, po meni nije dobra iz jednog razloga, a to je mnogo manji procenat prijema nego kod kalemova koji su kalemljeni u toku zimskog perioda, odabrani i sazreli.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: lozar 11. Mart 2010, 21:43:50
ove makaze za kalemljenje umnogome olakšavaju posao pogotovu amaterima

(http://img2.imagetitan.com/img2/small/35/35_makazezakalemljenje-rucne.jpg)


a ovako se radi sa njom.cena joj je negde oko 3.000 dinara.

YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=HA-bKmGx09M


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: crnitrn 18. Mart 2010, 23:04:11
Ja imam prokupac star preko 50 godina na montikoli ! Najbolji nacin kalemljenja je na englesko spajanje B na pecinoj slici sve drugo je ili lose ili jako zahtevno


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: crnitrn 02. April 2010, 14:17:36
Treba opisati detaljnije postupak posle samog kalemljenja,kalemljenje je bitno vrlo za prijem ali ako se zna kalemiti postupak izvodjenja je dosta tezi!
Npr.kad i kako parafinisati i koji parafin!!!
Moze i bez parafinisanja ali ako znas peco malo ispricaj,konkretno me interesuje parafinisanje posle kalemljenja a pre stratifikovanja i koji parafin!Za ovo druga parafinisanja manje vise upoznat sam!Ovaj put zelim da proizvedem kalmove sa parafinisanjem jer je prijem veci!


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoranjoza 06. Decembar 2010, 16:57:35
Pozdrav,
Zeleo bi da kalemim lozu na starom cokotu pa ako neko zna nek mi objasni kako se to radi i kada.I ako moze uopste da mi objasnite kalemljenje loze.
Hvala


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 07. Decembar 2010, 12:51:49
Mene interesuje kalemljenje na podlozi.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Milosmd 07. Decembar 2010, 18:16:37
po meni najbolje je to uraditi u prolece  otprilike kada pcne biljka da  se budi . Najuspesnije ti je englesko spajanje imas o tome na netu dosta informacija  i vecina rasadnika kalemi tim postupkom   , a sto se tice podloge to je kober 5bb .


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 07. Decembar 2010, 21:58:05
Kucajte u google "chip budding", to je tehnika koja je, uz malo prakse, prilicno jednostavna. Jedino sto treba imati extremno ostar noz da bi rez bio gladak, ako noz ne moze da brije onda nista od posla...
Ovu sliku sam iskopao na netu, otprilike gde sam stavio strelice napravi se rez i u njega umetne pupoljak. Najbolje je da se odradi pocetkom krajem avgusta/pocetkom septembra na spavajuci pupoljak pa ako se ne primi onda isto to uradite na prolece i nadate se da cete imati vise srece ;D

(http://img406.imageshack.us/img406/4636/rodnielementivloze.jpg)

Chip budding tehnika je na slici ispod...

(http://www.gartenbauvereine.org/bilder/bildmerk/ChipBudding.jpg)

Najbitnije od svega je da se rez na podlozi (na slici 2) i pupoljak (na slici 4) savrseno poklapaju. Ako se ne poklope kambijumski slojevi onda se plemka sigurno nece primiti. Na kraju ostaje samo da spoj uvezete gumicom, selotejpom, izolirkom i da cekate rezultate... Ako prethodno trenirate isecanje pupoljaka i pravljenje reza na podlozi imate dobre sanse da odradite posao :whistle:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: danijel99 21. April 2011, 16:25:14
moze li neko da mi obsajni sta su to vidljiv okca...i dge se nalaze?????i gse moze da se nabiva sanduk?????


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: peca50 22. April 2011, 00:11:49
Sazreli lastar vinove loze ima podeoke i zadebljanja. Rastojanje izmedju tih zadebljanja zovu se internodije. Na zglobovima ili zadebljanjima su vidljivo izrazena okca ili pupoljci, prekriveni sitnim dlacicama. Kada se rasece tankim skalpelom i pogleda preko mikroskopa moze se uociti da je pupoljak ustvari minijaturni lastar koji ce se razviti sa kretanjem vegetacije, normalno ako ne bude ometen sa necim ili odrezan. To okce je ustvari jedan spakovani teleskopski stap za pecanje(tako je spakovan), a kretanjem vegetacije polazi vrsni deo pa daljim rastom se pretvori u letorast, ili zeleni lastar.Mislim da sam uspeo da pojednostavljeno objasnim sta je to vidljivo okce. znaci to je onaj pupoljak obrastao zuckastim dlacicama a koji se nalazi na zadebljanju-zglobu lastara vinove loze. Ovo se odnosi na lozu kada nije u vegetaciji.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: peca50 22. April 2011, 00:14:32
Odgovor na drugi deo pitanja se odnosi na sanduk za stratifikovanje kalemova. Sanduk sam pravis od suvih dascica a prema duzini kalemova i kolicini kalemova. Sanduk nesme da bude preglomazan iz razloga bi mogao da ga pomeras.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: danijel99 23. April 2011, 14:42:56
iz koje knjige najbolje moze da se nauci kalemljenje loze :P ????


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Milosmd 23. April 2011, 19:33:58
sta je to i cemu  sluzi stratifikovanje


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: peca50 24. April 2011, 00:50:14
Kalemljenje vinove loze na zrelo specifican proces iz vise razloga. Kalemljenje se obavlja u periodu kada loza miruje i u toku zime.Posle odabira podloga i vijoka (kalem grancica) pristupa se procesu kalemljenja i to najcesce spajanjem na jezicak (odnosi se na rucno kalemljenje). Spojena podloga i kalem grancice (kalemovi) se slazu u drvene sanduke gde se slojevito stavlja navlazena strugotina ili mahovina (izmedju redova kalemova). Kalemovi se slazu u sanduk tako sto se kalem grancice nalaze na vrhu. Ovo moram da detaljnije pojasnim: drveni sanduk se obori na stranu tako da mu je gornja duža stranica otvorena, kao i ona gde ce vrhovi kalemova gledati. Prvo se na donju bocnu stranicu postavi tanji sloj navlažene strugotine ili mahovine pa se poredja red okalemljene loze jedna uz drugu kao drvene bojice u kutiji. Kada se popuni red do kraja opet se nabaci sloj strugotine, pa opet kalemovi i tako dok se popuni kompletan sanduk, stim sto je opet posledmji sloj strugotine. Tada se zakuca bocna stranica i sanduk se uspravi tako da vrhovi svih kalemova su gore i cija se čela vide. Preko njih se nabaci par milimetra strugotine i ponovo se orosavanjem blago potvrdi vlazenje. Sledeci proces je stratifikovanje, sto je ustvari vestacko izazivanje kretanja vegetacije kako bi se izazavalo kretanje loze i pocetak stvaranja kalusa. Kalus je biljna masa loze koja ce prekriti i spojiti spojno kalemljeno mesto svuda ukrug. To je u pocetku zuckasto-penasta masa a koja kako proces stratifikovanja tece sve tamnija o drvenastija. Kako se Stratifikacija obavlja? U prostoriji gde vrsimo stratifikovanje pocinjemo sa temperaturom od 15C pa je svakim danom podizemo postepeno tako da za tri do cetiri dana dodjemo do 22C. Tu temperaturu odrzavamo sve do momenta dok se na spojnim mestima nezatvori kompletan krug  penasto zuckaste mase. Kada vidimo da se prsten stvorio oko spojnih mesta tada opet postepeno snižavamo temperaturu i dolazimo na oko 18C. Tu temperaturu održavamo sve dok iz kalema ne krenu pupoljci da se razvijaju u male lastarice, a spojna mesta postepeno ne dobiju boju zrele loze. kada se to javi onda temperaturu skidamo na oko 15C. Posto se zavrsetak tog procesa planira da  sa pocetkom toplijih prolecnih dana se i zavrsi stratifikovanje, tada pocinjemo sa kalenjem kalemova na taj
 nacin sto cemo poceti sa otvaranjem vrata na prostoriji gde su kalemovi i to tako postepeno i povecavanjem duzine provetravanja, ali nikako ako je napolju temperatura niska ispod 10C. Netreba zaboraviti ni meru odrzavanja vlaznosti gde se nesme preterati sa vlazenjem ili ostaviti da se osusi piljevina ili mahovina. Pokazatelj da smo pravilno okalili kalemove je taj sto ce novo izbili lastari iz kalema od pocetne zute boje postepeno dobiti intezivno zelenu prirodnu boju lista vinove loze. To bi bio proces stratifikacija.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 25. Maj 2011, 00:07:45
Na onom snimku gde Migel kalemi, primenjuje se chip budding, nesto slicno kao kod nas kalemljenje na zeleno na T isecak, ali je razlika sto se pupoljak uzima sa delom osnove i ubacuje na podlogu iz koje se isece deo priblizne dimenzije kao pupoljak. Znaci,nema ono klasicno pod koru kao kod vocaka.
Znaci kod vocaka moze u T isecak, a kod nekih biljaka tzv chip budding kao sto je dioda prikazao  ovde (http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1167.0).<BR>


