13. Decembar 2024, 07:41:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pretakanje vina  (Pročitano 273266 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #225 Poslato: 20. Oktobar 2013, 16:52:09 »

Nemoj da zuris sa bistrenjem,skinuces deo boje a bogami i arome.Bolje je malo sacekati,a ne smeta ni ako je mutno za pice,samo vizuelni efekat.

Baks,plivajuci poklopac se ne kupuje posebno.Za plivajuci poklopac sud mora da bude cilindrican,taj poklopac je za 1-2cm uzi od sudas i on pluta na vinu,a izmedju zidova suda i plivajuceg poklopca se sipa parafinsko ulje.Posto ti nemas takav sud uzmes neku plasticnu tacnu i stavis je na povrsinu vina,uzmes plasticnu casu i u nju sipas malo vinobrana,nakapas par kapi vina i tu casu stavis na tu tacnu koja pluta.Tako ces zastititi taj prazan proistor iznad vina.
Sačuvana
baks76
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #226 Poslato: 20. Oktobar 2013, 18:52:22 »

Hvala prijatelju ovo je vec konkretno bilo...pozdrav ziveo
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #227 Poslato: 21. Oktobar 2013, 10:39:07 »

Jel potrebno svaki put kad se pretače dodavati vinobran? Scratchhead

Naime, juče sam odradio prvo pretakanje poluzatvorena metoda, prethodno pre četri nedelje kod dolivanja sam stavio oko 2grama vinobrna na 30l vina (neračunajući oko 5-6 grama u kljuk kod muljanja).

Vino sam juče probao sve ok, Smiley bistro, još je mlado, ali kažem sve ok, na dnu balona kad sam ih isprao bilo je taloga koji je sadržavao kristale i mirisao na voće (breskve-kruške), mislio sam po svemu da je dodani prethodni vinobran dovoljan, sad se dvoumim??!

Dal da sad naknadno opet dodam vinobran ili da sačekam sledeće pretakanje, kad ga budem iz balona prebacivao u inox za jedno opet 4 nedelje! ( p.s. kupio inox Malerič u Merkuru od 100l cena 13000 din, toliko sam se zaludio sa pravljenjem vina Grin)
Sačuvana
daaca
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #228 Poslato: 21. Oktobar 2013, 12:04:11 »

Generalno bi trebao, ali je problem sto ti ne znas koliko sumpora vec imas u vinu tako da je to sve odokativna metoda, mada po meni je bolje da dodas nesto pa ako je isparilo u toku vrenja imaces kakvu takvu zastitu.
Sačuvana
baks76
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #229 Poslato: 22. Oktobar 2013, 16:20:36 »

Juce sam pretocio vino i probam ga,dosta je jako a ja ne podnosim jaka vina,zeleo sam da mi ispadne blaze i da ima slatku zicu,gde sam pogresio,mozda sam trebao da ga pretocim odmah sutradan nakon muljanja,a ja ga drzao 11 dana u buretu?Zelja mi je bila da to bude crveno vino i da nije jako kao crno jer inace imam visok pritisak,ali ok naredna godina ce valjda biti uspesni,proslu sam zaje...o i ovu sam izgleda,a naredna ce valjda biti treca sreca!
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #230 Poslato: 22. Oktobar 2013, 19:30:26 »

Jacina vina nema veze sa duzinom drzanja sa kominom.Jacina vina zavisi od kolicine secera u grozdju.I da si ga otocio odmah nakon muljanja vino bi imalu istu jacinu.Mozda bi imalo malo slabiju boju,ali kolicina alkohola bi bila ista.Ne postoji"crno"vino.Postoji belo,crveno i roze.Pretpostavljam da si hteo da dobijes roze?Nisi ti pogresio,vino ce ti biti dobro,e sad sto si ti hteo nesto drugo....Ali postoji resenje i za to,malo soka od borovnice u casi ce razblaziti vino.
Sačuvana
baks76
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #231 Poslato: 23. Oktobar 2013, 01:11:28 »

E dobro sad mi je lakse,inace vino ima bas lepu boju onako nesto slicno kao domaci sok od cvekle samo malo otvorenije boje,nadam se da ce biti jos lepse kad se bude izbistrilo,ali desio mi se maler da mi proteci vino kroz rucicu bureta,tome se nisam nadao,pa sad pretpostavljam da kroz taj sitan otvor vino dolazi u dodir sa vazduhom,nadam se da se nece pokvariti,ne znam sta da radim?
Sačuvana
baks76
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #232 Poslato: 23. Oktobar 2013, 01:13:12 »

Jos jedno pitanje,koliko soka od borovnice bi trebao da dodam na 70 litara cistog vina koje sam pretocio?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #233 Poslato: 23. Oktobar 2013, 08:10:32 »

Nemoj da dodajes sok u vino!Neka ti vino stoji cisto,nego kada budes pio sipaj u casu.
Sačuvana
baks76
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #234 Poslato: 23. Oktobar 2013, 10:03:15 »

Hvala.
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #235 Poslato: 02. Decembar 2013, 09:57:04 »

Samo da se zahvalim svima na pomoći  i ujedno pohvalim, u subotu sam probao vino iz inoxa koje sam prelio pre tri nedelje, vino vuče bojom na roze ali je ipak belo, što se tiče ukusa ekstra!!! Thumb
Skladno sa kiselinama, muskat hambur mu je dao muskatnu aromu ali ne i previše izraženu, voćni mirisi na neke kajsije bi rekao, malo se još oseti da je mlado, ali je jako pitko, prosto sam ponosan na sebe kako je ispalo!!! Smiley

Nosio ga sinoć kod tetka koji je dosta iskusniji u pravljenu vina, čovek nije mogao da poveruje da sam iz prve ga tako uradio!!!

Hvala svima na savetima!

Samo šteta što ga ima svega 30 litara!!! Evil
Sačuvana
brogan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #236 Poslato: 04. Decembar 2013, 23:08:26 »

Pozdrav svima na forumu, vidim da je komunikacija uredu da se se daju savjeti. Ja sam iz Crne Gore (Tivat), pravim vec 5-6 godina crno vino Vranac i svake godine mi je lijepo uspjelo. Ja imam sistem da kada iz komine(tropa) pretocim vino u staklo (dimidzane) ili balone, stalno poslije pretacem u balone i nije se dosad dogodilo da sam imao problem sa vinom.Samo visoka higijena stakla i Bog te vidio, pozdrav svima i svi pili dobroga vina  Thumb
Sačuvana

Samo polako i doobro vino i rakiju pravili...
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #237 Poslato: 28. Decembar 2013, 19:05:38 »

Popilo se skoro svo vino. Ostalo je jos par litara koji su ispod slavine inox bureta. Kako je oko poklopca parafinsko ulje, usled niskog nivoa i ono je pocelo da izlazi kroz slavinu. Kako da odvojim to ulje od vina?
Sačuvana

ducin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 70

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #238 Poslato: 28. Decembar 2013, 20:13:34 »

Popilo se skoro svo vino. Ostalo je jos par litara koji su ispod slavine inox bureta. Kako je oko poklopca parafinsko ulje, usled niskog nivoa i ono je pocelo da izlazi kroz slavinu. Kako da odvojim to ulje od vina?

Svu preostalu količinu pretoči u manji balon, sačekaj da se smiri i ulje izdvoji, prođi crevom kroz ulje (kroz staklo ćeš videti nivo vina) i istoči vino!

Prijatno Grin

Sačuvana

Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #239 Poslato: 18. Septembar 2014, 12:52:02 »

Cime perete creva koja koristite za pretakanje vina?
Sačuvana

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.063 sekundi sa 21 upita.