swan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 64
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 09. Februar 2009, 08:32:58 » |
|
Zavrsio sam sa pretakanjem vrijeme mi nije islo naruku pa sam morao da pretacem pomocu pumpe i crijeva ,dodao sam vinobran 8 gr. na 100lit.Zabrinjava me pojava pene na povrsini da mozda nisam napravio neku glupost sa crevima mada sam ih isprao pre nego sto sam poceo da pretacem. Interesuje me jesam li ovim nacinom pretakanja izazvao kvarenje vina to jest Cvast vina , ako jesam kakao se to leci i moze li da se izleci. Ako neko ima iskustva sa ovim zamolio bih ga da mi nesti kaze
|
|
|
Sačuvana
|
njnja11
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 09. Februar 2009, 09:20:47 » |
|
Nisi izazvao nikakvo kvarenje  samo se opusti u uzivaj... Pena je normalna stvar, pojavi se i nestane nakon par minuta. Vinski cvet izazivaju neke vrste kvasaca koje na povrsini stvaraju skramu koja pliva na povrsini vina. Skrama nije isto sto i pena tako da tvoj "problem" nije vinski cvet 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
swan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 09. Februar 2009, 10:57:07 » |
|
Hvala ti sad sam se smirio,a postoji li mogucnost da ta pena ostane i duze na primer nekoliko dana pa se onda povuce i da je izazvalla tecnost za pranje inox posuda
|
|
|
Sačuvana
|
njnja11
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 09. Februar 2009, 15:55:39 » |
|
Pri pretakanju vina normalna je pojava pene, što je vino starije to manje peni, ali se i manje pretače, a i na drugi način. Koliko će se zadržati pena, pa vrlo malo, i neće biti posledica za vino.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
sisko
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 09. Februar 2009, 16:10:00 » |
|
moze neko da mi kaze pod kojim uglom treba cuvati crno vino,na kojoj temperaturi i sta se desava kada muckamo flasu 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
žure
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 54
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 16. Februar 2009, 23:41:09 » |
|
Sisko mozda ti ova slicica delimicno moze dati odgovor na prvi deo tvog pitanja. 
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas - u vinu je istina
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 16. Februar 2009, 23:51:21 » |
|
Na slici je sve objasnjeno... Ne vidim da muckanje moze naskoditi vinu osim sto ce se podici talog... Ako se flasa ostavi talog ce opet pasti i to bi trebalo da je to 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 17. Februar 2009, 09:57:04 » |
|
Čak postoji praksa da se flaše arhivskih vina jednom godišnje okrenu, valjda zbog taloga koji se stvara. U svakom slučaju taj talog ne može da škodi.
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 20. Februar 2009, 09:49:27 » |
|
Pretočio sam vino u nedelju i odmah posle pretakanja je bilo bistro. Juče sam opet probao i vidim da se malo zamutilo, nije onako kristalno bistro kao što je bilo. Pretpostavljam da će se u skorije vreme ponovo izbistriti, šta je razlog tome? 
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 20. Februar 2009, 11:35:54 » |
|
Mozda si prilikom pretakanja povukao malo taloga.A moguce je da si i pokrenuo fermentaciju ako nije bila skroz zavrsena.Kolika je temperatura u prostoriji gde drzis vino?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
swan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 06. Mart 2009, 17:39:16 » |
|
Ovo je inetrensantno zapazanje oko izazivanja naknadne fermentacije .Da li je uzrok tome temperatura u podrumu ili jos neki drugi cinioci jer sam primetio da se meni jedna kolicina pretocenog vina(oko 10 lit) u kojem je bilo i taloga pa sam ga pretakao, pocelo mutiti i mislim da ce se pokvartiti.Da li je to naknadna fermentacija
|
|
|
Sačuvana
|
njnja11
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 09. Mart 2009, 13:50:12 » |
|
Najverovatnije je talog, koji sam povukao sa pumpom  Već je se izbistrilo, a temperatura je oko 15 stepeni. Ne bi trebalo da je fermentacija, šećer je prerađen i ima dovoljnu količinu vinobrana.
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
RAJA
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 60
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 22. Oktobar 2009, 20:20:07 » |
|
svim zaljubljenicima u vino . Zelim da otvorim novu temu a to je vezano za nacine pretakanja.Ovde se ljudi koriste terminima koji su za nas totalne pocetnike nepoznanica sa milion nepoznatih.Pa recimo jedna od tih je i terminologija pretakanja.Kazu ovde " izvrsi otvoreno pretakanje" te sada izvrsi otvoreno pretakanje a mi koji nemamo pojma moramo svaki cas da postavljamo diodi i ostaloj ekipi strucnjaka ( bar po meni) pitanja sta je ovo a kako ono.Ako trazimo od tih ljudi savete i oni nam ih zdusno daju onda mislim da je ova tema po meni nophodna kako bi mi pocetnici za sve te stvari mogli bez njihovog cimanja da se informisemo.Neko ovo ujedno bude i savet administratotu za ubuduce.Znam da nemam ni 2 petka na ovom forumu ali zaista ne zelim nikoga da uvredim niti sebe da istaknem.jednostavno ja tako mislim.Molim vas dajte objasnjenja na ovu temu koju zapoceh pa neka mi je Bog u pomoci ako krenete da me kritikujete. 
|
|
|
Sačuvana
|
Manje Vina,manje Vina
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 22. Oktobar 2009, 21:14:54 » |
|
Necemo da te kritikujemo,tu smo da pomognemo.Otvoreno pretakanje je kada iz jednog suda vino pretaces crevom u drugi a ono pri tome prska(crevo drzis na nekih tridesetak cm visine)Vino se tada prozracuje i pri tome dobija malu kolicinu kiseonika a oslobadja se mirisa na sumpor koji nastaje pri vrenju.Zatvoreno pretakanje je suprotna stvar.Kada pretaces na taj nacin crevo stavis na dno suda u koji se pretace.Jos bolje je ako mozes crevo da provuces kroz rupu za vranj a bure ostane zatvoreno.Pazis da vino sto manje prska i komesa,da ne bi primalo kiseonik.Zatvoreno pretakanje se vrsi da vino ne bi oksidiralo.Narocito belo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 23. Oktobar 2009, 08:13:36 » |
|
Otvoreno pretakanje se radi pri otakanju vina sa kljuka i pri prvom pretakanju, a zatvoreno pri drugom, trećem,... Naravno, koje ćemo pretakanje koristiti zavisi od ukusa vina. Ukoliko u vinu ima CO2, treba raditi otvoreno, kako bi se isti oslobodio. Ja sam prošle godine čak radio i tako što sam vino presipao iz suda u sud sa visine od oko pola metra kako bi se što više oslobodilo CO2.
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
|