A mogao bi i da spoji ove teme.

Mozda ne vezano sa lozu, kada se koristi chip budding, tj kod koji vrsta?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 25. Maj 2011, 01:05:15
Kod:
A mogao bi i da spoji ove teme.

Spojeno ;)

Chip mozes da koristis na svim vrstama ali je problem sto plemka i podloga moraju biti priblizno istog precnika, zbog sto boljeg poklapanja kambijumskih slojeva. Ako nisu bas istog precnika onda pupoljak postavis tako da se makar jedna strana poklapa...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dacha381 17. Oktobar 2011, 21:32:47
Moram priznati da je ovo veoma zanimljivo, pogotovo kad ti kalem uspe! Moram i ja probati.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 24. Novembar 2011, 09:24:16
Ja sam malo vezbao pravljenje onog jezicka kod engleskog spajanja. Prvo je islo tesko, pa sve bolje i bolje  :thumb: Vezbom se stice osecaj gde i kako rezati. Kalemar mora da bude ostar, sto tanji i bolje je uze secivo. Neki stari vinogradari kazu da je prva liga, i da je malo losije ne mari... Mozda se malo igram i probam nesto da nakalemim za sebe.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: rocky.m 17. Januar 2012, 15:45:40
Interesuje me šta bi se dobilo kad bi se kalemila kvalitetna loza na podlogu od obične mirisavke ili neke stone (obične vrste) loze? Da li bi se ta kvalitetna loza uopšte razvila na pravi način, i koliko bi se kvalitetno vino moglo dobiti!? Obzirom da sam tražio gdje da kupim podloge za lozu tipa kober ( mislio sam sam proizvesti sadnice čisto hobija radi za sebe, da vidim da li bi mi išlo od ruke da se mogu hvaliti kasnije) . Ali niko ne prodaje samo podloge već gotove sadnice, pa sam mislio eksperimentisati. Šta mi imate poručiti na ovu temu?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: crnitrn 17. Januar 2012, 19:27:52
Interesuje me šta bi se dobilo kad bi se kalemila kvalitetna loza na podlogu od obične mirisavke ili neke stone (obične vrste) loze? Da li bi se ta kvalitetna loza uopšte razvila na pravi način, i koliko bi se kvalitetno vino moglo dobiti!? Obzirom da sam tražio gdje da kupim podloge za lozu tipa kober ( mislio sam sam proizvesti sadnice čisto hobija radi za sebe, da vidim da li bi mi išlo od ruke da se mogu hvaliti kasnije) . Ali niko ne prodaje samo podloge već gotove sadnice, pa sam mislio eksperimentisati. Šta mi imate poručiti na ovu temu?
Kalemi se zbog filoksere na koju je divlja loza otporna!
Ali ako imas neku sortu iz direktno rodnih hibrida ili ti narodski neprskanac ili neradja onda mozes da kalemis na njih!


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: lozar 17. Januar 2012, 23:16:54
možeš da probaš da presečeš neki stari čokot koji ti je višak ispod glave čokota sve do zemlje, možeš malo i da odgrneš. kad izbiju lastari iz ostatka trebalo bi da su od podloge. ako budeš imao više njih ostavi dva ili tri najrazvijenija i probaj da ih odgajiš tako da budu što duži i da se ne savijaju, najbolje pod uglom od 45% i bez zalamanja.
naravno, ne bi bilo loše da znaš i o kojoj se podlozi radi ali sam si rekao da si spreman na eksperimente.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Gazda_Abonos 27. Februar 2012, 19:07:56
Imam pitanje, dali je Europska divlja loza kao podloga bolja od Američkih podloga. Pitam zato što planiram kalemiti vinovu lozu na divlju podlogu. ???


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: lozar 27. Februar 2012, 20:49:44
ne postoji "europska divlja loza" kao što ne postoji "divlja podloga".
verovatno je došlo do zabune. pojasni malo!


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: skabeta 27. Februar 2012, 21:14:14
Postoji V. silvestris i ona je divlja loza, a i evropska. Nekada kada je nase vinogradarstvo bilo dobro i ponosno, mi smo odlucili da bude jos bolje i ponosnije pa kad nismo imali americkih podloga desavalo se da se kalemi na tada zvanu dunavku (raste pored), takvo nesto moze da se odrzi u zivotu par godina pa se susi, kao sto su upoznali neki nasi proizvodjaci, pa i sssr.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: lozar 28. Februar 2012, 08:43:04
ako ćemo tako onda su sve voćne vrste divlje jer mogu da rastu i bez uticaja čoveka.
ja sam samo napravio jezičku razliku između gajenih i divljih vrsti.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: crnitrn 28. Februar 2012, 10:05:17
Postoji V. silvestris i ona je divlja loza, a i evropska. Nekada kada je nase vinogradarstvo bilo dobro i ponosno, mi smo odlucili da bude jos bolje i ponosnije pa kad nismo imali americkih podloga desavalo se da se kalemi na tada zvanu dunavku (raste pored), takvo nesto moze da se odrzi u zivotu par godina pa se susi, kao sto su upoznali neki nasi proizvodjaci, pa i sssr.
Moze na nju ali su americko-azijske mnogo bolje, posto je ova u stvari podvrsta vitis vinifere!


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoća 15. April 2012, 12:26:51
A kad se kalemi na zeleno ( u toku vegetacije) , tačnije u kom mesecu?
Svi spominju u rano proleće , što sam i pokušao pre 2-3 nedelje e sad ako neuspe pokušaću kasnije ali neznam kad.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: crnitrn 15. April 2012, 13:13:03
A kad se kalemi na zeleno ( u toku vegetacije) , tačnije u kom mesecu?
Svi spominju u rano proleće , što sam i pokušao pre 2-3 nedelje e sad ako neuspe pokušaću kasnije ali neznam kad.
Na zrelo pre kretanja vegetacije vinove loze a na zeleno kada mlad lastatr dostigne debljinu kao olovka!


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoća 18. April 2012, 18:53:17
Jel može neko da mi objasni šta je spavajući pupoljak i kako izgleda ? hvala


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: bodo 19. April 2012, 20:13:54
Na vinovoj lozi ima tri vrste pupoljaka. Rodni, zimski i spavajući. Rodni ti je onaj  na jednogodišnjim lastarima , na kolencima lastara iz koga se razvijaju lastari na kojima rodi grožđe. Zimski pupiljci se nalaze u korenu jednogodišnjeg lastara, fizički su puno manji od rodnih, uži i zašiljeniji, i samo su kod nekih sorti vinove loze delimično rodni. Spavajuća okca se nalaze ispod kore ( one što se odvaja i lako skida jer je suva ), usađeni u stablo vinove loze, kao u neke male kraterčiće. Pokriveni su sa kao nekom vunastom kapicom koja ih štiti od izmrzavanja. Jedva su uočljivi, pošto su najmanji. Žive po nekoliko godina bez aktiviranja. Aktiviraju se samo u retkim slučajevima kada dođe do izmrzavanja ostalih okaca ili pri velikom mehaničkom oštećenju kada se ostala okca osuše. Najnarodnije objašnjenje bez korišćenja stručnih izraza da te ne bi zbunila ( kambijum itd. ) Pozz.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoća 19. April 2012, 20:21:15
Jel to znači ako se kalemi na spavajuće okce, nemora da znači da se nije primilo ako neistera za 2-3 nedelje


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: darko 19. April 2012, 22:15:44
kaleljenje na spavajuci pupoljak se radi sredinom avgusta i primenjuje se kod voca taj pupoljak je vidljiv a naziv tog kalemljenja je takav jer se pupoljak ne aktivira u godini kalemljenja vec narednog proleca
kalemljenje u prolece vinove loze se zove kalemljenje na zrelo i ako ne postoji kalus tj oziljno tkivo u predelu preseka to znaci da kalem nije primljen i nece poterati lastar
http://bobihost.com/~rasadnik/index.php?option=com_content&view=article&id=61:proizvodnja-kalemova-vinove-loze&catid=53:proizvodnja-kalemova-vinove-loze&Itemid=73
na ovom linku imas sliku obrazovanog kalusa u uslovima povisene temperature a posto si ti najverovatnije kalemio napolje pod otvorenim nebom do srascavanja nece doci
svo nase voce se moze kalemiti na zrelo bez nekih posebnih uslova sem vinove loze i oraha koji moraju da idu u stratifikalu


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoća 20. April 2012, 18:15:30
Ne nisam proizvodio kalemove, nego sam napolju probao na 15-20god staru lozu da nakalemim po neki lastar. Probao sam sa kleštima za kalemljenje na 4 mesta i 2 su krenula a na pupoljak sam isto na 4 mesta i isto su 2 krenula, to mi je prvi put u životu da kalemim, probao sam, ali neodustajem, zato pitam kad mogu ponovo da pokušam u ovoj sezoni.
Sad mi je žao što nisam na još više mesta kalemio ali dobro ima vremena, sve grančice koje su mi ostale sam zabio u pesak i vidim da su počele da listaju pa kad se ožile igraću se opet. Jedino bi pitao dokle ja njih da držim u pesku i u podrumu?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 21. April 2012, 01:45:47
zoco  ako te ne mrzi slikaj to sto si kalemio. Koje si makaze koristio?

Jedno pitanje, koja je ovo podloga
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Slika0019.jpg)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 21. April 2012, 01:50:29
Negde sam nasao dobar tekst sa slikama kako se kalemi na zeleno, ali sad da me ubijes ne mogu da ga nadjem na netu, imam ga u doc formatu i zato su sacuvane slike lose, ali evo kako otprilike izgleda.
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Clip_2.jpg?t=1334691711)(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Clip_3.jpg)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoća 21. April 2012, 13:26:18
Ove makaze sam koristio, kupio ih za 500din, čisto za probu
(http://www.dodaj.rs/t/3x/Y3/7ryxQwb/40912ba3v.jpg) (http://www.dodaj.rs/?3x/Y3/7ryxQwb/40912ba3v.jpg)
A kad se dohvatim aparata slikaću i delo, danas ili sutra


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoća 22. April 2012, 06:54:36
Ovako to izgleda, moji prvi pokušaji !
Sa makazama
(http://www.dodaj.rs/t/1y/n3/StukdFq/slika013-2.jpg) (http://www.dodaj.rs/?1y/n3/StukdFq/slika013-2.jpg)
(http://www.dodaj.rs/t/9/Cl/3rrPcMai/1/slika016-2.jpg) (http://www.dodaj.rs/?9/Cl/3rrPcMai/1/slika016-2.jpg)
(http://www.dodaj.rs/t/39/1m/49ioWTcN/slika015-3.jpg) (http://www.dodaj.rs/?39/1m/49ioWTcN/slika015-3.jpg)
(http://www.dodaj.rs/t/19/si/q9qXmL7/slika012-2.jpg) (http://www.dodaj.rs/?19/si/q9qXmL7/slika012-2.jpg)
(http://www.dodaj.rs/t/3g/Z/D0Te9Kf/slika017-2.jpg) (http://www.dodaj.rs/?3g/Z/D0Te9Kf/slika017-2.jpg)
Sa nožem
(http://www.dodaj.rs/t/8/jD/2OkzuT7z/slika008-4.jpg) (http://www.dodaj.rs/?8/jD/2OkzuT7z/slika008-4.jpg)
(http://www.dodaj.rs/t/3g/Jr/4MJzfYB8/slika009-2.jpg) (http://www.dodaj.rs/?3g/Jr/4MJzfYB8/slika009-2.jpg)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 14. Maj 2012, 01:24:15
Ajd jos jednom...
U vinogradu se osusio jedan cokot Prokupca, a evo sta je izbilo pored njega, odnosno, na sta je bio kalemljen.
E sad, koja je ovo podloga? Riparia?
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Fotografija0107web.jpg)
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Fotografija0103wec.jpg)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: crnitrn 14. Maj 2012, 11:29:29
Riparia!!!


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 10. Jun 2012, 01:55:22
Gore je pomenuto kalemljenje na zeleno, okacio sam sliku, mislim da je autor Nada Korac, prikazano je prosto spajanje. U knjizi profesora Avramova za kalemljenje na zeleno predlaze se klasican T-rez, kao kod vocaka. Ovo je mozda krajji period da se uradi kalemljenje (prekalemljavanje), pa ako neko ima saznaja i iskustva neka napise koju.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: zoća 12. Jun 2012, 22:28:28
Misliš da nije kasno


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Goran970 23. Oktobar 2012, 21:12:43
Ajd jos jednom...
U vinogradu se osusio jedan cokot Prokupca, a evo sta je izbilo pored njega, odnosno, na sta je bio kalemljen.
E sad, koja je ovo podloga? Riparia?
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Fotografija0107web.jpg)
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Fotografija0103wec.jpg)
to bi trebalo da je mantikola,ako je crvenkasto borde boje


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Goran970 23. Oktobar 2012, 21:27:19
sta je to i cemu  sluzi stratifikovanje

stratifikovanje sluzi za smestaj tek okalemljenih kalemova,gde dolazi do spajanja sokova divlje loze(podloge) i kalem granke(vioke) tj.do stvaranja kalusa.  To se moze odraditi u obicnoj prostoriji,sa peskom vodom i dobrom temperaturom,ali to je samo pocetak proizvodnje ,jer se kalemovi odatle posle 20 do 25 dana izbacuju na njivu


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Goran970 23. Oktobar 2012, 21:38:54
Treba opisati detaljnije postupak posle samog kalemljenja,kalemljenje je bitno vrlo za prijem ali ako se zna kalemiti postupak izvodjenja je dosta tezi!
Npr.kad i kako parafinisati i koji parafin!!!
Moze i bez parafinisanja ali ako znas peco malo ispricaj,konkretno me interesuje parafinisanje posle kalemljenja a pre stratifikovanja i koji parafin!Za ovo druga parafinisanja manje vise upoznat sam!Ovaj put zelim da proizvedem kalmove sa parafinisanjem jer je prijem veci!
posle kalemljenja ,kalem se stavlja u stratifikal,gde odstoji oko 20 do 25 dana,naravno to stavljanje mora odraditi neko ko zna taj posao,tek onda dolazi parafinisanje,najbolji je vitovoskov parafin(hrvatski)ali je mnogo skup,tako da posao zavrsavaju i jevtiniji parafini,kad to odradis kalemovi idu na njivu gde se obradjuju a tek na jesen dobijas pravi kalem za sadnju


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Goran970 23. Oktobar 2012, 21:45:03
Riparia!!!
Ajd jos jednom...
U vinogradu se osusio jedan cokot Prokupca, a evo sta je izbilo pored njega, odnosno, na sta je bio kalemljen.
E sad, koja je ovo podloga? Riparia?
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Fotografija0107web.jpg)
(http://i874.photobucket.com/albums/ab310/ProfiBBEB/Fotografija0103wec.jpg)
mantikola


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: miticd 28. Februar 2013, 12:06:16
 O loznim podlogama imamo tekst na ovom linku
http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=990
Posto su kod nas najzastupljenije 5BB i SO4 interesuje me sta ostali misle ili imaju iskustva kako su se ove dve podloge pokazale na kaberneu i merlou,ali i na drugim sortama.Po tome kakve su moderne tendencije(manja bujnost...)ispada da je S4 bolja mada je kod nas zastupljenija 5BB.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: shulesd 22. Novembar 2013, 17:34:58
Ostalo mi je desetak kalemova prokupca. Imao sam nameru da ih  zasadim za predstojeći vikend ali sam sprečen poslom. Vidim da prognoza od nedelje predviđa pad temperature sa najvišom dnevnom od dva stepena.
-Pitanje je da li sam zakasnio sa sadnjom?
-Mogu li da utrapim kalemove i tako ih sačuvam?
-Mogu li da ih zasadim u velike plastične saksije (ostalo od jelovine). Da ih držim u podrumu a u proleće da ih presadim?
-Nešto pametnije?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: sale 22. Novembar 2013, 17:39:40
Stavi ih u podrum u jednu saksiju,sipaj zemlje ili peska i drzi ih tu do sadnje.Mozes da ih sadis i ako je hladno,ali nemoj da ti koren dugo stoji na mrazu kada budes sadio.Iskopaj rupe,sve pripremi i samo doneses kaleme i zatrpas.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 22. Novembar 2013, 19:46:12
Uz ovo što je Sale napisao ja bih još nešto predložio. ako ti je ostalo 10-k komada, spremi svaki posebno u podrum. Plastična flaša od 1,5 - 2 l, odrežem dno i vrh, na dno zalijepim selotejpom stare novine, u flašu stavim trs, naspem zemlje za cvijeće koju štapićem nabijem i onda spremam u zemlju. 40l zemlje za cvijeće je kod nas 18 Kuna, kod vas bi to bilo oko 180 Dinara. meni se do sada pokazala kao idealna za sadnju. Ja sam neki dan završio sadnju 150 komada loze koju sam birao s tim što sam uz sve napisano flaše sa lozom metio u zemlju na 50cm dubine i zatrpo do proljeća pa ću onda osloboditi gornja 2 pupa do kretanja vegetacije da vidimo što će biti. u svakom slučaju najjednostavnije ovo što je Sale napisao a ja malo eksperimentiram (i kompliciram) :thumb: :)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 22. Novembar 2013, 19:49:13
u stvari ako imaš vremena i strpljenja ovo što sam napisao sam i sam našao na ovome forumu samo što sam malo modificirao 8:)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: lozar 22. Novembar 2013, 20:18:12
Najbolje utrapi kalemove.
I u rasadnicima se čuvaju tako, ponekad na otvorenom, povezani u snopiće i prekriveni peskom. kod mene se obično trape sa tzv. "žutim peskom" odnosno "umom", vrstom glinovite zemlje od koje se pravi cigla i koja je posna, rastresita i nema mikroorganizama niti štetočina u sebi, drugim rečima prilično je strerilna. Pošto si iz Smedereva grada, prošetaj do Plavinca i tamo zagrebi malo;  to je slična zemlja ovoj o kojoj pričam jer se radi o aluvijalnim nanosima (otuda i toponim Plavinac-plavina,naplavina). Naravno ima je i na drugim mestima, a može i pesak sa obale Dunava.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 21. April 2014, 20:52:03
Planiram da na domaću podlogu nakalemim kaberne sovinjon... Ta podloga je neka sorta crnog grožđa i veoma je otporna na filokseru (razmnožava se reznicama). Nju sam koristio da bih popunio prazna mesta u vinogradu i sada je stara tri-četiri godine. Namera mi je (a to sam video na Youtube-u) da je kada krenu da se razvijaju pupoljci posečem na nekih 30-tak cm od zemlje i da nakon 10-tak dana vršim kalemljenje pod koru sa strane. Kalem plemke sam uzeo još u januaru mesecu i čuvao ih do sada u frižideru. Znam da će većina forumaša savetovati da kupim nove kalemove pre nego da kalemim na ovaj način. Razlog zbog kojeg ovo radim je što do sada imam veoma loša iskustva sa gotovim kalemovima jer su previše osetljivi a ova domaća podloga je na ovim prostorima ko zna koliko godina i praktično je neuništiva. Molim sve one koji su imali iskustva sa kalemljenjem da me posavetuju pre nego napravim neku grešku... Hvala unapred...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Tale 21. April 2014, 22:22:39
Moje iskustvo je da sam prvi put ove godine pokusao da kalemim lozu,i mogu reci da mi je uspelo.Zapravo na neku podlogu kao tu tvoju ,koju sam pre 2.godine razmnozio reznicama, nakalemio sam.Sad iz pupoljaka imam razvijeno po par listica.Kalemljenje sam izvrsio prostim engleskim nacinom,a mesto kalemljenja obmotao elektro-izolir trakom.Ceo posao sam uradio pre 1,5-2 meseca,ti pokusaj mozda nisi zakasnio,ni ja nisam bas verovao u uspeh, jer koliko sam proucavao svi predlazu druge postupke kalemljenja kad je loza u pitanju.Pozzz


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 21. April 2014, 22:54:43
nradule, ja sam prošle godine probao čipirati. dali sam pogriješio vrijeme ili nešto drugo ali nisam zadovoljan. ove godine nisam kalemio ali sam jesenas u školu stavio dovoljno da sam imao za popunu. na youtube-u opleti winegrape grafting i imaš videa koliko ti srce želi. samo nemoj dozvoliti da te netko odgovori da probaš svojom rukom jer to je (za nas amatere) veliko zadovoljstvo.  :thumb:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 21. April 2014, 23:09:14
Hvala na brzim odgovorima... Tale, zašto misliš da je možda kasno za kalemljenje... Negde sam pročitao da za ovo što ja hoću da uradim treba pustiti da podloga na koju se kalemi olista pa se onda seče... zatim se sačeka nekoliko dana da se isplače i onda se pristupa kalemljenju sa plemkama koje su uzete u vreme mirovanja loze (ja sam to uradio u januaru)... najviše se dvoumim da li da idem sa kalemljenjem sa strane (T rez pa se ubaci pupoljak) ili kao i drugo voće u procep... na znam šta daje bolji procenat prijema... ako neko ima neka iskustva neka se javi...
Jedno pitanje za Tale-ta: kada si kalemio svoju lozu da li si to uradio na licu mesta, mislim da li si otsekao podlogu i odmah ubacio plemku ili sačekao neki dan da se isplače... i još nešto da li si plemku uzeo ranije ili tog istog dana?... Interesantan mi je tvoj način zato što bih ubuduće i ja tako radio posadio podlogu od moje loze i dogodine kada se primi na nju kalemio neku bolju sortu... ubeđen sam da ako bi to bilo uspešno da bi takvi kalemovi imali mnogo veći životni vek od kupovnih... sa njima imam mnoga negativna iskustva...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Tale 23. April 2014, 21:41:23
Plemku sam uzeo desetak dana ranije i ostavio je u džak sa peskom koji se nalazio u hladnoj prostoriji,takođe rec je sorti loze koja nesto kasnije pocinje da razvija lastare u odnosu na podlogu,tako da je podloga pocinjala aktivan zivot,a pupoljci su jos mirovali.Kalemljenje sam vrsio na licu mesta i odmah,suzenje sam primetio na plemki drugi treci dan,i pomalo na mestima kalemljenja ali ne kod svih.Kalemio sam neke i u procep,uspešnost je slicna oko 95 %.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 23. April 2014, 23:02:31
nradule, oni meksikanci koji kaleme po youtube-u ne čekaju da se loza isplače, seku i odmah čipuju ili pod koru, na T.
Bitno je samo u momentu kalemljenja da je podloga budna a plemka još da spava. Ako su pupoljci na plemki krenuli da se otvaraju od kalemljenja nama ništa.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 24. April 2014, 07:37:34
nradule, oni meksikanci koji kaleme po youtue-u ne čekaju da se loza isplače, seku i odmah čipuju ili pod koru, na T.
Bitno je samo u momentu kalemljenja da je podloga budna a plemka još da spava. Ako su pupoljci na plemki kremuli da se otvaraju od kalemljenje name ništa.

sto posto potpisujem, i ja sam lani popušio što sam uzeo plemke koje su već krenule  :'(


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 24. April 2014, 16:15:49
Podloga je skoro pa olistala... planiram da je za vikend posečem ali sam u dilemi da li da je odmah kalemim ili da sačekam neko vreme... strah me da od suzenja ne istrunu plemke ili da se ne dese neki mrazevi... šta predlažete... ili da je ne diram još nekoliko dana pa da je posečem oko 1 maja...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 24. April 2014, 21:27:05
Gde ćeš naći plemku koja nije krenula prvog maja? Jedino ako nisi spremio ranije pa je čuvaš u frižideru....


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Tale 24. April 2014, 22:28:29
Predlazem,ako se odlucis da radis na nacin kako sam opisao  to uradis sto pre,nemas sta vise da cekas,ili razmisljaj o kalemljenju na zeleno.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 25. April 2014, 11:36:15
Dioda, plemke sam uzeo još početkom februara i eno ih još uvek u frižideru... za vikend definitivno kalemim... postaviću slike hronološki kako šta budem radio... da li da plemke izvadim iz frižidera i stavim ih u vodu npr 24 sata pre kalemljenja ili da ih odmah iz frižidera kalemim?.. i da li smem da sa plemki pripremim pupoljke za kalemljenje nešto ranije (lakše bi mi bilo) i držim ih u nekoj kofici sa vodom ili da na licu mesta skidam pupoljke sa grana plemki i kalemim ih?.. definitivno idem na kalemljenje sa strane na T pod koru (čini mi se kao najjednostavnije).. videćemo šta će biti... u svakom slučaju one koje se ne prime kalemiću na zeleno negde u junu...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 25. April 2014, 11:39:26
Tale, zašto misliš da je kasno za kalemljenje... na video snimcima sa Youtube-a se vidi da je loza dobro olistala i po svemu sudeći kaleme negde u maju mesecu... ova moja podloga tek otvara po neki listić... napominjem da sam na padinama Kopaonika i da vegetacija nešto kasnije počinje (oko 500m nv.)..


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Tale 25. April 2014, 21:28:12
U redu onda,nisam znao na kom podrucju zivis,ja sam na 80-100 m nv.,zima je bila vrlo blaga,. pa sam bio u prilici da to sve vec davno uradim.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 25. April 2014, 22:47:05
nradule, ja umotam plemke u vlažnu krpu i onda vadim jednu po jednu i skidam pupoljke po potrebi. Na YT sam viđao da pripreme pupoljke, iseku ih i drže u kantici sa vodom. To uglavnom rade ovi koji profesionalno kaleme, da ne dangube sa isecanjem, jedan ih ubacuje, drugi vezuje, rade kao mašine...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 25. April 2014, 22:51:45
Tale, zašto misliš da je kasno za kalemljenje... na video snimcima sa Youtube-a se vidi da je loza dobro olistala i po svemu sudeći kaleme negde u maju mesecu... ova moja podloga tek otvara po neki listić... napominjem da sam na padinama Kopaonika i da vegetacija nešto kasnije počinje (oko 500m nv.)..

ajd nam bar daj neku slikicu kada nakalemiš  :thumb:. jučer sam bio kod šefice savjetodavne službe kod nas u brodu  pohvaliti se kako sam nešto posadio i kalemio pa mi sve super izgleda. a ona me presječe: ivane svi ti listići koji vam sada idu, idu iz baze te loze što ne znači da se ukorijenila, kada bude 5 centimetara izrasla onda mi se hvalite jer to znači da je primila hranu iz tla. ode ja iz ureda ko popišan  :scr: :doh:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 27. April 2014, 16:37:32
Evo da javim šta sam uradio...
Nakalemio sam 55 komada na domaću podlogu (45 kaberne sovinjona i po 5 komada game bojadisera i karmen).
Kao što to i biva u praksi, ono što je izgledalo kao najjednostavnije, tj. kalemljenje na T ubacivanjem pupoljka ispod kore, ispalo je nemoguća misija. Nikako mi nije polazilo za rukom da ubacim pupoljak ispod kore. Kora se jedva odvajala i nožem a kamoli kako to izgleda na snimcima jednostavno ubaciš pupoljak i to je to. Zato sam sve kalemio na procep. Sad šta mu Bog da...
Evo i slika...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 27. April 2014, 17:19:19
Izgled podloge pre kalemljenja...
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/9/9_izgledpodloge.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=9_izgledpodloge.jpg)

Izgled odsečene podloge...
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/9/9_izgledodsecenepodloge.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=9_izgledodsecenepodloge.jpg)

Kalemljenje u procep...
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/9/9_kalemljenje.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=9_kalemljenje.jpg)

I evo kako izgleda gotov kalem...
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/9/9_konacniizgled.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=9_konacniizgled.jpg)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Scipio 28. April 2014, 11:49:26
Nradule,to znači da je još uvek rano za taj tip kalemljenja. Ja sam to pokusao u subotu(26.04) na par čokota belog sovinjona i afus-alia i kora nikako da se odvoji. Onda sam u dvorištu to isto probao na nekom belom neprskancu(mislim da je sorta kozje sise ali nisam siguran) i jedino se na njemu kora odvajala lepo. Meni se kalemljenje na T dopada jer ako ne uspeš u proleće možeš da probaš i u septembru a nema drastičnih zahvata na čokotu.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 28. April 2014, 14:07:05
fino fino Nradule, držimo palčeve da se primi  :thumb:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 28. April 2014, 16:10:50
Hvala, hvala...
Ako se ne primi onda ću da kalemim na zeleno negde u junu, pa ako i to ne upali na spavajući pupoljak u avgustu... Čvrsto sam rešen da koristim ovu domaću podlogu jer je kako sam već naveo vekovima na ovom mom prostoru i praktično neuništiva...
Nego, hteo sam da vas pitam još nešto. Na snimcima se vidi kako ispod kalemljenog mesta vrše nekakvo podsecanje podloge. Kolko vidim zarežu samo malo ispod kore. Zašto se to radi? Ja to nisam radio. Da nisam zajebo stvar što to nisam uradio? I da li je sada kasno da to uradim...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dioda 28. April 2014, 17:34:26
Kao što Scipio reče izgleda da si poranio i da se kora još ne odvaja. Ako imaš mogućnosti zalivaj obilno par dana pred kalemljenje i ako je podloga aktivna nema greške, kora se odvaja bez problema.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 28. April 2014, 19:43:10
Sad je gotovo Dioda... kao što rekoh sve sam ih nakalemio u procep (55 komada)...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 28. April 2014, 21:06:05
Hvala, hvala...
Ako se ne primi onda ću da kalemim na zeleno negde u junu, pa ako i to ne upali na spavajući pupoljak u avgustu... Čvrsto sam rešen da koristim ovu domaću podlogu jer je kako sam već naveo vekovima na ovom mom prostoru i praktično neuništiva...
Nego, hteo sam da vas pitam još nešto. Na snimcima se vidi kako ispod kalemljenog mesta vrše nekakvo podsecanje podloge. Kolko vidim zarežu samo malo ispod kore. Zašto se to radi? Ja to nisam radio. Da nisam zajebo stvar što to nisam uradio? I da li je sada kasno da to uradim...

prema svemu što sam do sada vidio podsjecanje rade da bi potaknuli generativni rast. u slučaju kalemljenja to bi trebalo značiti da će mjesto kalema dobiti više soka. to isto radi se kod voćaka kada želiš potaknuti pup da potjera grančicu ispod mjesta zasjecanja. puno više o tome imaš u knjizi gospodina jemrića. ako te zanima javi mi se na pm ili na e-mail  :thumb:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 29. April 2014, 21:00:36
Dugi68 šta bi sa tvojim kalemovima. Jel poteraše. Mislim jel se primiše. Koliko ja da čekam da bih bio siguran da li je bio uspešan prijem...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: dugi68 30. April 2014, 09:23:19
ono što sam čipirao u vinogradu to je bilo lane i to je se primilno a ove godine sam sadio nešto kupovnih i nešto što sam sam stavljao u školu, za sada sam zadovoljan. neki dan sam bio kod voditeljice savjetodavne službe kod nas i ona mi veli da kada iz pupa istjera mladica 5 cm onda možemo pričati o prijemu. sve do tada što istjera plemka može dati iz svoje zalihe  8:)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 13. Avgust 2014, 09:48:08
Kakvi su rezultati kalemjenja?
Postoji i ova tema na forumu http://www.sveovinu.com/index.php/topic,621.0.html


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 13. Avgust 2014, 10:18:04
Nikakvi na žalost...
Naime skoro 70% kalemova je poteralo listiće ali su se osušili... bilo je jedno tri četiri dana jakog sunca dok su još bili mladi listovi i jednostavno su se sparušili...
Onda sam da bih spasio što se spasti može odgajio lastare iz podloge i kalemio ih na zeleno u julu mesecu. Za sada sam veoma zadovoljan prijemom i primljeni lastari lepo napreduju. Postaviću slike da ih vidiš...
Držim palčeve da se nešto ne iskundači. Inače kalemljenje na zeleno je mnogo jednostavnije i maltene odmah vidiš rezultate tako da oni koji se sparuše kalemiš za nekoliko dana ponovo...
Pozdrav...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 13. Avgust 2014, 10:19:53
da dodam još samo da sam neke na zeleno kalemio u procep a druge na kosi rez... videćemo šta je bolje...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 13. Avgust 2014, 16:41:32
Dok cekam slike, raduje me sto je kalemljenje na zeleno neko probao.
Evo nekoliko primera sa youtube https://www.youtube.com/watch?v=5G7cnoHRTgk
https://www.youtube.com/watch?v=IX3XDGfF_Yw
https://www.youtube.com/watch?v=_8DhDZOengI
nradule, jedan savet, kad se kalemi u procep, zgodno bi bilo da se kalemljeni deo necim zagrne (pesak, zemlja). Znaci podloga se odsece nisko (do zemlje) ili ako se isecee visoko onda ovako https://www.youtube.com/watch?v=PeNFsK_tAUU


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 14. Avgust 2014, 09:31:26
Evo kaberne sovinjona na domaćoj podlozi...
Kalemljeno na zeleno u procep. Plemku sam uzeo sa vrha lastara i odstranio listove a ostavio zaperke. Ti zaperci su sada poterali listiće... Postaviću još slika ovih dana... Procenat prijema je vrlo dobar. Na svaku podlogu sam nakalemio po dve plemke tako da sam dobio skoro 100% prijema... negde obe a negde bar jedna...
<a href="http://img4.imagetitan.com/img.php?image=10_20140811_181242.jpg" target="_blank"><img src="http://img4.imagetitan.com/img4/small/10/10_20140811_181242.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 14. Avgust 2014, 09:36:34
I da dodam jos i ovo, probao sam kalemljenje na chip, ali nije uspelo (2 pupoljka). Problem kod ovog nacina je taj sto mora vrlo precizno i ravno da se isece pupoljak, kako bi lepo "lego" na podlogu. I drugo, na mestu kalemljenja toliko je suzilo da je to cudo,  mozda je trebalo ranije.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 14. Avgust 2014, 09:52:10
I ja sam probao na pupoljak ali nije išlo jer nisam mogao da odvojim koru i da ubacim pupoljak. Verovatno je trebalo da se čeka još neko vreme da bi se kora lepo odvajala. Mada kako stvari stoje najjednostavnije je na zeleno...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 14. Avgust 2014, 10:22:04
Kad se radi na chip, ne  odvaja se kora vec se izrece jedan deo, ovako https://www.youtube.com/watch?v=cSxfqK76dL8


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 14. Avgust 2014, 10:26:23
Da, da... hteo sam da kažem da sam probao na pupoljak pod koru na ''T''...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 15. Oktobar 2014, 00:32:10
Ja definitivno na prolece dobar deo vinograda prekalemljavam. Prvo cu probati u procep. Mislim da treba pelcere uzeti ranije, kako pupoljci ne bi bili u fazi pripreme, odnosno da sokovi ne krenu do njih. Jer ako se kasno odseku pelceri, poterace listice rano i dok ima sokova u drvetu bice zeleno, a onda se osusi.
Pa ako se ne primi, onda na zeleno. Raduje me uspeh nradule.
@nradule, kako se drze kalemovi?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: nradule 15. Oktobar 2014, 08:48:00
Profi,
I ja sam pelcere (plemke) uzeo ranije, negde krajem januara, i držao ih u frižideru u kesi... kalemio sam ih kad je podloga već počela da pušta listiće (možda sam trebao ranije)...  kalemovi su poterali listiće i onda se osušili... ne znam gde sam pogrešio ali procenat prijema je bio vrlo mali... a kalemio sam u procep jer nisam mogao da odvojim koru i da kalemim na pupoljak na ''T''... posle toga sam sačekao da izbiju lastari iz podloge i kalemio na zeleno isto u procep i tu sam vrlo zadovoljan prijemom koji je negde oko 80%... na zeleno sam kalemio negde krajem juna meseca... sad me je jedino strah da li će kalemovi da uspeju da dovoljno sazre da ne izmrznu zimus... ako sve prođe kako treba kalemiću isključivo na zeleno jer je mnogo jednostavnije i maltene za nekoliko dana vidiš šta si uradio pa ako se ne prime kalemiš ponovo... pozdrav i puno sreće sa kalemljenjem...


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: grujini 12. Februar 2015, 01:02:13
Hteo sam da prekalemim nekolikoko čokota vinove loze. Pregledao sam sve tehnike u rascep i pod koru, na you tube, ali tamo nema kada se uzima plemka  i kako se čuva do kalemljenja. Negde sam načuo da se plemka, loza kojom će se prekalemiti stari čokot,  uzima u decembru i januaru i da se čuva u vlažnom pesku na temperaturi do 8 stepeni, a sve to držati na tamnom mestu. Mislim da posle ovog zadnjeg zahlađenja loza još uvek spava i da nije kasno sada u februaru uzeti lozu koja će biti plemka za kalemljenje. Kakva su vaša saznanja za uzimanje i čuvanje plemke do prekalemljenja čokota?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: grujini 15. Februar 2015, 13:47:23
 :scr:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: grujini 02. Maj 2015, 09:30:05
Prvi put kalemio vinovu lozu, tačnije prekalemljavao stare čokote, na spavajući pupoljak u rascep. Prekalemljenje urađeno 13.04.2015. tako da danas 19 dana i vide se napupeli pupoljci. Prekalemio sam beli burgundac sa plemkom od italijanskog rizlinga SK-54. Još je rano da kažem da je kalemljenje uspelo u potpunosti, ali ja se nadam da će biti dobro.
(http://s2.pticica.com/foto/0001470517_m_0_o956r8.jpg)

(http://s2.pticica.com/foto/0001470516_m_0_xudaov.jpg)

(http://s2.pticica.com/foto/0001470515_m_0_bt541z.jpg)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Profi 11. Maj 2015, 00:29:21
Svaka cast grujini!
Nadam se da ce sve biti u redu. Cekamo rezultate i slike!


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Nebo 03. Januar 2016, 00:23:25
Jesenas sam probao da uradim kalemljenje na zeleno, čisto iz radoznalosti (crni francuz na neki beli hibrid). Pre neki dan sam malo zagrebao nakalemljenu grančicu i zeleni se, kanda se primilo. Mislim da je to, ujedno, bio i moj prvi pokušaj kalemljenja i ne čini mi se kao nešto naročito teško.

Zamolio bih nekoga da prokomentariše ima li smisla ova moja ideja: U dvorištu imam par čokota hibrida koji su stariji od mene. U prevodu - dobro im je u ovoj zemlji u mom okruženju. Mislio sam da ožilim par reznica tog hibrida i kasnije na njih nakalemim neke od autohtonih sorti čije sadnice ne mogu da nabavim. Da li bi neki direktno rodni hibrid mogao biti solidna podloga?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: bodo 03. Januar 2016, 21:42:55
Ako uspeva u toj zemlji tada možeš da nakalemiš i na podlogu od direktno rodnog hibrida. Jedino moraš znati da kompatibilnost sorte koju kalemiš na hibrid nije proverena, pa nećeš znati koliko će podloga uticati na plemenitu lozu, dok sam ne proveriš. Tu mislim na bujnost, rodnost, osetljivost na sušu, kolićinu kreča u zemljištu ITD. Pozz.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Nebo 04. Januar 2016, 01:37:14
Hvala na odgovoru. Računao sam da neću tačno znati šta dobijam, jer ne mogu da saznam ni ime tog hibrida kojeg imam (a ne nešto više o njemu). Nije Otelo, nije Izabela... Šta je da je, ta loza  preživela je 40 godina (a možda i više) zapostavljena i šišana kao korov u nekom ćošku. Od prošle godine sam uzeo da je sređujem, formiram neki oblik, iskrčim žbunje oko nje... Ne izmrzava, suša joj ne smeta, vrlo je otporna.

Ma, meni to treba za hobi. Za sada mi je bitno da imam nešto na čemu će plemenita sorta moći da preživi filokseru. Ako bih jednog dana rešio da ozbiljnije razmnožim tu autohtonu sortu koju želim,  verovatno bih nabavio neku bolju podlogu, pa bih kalemio na nju.


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: salecolic 22. Januar 2016, 15:04:25
Evo jednog priloga sa prikazanom proizvodnjom loznih kalemova.
https://www.youtube.com/watch?v=8-NbQgnUgfo


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: pbabic 03. Maj 2016, 20:10:48
...Kalus je biljna masa loze koja ce prekriti i spojiti spojno kalemljeno mesto svuda ukrug. To je u pocetku zuckasto-penasta masa a koja kako proces stratifikovanja tece sve tamnija o drvenastija...

Kalus na kruški (žućkaste boje - spojno mjesto):

(http://img4.imagetitan.com/img4/small/13/13_kalus.jpg) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=13_kalus.jpg)

Ovo je bio dio moje znatiželje - odmotao izolir traku, ali sam poslije premazao voćarskim voskom...Sve je prošlo O.K... ;)


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Noca 06. Decembar 2016, 21:35:23
Поштоване колеге, а посебно колега "Профи" има ли неких новости по питању ПРЕКАЛЕМЉАВАЊА СТАРИХ ЧОКОТА.
Ја сам пробао неколико начина ( гледајући снимке с Јутјуба, које је Профи оставио у претходним постовима ).
Није било успешно.
Мислим да је најважније ПРИПРЕМА ВИОКА, ВРЕМЕ ЗАСЕЦАЊА СТАРОГ ЧОКОТА И ВРЕМЕ КАЛЕМЉЕЊА !?
АКО ЗНАТЕ НЕКОГА КО "ПОФЕСИОНАЛНО" РАДИ ПРЕКАЛЕМЉАВАЊЕ МОЛИО БИХ КОНТАКТ !
Поздрав !


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Milan GK 03. April 2019, 18:13:42
Pozdrav forumasi, evo da se prikljucim i ovde u diskusijama. sto se tice ovih upisa ljudi koji bi kalemili neku staru sortu kako bi je sacuvali misljenja sam da im za to ne treba nista drugo do volje, vremena, paznje i malo spretnosti.

U prolece, dok je loza u fazi mirovanja odseces sa tog cokota jednogodisnje lastare sa po nekih 4-5 pupoljaka, naravno ne skines sve pa da tom cokotu ne ostane nista, recimo kao kad bi ga orezao normalno a sve sto orezes skratis na po 4-5 pupoljka. Zatom te lastare sto si uzeo tj. kalem grancice izravnjas i recimo po 5 komada vezes gumicom , na donjoj strani koju si izravnjao poprskas malo vode, satim uznes recimo toalet papir i umotas taj donji deo gde si poprskao vodom, pa zatim i taj papir malo poprskas vodom, ne previse. Sve to stavis u kesu i dobro umotas i opet uvezes gumicoama i to stavis u frizider, negde u srednjim pregradama, moze i onim najnizim, i to bi tako trebalo sacuvati kalem grancice do kalemljenja.

Cekas da krenu sokovi u lozu i da krene da se razvija i na takav cokot kalemis tvoje alem grancice iz frizidera cija okca jos spavaju, naravno postoje cake i pri kalemljenju ali ako se sve uradi s paznjom i polako bice prijema i tvoja kalem grancica dogodine ima lastar kao prst.

Sada trenutno ostaje samo cekanje da loza izraste pa da se kalemi zeleno na zeleno , ili cipovanje.

Sve se moze samo ako imas zelje, uporan si i ne mrzi te, bar ja tako gledam na to, ja imam 200 cokota koji su bili u fazi izumiranja i  susenja koji sam ja za 4-5 godine vratio u zivot i sada berem  od 1500-2000 kg , amaterskim nacinom obrade ali sa primenjenim znanjem koje sam stekao putem knjiga i interneta


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: ibrik 03. April 2019, 18:33:27
Svaka cast, lepo pojasnjeno da svako moze da primeni ako zeli.
E sad, ispasce na kraju da ja nesto kao stalno pametujem, ali: Da nije malo mnogo 2 tone grozdja iz 200 cokota? Kakvo ti vino dodje od tog grozdja?


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: Milan GK 03. April 2019, 18:59:31
Svaka cast, lepo pojasnjeno da svako moze da primeni ako zeli.
E sad, ispasce na kraju da ja nesto kao stalno pametujem, ali: Da nije malo mnogo 2 tone grozdja iz 200 cokota? Kakvo ti vino dodje od tog grozdja?
jeste mnogo, to su stari cokoti 25 godina, i nestrucno je radjeno sa njima . Nije na spalir vec ovako, sa pobijenim kolcima inace bi sve palo kad zametne grozdove , ti cokoti su razgranati i visoki nekih pola metra od zemlje, maltene izgledaju kao krosnja drveta, da sam hteo da ga vracam koliko toliko u normalan oblik morao bih da ostavljam mlade izbojke iz visegodisnjeg debla ,kasnije da ovo gore secem itd. itd.  kako je star vinograd i nisam bio siguran u taj poduhvat odlucio sam samo skinuti sve suvare i patrljke koji su ostali nestrucnim rezanjem gde je cokot samo navlacio bolesti, malo ga ostrije orezivao prve dve godine i skidao po malo neke bas visoke visegodisnje prutove i malo "stesnio krosnju cokota" da moze da se obradjuje izmedju, rasturio sam mu dve prikolice stajnjaka , malo jesenjeg i vinograd je za dve godine poludeo.

Znam da je to mnogo grozdja po cokotu i da bi kvalitet bio drasticno bolji da je manje , sto se zrenja tice to resavam skidanjem listova kada treba da uzri. Vino je dobro, a ispecem dosta rakije koju prodam tako da sam odlucio da ostane ovako jer mi se visestruko isplati, mogu slikati kada budem isao pa izbacim sliku ako zanima nekog


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: ibrik 03. April 2019, 20:27:06
Citat
da bi kvalitet bio drasticno bolji da je manje
pravi izbor reci  :D:


Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: blue_moon 29. Januar 2020, 21:12:19
Kalem odnosno sadni materijal se dobija spajanjem određenih djelova dvije različite vrste vinove loze.
Postoje dva značajna parametra za izbor loznih podloga a to su njeno slaganje sa sortom evropske vinove loze i njena adaptacija na uslove zemljišta i sredine.Posebno je od značaja sadržaj karbonata u zemljištu jer su neke od podloga u tom smislu netolerantne.Lozne podloge su hibridne sorte otporne prvenstveno na filokseru kao i druge bolesti na koje evropska vinova loza pokazuje manju otpornost.U poslednje vrijeme u klasifikaciji loznih podloga prema njihovoj otpornosti na filokseru značajna je i otpornost na različite vrste Nematoda.
Što se tiče slaganja podloge i plemke bitan je njihov međusobni afinitet  jer od njega zavisi uspješnost njihovom srašćavanja i dobijanja kalema prve klase.To se postiže i primjenom sljedećih tehnoloških postupaka u proizvodnji kalemova:
-spajanje delova plemenite loze i lozne podloge
-stratifikovanje (formiranje kalusa između podloge i plemke)
-sadnja i njega loznih kalemova u korjeništu
Prije kalemljenja reznice se moraju pripremiti gdje najveću ulogu za formiranje kalusa ima njihova vlažnost.Kao dobar pokazatelj optimalne vlage reznice na presjeku imaju smolastu masu.
Kalemljenje se obično obavlja mašinski posebnim mašinama koje stvaraju presjek u vidu slova Ω prethodnim odabirom podloge i plemke slične debljine.
Formiranje kalusa traje oko 3 nedjelje u posebnim uslovima gdje je potrebno obezbjediti temperaturu i vlažnost što se između ostalog postiže pravilnim odabirom supstrata.Obično se kao supstrat koriste strugotine drveta ili pijesak pri čemu je kod odabira vrste drveta bitno da nosi sa sobom što manju mogućnost širenja plijesni  kao što je recimo drvo četiranara.

Pored vlažnosti bitan faktor u ovom periodu formaranja kalusa je temperatura.Optimalna temperatura kod deobe ćelija je oko 28C,iznad 30C dioba ćelija ide brže ali je budući kalem manje stabilan.
Prije sadnje  u korjenilište kalemovi se parafinišu na osetljivim djelovima (gornji dio kalema,spojno mjesto i dio ispod spojnog mjesta oko 15-tak cm).
U završnoj fazi loznih kalemova  vrši se prekraćivanje na 2-3 okca i parafinisanje preostalog dijela lastara.

Boksovi sa gotovim jednogodišnjim kalemovima
(https://i.ibb.co/q5fCd3r/IMG-20200113-100510-1.jpg) (https://ibb.co/9tLhNkr)
Jednogodišnji kalem prije selekcije
(https://i.ibb.co/Nr4WRCN/IMG-20200113-094009.jpg) (https://ibb.co/JqhrZtp)
Jednogodišnji kalem nakon selekcije i parafinisanja
(https://i.ibb.co/mNkv6xy/IMG-20200113-094145.jpg) (https://ibb.co/jJmVgpw)Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: blue_moon 14. Februar 2020, 13:35:18
Matični zasadi su višegodišnji zasadi sa ciljem proizvodnje sadnog materijala.

Podižu se na mjestima gdje nisu gajene drvenaste voćne vrste najmanje 4 godine a njihova maksimalna eksploatacija je 20 godina.Prema namjeni djele se na:
-matičnjak loznih podloga
-matični vinograd
Priprema rasta za sadnju je kao i kod vinograda.Isto tako se razmak za sadnju prilagođava načinu uzgoja.Sadni materijal su korenjaci odredjene podloge sa razvijenim korjenovim sistemom.Korjenov sistem se skraćuje kao i jednogodišnji prirast na jedno okce.
Lozne podloge se mogu gajiti sa i bez naslona.Kod gajenja bez naslona formira se čokot u visini do 15 cm i rezidbom se uklanjaju lastari gdje godinama se sam čokot uvećava stvarajući mogućnost za veće iskorišćenje po broju lastara.Bez obzira na godine tokom rezidbe treba voditi računa na optimalan broj lastara da bi oni zadovoljili odredjene standarde u proizvodnji kvalitetnih reznica.U odnosu na lozne podloge bez naslona,one sa naslonom imaju daleko više prednosti.Prije svega lastari rastu ravnomjernije a čokot je zaštićen od vlage tokom kišnih perioda.


(https://i.ibb.co/RvHWBVp/mat1.jpg) (https://ibb.co/p0XpR9v)
Lozne podloge sa razvijenim korjenovim sistemom
(https://i.ibb.co/7122GLh/IMG-4a760d7386b7277b18c3e271012c8e24-V.jpg) (https://ibb.co/LZnnCHK)
Priprema lastara za kalemljenje
(https://i.ibb.co/zb7yr5T/IMG-20200213-140207.jpg) (https://ibb.co/CvMkzt3)

(https://i.ibb.co/WzTDGJv/mat4.jpg) (https://ibb.co/yk3hdjF)

Gajenje loznih podloga u sistemu potpore
(https://i.ibb.co/kHmSrfD/mat2.jpg) (https://ibb.co/6nXWpxt)Naslov: Odg: Kalemljenje vinove loze
Poruka od: blue_moon 20. Mart 2020, 12:34:49
Jedna od mašina koja se koristi za kalemljenje je tzv omega mašina.Princip rada je jednostavan pri čemu se na reznicama prave omega preseci i spajaju komponente kalemljenja.Omega presek na plemci je oko 1.5 cm ispod kolenca.
(https://i.ibb.co/gycVQ6G/sand.jpg) (https://ibb.co/R2Jyt71)

(https://i.ibb.co/MhdqsQS/omegak.jpg) (https://ibb.co/RS8L9db)

Stratifikovanje podrazumijeva proces formiranja kalusa na spojnom mjestu podloge i plemke.Za to vrijeme se formira bazalni korijen i aktivira pupoljak iz okca plemke.Kao supstrat za stratifikovanje koriste se različiti materijali koji mogu biti podesni za odgovarajuću temperaturu i vlažnost.Kalemovi se uranjaju u parafin sa ciljem da se prekrije plemka.Za ovu namjenu koristi se parafin boljeg kvaliteta i niže tačke ključanja.

(https://i.ibb.co/W53TmZK/omega.jpg) (https://ibb.co/4tfQhzN)Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin